Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2713507 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #90 dnia: 6 Marca 2006, 15:37 »
mniam mniam pyszne, a jakby to jeszcze w galarecie zrobić? próbowałaś??
ja ostatnio tyle piekłam miałam wam zrobić fotki i przepisy powklejać...jakoś wszystko tak szybko zjedzone, że nie zdążyłam sfotografować. Właśnie dziewczyny jak robicie coś dobrego wraz z przepisem dajcie fotkę, zawsze lepiej to działa na wyobrażnię jak się widzi... :mrgreen:
czekam aż szczęście powróci...

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #91 dnia: 6 Marca 2006, 20:02 »
Mieliśmy w sobotę gości i zrobiliśmy sałatkę z zupek chińskich - pyszna!
Dziękuję Antalis  :D
Nie modyfikowałam jej, zrobiłam ją według przepisu od A do Z. Ale faktycznie dużo jej wyszło! Jeszcze zawieźliśmy ją w niedzielę do teściów bo jeszcze została.
Mniam...

Offline groszek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1871
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #92 dnia: 6 Marca 2006, 22:38 »
Ha! Zupki chińskie już dawno wyszły mi uszami, ale w tym przepisie są super! Poza tym w sałatce jest tyle warzyw (papryka -u mnie świeża, cebulka, groszek, kukurysza,kapucha robią ILOSC), że zupki tak bardzo się nie rzucają w oczy. My jedliśmy naszą 3 dni. W piatek na kolację, w sobotę na śniadanie, zamiast obiadu i kolacji oraz w niedzielę na śniadanie  :mrgreen:  W końcu się skończyła.
Nie pamiętam, jak dokładnie było w przepisie, ale ja dałam majonez z jogurtem 2/3 jogurtu light  i 1/3 majonezu.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #93 dnia: 7 Marca 2006, 15:18 »
Tak zachwalacie tą sałatkę z zupek chińskich, że nie wytrzymam i ja zrobię teraz na weekend. A póki co dorzucę 2 przepisy:

 :obiad: CURRY Z KURCZAKA I  :obiad:
 
 :arrow: 1 kg piersi z kurczaka
 :arrow: 100 g masła
 :arrow: 300 ml jogurtu naturalnego
 :arrow: 4 cebule
 :arrow: 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 :arrow: 1 torebka curry
 :arrow: 3 łyżeczki czosnku granulowanego.

Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać czosnek i udusić razem na maśle, nie rumieniąc. Po przestudzeniu dodać jogurt, curry i przecier pomidorowy. Umyć piersi z kurczaka i pokroić na kawałki. Zalać uprzednio przyrządzonym sosem i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. Podawać z ryżem.

:obiad: CURRY Z KURCZAKA II  :obiad:
 
 :arrow: podwójna pierś z kurczaka
 :arrow: woreczek ryżu
 :arrow: puszka kukurydzy
 :arrow: puszka groszku
 :arrow: curry

Pierś pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Dodać ugotowany na półtwardo ryż, groszek, kukurydzę i curry. Poddusić ok.15 minut i danie gotowe.
Napisane: Marzec 07, 2006, 14:12:21
No to jeszcze jeden:

 :obiad: NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM :obiad:

 :arrow: paczka mrożonego szpinaku
 :arrow: 3-4 ząbki czosnku
 :arrow: 1 opakowanie twarożku wiejskiego
 :arrow: 10 dkg tartego żółtego sera
 :arrow: sól i pieprz

Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy sprasowany czosnek, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy twarożek wiejski i drobno potarty żółty ser. To wszystko zasmażamy. I tyle. Nafaszerować naleśniki  i jeszcze raz podsmażyć - posypać fetą (można, ale nie trzeba).



Offline EdytaW

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #94 dnia: 7 Marca 2006, 18:57 »
pędzę wypróbowac przepis na naleśniki ze szpinakiem. Uwielbiamy szpinak  :D
Napisane: Marzec 07, 2006, 15:33:39
Martulka, te naleśniki ze szpinakiem rewelacyjne.
Świetnie smakują i fajnie zielono wyglądają.   :hopsa:    :hopsa:
Pycha


Offline groszek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1871
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #95 dnia: 7 Marca 2006, 21:05 »
A wiecie, ja najbardziej lubię szpinak na surowo. Zwyczajnie zrywam i przyprawiam śmietaną solą, cukrem, ciut pieprzu, identycznie, jak sałatę. PYCHA!

