Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2713035 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Aniutek83
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2086
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #210 dnia: 8 Września 2006, 10:01 »
Jeżeli chodzi o jajeczka faszerowane to ja polecam tak!
Gotujesz jajka, wyjmujesz z nich zóltka i mieszwz je
1. z pietruszka, tunczykiem rozdrobnionym  pipeprzem i sola
2. z pketchupem i np. pomidorkiem lub papryka- moga byc tez przyprawy w kostkach!
POLECAM PYCHOTKA!

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #211 dnia: 8 Września 2006, 10:06 »
Dziewczynki aż mi slinka cieknie...mniam
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #212 dnia: 8 Września 2006, 11:11 »
Kanapki, koreczki.....wszystko małe i ładne :mrgreen:

Wiatraczki z papryką :obiad:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1-2 strąki czerwonej papryki
3 cebulki dymki ze szczypiorem
olej do smażenia
sól, papryczka chili, pieprz
Paprykę umyć, wytrzeć, włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, a kiedy się upiecze, zdjąć skórę, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Umytą cebulkę pokroić ze szczypiorem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z papryką, przyprawić do smaku solą i papryką w proszku. Ciasto wyjąć poprzedniego dnia z zamrażalnika i przełożyć na dolną półkę lodówki albo rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić, naciąć i uformować wiatraczki. Na każdym położyć łyżkę przygotowanego nadzienia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C, piec 20 - 30 minut, aż wiatraczki się zrumienią.

Tartinki z twarożkiem :obiad:
250 g szynki wieprzowej gotowanej,
250 g twarożku,
2 łyżki naturalnego jogurtu,
łyżka oliwy,
2 łyżki natki,
2 łyżki szczypiorku,
zielenina do przybrania
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
szczyptka proszku do pieczenia,
olej, biały pieprz, sól
     
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki soli. Miksować wlewając maślankę, tak aby ciasto miało konsytencję śmietany. Doprawić do smaku pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść na nim porcjami ciasto, formując z niego placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć i ostudzić. Twarożek rozetrzeć z jogurtem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Na każde ciasteczko nałożyć niewielką ilość sera. Na wierzchu uformować piramidkę z szynki. Posypać posiekaną zieleniną.

Parówki w cieście :obiad:
25 dag mąki,
10 parówek koktajlowych,
2 dag drożdży,
łyżka mleka,
2 łyżki śmietany,
jajo,
łyżka oleju,
łyżeczka cukru, sól
     
Do mąki dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem, śmietanę, żółtko, olej i odrobinę soli. Wyrobić ciasto i od razu rozwałkować na cienki placek. Parówki obrać z osłonek. Posmarować placek lekko spienionym białkiem, pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym położyć parówkę, spiralnie owinąć ją paskiem ciasta. Ułożyć parówki dość luźno na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka. Upiec na złoty kolor. Podawać z pikantnym sosem albo keczupem.

Krakersy z pastą rybną :obiad:
4 łyżki majonezu
15 dag sera żółtego
koperek (posiekany)-1 łyżka
ketchupi
pieprz
makrela wędzona
krakersy (ok.20 sztuk)
     
Z makreli usunąć ości i skórę, rozgnieść widelcem. Żółty ser zetrzeć na tarce. Rybę połączyć z Majonezem, serem, keczupem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Pastę nakładać dekoracyjnie na krakersy.


Offline *Ewelina*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7521
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.12.2007
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #213 dnia: 8 Września 2006, 11:12 »
Własnie musze przejrzec te posty bo nie mam pojecia co na niedziele na obiadek a ze przypada Nam roczek chcialabym cos innego.



