Któraś z Was ostatnio pytała o co pytać menagera/właściciela restauracji... znalazłam mój zestaw pytań
(ściagnełam z neta jakiś i zostawiłam to co mnie interesowało) :
1. Cena pokoi noclegowych? Kiedy goście mogą się zameldować i kiedy muszą wymeldować się z pokoi? Śniadanie, jakie gdzie i o której?
2. Czy jest wydzielone miejsce dla palących?
3. Czy i gdzie jest osobny stolik dla zespołu, kamerzysty i fotografa ? Czy są zniżki lub możliwość ustalenia odrębnego menu dla tych osób?
4. Jakie są opłaty za dzieci? Czy jest jakiś plac zabaw?
5. Czy pobierana jest tzw. „opłata korkowa”? Jeżeli tak to w jaki sposób jest liczona? Gdzie przechowywany jest alkohol i kto ma dostęp do tego miejsca? Czy jest to miejsce pod kluczem? Czy jest dostępna lodówka na alkohol i czy są z nią związane jakieś opłaty?
6. Gdzie można skosztować potraw weselnych? Czy zapewniają Państwo darmową degustację potraw weselnych?
7. Czy jest dostępny tzw. „stół wiejski”? Czy można dostarczyć własne wyroby? Jakie są opłaty?
8. Czy możemy po weselu zabrać jedzenie? Kiedy można je odebrać? Czy zapewniają Państwo pojemniki?
9. Jak wygląda zastawa i szkło, które będzie używane na weselu.
10. Czy płacimy za stłuczoną zastawę i kieliszki? Jeżeli tak to jakie są koszty?
11. Ile kawy, herbaty, soków, wody przypada na jedna osobę? Jakie są ewentualne dopłaty?
12. Czy w cenie są owoce? Jeżeli nie to jakie są koszty? Jakie owoce pojawią się na stole i w jakich ilościach?
13. Ile ciast pojawi się na stole i ile przypada na jedną osobę? Czy można wnieść swoje ciasta i tort? Czy są jakieś opłaty z tym związane?
14. Czy jest chłodnia na tort i ciasta? Jaka jest maksymalna średnica tortu aby nie było problemów np. z przeniesieniem go przez drzwi ?
15. Jaka jest ilość gorących posiłków, ilość zimnych przekąsek. Czy można zmienić godziny podań i zamiast 3 dań ciepłych po północy zrobić jedną przed północą (nie zupę) po północy zupę i jeszcze jedno ciepłe?
16. Jakie napoje są serwowane na weselu? Proszę podać marki napoi.
17. O której godzinie musi skończyć się przyjęcie weselne?
18. Czy można zobaczyć toalety? Czy w czasie wesela będzie ktoś odpowiedzialny za czystość toalety i jej wyposażenie w ręczniki, papier, mydło?
19. Czy Państwa sala do wynajęcia posiada szatnię? Czy w czasie wesela będzie ją ktoś obsługiwał? Czy pobierane są za korzystanie z szatni jakieś opłaty?
20.. Do kiedy należy podać ostateczną liczbę gości? Do kiedy należy ostatecznie ustalić menu?
21. Czy w czasie ślubu będzie dostępny ktoś z kadry kierowniczej?
22. Co dokładnie wchodzi w cenę jeśli chodzi o dekorację sali i stołów (serwetki, bieżniki, świcie, świeczniki, wazony, kwiaty)
23. Czy możemy przyjrzeć się organizacji innych wesel? Kiedy można się umówić i na jakich zasadach?
24. Jaka jest wielkość zaliczki? Kiedy trzeba ją wpłacić ? Kiedy płacimy resztę ? Czy są jakieś udogodnienia jeżeli chodzi o spłatę ?
25. Czy prąd, gaz, woda są wliczone w cenę wynajmu czy płaci się za nie dodatkowo. Czy za oświetlenia wykorzystywane przez ekipę filmową i zespół muzyczny płaci się dodatkowo?
26. Ile kelnerów przypada na określoną ilość gości?
27. Pod jakimi warunkami mogą nam Państwo wypowiedzieć umowę ?
28. Czy kelnerzy sa odpowiedzialni za to by na stołach była wódka (donoszą / pilnują)
29. Układ stołów w podkowę (i podobne) jak ma się do liczby gości i rozstawienia stołów? Gdzie wtedy jest miejsce na wiejski stół i stół kawowy z ciastami?
30. Kiedy można przyjść udekorować salę przed weselem, czy może to być dzień wesela wczesne godziny poranne?
31. Czy w obiekcie znajduje się agregat prądotwórczy (w razie braku prądu)? Czy w razie braku prądu poniesiemy dodatkowe koszty za korzystanie z agregatu?
32. Jakiej pojemności kieliszki Państwo posiadacie? Czy możemy wybrać pojemność jaka nam odpowiada?
33. Czy posiadają państwo i mogą udostępnić rzutnik?
34. Czy mieli Państwo jakieś wpadki w czasie organizacji wesela i jak sobie Państwo poradzili?