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Marca 2006, 20:02 »
To ja dodam jeszcze jeden przepis, tym razem na ciasto

 :obiad: CIASTO MARCHEWKOWE :obiad: (proporcje na małą blachę)

 :arrow: 1 szklanka cukru
 :arrow: 3 całe jajka
 :arrow: 1 szklanka oleju
 :arrow: 1 2/3 szklanki mąki tortowej

Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i olej i wymieszać na gładka masę. Następnie dodać:
 
 :arrow: 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 :arrow: 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 :arrow: 1 1/2 łyżeczki cynamonu
 :arrow: 2 szklanki tartej na grubych oczkach marchwi (2-3 sztuki)
 :arrow: można dodać bakalie: rodzynki i pokrojone orzechy włoskie (po 1 garści)

Wszystko wymieszać i wylać na przygotowaną blachę. Piec ok. 40-50 minut w 200 stopniach.

Ja po wystygnięciu smaruję ciasto kremem śmietankowym dr.Oetker'a i robię kleksy z polewy czekoladowej.

POLEWA CZEKOLADOWA

 :arrow: 1/2 kostki masła
 :arrow: 3/4 szklanki cukru kryształu
 :arrow: 2 łyżki wody
 :arrow: 2 łyżki kakao

Wymieszać i gotować ok. 5-7 minut, aż cukier sie rozpuści.

Zrobiłam ostatnio to ciasto dla mężulka do pracy i zrobiło ogromną furorę.



Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Marca 2006, 21:04 »
hmmm czekolada z marhcewką ? Musze popichcić troche i zobaczyc jak to smakuje :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Marca 2006, 11:20 »
:obiad: SAŁATKA Z TUŃCZYKA :obiad:

Składniki:
• 2 puszki tuńczyka w oleju
• 1 puszka kukurydzy
• 2-3 ogórki kiszone
• ser żółty
• 2 jajka ugotowane na twardo
• pieprz biały,
• ok.1 łyżki majonezu,
• ew. sól

Sposób wykonania:
Tuńczyka odsączyć z oleju, dodać kukurydzę. Ogórki, ser i jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i doprawić do smaku.(Sól tylko w przypadku gdy tuńczyk jest mało słony lub gdy ktoś lubi:)

 :obiad: PAPRYKA Z FARSZEM Z KURCZAKA I RYŻU :obiad:

Składniki ( na 4 porcje)
*4 papryki
*ugotowany ryż ( il. zalezna od wielkości papryk )
*400g mielonego filetu z kurczaka
*2 pomidory
*po 3-4 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
*4 łyzki masla
*sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z papryki odkroic wierzch i usunąć gniazdka nasienne.Ryz wymieszac z mielonym miesem,pokrojonymi pomidorami, groszkiem i kukurydza.Farsz doprawic do smaku.Napełnic farszem papryczki i przykryć wczesniej odcietymi "czapeczkami".W wysmarowanej maslem zaroodpornej formie umiescic papryczki,podlac kilkoma łyzkami wody.Piec ok 40 minut w temp. 200 stopni.

 :obiad: Budyń mocca :obiad:   ( danie z mikrofalówki )

Składniki
Pół szklanki cukru,
4 łyżki kakao,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,
sól,
2 i ćwierć szklanki mleka lub śmietanki,
pół łyżeczki esencji waniliowej

Sposób przyrządzania

Sypkie produkty wymieszać w żaroodpornej misce, następnie trzepaczką połączyć z mlekiem. Mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 6-7 minut lub do zagotowania i zgęstnienia, mieszając co 2 minuty, dodać esencję waniliową, wymieszać, przelać do 4 kompotierek. Przybrać bitą śmietaną i posypać kawą.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Marca 2006, 21:23 »
Mam kolejne przepisy. Co prawda jeszcze ich nie próbowałam ale to może być dobre

 :obiad: ZAPIEKANKA Z KURCZAKA :obiad:

Piersi z kurczaka pokroić na kotlety (nie panierować). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Posypać zupą cebulową Knorra (zwykłą, bez makaronu). Wszystko polać 18% śmietaną. Piec pod przykryciem ok.40 minut w 180 stopniach.

