e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Dukanki pichcą i gotują - nasze wypróbowane przepisy!  (Przeczytany 24877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ricardo Kobieta

Chwilowo nie mam czasu wrzucić swoich wypróbowanych przepisów, ale zachęcam do wpisywania. Potem uzupełnie.

Najlepiej wpisywać całość, bo jak ktoś poda tylko linka to kiedyś to może zniknąć a tak przepis zawsze będzie.

:)
« Ostatnia zmiana: 30 sierpnia 2012, 19:14 wysłana przez Anjuschka »

Offline malgosiask Kobieta

Pamiętam, że nazwa potrawy była wytłuszczonym drukiem, a tuż za nią była informacja czy to same proteiny (P), czy z warzywami (P+W) i która faza.
Czytelnie było.
Np.
Sernik - P I+
Indyk w warzywach - P+W II+


Na dniach wkleję moje ulubione przepisy, m.in. wołowe roladki.

Offline ricardo Kobieta

No to na pierwszy rzut coś na słodko :)

Sernik - P I+

- 7 jajek
- 1 kg sera
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 12 łyżek słodziku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek serka homo

Twaróg o ile nie z wiaderka zmielić wielokrotnie wraz z serkiem homo, do masy serowej dodać słodzik i aromat, skosztować czy masa ma odpowiedni smak, dorzucić skrobie oraz proszek do pieczenia, miksować przez chwilę. Jajka rozdzielić na żółtka i białka, żółtka dodawać po jednym do masy serowej ciągle miksując aż uzyskamy jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodać łyżkę do masy serowej i zamieszać energicznie do połączenia, po tym “zabiegu” dodać resztę i delikatnie połączyć z masą.

Blachę wyłożyć papierem (koniecznie!) i wylać masę serową, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 60 minut.

Sernik jest przepyszny, puszysty i bardzo mokry. Zmieniałam co jakiś czas papier na który nałożyłam sernik a za każdym razem był tak mokry że mogłam go wyżymać.


I na obiad :)



Kurczak w brokule z jajkiem sadzonym P+W II+



- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 4-5 jajek
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Przesmażyć na złoty kolor.

Brokuła pociąć na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

Z mleka, skrobii, gałki i pieprzu ugotować beszamel.

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, na nie - brokuła. Zalać beszamelem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 min. Po 20min wyjąć i wbić jajka. Wsadzić do piekarnika i wyjąć w momencie ścięcia się białek.

Naczynie wykładam folią aluminiową -  jedzonko nie przywiera a i potem nie trzeba szorować naczynia żaroodpornego.

Obiad bardzo sycący - miałam pełen brzuch. Jedyna uwaga - następnym razem dodam więcej jajek bo całość jest przepyszna!


Offline ricardo Kobieta

Doskonała na śniadania:

Owsianka P I+

- 0,5 szkl wody
- 0,5-1szkl mleka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- słodzik do smaku (ja daję 1 łyżeczkę)
- szczypta soli

Wodę zagotować, posolić i dodać otręby. Gotować na małym ogniu, aż otręby zgęstnieją. Trzeba uważać, bo lubią kipieć. Gotować ok.  5min. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 min. Następnie dodać mleko-w zależności jak gęstą owsiankę chcemy. Gotujemy, aż do zagotowania się mleka. Wyłączyć gaz i dodać słodzik.

Offline ricardo Kobieta

Nieśmiertelne placki otrębowe P I+

- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 1 łyżka serka homo
- ulubione przyprawy - ja najczęściej daje krojoną cebulkę a do tego ziółka jakie mi wpadną w rękę.

Wszystko wymieszać i nakładać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obydwu stron.

Offline ricardo Kobieta

Naleśniki P I+

- 2 jajka
- 1 łyżka maizeny
- pół szklanki mleka
- szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu, tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie. Wychodzą 3 naleśniki.

Offline Zaneta_81 Kobieta

CIASTO MARMURKOWE P +W II+

Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1 łyżka zmielonych otrąb
- 3 łyżki słodziku
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli/ aromat waniliowy

Wszystkie składniki ( bez kakaa) zmiksować - około 10-15 minut ( polecam nie skracać tego czasu  ;) )
Następnie 2/3 masy wylać do formy ( u mnie to była keksówka), a do pozostałej masy dodac kakao i wymieszać. Wylać na białą masę i delikatnie zamieszac patyczkiem/ wykałaczką.
Piec w 170st. ok 20 min.


ZUPA KALAFIOROWA P + W II

Składniki:

- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- ok 1,5l wody
- 1 op mrożonych  kalafiorów (500g) lub po prostu główkę kalafioru surowego.
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 mała cebula
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka maizeny
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz

Z mięsa, warzyw i przypraw ugotować lekki rosołek. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć, do wywaru dodać kalafior. Gotować do miękkości, po czym połowę kalafiorów wyjąć, resztę zostawić w zupie. Do zupy dodać marchewkę i wszystko zmiksować blenderem. Następnie dodać pokrojone mięso i wlać maizenę wymieszaną z jogurtem (najlepiej zrobić tak, żeby maizenę wymieszać w odrobinie wody, żeby nie było grudek, później dodać do tego jogurt). Wszystko jeszcze pogotować z 5 min, następnie wrzucić różyczki ugotowanego kalafiora. Pogotować chwilkę i wlać na talerz.

