coś na zinme dni:
Rozgrzewające napoje i kandyzowane pomarańcze:
1. Składniki i przygotowanie napoju
1 marchew
3 pomarańcze
2 cm świeżego imbiru (zetrzeć na małej tarce)
1 łyżka cukru
Zmieszać w termomixie (jak na koktajle)
2. Kandyzowane pomarańcze
Pomarańcze pokroić w plasterki, ułożyć na blasze na pergaminie, posypać cukrem. W temperaturze od 80 do 100 stopni trzeba je piec przez 2 godziny.
3. Składniki i przygotowanie napoju
2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w szklance mleka. Dodać do tego od 5 do 6 ziaren kardamonu. 1 tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, dodajemy do smaku gałkę muszkatołową. Najpierw do szklanki wlewamy 2/3 ciemnej czekolady, potem 1/3 białej
4. Napój z soku jabłkowego
1 litr soku jabłkowego, 10 goździków. To wszystko trzeba zagrzać i podawać z laską cynamonu i calvados (wódka jabłkowa). Ilość Calvados według uznania.
Napisane: Styczeń 29, 2007, 10:32:31
Sałatka ziemniaczana z łososiem
(6 porcji)
Składniki:
6 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach (400 g)
200 g łososia wędzonego
200 g sałaty lodowej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Majonez połączyć z musztardą i jogurtem, doprawić pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, łososia i sałatę w paski. Łososia skropić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki z sosem majonezowym. Pozostawić na 1 godzinę.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 60 minut
Wartość energetyczna: (całość 1422 kcal; 1 porcja ok. 237 kcal)
Napisane: Styczeń 29, 2007, 10:37:52
coś dla bardziej wprawionych kucharzy
Polędwica po szlachecku
Składniki:
1kg polędwicy wołowej
1 łyżka sklarowanego masła
10 dag boczku wędzonego
10 dag śliwki suszonej
0,5 l śmietany
1 cytryna
Sól
30 dag ogórków korniszonów
musztarda
olej
szklanka czerwonego wina
liść laurowy
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, wina czerwonego, kilku kropli cytryny. Odstawiamy ją do lodówki na 10 godzin. Następnie polędwicę solimy, faszerujemy śliwkami i owijamy boczkiem Rumienimy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Wkładamy do rondla, zalewamy śmietaną, dorzucamy pokrojone w paski ogórki i dusimy 25 minut. Gotową polędwicę układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i warzywami.
Sandacz po polsku
Składniki:
1 kg filetu z sandacza
włoszczyzna (seler, marchew, pietruszka)
cytryna
cebula
3 jaja gotowane
sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego sandacza solimy i zostawiamy na kilka godzin. Gotujemy „smak” z włoszczyzny, cebuli i paru plasterków cytryny. Sandacza wkładamy do letniego „smaku”, stawiamy na duży ogień, a gdy zawrze, odsuwamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 minut. Potem wyjmujemy rybę i przekładamy na talerz. Posypujemy na wierzchu grubo posiekanym jajkiem i polewamy sklarowanym masłem. Sandacza podajemy z ziemniakami z wody i gotowanymi szparagami.
Zraz zawijany
Składniki:
1kg wołowiny (zrazówka, polędwica)
łyżka sklarowanego masła
mąka
szklanka rosołu
sól, pieprz
1 jajo
szklanka chleba suchego (startego) ciemnego
10 dag grzybów suszonych (najlepsze są borowiki) namoczonych w wodzie
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz z wysuszonego chleba suszonego i suszonych grzybów. Ubijamy jajo, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso kroimy w cienkie plastry, mocno je rozbijamy. Na każdy zraz kładziemy farsz i zwijamy go. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, układamy zrazy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, podlewając rosołem, aż będą dobre. Podajemy z sosem grzybowym, zasmażanymi buraczkami i kaszą gryczaną.
Smacznego!
Napisane: Styczeń 29, 2007, 10:40:09
widzę, że tu sporo wytrawnych kuchareczek więc jak napiszę bardzo uproszczony przepis to mam nadzieję, że mnie nie
pieczemy biszkopt - po upieczeniu przecinamy na dwa placki,
na dolną warstwę wykładamy masę karpatkową,
na masę kladziemy biszkopciki (okrągłe)
na biszkopciki wylewamy tężejącą galaretkę
przykrywamy drugim plackiem
ciasto polewamy polewą czekoladową
pyszne ciasto na smutne dni