 :obiad: PORY W SOSIE SEROWYM :obiad:

 :arrow: 8 porów średniej grubości
 :arrow: 16 plastrów bekonu lub 8 plastrów wędzonej szynki
SOS:
 :arrow: 1/2 szklanki mleka
 :arrow: 1/2 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
 :arrow: 10 dkg topionego serka kremowego
 :arrow: łyżka mąki
 :arrow: łyżka masła
 :arrow: sok z cytryny
 :arrow: pieprz i sól

Z porów odciąć górną zieloną część, a białą starannie wypłukać, usunąć wierzchnie liście, a następnie włożyć ją do wrzącej posolonej wody, gotować około 15 minut, po czym osączyć. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem i mieszając zagotować. Dodać pokrojony serek topiony i gotować mieszając aż ser się rozpuści. Przyprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Każdy por zawinąć  w 2 plasterki bekonu lub plaster szynki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać przygotowanym sosem i zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami z wody lub piure.



Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Marca 2006, 15:56 »
a ja danko Pierona wklejone przez Donię, jak dla mnie rewelacja!!!
czekam aż szczęście powróci...

Offline groszek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1871
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Marca 2006, 19:17 »
Kotlety z soczewicy!!

 :arrow: Opakowanie (ok 200 gr) soczewicy zielonej lub czerwonej
 :arrow: 1 średnia cebula
 :arrow: 20 dkg pieczarek
 :arrow: 1 jajko
 :arrow: bułka tarta
 :arrow: sól, pieprz

Gotuję soczewicę, aż się prawie rozpada. Odcedzam. Smażę pokrojone w kostkę pieczarki z cebulką. Mieszam soczewicę z cebulką, pieczarkami, jajkiem, dodaję bułki tartej tyle, by dało się formować kotleciki. Solę, pieprzę do smaku. Można dać curry, albo sos sojowy, jesli ktoś lubi. Formuję kotleciki wielkości przeciętnych mielonych i zmażę na oleju.
Smażą się szybciutko- wszystko jest już ugotowane. Smakują wybornie! Niby wegetariańskie, a pycha :) Soczewica jest także tania. Opakowanie 200gr w delikatesach, czy w sklepie ze zdrową zywnościa kosztuje ok 2 zł, a wychodzi z tego z 10 kotletów.


(Jeśli po ugotowaniu i odcedzeniu soczewica nie ma konsystencji pasty polecam pognieść ją tłuczkiem do ziemniaków, albo rozdrobić nasadką do miksera. )

ps. do wersji lux polecam do masy dadać ok pół szklanki siekanych drobno orzechów włoskich

Offline donia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 776
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Marca 2006, 00:14 »
Najlepsze ciasto na pizzę (wg nas oczywiście spośród wielu wypróbowanych)  

30 dag mąki
2 dag drożdży
¾ szkl niegazowanej wody mineralnej
1-2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Połowę przygotowanej wody mineralnej lekko podgrzać i dokładnie wymieszać w garnuszku z rozkruszonymi drożdżami i cukrem. Z mąki usypać kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, wylać rozpuszczone drożdże i wymieszać. Wlać resztę wody i oliwę, wyrobić na gładkie ciasto (ja czasem dodaję jeszcze troszkę  startej gałki muszkatołowej). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je lub rozciągnąć na okrągły placek o średnicy 30 cm. A potem to już hulaj dusza co chcecie to kładziecie... piec około 15 min

Pyycha!!!!!!!!!!!!!!!!!
:obiad:
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline Misia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 441
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Marca 2006, 07:24 »
a czy to ciasto...to jest dobre aby zrobic pizze na grubym spodzie?...bo ja taka lubie ala pizza hut



 

Offline donia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 776
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #104 dnia: 26 Marca 2006, 23:17 »
Cytat: "Misia"
a czy to ciasto...to jest dobre aby zrobic pizze na grubym spodzie?...bo ja taka lubie ala pizza hut



mniam ja też uwielbiam to pulchniutkie w pizza hut

to tez jest pulchne

 :D
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Marca 2006, 15:32 »
Znalezione w necie- ale bardzo dobre :D

Raffaelo

3 szklanki mleka
1 szklanka mąki (pszenna)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie wiórek kokosowych (10 dkg)
1 opakowanie białych migdałów w płatkach (10 dkg)
1 opakowanie masła roślinnego
1 opakowanie krakersów (klasyczne firmy Lajkonik, są one lekko słonawe)
Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy (najlepiej mikserem). Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia budyniową masę. Następnie dodajemy masło i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę. W tortownicy (ilości podane dot. tortownicy średniej wielkości)  lub brytfance układamy 1 warstwę krakersów, na to utartą masę znów warstwa krakersów i znów masa. Całość obficie posypujemy migdałami. Chowamy do lodówki (6-8 stopni) na 2 godziny.


