e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Gdy cias­to wychodzi... zos­tają tylko okruszki czyli e-weselne wypieki.  (Przeczytany 27482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa Kobieta

  • Chuck Norris
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
No pewnie! To chodzi o sam ksztalt koncowki.

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Ania ja rozumiem, że się boisz ale zamiast rękawa cukierniczego wystarczy zwykły woreczek foliowy
tu masz filmik i w 0:15 jest pokazane jak ta tylka/końcówka jest włożona w woreczek. Nic nie spadnie. Weź sobie jakiś przepis na krem i zrób próbę tak jak Edzia napisała. Zrób tą próbę z ilości 1/4 lub 1/3 składników, minimalną ilość, która Ci pozwoli poznać konsystencję i smak kremu docelowego.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa Kobieta

  • Chuck Norris
Dzieki.
Przeboleje te 6 zł. Kupie całe to coś :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
Jeszcze Ci sie spodoba i bedziesz robila czesciej ;)

Ja tez uzywam zwykle woreczki, bo koncowki kupilam osobno.
W ogole z akcesoriow do pieczenia polecam firme Wilton.
Aneta tez kiedys o niej wspominalas.
To jest krolestwo wypiekow ;D

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
I do tego świetnej jakości, bardzo lubię wiltona, wykrawaczki do pierniczków zamieniłam na te ichniejsze. Zwyklaki mi pordzewiały..


Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
O tak! Wilton uwielbiam ;D Zawsze poluję w tkmaxx bo u mnie wilton się ceni. Wykrawaczki, blaszki do pieczenia, formy no i inne słodziaki którym nie mogę się oprzeć ;D np.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Natysa Kobieta

  • To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
A przepis na to piękne ciacho to gdzie? ;D

Proszę
Do miski rozkruszyć 50g świeżych drożdży, następnie wsypać 120g cukru, 2 jajka, 100ml mleka, 120ml oleju, 340g mąki, szczypta soli. Odstawiam na 1,5 godziny. Po tym czasie wszystko mieszam i wykładam na blaszkę, dodaje połówki śliwek posypuje kruszonką. Piekę 40 minut w temp 170st
Gabriela
Zofia

Offline ~Ania~ Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07

Zimą zrobiłam ciasto pijana śliwka polecane przez którąś z Was :-) Pamiętam, że dałam spirytus z wódką do moczenia śliwek. Wszyscy się nim zajadali  ;D A mój hit sprzed kilku miesięcy to sernik Bounty  ;D Mogłabym go sama zjeść  ::)

Poprosze przepisy :D

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Justys851 Kobieta

  • Chuck Norris
Ja dzisiaj na szybko robię tort lodowy  8)



Offline mon_ka98 Kobieta

  • Chuck Norris
Niepotrzebnie zaglądam do tego wątku ;) przypomniało mi się że sto lat nie jadłam karpatki  :mdleje:



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline bubulina Kobieta

  • maniak
I ja sie witam. Czekalam na taki watek...mniam

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
U mnie najczesciek pieczę sie szarlotke, kruche z malinami i pianką budyniowa.
Dzisiaj zrobilam tiramisu z malinami
Suwaczek z babyboom.pl" border="0


Offline monijane Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
Sernik Bounty na zimno  :)

https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_bounty_na_zimno/przepis.html

Zamiast dwóch lepiej dać jedną łyżkę żelatyny. Robiłam na herbatnikowym spodzie ;D
« Ostatnia zmiana: 16 września 2017, 17:38 wysłana przez monijane »
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline anusiaaa Kobieta

  • Chuck Norris
Ja własnie z jadłonomi ciasto marchewkowe studzę :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
szkoda, że nie widziałam wcześniej tego wątku bo szukałam fajnego ciasta na prababci imieniny

ostatecznie upiekłam jej pychotkę/ Panią Walewską  ;D
http://www.mojewypieki.com/post/pani-walewska-pychotka

ciasto wydaje mi się twarde ale cenię dopiero jutro, zrobię Wam zdjęcie  8)

Offline Justys851 Kobieta

  • Chuck Norris
Ja to jestem nudna bo u mnie znowu tort w lodówce  8)



Offline bubulina Kobieta

  • maniak

Offline japcio Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
U mnie babeczki Caril :) dzieciaki zajadały się wczoraj na urodzinach Oli. Były zamiast tortu.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Justyna przecież nie robisz takich samych tortów, każdy jest innym dziełem sztuki  :-*

Offline monijane Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
Dziś mam ciasto marchewkowe na podwieczorek, takie dietowe :)
Ale nie narzekam, choć marzy mi się ciasto balowe, krówka albo inne wściekle słodkie z masą kajmakową  ::)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Nika

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
Ooo wątek dla mnie. Jesienią i zimą zawsze więcej piekę. Najczęściej robię stefankę szarlotkę na kruchy spodzie i wszędzie wariacje na kruchy właśnie. Czasami sernik.
Poproszę o przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne.b


Offline anusiaaa Kobieta

  • Chuck Norris
U nas dziś będą ciastka dyniowe znowu ;p
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Justys851 Kobieta

  • Chuck Norris
Justys pochwal sie jaki?

Nie ma czym znowu polewa mi poplynela  :(
Ale był smaczny, poszedł cały,  niektórzy na dokładkę się zalapali  :P



Offline bubulina Kobieta

  • maniak
Ale ten ostatnio ze splywajaca polewa byl przesliczny

Offline monijane Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
Poproszę o przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne.b
W
Proszę :-) Czy jest dietetyczne to nie wiem, ale nazywam go dietowym, bo jest w jadłospisie  ;D
Moja porcja to 200g. Piekłam w prawie kwadratowej blaszce  ;)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline oleksa95

  • nowicjusz
Sernikobrownie? Wow, pierwszy raz widzę takie połączenie... ale już mi ślinka cieknie :D uwielbiam czekoladę... dlatego brownie zawsze jest na moim stole gościem numer jeden. Uwielbiam też kruche drożdżowe z owocami - robię go w zależności od pory roku z rabarbarem, śliwkami lub jabłkami. Raczej staram się piec ciasta nieco bardziej dietetycznie, ograniczać cukier, tłuszcz i tym podobne składniki. Ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota, żeby kulinarnie zgrzeszyć  ;D ostatnio na szybko szukałam pomysłu, LINK USUNIETY na szybko, mimo że to nie tłusty czwartek  :D i znalazłam taki przepis, polecam skorzystać, bo warto:

2 szklanki mąki
4 żółtka
łyżka octu (zwykle dodaje się spirytus, ale że jestem bezalkoholowa, to zostaję przy occie. Tylko trzeba być ostrożnym, bo łatwo przesadzić z ilością)
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
mały kubeczek jogurtu naturalnego (zamiast powszechnej śmietany)
olej do smażenia
cukier puder
Mąkę wsypujemy na stolnicę i robimy w środku dołek. Do niego wsypujemy sól i cukier, a następnie dodajemy żółtka i ocet. Mieszamy widelcem, wlewając jogurt. Wyrabiamy dłońmi, a potem gładko ubijamy drewnianym wałkiem. Dzielimy powstałe ciasto na 3 lub 4 części i rozwałkowujemy tak cienko, jak tylko się da. Kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto. Usmażone faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
« Ostatnia zmiana: 29 września 2017, 15:23 wysłana przez ~Ania~ »