e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1671477 razy)

0 użytkowników i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
7 czerwca 2006, 14:20
Cycki kurczaka z wiórkami
    1 jajko
    3 lyzki maki ziemniaczanej
    3 lyzki maki pszennej
    3 lyzki wiorkow kokosowych
    sol
    woda
    sos sojowy
    20 dkg pieczarek
    ew. papryka

Mieso pokroic w kawalki, zalac sosem sojowym, odstawic na godzine.
Jajko, make, wiorki, wode wymieszc na geste ciasto. Wrzucic w to mieso, wymieszac.
Mieso smazyc na goracym oleju. Na koniec podsmazyc pieczarki, dodac do miesa.
Mozna poddusic, albo podawać na chrupko.

Kurak w chipsach
    4 szt. udek z kurczaka albo podudzia (pałki  ),
    3 łyżki miodu w/g uznania np.lipowy,
    3 większe jajka,
    1 dużą paczkę chipsów paprykowych bardzo ostrych tych chili,
    1 do 1.5 szklanki oleju.
    sól i trochę papryki

Udka umyć (niby oczywiste). Do miski wlać miód i rozbić jaja - roztrzepać, pozostawić na 10 do 15 minut. W tzw.międzyczasie w drugiej misce rozgnieść jak najdrobniej chipsy. Rozgrzać olej. Udka obtaczać w jajku z miodem i panierować w chipsach - układać na rozgrzanej patelni. Piec przaz chwilę na dość dużym ogniu-do zarumienienia, zmniejyć ogień i piec ok.30-40 min

Pomidory z jajem i łososiem
    8 raczej większych pomidorów
    6 jajek
    kawałek wędzonego łososia - około 5 dag
    2 łyżki masła
    łyżka drobno posiekanego cienkiego koperku
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    do dekoracji:
    kilka łodyg koperku

Pomidory myję, osuszam i odcinam ich górną część mniej więcej w jednej trzeciej wysokości. Wydrążam sok i miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Tak przygotowane pomidory lekko solę w środku i kładę otworem do dołu na kilka minut, by odciekł sok. Łososia kroję na cienkie i długie paski. Kiedy pomidory odciskają, na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim bardzo rzadką jajecznicę - wystarczy 1 minuta energicznego
mieszania na silnym ogniu. Jajecznicę zdejmuję z patelni, przekładam do miski, dodaję łososia, szczypiorek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie. Tak przygotowanym farszem nadziewam pomidory. Przykrywam odciętą częścią i układam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem - jeśli się "huśtają" odcinam mały kawałek od
spodu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Dekoruję długim koperkiem. Podaję z bułką lub bagietką.

Sałatka expresowa
    puszka czerwonej fasoli
    puszka groszku
    marynowane pieczarki
    ogórki konserwowe
    5 jaj na twarto
    majonez, sól, pieprz

Jaja, ogóreczki i pieczarki pokroić, warzywka odcedzić - wszytsko wrzucić do jednej miski, doprawić, wymieszać i schłodzić-Smacznego

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
7 czerwca 2006, 14:29
Maju dobrze, że odświeżyłaś wątek... znowu mi się apetyt zrobił tym razem na te cycki  :wink:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
8 czerwca 2006, 12:09
Ryz z kurczakiem wędzonym


 :arrow:  2 torebki ryżu
 :arrow: 2 średnie udka z wedzonego kurzczaka
 :arrow: 1 puszka kukurydzy
 :arrow: 4 ogórki konserwowe
 :arrow: 2 czerwone papryki
 :arrow: majonez
 :arrow: sól pieprz

Mozna dodac:
 :arrow: puszke czerwonej fasoli
 :arrow: ananasa z puszki

Ryz gotujemy, studzimy.Udka obieramy i miesko kroimy na małe kawałki lub "rwiemy".Dodajemy kukurydze i pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku :)