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #214 dnia: 8 Września 2006, 11:26 »
Na stronie 12 tematu dałam przepis na faszerowane pieczarki i dodam jeszcze sałatki imprezówki, są dość szybkie w przygotowaniu - nie trzeba się napracować a i smaczne toto :luzak:

Sałatka z wędzonym kurakiem :obiad:
1 torebka ugotowanego ryżu
1 wędzone udo
1 puszka małej kukurydzy
papryka konserwowa
1 słoiczek marynowanych pieczarek
kilka konserwowych ogóreczów
sól, pieprz, majo

Wszystko co trzeba pokroić, doprawić i wymieszać z majonezem-podawać schłodzone

Sałatka z selerem n-ta wersja :obiad:
1 słoiczek selera
1 mała puszka kukurydzy
1 małe winne jabłko
1 por
20 dag szynki konserwowej
3 jaja na twardo
sól, pieprz, majonez

Seler, kukurydzę odcedzić-wrzucić do miseczki. Jaja i jabłko zetrzeć na tarce. Por drobno posiekać. Szynkę kupuję w plasterkach i kroję w cienkie paseczki. Na koniec przyprawić i wymieszać z majonezem

Sałatka ziemniaczana? :obiad:
2 gotowane ziemniaki
3 jajka na twardo
1 surowy ogórek
1 jabłko
1 cebula
15-20dkg szynki gotowanej/parzonej, taka zwykła
4 korniszony
Majonez, sól, pieprz
wszystko pokroić w kostkę, przyprawić i gotowe


Offline kami
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 252
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #215 dnia: 8 Września 2006, 11:37 »
Maja,
Sama wypróbowałas wszystkie te potrawy które przedstawiasz??
Bo ja ogólnie sceptycznie nastawiona jestem na przepisy z internetu.
....Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani.....

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #216 dnia: 8 Września 2006, 11:49 »
Ja też nie lubię internetowych-parę razy się "przejechałam", teraz jak do jeża. Czasem wypróbuję, ulepszę -hehe, czyli dopasuję do swoich kubków smakowych :wink: , ale najczęściej proszę o przepis, jak jestem u kogoś i mi smakuje albo jak ktoś twierdzi, że ma przepis na coś dobrego - jednak zawsze robię to "na próbę", wolę w samotności przeżyć porażkę niż zmuszać gości to wcinania paskudztw :mrgreen:


Offline kami
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 252
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #217 dnia: 8 Września 2006, 11:58 »
Maju dziękuje!
W takim razie musze w najbliższym czasie cos przygotowac z tych przepisów, bo kilka naprawde mnie korci
....Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani.....

Offline Aniutek83
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2086
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #218 dnia: 8 Września 2006, 16:11 »
POLECAM SAŁATKE KRÓLEWSKA!
- gotowane jajka na twardo ( tak ze 2 )
- szynka ( lub poledwica lub jakas inna fajna wedlinka) tak z 10-15 dkg
- słoiczek selera w paseczkach
- pare plastrów ananasa( najlepiej tego w zalewie)
- ogórek konserwowy( tak do smaku tylkoi)
- ser zólty najlepiej zetrzec na tarce
PRZYGOTOWANIE
wszystko kroimy w kosteczke, szynke w paseczki, serek zólty trzemy na tarce
robimy sosik majonezowo- jogurtowo- musztardowy( wsz po trochu)
doprawiamy ziołami do sałatek
MIESZAMY
PYSZNE!

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #219 dnia: 8 Września 2006, 16:33 »
Kurcze jak tak dalej pójdzie to chyba losowanie przeprowadzę, bo nie będę wiedziałą co podać  :mrgreen: A tak na poważnie dziekuję bardzo za wszystkie sugestie...jesteście nieocenione :!:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #220 dnia: 8 Września 2006, 21:25 »
Ochota wzrasta mi na te wiatraczki..może zrobię kilka wersji :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #221 dnia: 11 Września 2006, 09:24 »
A moje babeczki zrobiłam expresowo.
Korpusy kupiłam gotowe w Makro (ciasteczka z Krakowa). Przez 4 minuty ukręciłam krem śmietankowy dr Oetkera i udekorowałam owocami - w tym przypadku: mandarynki (z puszki), kiwi, małe winogronka, maliny i borówka amerykańska. Na koniec posypałam wszystko tartą gorzką czekoladą. Efekt końcowy widoczny na zdjęciu



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #222 dnia: 11 Września 2006, 09:29 »
martulka, śliczne - pewnie na chrzcinach robiły furorę - ja bym nie uwierzyła, że są "domowej" roboty - jak z cukierni.


