Cos z serkami topionymi
Przepis dosc pracochłonny ale jaki efekt
Moja mama robi to czasem na świeta
Rolada serowa
Składniki:
ser EDAMSKI 1/2kg,
łyżka masła,
2 serki topione kremowe,
10 dag pieczarek,
2 ogórki kiszone lub konserwowe ( co kto lubi),
1 mała cebulka (jeśli ktos nie lubi mozna zastąpić 3 ząbkami czosnku lub w ogóle zrezygnować),
3 marynowane czerwone papryki,
pół papryki świeżej zielonej,
pół papryki świeżej żółtej,
10 dag aromatycznej kiełbasy,
natka pietruszki lub koperku lub jedno i drugie.
Jak przyrządzić?
Ser edamski wkładamy do foliowego worka, worek szczelnie zawiązujemy (ale uwaga, ser w worku musi mieć "przestrzeń życiową") i wstawiamy do garnka z zimną wodą, włączamy gaz i tak długo podgrzewamy, aż ser stanie sie miękki, tak bardzo, by dał się bez problemu formować. BARDZO miękki jednym słowem.
Kiedy ser się podgrzewa (to potrwa ok. pół godziny na wolnym ogniu) kroimy pozostałe składniki w drobniutką kostkę, pieczarki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 min., odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
W rondlu, na małym ogniu rozpuszczamy łyżkę masła i dwa serki topione, mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Kiedy masa jest gotowa wrzucamy do niej pokrojone wcześniej w drobną kostkę składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili, itp. Im ostrzej - tym lepiej. Mieszamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Kiedy ser edamski jest juz całkiem miękki, ostrożnie wyjmujemy worek foliowy z garnka, ser przekładamy na stolnicę i jak najszybciej rozgniatamy rękami na placek mniej więcej 1,5 cm grubości. Przekładamy z rondla pozostałe składniki na placek i rozsmarowujemy dokładnie na powierzchni. Teraz najtrudniejsza część całego przedsięwzięcia: musimy ostrożnie zwinąć całość w roladę, pilnując, by nadzienie nie wypłynęło ze środka. Pomagając sobie nożem przekładamy cały rulonik do długiej foremki (jak na struclę makową np.). Wkładamy na całą noc (lub dzień,w każdym razie na ok. 12 godz.) do lodówki. Roladę podajemy pokrojoną w cieniutkie plastry, układamy je malowniczo na drewnianej desce. Rolada jest bajecznie kolorowa i pyszna. Może byc podawana joko przystawka, ale może też " wjechać" z serami. Jak kto woli. Polecam i życzę miłych wrażeń i zachwytu gości.
A tu cos co urozmaici serek na kanapce
Pasta z serkiem topionym
Składniki:
serek topiony
papryka czerwona
szczypior
sól, pieprz
Serek topiony wycisnąć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekany szczypior doprawić i odstawić do lodówki by wszystkie składniki się przegryzły.
Podawać z pieczywem.
Pasta pikantna
Składniki:
3 kostki sera topionego ementalskiego,
10 dag sera rokpol,
10 dag masła,
jajko,
sól, pieprz,
nać pietruszki
Ser rozetrzeć w misce razem z masłem, dodać jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kanapki posypać suto posiekana nacią pietruszki.
Pasta zielona
Składniki:
2 kostki sera topionego,
łyżka posiekanej naci pietruszki,
mały ogórek kwaszony, sól.
Ser topiony rozetrzeć z drobno posiekanym ogórkiem i nacią pietruszki, przyprawić solą do smaku.
Chlebowy tort na ostro
Składniki:
1 okrągły bochenek chleba
5 jajek
serek topiony
pieprz ziołowy
4 łyżki majonezu
30 dag drobiowego pasztetu
50 dag twarogu
1/2 szklanki śmietany
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek ( niekoniecznie )
sól
Na chlebie położyć talerzyk, ostrym nożem odciąć boki wystające za talerzyk, przekroić w poprzek na 4 części. Twaróg zmiksować. Rzodkiewki dokładnie umyć, pokroić w drobną kostkę, szczypiorek drobno posiekać, pasztet pokruszyć, utrzeć z połową topionego serka.
Jajka ugotować na twardo, posiekać, utrzeć z serkiem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, 1/3 twarogu wymieszać z rzodkiewkami, przyprawić.
Warstwy chleba przełożyć pastą twarogową, z pasztetu i jajeczną, wierzch posmarować resztą twarogu wymieszanego ze szczypiorkiem i solą, ozdobić.
rada- Tort można wykonać z każdego rodzaju chleba. Z pieczywa ciemnego dostarczy więcej błonnika i witamin z grupy B. Podobny tort można zrobić z podłużnego chleba z formy.
- Tort świetnie nadaje się na małe przyjęcia i prywatki.
- Do dekoracji najlepiej użyć składników, z których przygotowaliśmy pasty. Można go ozdobić, tak jak na zdjęciu, pokrojonym szczypiorkiem i rzodkiewkami. Oczyszczone i umyte rzodkiewki ponacinać wzdłuż ostrym, cienkim nożem, a potem na parę minut zanurzyć w lodowatej wodzie, aby ładnie się rozwinęły. Zamiast rzodkiewek tort można udekorować cząstkami jajek, ogórkiem.
- Pasty, którymi przekładamy warstwy chleba, mogą być przygotowane na słodko. Wystarczy połączyć twarożek np. z miodem, konfiturami, świeżymi owocami.
Jajka pastą
Składniki:
8 jajek
pół puszki tuńczyka
1 serek topiony
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól
pieprz
cytryna
do dekoracji:natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, zdjąć skorupki, przekroić na pół, żółtka utrzeć z tuńczykiem, serkiem topionym, masłem i śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny,
pastę nałożyć do szprycki, wyciskać ją do połówek białek, listkami natki pietruszki udekorowac.