Offline groszek

  • maniak
Forumkowe gotowanie
8 czerwca 2006, 13:27
Koreczki:

potrzebne są:
oliwki- jakie lubimy, ja lubie czarne (np. z Biedronki)
ser- dobrej jakości żółty
wykałaczki

ser kroimy w kosteczki, najpierw nadziewamy na wykałaczkę oliwkę, potem ser, wsadzamy do buzi, przeżuć i mlasnąć  :mrgreen:

To tak trochę z przymrużeniem oka. Ale rzeczywiście od 2 tygodni stałam się miłosniczką oliwek. Znacie jakieś ciekawe przepisy zawierające oliwki?

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
8 czerwca 2006, 13:49
a takie koreczki to najlepiej winkiem zapijać :pijaki: - ja się nie śmieję

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
8 czerwca 2006, 16:07
Groszku ja mam kilka:

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami


Składniki
Puszka tuńczyka w oleju,
świeży ogórek,
czerwona papryka,
5 dag sera edamskiego,
5 czarnych oliwek, ząbek czosnku,
1/3 szklanki oliwy,
pół łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu

Tuńczyka osączyć z oleju. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ser pokroić w słupki. Przygotować sos: w zakręcanym słoiczku dobrze wymieszać (potrząsając) oliwę, wyciśnięty czosnek, musztardę, sól, pieprz.

Sałatka grecka z oliwkami (bardzo dobra)


1 ogórek zielony
4 pomidory
10 dag sera feta
5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
3 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
po 1 łyżeczce świeżej bazylii i koperku
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody, oliwą, pieprzem i szczyptą soli. Ogórek obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Pomidory sparzyć, obrać i też pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę.
Na brzegu talerza ułożyć dachówkowato plasterki ogórka. Wewnątrz tego okręgu rozłożyć pomidory, posypać orzechami, serem oraz oliwkami, bazylią i koperkiem.
Sałatkę polać sosem.

Prosta sałatka


Składniki:
Ser feta,
pomidory,
czerwona papryka,
oliwki,
ewentualnie różne rodzaje sałaty.

Przyprawy:
3 - 4 łyżki oliwy,
oregano,
nieco bazylii,
pieprz.

Liście sałaty poszarpać, pokroić w kostkę ser feta, pomidory i paprykę. Wymieszać. Do oliwy dodać zioła i przyprawy i połączyć z resztą składników. Wstawić do lodówki, aby się przegryzło.
Napisane: Czerwiec 08, 2006, 15:03:34
A i jeszcze jedna sałatka ( mam nadzieje z epamietam skladniki :P )

 :arrow: mieso z gotowanego kurczaka
 :arrow: tunczyk w oleju
 :arrow: puszka groszku
 :arrow: maly słoiczek kaparów
 :arrow: kilka oliwek
 :arrow: ogórek konserwowy
 :arrow: musztarda
 :arrow: sol
 :arrow: pieprz

Miesko drobno pokroic i polaczyc z tunczykiem , kapary i oliwki pokroic na 1/2 lub 1/4 .Ogorek mozna obrac ze skorki i rowniez pokroic.Wszystko polaczyc wymieszac i zajadac sie do woli :P

Offline krollewna

  • forumowicz
Forumkowe gotowanie
8 czerwca 2006, 22:45
Ja robie taki SOSIK DO MAKARONU:
Podsmazam na patelni tunczyka z puszki, dodaje pokrojona cebulke, czosnek, pomidory z puszki (moze byc przecier) i duuuuzo oliwek, bo tez je uwielbiam. Przyprawiam ogromna iloscia ziol i wcinam z makaronem. Super wariant jak sie komus znudzi spaghetti.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
14 czerwca 2006, 09:29
PIJAK
[/b]
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki wrocławskiej
  • 3/4kostki margaryny
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i szklanką cukru. Mąkę ziemniaczaną + wrocławską rozrobić w szklance mleka surowego i wlać do w/w składników wcześniej zagotowanych i gotować niby-budyń, dodając masło. Gorącą masę wlać na przekrojony biszkopt, przycisnąć drugą częścią.
BISZKOPT

  • 1 szklanka cukru
  • Więcej niż 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Więcej niż 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier i żółtka utrzeć, dodać pianę z białek, potem powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na to nałożyć nasączone ciastka (biszkopty). Na ciasteczka robimy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami.

