e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Gdy cias­to wychodzi... zos­tają tylko okruszki czyli e-weselne wypieki.  (Przeczytany 39980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.


Offline Edzia Kobieta

No pewnie! To chodzi o sam ksztalt koncowki.

Offline anulla_p Kobieta

Ania ja rozumiem, że się boisz ale zamiast rękawa cukierniczego wystarczy zwykły woreczek foliowy
tu masz filmik i w 0:15 jest pokazane jak ta tylka/końcówka jest włożona w woreczek. Nic nie spadnie. Weź sobie jakiś przepis na krem i zrób próbę tak jak Edzia napisała. Zrób tą próbę z ilości 1/4 lub 1/3 składników, minimalną ilość, która Ci pozwoli poznać konsystencję i smak kremu docelowego.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Dzieki.
Przeboleje te 6 zł. Kupie całe to coś :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia Kobieta

Jeszcze Ci sie spodoba i bedziesz robila czesciej ;)

Ja tez uzywam zwykle woreczki, bo koncowki kupilam osobno.
W ogole z akcesoriow do pieczenia polecam firme Wilton.
Aneta tez kiedys o niej wspominalas.
To jest krolestwo wypiekow ;D

I do tego świetnej jakości, bardzo lubię wiltona, wykrawaczki do pierniczków zamieniłam na te ichniejsze. Zwyklaki mi pordzewiały..

Offline anulla_p Kobieta

O tak! Wilton uwielbiam ;D Zawsze poluję w tkmaxx bo u mnie wilton się ceni. Wykrawaczki, blaszki do pieczenia, formy no i inne słodziaki którym nie mogę się oprzeć ;D np.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Natysa Kobieta

  • To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 19.05.2012
A przepis na to piękne ciacho to gdzie? ;D

Proszę
Do miski rozkruszyć 50g świeżych drożdży, następnie wsypać 120g cukru, 2 jajka, 100ml mleka, 120ml oleju, 340g mąki, szczypta soli. Odstawiam na 1,5 godziny. Po tym czasie wszystko mieszam i wykładam na blaszkę, dodaje połówki śliwek posypuje kruszonką. Piekę 40 minut w temp 170st
Gabriela
Zofia

Offline ~Ania~ Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 2
  • data ślubu: 2006-10-07

Zimą zrobiłam ciasto pijana śliwka polecane przez którąś z Was :-) Pamiętam, że dałam spirytus z wódką do moczenia śliwek. Wszyscy się nim zajadali  ;D A mój hit sprzed kilku miesięcy to sernik Bounty  ;D Mogłabym go sama zjeść  ::)

Poprosze przepisy :D

Offline anulla_p Kobieta




Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Justys851 Kobieta

Ja dzisiaj na szybko robię tort lodowy  8)

Niepotrzebnie zaglądam do tego wątku ;) przypomniało mi się że sto lat nie jadłam karpatki  :mdleje:



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

I ja sie witam. Czekalam na taki watek...mniam

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 3
  • data ślubu: 19.09.09
U mnie najczesciek pieczę sie szarlotke, kruche z malinami i pianką budyniowa.
Dzisiaj zrobilam tiramisu z malinami
[/url]
[/url]


Offline monijane Kobieta

Sernik Bounty na zimno  :)

https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_bounty_na_zimno/przepis.html

Zamiast dwóch lepiej dać jedną łyżkę żelatyny. Robiłam na herbatnikowym spodzie ;D
« Ostatnia zmiana: 16 września 2017, 17:38 wysłana przez monijane »
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Ja własnie z jadłonomi ciasto marchewkowe studzę :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia Kobieta


Offline vonka

szkoda, że nie widziałam wcześniej tego wątku bo szukałam fajnego ciasta na prababci imieniny

ostatecznie upiekłam jej pychotkę/ Panią Walewską  ;D
http://www.mojewypieki.com/post/pani-walewska-pychotka

ciasto wydaje mi się twarde ale cenię dopiero jutro, zrobię Wam zdjęcie  8)

Offline Justys851 Kobieta

Ja to jestem nudna bo u mnie znowu tort w lodówce  8)


Offline japcio Kobieta

U mnie babeczki Caril :) dzieciaki zajadały się wczoraj na urodzinach Oli. Były zamiast tortu.

Offline vonka

Justyna przecież nie robisz takich samych tortów, każdy jest innym dziełem sztuki  :-*

Offline monijane Kobieta

Dziś mam ciasto marchewkowe na podwieczorek, takie dietowe :)
Ale nie narzekam, choć marzy mi się ciasto balowe, krówka albo inne wściekle słodkie z masą kajmakową  ::)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Nika

Ooo wątek dla mnie. Jesienią i zimą zawsze więcej piekę. Najczęściej robię stefankę szarlotkę na kruchy spodzie i wszędzie wariacje na kruchy właśnie. Czasami sernik.
Poproszę o przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne.b

U nas dziś będą ciastka dyniowe znowu ;p
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Justys851 Kobieta

Justys pochwal sie jaki?

Nie ma czym znowu polewa mi poplynela  :(
Ale był smaczny, poszedł cały,  niektórzy na dokładkę się zalapali  :P

Ale ten ostatnio ze splywajaca polewa byl przesliczny

Offline monijane Kobieta

Poproszę o przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne.b
W
Proszę :-) Czy jest dietetyczne to nie wiem, ale nazywam go dietowym, bo jest w jadłospisie  ;D
Moja porcja to 200g. Piekłam w prawie kwadratowej blaszce  ;)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Sernikobrownie? Wow, pierwszy raz widzę takie połączenie... ale już mi ślinka cieknie :D uwielbiam czekoladę... dlatego brownie zawsze jest na moim stole gościem numer jeden. Uwielbiam też kruche drożdżowe z owocami - robię go w zależności od pory roku z rabarbarem, śliwkami lub jabłkami. Raczej staram się piec ciasta nieco bardziej dietetycznie, ograniczać cukier, tłuszcz i tym podobne składniki. Ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota, żeby kulinarnie zgrzeszyć  ;D ostatnio na szybko szukałam pomysłu, LINK USUNIETY na szybko, mimo że to nie tłusty czwartek  :D i znalazłam taki przepis, polecam skorzystać, bo warto:

2 szklanki mąki
4 żółtka
łyżka octu (zwykle dodaje się spirytus, ale że jestem bezalkoholowa, to zostaję przy occie. Tylko trzeba być ostrożnym, bo łatwo przesadzić z ilością)
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
mały kubeczek jogurtu naturalnego (zamiast powszechnej śmietany)
olej do smażenia
cukier puder
Mąkę wsypujemy na stolnicę i robimy w środku dołek. Do niego wsypujemy sól i cukier, a następnie dodajemy żółtka i ocet. Mieszamy widelcem, wlewając jogurt. Wyrabiamy dłońmi, a potem gładko ubijamy drewnianym wałkiem. Dzielimy powstałe ciasto na 3 lub 4 części i rozwałkowujemy tak cienko, jak tylko się da. Kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto. Usmażone faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
« Ostatnia zmiana: 29 września 2017, 15:23 wysłana przez ~Ania~ »