Kokosowy Raj


Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietany 30%
2 "śnieżki"
25 dag kokosu
2 białe czekolady
Upiec biszkopt w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić. 1 1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach, a resztę czekolady zetrzeć na dużych oczkach i zostawić do dekoracji. Śmietanę wlać do naczynia, dodać "śnieżkę" i ubić. Następnie dodać kokos i startą na małych oczkach czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, posypać czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.

Banany kokosowe

4 banany
10 dag wiórków kokosowych
1 cytryna
1 łyżka cukru
1 1 szklanki mleka
4 kulki lodów owocowych
kilka listków mięty albo melisy
Wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć) zalać mlekiem, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia, po czym odcedzić na sitku, dokładnie wygniatając wiórki łyżką. Mleczko zebrać do osobnego naczynia. 1 1 szklanki wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Banany obrać, włożyć do wrzącego syropu, gotować jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Odłożone wiórki uprażyć, mieszając na suchej patelni. Banany ostrożnie wyjąć z syropu, ułożyć na talerzykach. Polać mleczkiem kokosowym, posypać prażonymi wiórkami. Każdą porcję udekorować kulką lodów i listkami mięty lub melisy. Pozostałe mleczko podać w sosjerce.
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Marca 2006, 20:35 »
Ciesze sie ze ,oje przepisy przypadły Wam do gustu :D
Napisane: Marzec 27, 2006, 16:43:53
Kotlety z soczewicy ... hmm...pokaze to mojej teściowej - Ona robi świetne pierożki z soczewicą :D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Marca 2006, 21:04 »
:obiad:  Jajka po bretońsku  :obiad:    
Składniki:
8 jajek
100 g cebuli
100 g pora
2 łyżki masła
3/8 l bulionu mięsnego
125 g pieczarek
1/8 l śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
Obraną cebulę oraz oczyszczony i opłukany por pokroić w cienkie paski.
Cebulę i por zeszklić na rozgrzanym maśle, zalać bulionem i zagotować.
Świeże lub konserwowe pieczarki pokroić w plasterki, dodać do bulionu i gotować.
Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do bulionu, całość zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane jajka przekroić na pół, polać sosem i podać.

A teraz bomba kaloryczna ale od czasu do czasu nie zaszkodzi :P

 :obiad: Smalec :obiad:    

Przygotuj:
500 g świerzej słoniny
250 g łopatki lub karkówki
2 cebule
pieprz
4-5 ząbków czosnku

Słoninę pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce). Wrzucić do dużego ronda. Wlać szklankę wody. Podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż skwarki nie będą prezroczyste. Mięso opłukać, osuszyć. Usunąć żyły i błony. Pokroić w drobną kostkę, a następnie wlać do roztopionego tłuszczu. Smażyć przez godzinę od czasu do czasu mieszając Cebulę obrać, umyć, osączyć i drobno posiekać. Dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem. Kiedy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z ognia.
Dodać pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać i przelać do kamiennego naczynia. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.Mozna dodac tez kielbaski np. zwyczajnej lub grilowej - wtedy smazy sie ja  razem z cebulka :D