Offline groszek

  • maniak
Forumkowe gotowanie
14 czerwca 2006, 09:43
a gdzie alkohol do pijaka?  :roll:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
14 czerwca 2006, 10:02
Biszkopty macza się w alkoholu - najlepiej w wódce, mają być dobrze nasączone

A polewa może być taka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
masło, cukier i wodę zagotować mieszając, a następnie dodać kakao- mieszać aż do uzyskania jednolotej konsystencji. Gorącą polewę wylać na biszkopty.

Offline groszek

  • maniak
Forumkowe gotowanie
14 czerwca 2006, 11:08
ściągnęłam PRAWIE wszystkie wasze przepisy na worda i wyszło mi okolo 80 stron! teraz musze to pogrupowac na ciasta, obiadki, grille, salatki... ufff...

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
17 lipca 2006, 14:13
kurak z kukurydzą :obiad:
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka albo 2 podwójne
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, ostra papryka (ok. 1 łyżeczki), bazylia (tyle samo), olej do smażenia

Piersi pokroić w nieduże kawałki. Posolić je, popieprzyć, posypać papryką i bazylią. Pilnować aby kawałki kurczaka były w miarę równomiernie obtoczone w przyprawach! Rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka (3-5 minut). Na patelnię, na której smaży się kurczak wlać całą zawartość puszki z kukurydzą (tak-płyn też!) Całość dusić aż połowa tego płynu odparuje.
W osobnym kubeczku lekko posolić śmietanę, dodać ją do składników na patelni, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
Serwować z ryżem lub pieczywem.

Farfalle z łososiem :obiad:
  • 300g świeżego łososia
  • 400g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1/2 opakowania rukoli (ok.2 garsci)
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • olej do smazenia
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • ocet winny (bialy)-do smaku
  • zioła do sałatek i świeża bazylia

Pomidory umyć, pokroić na połówki; rukole podrzeć na mniejsze kawalki; przygotować dressing z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i octu winnego i ziół. Warzywa przełożyć do miski i wymieszać z dressingiem.
Łososia umyć, wyciągnąć ew. osci i pokroić w kostki, skropić sokiem z limonki, posolić, popieprzyć  odstawić na ok. 10 min. potem usmażyć - dosłownie przez kilka minut.
Makaron ugotuwać wg instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną wodą, przełożyć do miski, wymieszać z dressingiem i warzywami; na wierzchu ulóżyć łososia

Dobre rozwiązanie na upały-szybkie, smaczne i lekkie i najważniejsze nie jest pracochłonne
Napisane: Lipiec 11, 2006, 10:25:42
Całusek

na dużą tortownicę

    2 paczki okrągłych biszkoptów
    3 galaretki wiśniowe
    2 paczki herbatników
    2 śnieżki
    1,75 szklanki mleka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 torebki cukru waniliowego
    8 łyżeczek żelatyny
    truskawki

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać cukier puder i waniliowy oraz śmietanę i jogurt. Dokładnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Otrzymaną masę podzielić na trzy części. Jedną wyłożyć na herbatnikach. Na niej umieścić zanużone w galaretce biszkopty. Kolejną warstwę masy i jeszcze raz biszkopty w galaretce. Ostatnią część kremu równomiernie rozprowadzić i pozostawić do zastygnięcia. Na wierzchu ułożyć truskawki (mogą być mrożone) i zalać pozostałą galaretką. Posypać wiórkami kokosowymi, ozdobić listkami melisy i schłodzić.

