Dziewczyny a moze jakies przepisy na alkohole
Wiem ze to nie gotowanie ale .... co WY na to
Napisane: Kwiecień 05, 2006, 17:43:04
Tuńczyk w pomidorach puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
2 pomidory
1 duża cebula
żółty ser
majonez
sól pieprz
Ser i pomidory pokroić w kostkę. Odsączyć kukurydzę. Cebulke drobno posiekać. Wszystkie skladniki połączyć i doprawić
Sałatka z szynką i żółtym serem 25-30 dkg konserwowej szynki (najlepsza juz paczkowana, pokrojona w plastry).
25 dkg żółtego sera (twardy),
500ml.sloika konserwowej papryki bez skory,
1 puszka groszku konserwowego,
3-4 jajka, (ugotowane na twardo),
Majonez,
Szczypta białego pieprzu(może być ciemny)
Szynkę, ser, paprykę i jajka, kroimy na długie paski, dodajemy groszek i majonez-mieszamy.
Sałatka z kurczakiem na ciepło 1 pierś kurczaka
1 torebka ryżu
kukurydza z puszki
ogórek zielony
pomidor
można dodać rzodkiewkę, paprykę, kapustę pekińską
Pierś kurczaka podsmażyć i pokroic w kostkę, ugotować ryż. Pokroić ogórka i pomidora w także kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciepły ryż i kurczaka-wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem ( i sosem sojowym).
Makaron z klopsikami 40 dag mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego albo drobiowego)
jajko
3 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów bez skórki
250 ml zagęszczonego soku pomidorowego (albo druga puszka pomidorów)
cebula
parmezan albo ostry żółty ser
30-40 dag makaronu (penne, świderki, jakiś duży)
sól, pieprz, ostra papryka
Mielone mięsko zmieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i papryką, a także jakąś mieszanką włoskich ziół (niekoniecznie). Na oleju podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i dodać ją do mięska. Z masy formować niewielkie kuleczki. Usmażyć je na patelni, potem dorzucić puszkę rozdrobnionych pomidorów i zagęszczony sok. Poddusić na małym ogniu z 10 minut, soląc, pieprząc i doprawiając papryką do smaku. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go szybko chłodną wodą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć na niego klopsiki z sosem. Posypać startym parmezanem i pałaszować. Bardzo dobre i łatwe. Trzeba pamiętać, żeby pomidory z puszki użyć razem z sosem. A do mięska, z którego formujemy klopsiki można domieszać dwie łyżki parmezanu albo zmiażdżony ząbek czosnku, albo to i to.
Napisane: Kwiecień 05, 2006, 18:01:50
Sorx ze tak post pod postem ale jakos mi nie chce wysyłać większej ilości przepisów
Kurczak w sosie curry i cebuli 4-5 piersi kurczaka
4-5 cebul
łyżka miodu
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka curry
łyżka wegety (albo do smaku)
olej
Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Cebulę w talarki. Smażymy kurczaczka na oleju aż się nam ładnie zrumieni i dopiero potem posypujemy wegetą. zdejmujemy kurczaczka z patelni zostawiając na niej olej. na tym samym oleju smazymy potężne ilości cebulki. ale tylko tak by zmiekła, trochę bardziej niż zeszklona. dajemy ciutkę wegety i curry do cebulki. następnie wkładamy łyżkę miodu i dobrze mieszamy. dodajemy usmażonego uprzednuio kurczaczka. i podgrzewamy. w kubeczku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną małą ilością wody. dolewamy do potrawy.. mieszamy dokładnie wszystko aż zgęstnieje nieco.. i gotowe.. najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z kapusty pekinskiej, jabłka i majonezu
Pasta makrelowa 1 makrela wedzona ( rozdrobnic obierajac z osci)
1-2 jajka na twardo ( w kostke)
1 srednia cebula (w kostke)
1 lyzka musztardy
pieprz
troche majonezu aby calosc skleic( tak ze 3 lyzki)
mozna dolozyc kiszony/konserwowy ogorek albo marynowane grzybki
Czasami pomijam musztarde i ogorki -jest rownie smaczna
Napisane: Kwiecień 05, 2006, 18:36:42
Widze z eniektóre z nas dbają tutaj o linię i dlatego z myślą o nich zamieszczam kilka niekokalorycznych przepisów
( nie wiem jak to z tymi kaloriami przy tych przepisach ale zamieszczam je tez zeby nie było
.To chyb ailosc kalorii w 100g )
Ryba zapiekana z papryką Składniki na 4 porcje:
• 600 g filetów z morszczuka
• 200 g pieczarek
• 200 g zielonej lub żółtej papryki
• 200 g pomidorów
• przyprawa do ryb
Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.