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Marca 2006, 13:43 »
już od dawna miałam ochotę na smalczyk... niedługo sobie go zrobię, bo ( w tym miejscu będę się chwaliła :twisted: ) mniej więcej za tydzień przenoszę się do swojej nowej kuchni :D Oj zacznie się wtedy pichcenie  :mrgreen:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Marca 2006, 14:00 »
O jak miło  :o
To ja doświadczona w boju mężatka też coś od siebie dorzucę
BROKUŁY Z PIECZARKAMI
500g różyczek brokułów (może być kalafior)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekany ząbek czosnku (można więcej jak ktoś lubi)
250 g pokrojonych pieczarek
4 jajka
600 ml mleka lub mleka rozcieńczonego wodą
sól i pieprz
50-75g tartego sera, najlepiej cheddara
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Brokuły gotować na parze 5-7 minut. Rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i pieczarki (użyć soli), smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Wymieszać z brokułami, przełożyć do wysmarowanego, żaroodpornego naczynia. Jajka ubić (dodać przyprawy), wlać mleko , wymieszać (nie ubijać). Polać warzywa, posypać tartym serem i piec 45 minut - aż jajka się zetną.
MOJA CARBONARA
4 żółtka jaja,
1 całe jajko,
2 ząbki czosnku,
200g sera typu camembert,
1 łyżka startego parmezanu,
500 ml śmietanki słodkiej 30%,
100g wędzonego boczku,
200g makaronu tagliatelle lub spaghetti,
natka pietruszki do dekoracji, sól, pieprz, oliwa z oliwek, przyprawa uniwersalna
żółtka ubić, dodać ½ śmietany, sól i pieprz; boczek pokroić w cienkie paski i przesmażyć, ostudzić; do zimnego rondla wlać śmietankę wymieszaną z żółtkami i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając; gdy sos zaczyna gęstnieć, dodać boczek i posiekany czosnek; podgrzać, aż sos nabierze właściwej konsystencji, doprawić; makaron ugotować, wymieszać z sosem; posypać parmezanem
MUSAKA
400g mielonego mięsa
2 bakłażany
4 świeże pomidory lub 400g pomidorów z puszki (w całości)
2 cebule
4 łyżki oliwy
100g startego parmezanu
łyżeczka oregano,
4 łyżki bułki tartej, sól i pieprz (ja zamiast pieprzu do mięska zanim je wrzucę na patelnię podgrzewam na oliwie małe peperoncino i dopiero daję mięsko)
opakowanie sosu beszamelowego-lub można samemu bo to nie jest trudne (2 łyżki masła stopić w rondelku, dodać 2 łyżki mąki i to tej glei wlewać powolutku szklankę schłodzonego mleczka; doprawić solą i gałką )
Bakłażany umyć, pokroić w grube plastry. Oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Opłukać, osuszyć. Podsmażyć na połowie oliwy. Osączyć. Pomidory pokroić w niezbyt grube plastry. Cebulę posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso. Chwilę podsmażyć. Wymieszać z bułką tartą, doprawić-czasem nie trzeba dawać bułki, zależy od konsystencji. W żaroodpornej formie układać warstwami plastry bakłażana, mięso, plastry pomidora, każdą warstwę posypując serem. Sos beszamelowy przygotować według przepisu na opakowaniu lub samemu. Zalać nim zapiekankę. Wstawić do piekarnika. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C.
NALEŚNIKI-TORTILLE Z PIECZARKAMI I SOCZEWICĄ½ szklanki wody gazowanej
½ szklanki mleka 0%
1 białko, sól
Mąka pszenna (na oko, tak żeby było gęste)
Mleko, wodę, mąkę i sól zmiksować. Dodać ubite białko ze szczyptą soli i miksować ponownie. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki (3-4).
Farsz: pieczarki i cebule poddusić na małej ilości oliwy z oliwek i wodzie. Soczewicę brązową ugotować i ostudzić. Dodać do pieczarek i gotowy farsz (doprawić) nakładać na placki. Zwinąć w rulonik.


Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Marca 2006, 15:18 »
Wlaśnie Maju odnośnie tych naleśników tortille, to one wychodza takie ładne sztywne? dopiero co z koleżanką z pracy się zastanawiałyśmy jak to zrobić tak by wyszły jak te kupne?  :mrgreen:
czekam aż szczęście powróci...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Marca 2006, 15:21 »
Tak są sztywne jak...hmm no sztywne i już - to przez to ubite białko


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Dla odchudzających się
« Odpowiedź #112 dnia: 5 Kwietnia 2006, 20:10 »
Dziewczyny a moze jakies przepisy na alkohole  :?:  Wiem ze to nie gotowanie ale .... co WY na to  :?:
Napisane: Kwiecień 05, 2006, 17:43:04
:obiad: Tuńczyk w pomidorach :obiad:

puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
2 pomidory
1 duża cebula
żółty ser
majonez
sól pieprz