Robiłam na ostatnia niedzielę...już nie ma  :jupi:

Offline Neria

  • nowicjusz
Forumkowe gotowanie
18 lipca 2006, 10:30
Zaczytałam się...teraz będę wypróbowywać....Dzięki Dziewczynki i Chłopcy  :mrgreen:
Mam nadzieję, że się nie powtórzę:

Kurczak po indyjsku z dzikim ryżem i mandarynkami

1/2 kg filetów z kurczaka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maggi
3 łyżki oleju
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka curry
2 duże cebule

Jajka, mąkę, maggi, olej, vegetę i curry dobrze wymieszać (można użyć miksera ale ustawionego na wolne obroty), dodać cebule pokrojone w grubą kostkę (to wszystko będzie stanowiło marynatę). Filety kurczaka układać w garnku lub salaterce warstwami i zalać przygotowaną marynatą tak, żeby kurczak był zakryty. Naczynie, w którym jest kurczak w marynacie przykryć i odstawić na noc do lodówki (ja nie zawsze zostawiam w marynacie na tak długo, czasami tylko na 3-4 godziny ale jak się potrzyma w marynacie dłużej, to nabiera fajnego smaku).
Po wyjęciu z lodówki usmażyć kurczaka, a z marynaty, która zostanie można usmażyć coś na kształt jajecznicy i dodać do tego z czym będziemy podawać kurczaka. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami i surówkami.
Podać można z ryżem a zamiast surówek podać można mandarynki podzielone na części (ryż z torebek, na wierzch  usmażone filety, na to usmażona na jajecznicę marynata, a cząstki mandarynek dookoła). Jami :obiad:


Tzw. przez Mojego Miśka Chińskie Fuj-fuj  :mrgreen: (Ostro, a jednak inaczej!)
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 20 minut
Trudność: bardzo łatwy

Składniki na 4 porcje:
•2 piersi z kurczaka
•1 duża główka czosnku
•2 duże pomidory
•2 woreczki ryżu
•papryka ostra w proszku
•sól, pieprz
•2 łyżki przecieru pomidorowego
•20 dag sera tartego
•olej do smażenia
•2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

1.Ugotować ryż i odstawić do wystygnięcia.
2.I część dania: Na patelni lekko podsmażyć ok. 5 ząbków czosnku pokrojonego w talarki.
3.Dołożyć następnie: pierś pokrojoną w kawałki, sos sojowy i przyprawy (pieprz, sól, paprykę). Smażyć tak długo aż będzie miękkie.
4.Następnie dołożyć pomidory i dusić jeszcze ok. 10 minut. Niech wytworzy się sos i dopiero wtedy wrzucić ser na 2 minuty który wszystko zagęści. Pierwsza część gotowa!
5.II część dania: Na drugiej patelni podsmaż lekko ok. 5 kolejnych ząbków czosnku i dodaj następnie: ryż, paprykę i przecier. Wszystko dobrze wymieszaj i druga część dania gotowa!


Sałatka z tuńczyka z czerwoną fasolą
Przygotowanie: 20 min
Trudność: bardzo łatwy

Składniki:
•1 puszka tuńczyka
•1 puszka kukurydzy
•1 puszka groszku
•1 puszka czerwonej fasoli
•kapusta pekińska
•1/2 łyżeczki musztardy
•1/2 łyżeczki chrzanu
•majonez
•sok z cytryny

Przygotowanie:
1.Kapustę pokroić, wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i chrzan.
2.Skropić odrobiną soku z cytryny.


Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Składniki:
•2 torebki białego ryżu (dobrze smakuje też z dzikim ryżem)
•puszka tuńczyka w sosie własnym
•czerwona duża papryka
•puszka kukurydzy
•majonez
•sól
•pieprz

Przygotowanie:
1.Ugotować ryż w osolonej wodzie.
2.Umyć i pokroić paprykę w kostkę.
3.Otworzyć puszkę z kukurydzą i tuńczykiem.
4.Wszystkie składniki wymieszać w salaterce (łącznie z ciepłym, ugotowanym ryżem-pod wpływem ciepła kukurydza pęcznieje i staje się smaczniejsza), dodać majonez, przyprawy, wymieszać.