Smacznego!

Offline Zaneta_81 Kobieta

OWSIANKA Z CYNAMONEM P+W II
/proporcja na 1 osobę/

- 1 szklanka (poj. 250 ml) mleka
- 3 łyżki otrębów owsianych
- mała szczypta soli (dla wydobycia smaku;))
- solidna szczypta cynamonu
- 1 całe jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- słodzik

Do zwilżonego wodą garnka wlewam mleko oraz dodaję otręby. Zostawiam na min. 20 minut, aby spęczniały.
(można też zalać otręby mlekiem na noc i zostawić pod przykryciem w lodówce)

Następnie włączam grzanie i podgrzewam na bardzo małym ogniu, często mieszając, aby nie przypalić mleka. Kiedy się już podgrzało i jest ciepłe, dodaję szczyptę soli oraz cynamon. Doprowadzam do zagotowania, po czym zestawiam z ognia.

Jajko wbijam do osobnego naczynia i dokładnie je roztrzepuję na gładką jajeczną masę. I wlewam je teraz pomału do gorącego mleka -podczas tego wlewania cały czas energicznie mieszam mleko, najlepiej trzepaczką, aby jajko się nie ścięło, tylko zaczęło równomiernie gęstnieć.

Następnie ponownie wstawiam mleko na mały gaz lub włączam małe grzanie i nie przerywając mieszania gotuję tak długo, aż zawartość garnka zgęstnieje. Kiedy pojawią pierwsze bąble, wyłączam grzanie -NIE doprowadzam do wrzenia, bo jajko mogłoby się ściąć;)

Na koniec dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam -dzięki niemu owsianka ma taką przyjemną kremową konsystencję. Dosładzam do smaku, jeśli mam taką ochotę.



JOGURT KAWOWY (PYCHOTKA!!!) P + W II

- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- bardzo mała ilość gorącej wody do rozpuszczenia kawy
- słodzik wg uznania
- opcjonalnie szczypta cynamonu (ja dodaję, bo lubię, ale spokojnie można pominąć)
- jogurt naturalny (ilość według uznania, ja zazwyczaj biorę pół dużego kubka 500 g jogurtu greckiego, oczywiście w wersji light -

Kawę dodaję do kubka, zalewam bardzo małą ilością gorącej wody, tyle tylko, aby się rozpuściła, po czym dodaję słodzik i mieszam do rozpuszczenia.

Teraz dodaję szczyptę cynamonu oraz jogurt naturalny lub grecki i dokładnie mieszam. Jeśli jest mało słodki, to można jeszcze dosłodzić.

Smacznego:)

Offline Zaneta_81 Kobieta

DUKANOWE BUŁECZKI P+W II

SKŁADNIKI:

-chudy twaróg 0%
-3 jajka
-6 łyżek otrąb owsianych
-6 łyżek otrąb pszennych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
-2 ząbki czosnku
-ulubione zioła
-sól


Twaróg rozgniatamy widelcem.
Dodajemy otręby, proszek do pieczenia i jajka. Dokładnie mieszamy w misce.
Następnie dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku, ulubione zioła  i odrobinę soli.

Gotową masę wkładamy w formy do muffinek (najlepiej silikonowych) pamiętając, że ciasto urośnie.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 30 min.

Smacznego :)

Offline ricardo Kobieta

Żaneta a ile tych bułeczek wychodzi z tego przepisu? To trzeba na 2 dno podzielić, nie?

Offline Zaneta_81 Kobieta

Ja zrobiłam w ośmiu foremkach
w takich dokładnie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80175251/
i było akurat...nie można foremek do końca napełniać, bo rosną troszkę

nie było podane ile na ile dni mają bułeczki starczyć, w sumie mają 12 łyżek otrąb to chyba na 3 dni  :drapanie:
ale szczerze...to ja się dwoma bułkami najadłam w zupełności  ;)

Offline ricardo Kobieta

Żaneta ten przepis na bułeczki napewno dobry napisałaś? Zrobiłam i nie dosyć że nie wyrosły, były to takie małe kulki to w sumie jak placki z patelni - chociaż w sumie placki byłyby lepsze ;)

Dziś zrobiłam bułkę z mikrofali ale to też nie to. Szukam dalej.

Offline Zaneta_81 Kobieta

Patrycja no co ty?
Przepis na pewno podałam dobrze, zresztą robię te bułki raz w tygodniu i zawsze pięknie wyrastają i są pyszne. Mięciutkie nawet na 3 dzień.
Ostatnio zrobiłam mały chlebek z tego przepisu, ale jednak wolę w formie bułeczek.
Kurcze nie mam pojęcie czemu u Ciebie nie wychodzą  :drapanie:

oo stąd skopiowałam przepis
http://kuchniasingla.blogspot.com/2011/03/bueczki-dukana.html

Bułka z mikrofali mi nie podchodzi.

Offline ricardo Kobieta

No to mi tak w ogóle nie wyszły.