Jedna porcja ( 300 g ) zawiera 138 kcal
Ryba po grecku Składniki na 4 porcje:
• 300 g filetów z mintaja
• majeranek
• 1 łyżka oleju
• 200 g włoszczyzny bez kapusty
• 30 g cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• liść laurowy, ziele angielskie
• vegeta
• natka pietruszki
• sok z 1/4 cytryny
Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze 15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.
Jedna porcja ( 140 g ) zawiera 110 kcal
Warzywa po chińsku (90 - 110 kcal) • 1/2 opakowania mrożonki orientalnej (70 - 90 kcal)
• łyżeczka keczupu (5kcal)
• łyżeczka sosu sojowego
• łyżeczka maggi
• łyżka mleka (5kcal)
• tabletka słodzika
• łyżeczka mąki ziemniaczanej (10 kcal)
• szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków
Warzywa wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody (żeby się nie przykleiły do dna). Dodać wszystkie w/w składniki, oprócz mąki - powstanie sos. Mąkę rozmieszać w 1/2 kubka wody, jak sos zacznie wrzeć wlać mąkę, pogotować chwilkę, żeby zgęstniało.
Sałatka z ogórków i buraków (91 kcal) składniki dla 4 osób
• 2 cebule
• 3 duże kiszone ogórki
• 5 małych kiszonych buraków
• 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczka octu winnego
• sól, pieprz
• szczypta estragonu
Cebule obrać. Cebule, buraki i ogórki pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć rzędami buraki, ogórki, cebulę, a następnie dekoracyjnie chrzan. Oliwę wlać do miseczki, dodać ocet, przyprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać. Surówkę polać sosem, przybrać gałązką zieleniny, odstawić na 1 godzinę.
Surówka z białej kapusty (93 kcal) składniki dla 4 osób
• 250 g kiszonej białej kapusty
• 1/2 selera
• marchewka
• jabłko
• po szczypcie soli, pieprzu i cukru
• 1/2 łyżeczki estragonu
• 3 łyżeczki siekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki majonezu
Kapustę pokroić. Seler i marchewkę obrać, umyć. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewkę - o małych. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywa przełożyć do salaterki, oprószyć przyprawami, dołożyć orzechy (część pozostawić do dekoracji), wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Surówkę podawać polaną majonezem, posypaną orzechami. Doskonała do potraw z duszonej wołowiny i wieprzowiny.
Kalafiory po włosku (95 kcal) • kalafior
• 10 dag szynki
• 10 dag pieczarek
• przecier pomidorowy
• masło
• pieprz
• sól
Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodziem, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną masła. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).
Kuskus z pieczarkami (95 kcal) • szklanka kuskusu
• 50 dag pieczarek
• 2 cebule
• szklanka zielonego groszku
• 2 łyżki maggi w płynie
• łyżka margaryny
• łyżka oleju
• pęczek natki
• sól
• pieprz
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plasterki, włożyć na mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać margarynę i zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oleju. Ugotować kuskus w wodzie z dodatkiem maggi (wg przepisu na opakowaniu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę. Podgrzewać razem kilka minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając widelcem.
Ptasie mleczko (100 kcal) • galaretka bez cukru Dr.Oetker
• jogurt naturalny
• słodzik
Galeretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ewentualnie dodajemy mniej wody) słodzimy słodzikiem, studzimy. Jak już zacznie tężeć (będzie konsystencji kisielu) ubijamy mikserem lub trzepaczką tak jak białka. Dodajemy jogurt (nie prosto z lodówki) i dalej mieszamy. Gdy z tego utworzy się pianka nalewamy do pucharków
Papryka po grecku (85 kcal) • kilogram papryki
• 4 marchewki
• ćwierć selera
• 1-2 pietruszki
• por
• 2 cebule
• 30 dag pomidorów lub 2 łyżki koncentratu
• pół szklanki oleju
• kostka rosołowa
• łyżka soku z cytryny
• natka pietruszki
• sproszkowana papryka
• cukier
• sól
Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, 2 strąki papryki w paseczki i włożyć na rozgrzany w garnku olej. Smażyć kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić krótko pod przykryciem, a gdyby farsz okazał się zbyt rzadki, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, sproszkowaną papryką i lekko przestudzić. Ze strąków wykroić gniazda nasienne. Napełnioną farszem paprykę ułożyć w płaskim garnku, podlać 2 łyżkami oleju, połową szklanki rosołu i udusić pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Leczo z kiełbasą (85 kcal) • 75 dag papryki
• po 50 dag cebuli i pomidorów
• po 25 dag parówek i kiełbasy
• 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• ostra sproszkowana papryka
• sól
Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki
Surówka wielokolorowa (45 kcal) nieduża główka kapusty
• dwa pomidory
• po pół pęczka koperku i grubego szczypioru
• cebula
• dwa ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki
• ząbek czosnku
• trzy łyżki oliwy
• pieprz
• sól
Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie sk