Zupa meksykańska

60-70 dag wołowiny
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
sól, pieprz
ostra papryka, zioła,przyprawa meksykańska
łyżeczka przecieru pomidorowego

Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. To samo zrobić z pokrojoną cebulką. Wrzucić to do garnka, zalać gorąca wodą z połówką kostki rosołowej i dusić pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Wody ma być tyle, żeby dobrze przykryła wołowinę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzoną kukurydzę, przelaną woda czerwoną fasolkę i znowu poddusić. Zabarwić przecierem pomidorowym, doprawić papryką i przyprawą meksykańską a na końcu ziołami.

Ja czasami zamiast wołowiny daję wieprzowinę - krócej się gotuje :wink: a zamiast przyprawy meksykańskiej - przyprawę do gulaszu. Pysznie smakuje kiedy całość w miseczce posypiecie startym serkiem żółtym :obiad:

SMACZNEGO :D

Offline Misia

  • zapaleniec
Forumkowe gotowanie
18 lipca 2006, 12:53
a czy ktos ma przepis łopatologiczny dla kobietki co nigdy nie miala nic z drożdżami do czynienia...na

ciasto na pizze.......ale grube cos jak w pizza hut


będe wdzieczna za przepis:)

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
18 lipca 2006, 13:11
oj misia mi tez takie sie przyda :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
24 sierpnia 2006, 13:04
Przepis wypróbowałam po obejrzeniu programu Nigelli, są pyszne-oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich 3 groszy...  

Potrzebne będą
    Gruszki, najlepiej Williams, takie twarde, nizbyt soczyste
    laska wanilii
    cukier
    czekolada-tabliczka, najlepiej gorzka
    kawa rozpuszczalna
    śmietanka słodka
    pistacje-te niekoniecznie, mogą być uprażone na suchej patelni płatki migdałowe
    i woda[/list]Obrane i pokrojone na połówki gruszki (z pozostawionymi ogonkami, ale wydrążone) wrzucić do gotującej się zaprawy waniliowej (woda z cukrem i laską wanilii)-chwilkę pogotować ale żeby się nie rozpadły-coś jak kapusta na gołąbki  
    W tzw.międzyczasie zrobić polewę czekoladową: czekolada połamana, kawa rozpuszczalna, cukier i dolać wrzącej wody, zagotować, potem dodać śmietanki. Można też mniej słodzić a dolać odrobinkę wódki lub likieru gruszkowego.  
    Polać tym gruszki, a następnie posypać drobno posiekanymi pistacjami lub płatkami migdałowymi.Pyyycha

    Offline demka Kobieta

    • Chuck Norris
    • data ślubu: 25 grudnia 2005
    Forumkowe gotowanie
    24 sierpnia 2006, 20:51
    Maja, brzmi nieżle...trzeba będzie wypróbowac :D
    Nasza Oliwcia:

    Nasza Lenka:

    Offline anusiaaa Kobieta

    • Chuck Norris
    Forumkowe gotowanie
    25 sierpnia 2006, 15:08
    Hello dziewczynki, jutro bedzie moj debiut w gotowaniu...poniewaz nie mieszkam z moim Narzeczonym wiec i mu nie gotuje ( jego szczescie) -robie mu tylko sniadanka i kolacyjki :) ale teraz moi rodzice wyjechali na wakacje i Moje Kochanie sie do mnie "wprowadza" na kilka dni i jutro ugotuje moj pierwszy prawdziwy obiad w zyciu (zapiekanka makaronowa). Wiec PROSZE trzymajcie za mnie kciuki zebym kuchni nie spalila.  :twisted:

    I HATE COOKING  :tak_smutne:
    "Travel is the only thing you buy that makes you richer"