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #223 dnia: 11 Września 2006, 09:35 »
Cytat: "Maja"
ja bym nie uwierzyła, że są "domowej" roboty - jak z cukiern

i ja też mysle podobnie
martulka, tak smakowicie to wyglada a to tylko jedno z dań...mniam...chrzciny musiały być smaczne :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1657
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.06.2007
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #224 dnia: 11 Września 2006, 15:47 »
Te babeczki wyglądają naprawdę apetycznie  :obiad:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #225 dnia: 12 Września 2006, 12:57 »
To ja mam cos co znalazłam w necie, jak dla mnie bomba.Koszt an 4 porcje to ok 16 zł. :)

 
:obiad: Ziemniaczane paluszki w sosie warzywnym :obiad:


Składniki:
- 400g sosu Uncle Ben’s® farmerskiego z cukinią,
- 350g piersi kurczaka,
- ¾ kg ziemniaków - równej wielkości,
- 1 szklanka startego sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 małe jajko,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić?
1) Starannie umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach z odrobiną soli. Po ostygnięciu obierz i przepuść je przez praskę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, żółty ser i roztrzepane jajko. Dosypując mąkę ( 2 - 3 łyżki) zagnieć ciasto na paluszki. Powinno być dość spoiste. Dopraw je solą i pieprzem.

2) Pierś kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Otocz w mące i obsmaż na gorącym oleju z obu stron. Dodaj sos farmerski z cukinią Uncle Ben’s® i pozostaw na małym ogniu przez 10 min. Obróć mięso po kilku minutach na drugą stronę.

3) Z kawałków przygotowanego ciasta wyrób dłońmi paluszki (wielkość wg własnego uznania). Otocz je w mące i smaż z obu stron na złocisto na mocno rozgrzanej patelni. Przewracaj na drugą stronę starannie, gdyż ciasto jest delikatne.

Jak podawać?
Najlepiej od razu po przygotowaniu, serwując każdą porcję na oddzielnym talerzu.
Uwagi:
Ilość mąki potrzebnej do ciasta ziemniaczanego podana jest orientacyjnie. Jak wiadomo, różne gatunki ziemniaków różnie „przyjmują” mąkę.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #226 dnia: 12 Września 2006, 15:19 »
Antalis, wygląda smakowicie...a pichciłaś to może już sama :?: I jak smakowało :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #227 dnia: 13 Września 2006, 13:55 »
ależ mi głoda napędziłyście, teraz zamiast pracować bedę mysleć o obiedzie  :mrgreen:
czekam aż szczęście powróci...

Offline Anielka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2168
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2006
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #228 dnia: 13 Września 2006, 14:37 »
Dziewczyny ale potraficie pyszności przygotowywać. Może jak będziemy robić 100 zlot forumowiczów to każda z nas zrobi po jednej pyszności, wynajmiemy lokal i zrobimy e-wesele :wink: :mrgreen:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #229 dnia: 13 Września 2006, 14:52 »
Cytat: "Anielka"
Może jak będziemy robić 100 zlot forumowiczów to każda z nas zrobi po jednej pyszności, wynajmiemy lokal i zrobimy e-wesele

smacznie zabrzmiało :D A takie e-wesele... Hmm.. DJ jest, osoby ze zdolnościami dekoracyjnymi też, wynająć salę i...ach romzarzyłam sie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #230 dnia: 13 Września 2006, 17:23 »
właśnie zrobiłam na obiadek naleśniki z sosem beszamelowym, palce lizać, mężuś w niebo wzięty, chodzi i zachwala  :mrgreen:
czekam aż szczęście powróci...

