Kanapki, koreczki.....wszystko małe i ładne
Wiatraczki z papryką 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1-2 strąki czerwonej papryki
3 cebulki dymki ze szczypiorem
olej do smażenia
sól, papryczka chili, pieprz
Paprykę umyć, wytrzeć, włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, a kiedy się upiecze, zdjąć skórę, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Umytą cebulkę pokroić ze szczypiorem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z papryką, przyprawić do smaku solą i papryką w proszku. Ciasto wyjąć poprzedniego dnia z zamrażalnika i przełożyć na dolną półkę lodówki albo rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić, naciąć i uformować wiatraczki. Na każdym położyć łyżkę przygotowanego nadzienia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C, piec 20 - 30 minut, aż wiatraczki się zrumienią.
Tartinki z twarożkiem 250 g szynki wieprzowej gotowanej,
250 g twarożku,
2 łyżki naturalnego jogurtu,
łyżka oliwy,
2 łyżki natki,
2 łyżki szczypiorku,
zielenina do przybrania
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
szczyptka proszku do pieczenia,
olej, biały pieprz, sól
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki soli. Miksować wlewając maślankę, tak aby ciasto miało konsytencję śmietany. Doprawić do smaku pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść na nim porcjami ciasto, formując z niego placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć i ostudzić. Twarożek rozetrzeć z jogurtem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Na każde ciasteczko nałożyć niewielką ilość sera. Na wierzchu uformować piramidkę z szynki. Posypać posiekaną zieleniną.
Parówki w cieście 25 dag mąki,
10 parówek koktajlowych,
2 dag drożdży,
łyżka mleka,
2 łyżki śmietany,
jajo,
łyżka oleju,
łyżeczka cukru, sól
Do mąki dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem, śmietanę, żółtko, olej i odrobinę soli. Wyrobić ciasto i od razu rozwałkować na cienki placek. Parówki obrać z osłonek. Posmarować placek lekko spienionym białkiem, pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym położyć parówkę, spiralnie owinąć ją paskiem ciasta. Ułożyć parówki dość luźno na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka. Upiec na złoty kolor. Podawać z pikantnym sosem albo keczupem.
Krakersy z pastą rybną 4 łyżki majonezu
15 dag sera żółtego
koperek (posiekany)-1 łyżka
ketchupi
pieprz
makrela wędzona
krakersy (ok.20 sztuk)
Z makreli usunąć ości i skórę, rozgnieść widelcem. Żółty ser zetrzeć na tarce. Rybę połączyć z Majonezem, serem, keczupem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Pastę nakładać dekoracyjnie na krakersy.