Autor Wątek: Gdy cias­to wychodzi... zos­tają tylko okruszki czyli e-weselne wypieki.  (Przeczytany 48739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Ja często robię to https://malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami.html pasuje do każdych owoców, robiłam z truskawkami, śliwkami, rabarbarem, brzoskwiniami, porzeczkami i malinami że wszystkimi się udaje i szybko znika ;)  czasem migdały zamieniam na kruszonkę



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Ja ostatnio robiłam to https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka wyszło pyszne, choć nie do końca przestrzegaliśmy przepisu, jutro znów je planuje


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
A ja wlasnie to zrobilam z rabarbarem i truskawkami. Mega proste

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23880
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Krem do babeczek bez masła - poproszę przepisy :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
krem budyniowy czy z mascarpone?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23880
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Z mascarpone :) mam jeszcze śmietanę 30%.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
tu w tym przepisie na babeczki masz chyba najprostszy krem z mascarpone i kremówki
https://www.mojewypieki.com/przepis/truflowe-kubeczki-z-kremem-i-truskawkami
ogólnie jak przejrzysz dział babeczki to prawie każda ma dekoracje z kremu i nie wszystkie są maślane



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23880
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Dzięki :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Dziewczyny,

chciałabym zrobic sernik na zimno, w szczegolnosci ten :P https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-stracciatella ale kurcze jak to czytam to chyba to jest za trudne jak na moje umiejętności.....

Am I right? :P:P:P

Czy jednak za bardzo sie boje.
To ma byc dla Gosci wiec tym bardziej mam pietra.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Nie masz racji ;) Dasz radę na pewno :)

ja nie robiłam ale przepis brzmi sensownie i nie jest skomplikowany :) chyba też się skuszę jak będę miała maliny.



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Chyba spróbuje. I tak trzeba zrobic w piatek wieczorem więc jak nie wyjdzie polece do sklepu w sobote rano po ciasto :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
moim ostatnim hitem jest https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/321-rolada-bezowa-z-bita-smietana-truskawkami
tylko dla mnie najlepsza z kwaśnymi owocami

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
anusiaaa ten przepis na sernik jest super, na pewno go wypróbuję  8)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Ania brzmi łatwo.
Choc wg mnue latwo zwarzyc jogurt z zelatyna :p
Ja bynajmniej nie cierpie pracowac z zelatyna i mi sie to zdarza  ;)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Dokladnie tej żelatyny sie obawiam :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Po przepisie widać że masa przed zastygnięciem będzie bardzo, bardzo luźna. Dużo płynów w niej jest ale dzięki temu po zastygnięciu sernik będzie delikatny.
Jak się boisz to zwiększ o pół łyżki ilość żelatyny. Uważaj żeby nie dodać żelatyny do gotującego się mleka bo straci ona swoje właściwości żelujące. Wystudź je do 80-90*C, żelatyna i tak się rozpuści bez problemu. Jogurt do gorącego mleka? Przecież to trzeba najpierw wystudzić do temp. pokojowej co najmniej żeby się grudy z żelatyny nie porobiły.
Dla kogoś początkującego przepis jest niedokładny.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Czytałam komentarze, tam są rozwiane również twoje wątpliwości.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
A to do dzieła Ania :) powodzenia



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Robiłam ten sernik, wyszedł przepyszny. Jogurt dawałam do mleka ciepłego, nie studzilam go, bo przy rozpuszczaniu żelatyny i tak nieco wystyglo, nic się nie zwazylo  i grudki też się nie porobiły. Jedyne co mogę napisać to polecam żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody rozpuścić zanim się doda do mleka, łatwiej ja rozprowadzić później. Ale serio polecam, był cudny, lekki i puszysty i nie za słodki. Zniknął w trymiga, cała rodzinka się zajadała. Nie robiłam nigdy nic z mascarpone, no i nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten jest wyjątkowy.


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Uwielbiam mascarpone, wczoraj zażerałam się lodami: sorbet truskawkowy i mascarpone - pychota  ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Robiłam ten sernik, wyszedł przepyszny. Jogurt dawałam do mleka ciepłego, nie studzilam go, bo przy rozpuszczaniu żelatyny i tak nieco wystyglo, nic się nie zwazylo  i grudki też się nie porobiły. Jedyne co mogę napisać to polecam żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody rozpuścić zanim się doda do mleka, łatwiej ja rozprowadzić później. Ale serio polecam, był cudny, lekki i puszysty i nie za słodki. Zniknął w trymiga, cała rodzinka się zajadała. Nie robiłam nigdy nic z mascarpone, no i nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten jest wyjątkowy.

O super. Dziękuje. W piatek mam nadzieję go popełnic :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
I po co ja tu wchodzę... :D

też zrobię ten sernik, wygląda mega :D




Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Zrobiłam. Grudki się nie zrobiły,  nic się nie zwaYlo ale jakieś takie rzadkie...bo nic....czekam. oby steżalo.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Juhu.... idealne wyszło :)
Jestem z siebie dumna.
Jedyne, co to trochę biszkopty poszły w górę i nie są wszystkie na spodzie, a w środku ale źle to nie wygląda a smakuje super.
Dobrze, że jestem na diecie tylko skubnelam i zabieram do gości.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Super, że Ci wyszło. No ja biszkoptów nie dawałam, bo tu ciężko dostać, herbatniki z masłem utarlam i się ładnie dna trzymały...


Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5596
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Ja też zrobiłam. Właśnie siedzi w lodówce. Wg mnie jest ciut za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru (oblizałam łyżkę), poza tym mi nie wyszło rzadkie. Wręcz przeciwnie. Zobaczymy co z tego będzie.
Już wiem dlaczego taki słodki... Dałam dwa razy tyle cukru... Extra... Dobrze że owoców też dużo dołożyłam. Może trochę zneutralizują słodycz.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2018, 13:27 wysłana przez Nika »


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Właśnie chciałam napisać że jest idealnie słodkie ;p
Zjedzone w całości :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Hehe, no aż się zaczęłam zastanawiać, bo dla mnie też idealne :D


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Ja robię w czwartek :)

Mój Ł. był na warsztatach z gotowania i odkrył idealny przepis na tiramisu, mega szybko się robi i jest przepyszne.
Podaję jakby co :)

Tiramisu
Ingredients
• 200g lady fingers
• 300g mascarpone
• 4 teaspoon of caster sugar
• 300ml coffee
• Cocoa
• 3 eggs
• 50g dark chocolate
Preparation
1. Soak lady fingers in coffee and put them on the bottom of the cake form.
2. Separate the yolks and whites.
3. Whisk the yolks with sugar. Add mascarpone and stir until smooth.
4. Whip the whites until stiff peaks.
5. Gradually add the whites foam into yolk mixture and stir gently with spatula. Do it slowly so that the cream remains fluffy and light.
6. Cut the chocolate into small pieces and sprinkle on the ladyfingers. Put a spoon half of the cream filling over the lady fingers.
7. Refrigerate several hours or overnight.
8. Garnish with cocoa and serve.




Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Tiramusu- pychota. Szkoda, że u nas nie ma biszkoptów