    Offline wendy

    • forumowicz
    Forumkowe gotowanie
    25 sierpnia 2006, 16:07
    Ja pamiętam jak pierwszy raz gotowałam obiad :D hehe :D potem głodni chodziliśmy, aż w koncu Misiek po pizze zadzwonił :D
    Ale teraz kuchnia to mój drugi dom. Uwielbiam gotować, ale za bardzo nie mam okazji, bo mama pichci

    Offline anusiaaa Kobieta

    • Chuck Norris
    Forumkowe gotowanie
    28 sierpnia 2006, 12:15
    Zapiekanka udala sie...byla wyborna...wprawdzie zrobilismy ja wspolnie ale moje Kochanie dlugo po obiedzie mi za nia jeszcze dziekowalo :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
    "Travel is the only thing you buy that makes you richer"

    Offline Maja Kobieta

    • Global Moderator
    • Chuck Norris
    • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
    Forumkowe gotowanie
    1 września 2006, 12:16
    A dzisiaj kotleciki z fetą
      1 kg ugotowanych ziemniaków,
      20 dag sera feta
      kilka dymek lub szczypiore albo i to i to
      troche świezego koperku
      surowe jajo
      sól-wedle uznania, feta jest dośc słona, pieprz, sok z cytryny

    Ziemniaczki ugnieść jak na puree, dodać ser feta, kilka posiekanych dymek lub/i szczypiorek, trochę świeżego koperku i 1 jajko. Doprawić pieprzem i sokiem z 1/2-1 cytryny. Wszystko starannie wymieszać i na około 1 godzinę wstawićmy do lodówki. Zwykle tego nie robię bo nie mam czasu :mrgreen: . Formować pulpety/kotlety wedle uznania, opruszyć mąką, smażyć najlepiej na oliwie, na złoto.
    Jeśli będzie bardzo kruche, to można dodać jeszcze jedno jajko dla sklejenia. Podawać z sałatą z pomidorami, cebulką, oliwkami i ziołami -taką grecką sałatką bez fety już :wink: .

    Offline martulka Kobieta

    • Chuck Norris
    • data ślubu: 18-06-2005
    Forumkowe gotowanie
    6 września 2006, 10:25
    Kobitki poratujcie mnie. Szukam jakichś fajnych pomysłów na udekorowanie babeczek. Najlepiej jakbyście miały jakieś fotki. Będę wdzięczna :)
    Napisane: Wrzesień 06, 2006, 09:20:04
    A w międzyczasie podam przepis na gołąbki ziemniaczane (mojej teściowej)

    Składniki (niestety bez proporcji)
     :arrow: sparzone liście kapusty (jak na gołąbki)
     :arrow: ziemniaki starkowane jak na placki
     :arrow: jajka
    :arrow: przesmażona cebulka
     :arrow: mięsko - i tu według uznania: może być podmażony boczek, kiełbasa lub mięso    mielone (ale tylko tak do smaku bo podstawą są ziemniaki
     :arrow: sól i pieprz

    Ziemniaki (odsączone) doprawić solą i pieprzem, dodać jajka, cebulę i mięsko. Wszystko wymieszać i układać w garnku. Zalać wodą do całkowitego przykrycia i dusić przez ok.1,5 godziny. Podawać ze skwarkami i cebulką.

    Offline Maja Kobieta

    • Global Moderator
    • Chuck Norris
    • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
    Forumkowe gotowanie
    6 września 2006, 10:27
    Takich kruchych pewnie


    te to ja bym jeszcze lekko galaretką potraktowała, tak żeby się owoce lepiej trzymały :wink:



    i jeszcze kilka




    Offline martulka Kobieta

    • Chuck Norris
    • data ślubu: 18-06-2005
    Forumkowe gotowanie
    6 września 2006, 10:49
    Maju wiedziałam, że na Ciebie można liczyć :) Jak zwykle zresztą. Dziękuję pięknie :)

    Offline Aniutek83 Kobieta

    • maniak
    Forumkowe gotowanie
    6 września 2006, 11:25
    a ja zaprponuje NALEŚNIKI POD BESZAMELEM ! uwielbiam to robić!
    zgapiłam to z pascal po prostu gotuj ale sa pyszneeee!
    SKŁADNIKI!

