e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1003748 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline beta80 Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
dziewczyny ja od dwóch lat praktycznie dzień w dzień gotuję. mam swoje ulubione przepisy ale często też wybieram coś z nowych kolekcji żeby spróbować czegoś nowego. niezmiennie jestem w tm zakochana



Offline kasia_1979 Kobieta

  • zapaleniec
beta80
Podaj swoje ulubione prosze.
Ja mam termomixa od 6 miesiecy i bardzo sie polubilismy  :D

Offline beta80 Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
pomidorowa spod Szrenica, spaghetti neapoletana, pizza, bułki, chleb, wszelakie zupy..nie pamiętam przepisu ale często robię z bakłażanem, cukinia i serem feta. pierogi, bigos, placki ziemniaczane itp...u mnie nawet jak przepis z mięsem to je pomijam...jestem wegetarianką :-)



Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
pomidorowa spod szrenicy jest mega, ja dzisiaj robie dla tescia fasolke po bretońsku a na deser jagodzianki a wczoraj mini pączki z jabłkami i pierogi z jagodami.
bez thermomixa nawet by mi sie nie chcialo polowy robic ;D
Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline loona Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Z którego przepisu robisz fasolkę po bretońsku?

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
Z którego przepisu robisz fasolkę po bretońsku?
z cookido
 
Fasolka po bretońsku

Składniki
60 g cebuli, przekrojonej na pół
20 g oleju
130 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
160 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe, suszone
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
500 - 600 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej
680 - 700 g wody
80 - 90 g koncentratu pomidorowego
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
1 płaska łyżka majeranku, suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
sól, do smaku
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać boczek i kiełbasę, dusić kolejne 3 min/120°C//obr. 1.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat bulionu mięsnego, fasolę i wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 60 min/100°C//obr. . Jeżeli fasola nie będzie dostatecznie miękka, gotować kolejne 10-15 min/100°C//obr. .
Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, składniki przemieszać dokładnie kopystką, gotować 5 min/100°C//obr. .
Fasolkę po bretońsku podawać na gorąco, z bułką lub chlebem.
Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline _patka_ Kobieta

  • Chuck Norris
U mnie tm jest w ciągłym użytku. Dzisiaj zrobiłam szarlotkę w nim. :)

Offline kasia_1979 Kobieta

  • zapaleniec
andzelika robilas juz ta fasolke?
Bo mi z tego przepisu z cookido straszna papka wyszla  :(

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
andzelika robilas juz ta fasolke?
Bo mi z tego przepisu z cookido straszna papka wyszla  :(
tak kilka razu.Wczoraj zrobilam ponownie, tesciu zachwycony.
Ja robię zawsze z większej porcji.Do tm daje odmierzona ilosc fasoli, a w osobnym garnku gotuje reszte fasolki do miekkosci.
Nastepnie po ugotowaniu sie fasolki w tm przerzucam ją do garnka i jeszcze chwilke gotuje.Zawsze wychodzi super.
Dzien wczesniej mocze fasole przez całą noc
Nie wiem czemu papka, tam trzeba włączyć obroty wsteczne w pewnym momencie może wcisnely Ci sie normalne i dlatego sie wszystko zmiksowalo ??? ???
Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline kasia_1979 Kobieta

  • zapaleniec
Wlasnie robilam wszystko jak w przepisie, sprobuje jeszcze raz moze drugim razem wyjdzie

Offline beta80 Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
u mnie ta fasolką też zawsze kremowa i pyszna wychodzi...moze to od rodzaju fasoli zależy. ja zawsze duzego Jasia kupuje