Offline Zaneta_81 Kobieta

mi identycznie, do tego są takie pyszne że możne je same jeść ze smakiem.
Na pewno dałaś proszek do pieczenia?  ;)


Offline ricardo Kobieta

Dziś zrobiłam jeszcze raz i to samo, a naprawdę dałam wszystko. Nie wiem czemu tak.

A pieczesz z termoobiegiem czy bez?

Offline Zaneta_81 Kobieta

ale w ogóle ci one nie wyrastają?
w czym je pieczesz? tzn w jakich foremkach?

ja piekę bez termoobiegu, ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ  ???




 

Offline ricardo Kobieta

W ogóle. Jak nałożę kulkę tak jest taka, no może ciut się podnosi ale to z kilka mm??

Foremki papierowe do muffinek i z termoobiegiem.

Offline Zaneta_81 Kobieta

nie no to coś nie tak jest...
mi one wyrastają sporo, wypełniam 3/4 foremki a i tak nie raz masa wypłynie lekko...bardzo wysokie są...
z ciekawości zrobię następnym razem z termoobiegiem i sprawdzę czy to czasem nie to jest powodem...ale nie sądze  :drapanie:

Offline ricardo Kobieta

No to u mnie tak nie jest. Ja daje połowę i nic nie wyrastają.

Offline ricardo Kobieta

PROSTA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM P, P+W II

- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół cebuli
- 3 jajka
- 2 małe korniszony
- łyżka (lub 2 jak kto lubi) serka homo
- sól, pieprz do smaku

Jajka na twardo ugotować a potem pokroić w kosteczkę, reszta też w kosteczkę a tuńczyka podziobać widelcem.
Szybka, prosta i smaczna.

Offline ricardo Kobieta

Z braku mleka w lodówce dziś wypróbowałam przepis na:

NALEŚNIKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO P, P+W


- 150g serka homo
- sól lub słodzik
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 3 jajka

Wszystko wymieszać a potem na patelnię.

Ja do tego zrobiłam nadzienie z serka homo, słodziku i aromatu pomarańczowego.

Naleśniki są treściwsze niż na mleku i naprawdę pyszne.

Offline ricardo Kobieta

PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI P+W

- 2 piersi kurczaka
- 10 małych pieczarek
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Pokroić pieczarki i odłożyć. Zrobić sos mieszają biały serek, jogurt i musztardę na jednolitą masę. Odstawić.

Piersi kurczaka pokroić w długie cienkie wstążki. Posolić, popieprzyć i posypać papryką według uznania. Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię. Smażyć na małym ogniu aż kurczak przestanie być surowy i wypuści soki.

Następnie zebrać z patelni mięsko a na jego soku udusić pokrojone wcześniej pieczarki z odrobiną soli. Gdy pieczarki już się uduszą, dołożyć do nich usmażonego kurczaka, dodać wcześniej zrobiony sos i jeszcze chwilkę dusić (aż gesty sos się nieco rozpuści). Trzeba pamiętać tylko aby po pieczarkach odlać wodę.

Ponieważ  miałam opakowanie 500g pieczarek to dałam wszystkie a proporcje na sos podwoiłam.

Offline loona Kobieta

Dziewczyny :) Dzielcie się jeszcze jakimiś przepisami, plis  :'(

Offline ricardo Kobieta

Ilonko zaczęłaś Dukana?

Offline loona Kobieta

No może niezupełnie, ale chętnie poczytam co jadasz na dukanie. Mogłabyś mi napisac co jdukanowego jadasz na I i II śniadanie?

Offline ricardo Kobieta

Tymczasowo nie jestem na dukanie ;-) ale jak byłam to na sniadanie owsianke albo placki otrebowe z jajecznicą albo z jajkiem na miękko, twaróg.

Offline loona Kobieta

Patrycja? A np. jogurt naturalny + garść błonnika + kilka rodzynek?

Offline ricardo Kobieta

Rodzynek nie można na dukanie. A garść błonnika to co to? Jakiś proszek z apteki? Nie kojarzę aby coś było o błonniku w książce ale skoro niezupełnie stosujesz dukana to pewnie i błonnik i rodzynki nie zaszkodzą ;)

Bo albo się jest na dukanie albo nie  ;)

Offline loona Kobieta

Błonnik jest teraz w promocji w Lidlu. To takie jakby Corn Fleksy.

 Ja nie jestem zupełnie na Dukanie. Postanowiłam zdrowo, lekko i MĄDRZE się odżywiać.  A skoro błonnik daje uczucie sytości ( A Dukan na każdym kroku o błonniku wspomina) to myślę, że będzie dobrze.

Offline ricardo Kobieta

Płatki?? No nie wiem, bo chyba jakaś mąka tam musi być a na dukanie mąki się nie je.

wbijam sie drzwiami :D kiedys sie przyda ;)

Offline pileczka22 Kobieta

Coś cicho tu...
Pati ten błonnik to nie płatki ale też można go jeść z mlekiem


Offline Kasia* Kobieta

a co sie działo?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline maggi-80 Kobieta

Zawroty glowy, ciagle mi bylo slabo, nie mialam silna nic. Wiec odpuscilam..