    300 g mąki
    3 jajka
    3/4 l mleka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Beszamel:
    70 g mąki
    70 g masła
    1 litr tłustego mleka
    gałka muszkatołowa
    Farsz:
    1/2 kg pieczarek
    300 g szynki
    250 g sera zółtego
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Ciasto naleśnikowe:
    1. Wsyp mąkę z solą do miski.
    2. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj.
    3. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj.

    Beszamel:
    4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min.
    5. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
    6. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu.
    7. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę.
    8. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami.
    9. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera.

    Naleśniki:
    10. Usmaż cienkie placki.
    11. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru).
    12. Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły.

    Bon appetit!

    Offline Maja Kobieta

    • Global Moderator
    • Chuck Norris
    • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
    Forumkowe gotowanie
    6 września 2006, 11:48
    To ja dam kilka propozycji dań śniadaniowych -przynajmniej dla mnie są śniadaniowe :wink:

    Jako, że ostatnio pijam kozie mleko a i od innych kozich przetworów nie stronię to mam taki przepis na sniadanko  :obiad:

    4 kromki chleba na grzanki
    1 ząbek czosnku
    1 ser kozi (np. Soignon Palets de Ch'evre lub pleśniowy)
    liście sałaty
    2 łyżki sosu winegret
    sól, pieprz

    Kromki przypiec z jednej strony na rozgrzanej patelni i natrzeć ząbkiem czosnku. Na nieprzypieczoną stronę położyć ser i wstawić grzanki na 6-8 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Ser powinien się lekko zrumienić. Grzanki podawać gorące, na liściach sałaty skropionych sosem winegret.

    MUESLI  :obiad:

    4 szklanki płatków owsianych
    1/4 szklanki platków migdałowych
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1/3 szklanki wody
    1/3 szklanki miodu
    1/3 szklanki syropu klonowego
    2 łyżki stołowe brązowego cukru

    W garnku zagotowac cukier, miód, wodę i syrop klonowy. Wymieszać z platkami. Wysypać wszystko na dużą blachę tak, aby cienko pokrywało spód. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez okolo 35 minut, wyjmując i potrzasając co 10 minut, aby wszystkie strony się zarumienily. Wystudzić i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Na śniadanie można podawać z mlekiem lub jogurtem i owocami. Szczególnie dobre są maliny i jagody. Gdy już wystygnie, można dodać także suszone owoce.

    OMLET z FETĄ :obiad:

    6 jaj
    1 łyżeczka masła
    ser feta

    Jajka rozbełtać widelcem. Nie solić. Na rozgrzanym na patelni maśle ułożyć równomiernie pokrojoną w plastry fetę, smażyć, aż nabierze lekko złotego koloru. Wtedy wlać jajka i smażyć. Na wierzch można położyć usmażone albo świeże pomidory, a najlepsze są takie z zalewy - suszone w słońcu

    HAMERYKAŃSKIE "PANKEJKSY" :obiad:

    1 szklanka przesianej mąki tortowej
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki soli
    2 lekko ubite jajka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    2 łyżki stołowe masła
    tłuszcz do smażenia

    Wymieszać jajka, jogurt oraz wodę. Dodać stopione (nie gorące!) masło. W drugim naczyniu wymieszać pozostałe płynne składniki. Do suchych składników wlać składniki płynne i wymieszać (tak samo postępuje się przy muffinkach :wink: ). Smażyć małe placuszki (na przykład na maśle lub oleju), podawać z syropem klonowym lub sosem owocowym