Ser i pomidory pokroić w kostkę. Odsączyć kukurydzę. Cebulke drobno posiekać. Wszystkie skladniki połączyć i doprawić

 :obiad: Sałatka z szynką i żółtym serem :obiad:

25-30 dkg konserwowej szynki (najlepsza juz paczkowana, pokrojona w plastry).
25 dkg żółtego sera (twardy),
500ml.sloika konserwowej papryki bez skory,
1 puszka groszku konserwowego,
3-4 jajka, (ugotowane na twardo),
Majonez,
Szczypta białego pieprzu(może być ciemny)

Szynkę, ser, paprykę i jajka, kroimy na długie paski, dodajemy groszek i majonez-mieszamy.

 :obiad: Sałatka z kurczakiem na ciepło :obiad:

1 pierś kurczaka
1 torebka ryżu
kukurydza z puszki
ogórek zielony
pomidor
można dodać rzodkiewkę, paprykę, kapustę pekińską

Pierś kurczaka podsmażyć i pokroic w kostkę, ugotować ryż. Pokroić ogórka i pomidora w także kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciepły ryż i kurczaka-wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem ( i sosem sojowym).

 :obiad: Makaron z klopsikami :obiad:

40 dag mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego albo drobiowego)
jajko
3 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów bez skórki
250 ml zagęszczonego soku pomidorowego (albo druga puszka pomidorów)
cebula
parmezan albo ostry żółty ser
30-40 dag makaronu (penne, świderki, jakiś duży)
sól, pieprz, ostra papryka

Mielone mięsko zmieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i papryką, a także jakąś mieszanką włoskich ziół (niekoniecznie). Na oleju podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i dodać ją do mięska. Z masy formować niewielkie kuleczki. Usmażyć je na patelni, potem dorzucić puszkę rozdrobnionych pomidorów i zagęszczony sok. Poddusić na małym ogniu z 10 minut, soląc, pieprząc i doprawiając papryką do smaku. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go szybko chłodną wodą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć na niego klopsiki z sosem. Posypać startym parmezanem i pałaszować. Bardzo dobre i łatwe. Trzeba pamiętać, żeby pomidory z puszki użyć razem z sosem. A do mięska, z którego formujemy klopsiki można domieszać dwie łyżki parmezanu albo zmiażdżony ząbek czosnku, albo to i to.
Napisane: Kwiecień 05, 2006, 18:01:50
Sorx ze tak post pod postem ale jakos mi nie chce wysyłać większej ilości przepisów :(

 :obiad: Kurczak w sosie curry i cebuli :obiad:

4-5 piersi kurczaka
4-5 cebul
łyżka miodu
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka curry
łyżka wegety (albo do smaku)
olej

Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Cebulę w talarki. Smażymy kurczaczka na oleju aż się nam ładnie zrumieni i dopiero potem posypujemy wegetą. zdejmujemy kurczaczka z patelni zostawiając na niej olej. na tym samym oleju smazymy potężne ilości cebulki. ale tylko tak by zmiekła, trochę bardziej niż zeszklona. dajemy ciutkę wegety i curry do cebulki. następnie wkładamy łyżkę miodu i dobrze mieszamy. dodajemy usmażonego uprzednuio kurczaczka. i podgrzewamy. w kubeczku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną małą ilością wody. dolewamy do potrawy.. mieszamy dokładnie wszystko aż zgęstnieje nieco.. i gotowe.. najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z kapusty pekinskiej, jabłka i majonezu

 :obiad:Pasta makrelowa  :obiad:

1 makrela wedzona ( rozdrobnic obierajac z osci)
1-2 jajka na twardo ( w kostke)
1 srednia cebula (w kostke)
1 lyzka musztardy
pieprz
troche majonezu aby calosc skleic( tak ze 3 lyzki)
mozna dolozyc kiszony/konserwowy ogorek albo marynowane grzybki

Czasami pomijam musztarde i ogorki -jest rownie smaczna
Napisane: Kwiecień 05, 2006, 18:36:42
Widze z eniektóre z nas dbają tutaj o linię i dlatego z myślą o nich zamieszczam kilka niekokalorycznych przepisów  :D ( nie wiem jak to z tymi kaloriami przy tych przepisach ale zamieszczam je tez zeby nie było :P.To chyb ailosc kalorii w 100g )

 :obiad: Ryba zapiekana z papryką :obiad:
Składniki na 4 porcje:
• 600 g filetów z morszczuka
• 200 g pieczarek
• 200 g zielonej lub żółtej papryki
• 200 g pomidorów
• przyprawa do ryb

Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.