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #231 dnia: 13 Września 2006, 19:13 »
drogie dziewczynki dopiero tu trafiłam ale przeczytałam wszystko teraz ja coś wam zapodam najlepsze na świecie pierogi ruski wg mojej babci z wrocka
FARSZ
7 dużych ziemniaków ugotowanych i ugniecionych
pół kilo białego sera kwaśnego tłustego (krajanka)
cebula zeszklona
masło
olej
sól pieprz
CIASTO
3/4 kg mąki
2 szklanki ciepłej wody
łyżka margaryny bądz masła
sól

ok 3/4 kilo mąki wsypać do miski zrobić dziurke na szczycie i pokruszyć tak tłuszcz
zalać to wodą i pozwolić aby się rozpuściło posolić zagnieść ciasto (uwaga dolewać wody według potrzeb nie zawsze 2 szklanki są potrzebne) ciasto musi lekko odchodzić od palcódo ziemniaków dodać ser i potrzktować zgniatarką do ziemniaków następnie dodać zezkloną cebulkę (razem z tłuszczem) obficie solimy pieprzymy

ciasto rozwałkowujemy za pomocą szklanki wycinamy okrągłe placuszki nadziewamy farszem sklejamy (jeśli ciasto będzie za suche to można troszke zwilżyć końcówki)

jak sobie uzbieramy dostateczną ilość to wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę jak wypłyną to są dobre

ja podeje z tłuszczykiem i kwaśną śmietaną
PYYYYYYYCHAAAAAA

Uwirzcie mi że roboty jest strasznie dużo palce bolą (chociaż już po 40 nie czuć) ale efekt jest piorunujący
ja średnio robię 80 takich pierożków i potrzfimy je zjeść z małżem  w dwóch w 1 dzień

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #232 dnia: 13 Września 2006, 21:14 »
Cytuj
Antalis, wygląda smakowicie...a pichciłaś to może już sama  I jak smakowało

Ano pichciłam  :mrgreen: Skromnie powiem ze pyszne  :Najlepszy:    :Kucharz:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #233 dnia: 14 Września 2006, 09:01 »
jagodka24, przepis - jak to mówi mój brat - wygląda "de pysznie"  :mrgreen: . Dodam jeszcze malutki sekrecik mojej babci, do ciasta na pierogi można dodać szczyptę drożdży-będzie wtedy bardzo delikatne, takie rozpływające się w ustach.
Hmm babciowe pierogi są najlepsze na świecie :wink: .


Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1657
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.06.2007
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #234 dnia: 14 Września 2006, 12:24 »
Cytat: "Maja"
babciowe pierogi są najlepsze na świecie

Zgadzam się z tobą Maju.Nasza babcia też robi przepyszne pierogi  :tak_2:

Offline AniaX
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 243
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #235 dnia: 14 Września 2006, 16:45 »
Co do pierożków to ja wolę takie na słodko, np. z słodkim serkiem(serek urobiony z cukrem,odrobina śmietany i żółtkiem), śliwkami, jabłuszkami albo truskawkami a na wierzch po prostu cukier albo słodka śmietanka :) mniammmm....

Cytat: "Maja"
Hmm babciowe pierogi są najlepsze na świecie Wink .

100% racja. Mnie tez babcia nauczyła kleić pierożki ale żadne nie umywają się do tych jej produkcji :)
Buziaczki  :)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #236 dnia: 14 Września 2006, 19:14 »
no włąśnie jak to jest że mimo takich samych przepisów to każdemu wychodzą inne a babciom najlepsze :D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #237 dnia: 15 Września 2006, 10:52 »
Tak, moja babcia robiła w tym tygodniu ze śliwkami :lol: pychotki


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #238 dnia: 15 Września 2006, 11:46 »
no to może jakaś sałatka

sałatka z uszkami
1 op mrożonych uszek z mięsem
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
majonez
sól, pieprz

uszka gotujemy według przepisu studzimy
do ostudzonych uszek dodajemy tuńczyka (odsączonego) kukurydzę (odsączoną) solimy pieprzymy i dodajemy majonez żeby wszystko obkleił

niesamowicie dobra sałatka

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #239 dnia: 26 Września 2006, 11:14 »
brzmi ciekawie!!
i jaka prosta w przygotowaniu - w sam raz dla mnie ;)