    TOSTY z CYNAMONEM :obiad:

    6 kromek jednodniowej chałki
    2 jajka
    cynamon
    masło
    syrop klonowy - ostatnio mój ulubiony, tylko cholernie drogi  

    Jaja rozbełtać w głębokiej misce, dodać cynamon. Rozgrzać masło na patelni. Kromki chałki obtoczyć w jajku i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Podawać gorące polane syropem klonowym

    TWAROŻKI PROŚCIUCHY :obiad:

    kostka twarogu ew. 30 dag, jak na wagę
    szczypiorek
    pęczek rzodkiewek
    zielony ogórek
    śmietana lub jogurt
    sól i pieprz

    Ser wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi rzodkiewkami i pokrojonym ew.startym zielonym ogórkiem. Przyprawić, porządnie wymieszać i smacznego!!!!


    ser - znaczy twaróg
    pomidor
    mały zielony ogórek
    pęczek koperku
    sól i pieprz do smaku
    śmietanka albo jogurt (gdyby ser był za suchy)

    Ser pokruszyć, ogórek i pomidor pokroić w drobną kostkę, drobniutko posiekać koperek. Dodać przyprawy i wymieszać, dodać śmietankę i jeść.

    Offline Mariolka Kobieta

    • Chuck Norris
    • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
    Forumkowe gotowanie
    6 września 2006, 14:25
    ale pyszności.wszystko już sobie skopiowałam  do Worda.Będziemy próbować. :lol:

    Offline kami

    • bywalec
    Forumkowe gotowanie
    7 września 2006, 14:48
    A teraz cos szybkiego, taniego i bardzo pysznego: FILET Z KURCZAKA W ŚMIETANIE

    SKŁADNIKI:
    filet z kurczaka
    cebuli tyle ile fileta
    oregano
    zioła prowansalskie
    opakowanie śmietany Rama Cremfine do gotowania
    sól
    olej

    Fileta pokroic w kostke lub paski (jak kto woli) delikatnie solimyi posypujemy obficie ziołami i oregano, odstawiamy na boczek na jakąs chwilke. W miedzyczasie kroimy cebule w kostke, podgrzewamy olej i wrzucvamy na patelnie fileta i cebule. Smazymy do zarumienienia sie filecika i cebulki. Jak sie zarumieni wlewamy na patelnie do całosci opakowanie smietany, mieszamy wszystko dokładnie tak aby smietana utworzyła całość z olejem i filetem.
    Podajemy najlepiej z makaronem.
    Gotowe.
    Uwaga! Tylko nie przesadzajcie z ilościa tego dania - niesamowicie syte!

    Offline demka Kobieta

    • Chuck Norris
    • data ślubu: 25 grudnia 2005
    Forumkowe gotowanie
    7 września 2006, 15:28
    aż mi ślinka cieknie...czekam na jeszcze więcej przepisów :D W przyszłą sobotę robimy z grzesiem małą imprezkę i zastanawiam się co podać... Będzie to spotkanie na 9 osób, młodych przy piwku czy wódeczce (z okazji powiekszającego się Brzuszka, spóźnionej parapetówki- coby nam sie meble nie rozeschły)...Myslałam o kanapeczkach, koreczkach, galaretce... kanapeczki z jakimis pastami, warzywami, wędlinka mieskiem i rybką...
    Macie jakieś potrawki na małe party :?:
    Nasza Oliwcia:

    Nasza Lenka:

    Offline kami

    • bywalec
    Forumkowe gotowanie
    8 września 2006, 10:00
    demka,
    ja na takich imprezkach uwielbiam podawac jajka faszerowane pasta z tunczyka, albo robie ja samam o ile czas mi na to pozwala albo kupuje juz gotowa paste i faszeruje nimi jajeczka no i oczywiscie nie może zabraknac rybki w marchewce i galaretki z kurzcaka z groszkiem. Jak juz o tym pisze to mi ślinka cieknie.