KOPYTKA
Składniki:
*1 kg ugotowanych ziemniaków,
*jajo,
*ok. 50 dag mąki pszennej,
*2 łyżki mąki ziemniaczanej,
*szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i ostudzić. Dodać jajo, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i tyle mąki pszennej, by można było zagnieść ciasto i utoczyć z niego wałeczki. Wałeczki spłaszczyć i pokroić na ukośne kopytka. Gotować je w dużej ilości osolonej wody ok. 10 minut. Wyjąć kluski z wody i podać polane masłem z tartą bułką lub sosem pieczarkowym, z dodatkiem gotowanych warzyw i surówki. Bardzo smaczne są także kopytka podsmażane.
Może być
Ok to teraz coś z serii"potrawy z mikrofalówki"-czas wypróbować ślubny prezent
,nawet panowie dadzą radę ;p.Znalazłam je w necie - może spróbujecie
Kotlety cielęce w sosie pomidorowym
SKładniki:
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
6 małych kotletów cielęcych,
łyżeczka sproszkowanej papryki,
ząbek czosnku, cebula,
2 łyżki mąki,
łyżeczka tymianku,
3/4 szklanki sosu pomidorowego
cukier,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotlety grubości 2,5 cm lekko zbić, zrumienić na patelni w rozgrzanym oleju. W tym czasie masło włożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia i mikrofalować do zrumienienia przy NAJWYŻSZEJ MOCY 2 minuty, włożyć kotlety, posypać papryką, mikrofalować 2 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Kotlety przewrócić, dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę, mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2 minuty, wyjąć i przełożyć na talerz. Mąkę, sól, pieprz i tymianek dodać do masła, wymieszać, połączyć z sosem pomidorowym i wodą (pół szklanki), mikrofalować 4 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY, mieszać po 2 minutach. Włożyć kotlety i mikrofalować jeszcze 3 minuty przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.) Podawać z makaronem, kluskami lub frytkami.
Risotto
Składniki:
30 dag pieczeni wieprzowej,
5 łyżek ostrego keczupu,
4 łyżki posiekanego selera naciowego,
mały listek laurowy,
3 łyżki wytrawnego białego wina,
pół szklanki długoziarnistego ryżu,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w słupki lub kostkę, włożyć do okrągłego żaroodpornego naczynia. Pozostałe składniki połączyć, dodać do mięsa, wymieszać. Naczynie przykryć pokrywą lub mikrofalową folią i przez 22 minuty mikrofalować przy ŚREDNIO WYSOKIEJ MOCY (70 proc.), raz zamieszać.
Cielęcina po chińsku
Składniki:
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki miodu,
3 łyżki sosu sojowego,
50 dag sznycli cielęcych,
2 łyżki oleju, cebula,
strąk zielonej papryki,
strąk czerwonej papryki,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Plasterki mięsa pokroić w kawałki wielkości 3-4 cm, włożyć do miski. Czosnek rozgnieść, połączyć z miodem, sosem sojowym i łyżką wody, wlać do mięsa, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny. Podczas marynowania mieszać 2-3 razy lub wstawić do lodówki na noc. Cebulę pokroić na ćwiartki, rozdzielić na listki, włożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia (2 l), dodać pokrojoną na kawałki paprykę i olej, zamieszać i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2-3 minuty. Warzywa powinny być prawie miękkie. W tym czasie mięso dokładnie osączyć z marynaty, odstawić. Warzywa przesunąć na środek naczynia, mięso ułożyć przy brzegu i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY 5-6 minut, zamieszać dwukrotnie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w marynacie, polać mięso, mikrofalować przy tej samej mocy 2 minuty lub do zagotowania, dwukrotnie wymieszać mięso i warzywa. Potrawę podawać z ryżem.
Zupa cebulowa
Składniki:
3-4 łyżki masła,
4-6 cebul,
ćwierć łyżeczki tymianku,
3 szklanki rosołu z kurczaka,
szklanka wytrawnego białego wina,
cukier,
2 szklanki śmietanki lub mleka,
półtorej szklanki tartego żółtego sera,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (2,5 l) i mikrofalować 2 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Dodać plasterki cebuli rozdzielone na obrączki oraz tymianek, starannie wymieszać, mikrofalować 5 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Rosół i wino wlać do cebuli, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 8 minut. Zupę połączyć ze śmietanką i mikrofalować 3 minuty w tej samej mocy. Podawać na gorąco, posypaną zieleniną, a ser oddzielnie - na talerzyku.
Zapiekanka włoska
Składniki:
50 dag mielonej wołowiny,
półtorej szklanki makaronu ,
cebula,
szklanka pokrojonego selera naciowego,
2 szklanki sosu pomidorowego ,
łyżeczka cukru,
łyżeczka tymianku lub bazylii,
5 dag startego żółtego sera,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia (1 l), rozprowadzić po dnie, posypać połamanym na kawałki makaronem, posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem. Sos pomidorowy połączyć z pozostałymi składnikami, zalać nim zawartość naczynia. Przykryć folią mikrofalową i mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Odkryć, starannie wymieszać, przykryć, mikrofalować 10 minut przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.), wymieszać, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem posypać serem.
Sos pomidorowy
Składniki:
Puszka pomidorów (około 80 dag),
puszka koncentratu pomidorowego (około 15 dag),
2 ząbki czosnku,
bazylia,
oregano,
cukier,
świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać (rozgniatając wcześniej czosnek i pomidory) w szklanym żaroodpornym naczyniu (2 l), doprawić do smaku. Przykryć pergaminem i mikrofalować do zagotowania (7-8 minut) przy NAJWYŻSZEJ MOCY, raz zamieszać. Sos nadaje się do pizzy, makaronu lub cielęciny
SMACZNEGO