Jedna porcja ( 300 g ) zawiera 138 kcal

 :obiad: Ryba po grecku  :obiad:
Składniki na 4 porcje:
• 300 g filetów z mintaja
• majeranek
• 1 łyżka oleju
• 200 g włoszczyzny bez kapusty
• 30 g cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• liść laurowy, ziele angielskie
• vegeta
• natka pietruszki
• sok z 1/4 cytryny

Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze 15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.

Jedna porcja ( 140 g ) zawiera 110 kcal

 :obiad:  Warzywa po chińsku (90 - 110 kcal)  :obiad:
• 1/2 opakowania mrożonki orientalnej (70 - 90 kcal)
• łyżeczka keczupu (5kcal)
• łyżeczka sosu sojowego
• łyżeczka maggi
• łyżka mleka (5kcal)
• tabletka słodzika
• łyżeczka mąki ziemniaczanej (10 kcal)
• szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków

Warzywa wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody (żeby się nie przykleiły do dna). Dodać wszystkie w/w składniki, oprócz mąki - powstanie sos. Mąkę rozmieszać w 1/2 kubka wody, jak sos zacznie wrzeć wlać mąkę, pogotować chwilkę, żeby zgęstniało.

 :obiad: Sałatka z ogórków i buraków (91 kcal)  :obiad:
składniki dla 4 osób
• 2 cebule
• 3 duże kiszone ogórki
• 5 małych kiszonych buraków
• 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczka octu winnego
• sól, pieprz
• szczypta estragonu

Cebule obrać. Cebule, buraki i ogórki pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć rzędami buraki, ogórki, cebulę, a następnie dekoracyjnie chrzan. Oliwę wlać do miseczki, dodać ocet, przyprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać. Surówkę polać sosem, przybrać gałązką zieleniny, odstawić na 1 godzinę.

 :obiad: Surówka z białej kapusty (93 kcal) :obiad:
składniki dla 4 osób
• 250 g kiszonej białej kapusty
• 1/2 selera
• marchewka
• jabłko
• po szczypcie soli, pieprzu i cukru
• 1/2 łyżeczki estragonu
• 3 łyżeczki siekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki majonezu

Kapustę pokroić. Seler i marchewkę obrać, umyć. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewkę - o małych. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywa przełożyć do salaterki, oprószyć przyprawami, dołożyć orzechy (część pozostawić do dekoracji), wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Surówkę podawać polaną majonezem, posypaną orzechami. Doskonała do potraw z duszonej wołowiny i wieprzowiny.

 :obiad: Kalafiory po włosku (95 kcal) :obiad:
• kalafior
• 10 dag szynki
• 10 dag pieczarek
• przecier pomidorowy
• masło
• pieprz
• sól

Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodziem, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną masła. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).


 :obiad: Kuskus z pieczarkami (95 kcal)  :obiad:
• szklanka kuskusu
• 50 dag pieczarek
• 2 cebule
• szklanka zielonego groszku
• 2 łyżki maggi w płynie
• łyżka margaryny
• łyżka oleju
• pęczek natki
• sól
• pieprz

Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plasterki, włożyć na mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać margarynę i zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oleju. Ugotować kuskus w wodzie z dodatkiem maggi (wg przepisu na opakowaniu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę. Podgrzewać razem kilka minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając widelcem.

 :obiad: Ptasie mleczko (100 kcal) :obiad:
• galaretka bez cukru Dr.Oetker
• jogurt naturalny
• słodzik

Galeretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ewentualnie dodajemy mniej wody) słodzimy słodzikiem, studzimy. Jak już zacznie tężeć (będzie konsystencji kisielu) ubijamy mikserem lub trzepaczką tak jak białka. Dodajemy jogurt (nie prosto z lodówki) i dalej mieszamy. Gdy z tego utworzy się pianka nalewamy do pucharków

 :obiad: Papryka po grecku (85 kcal)  :obiad:
• kilogram papryki
• 4 marchewki
• ćwierć selera
• 1-2 pietruszki
• por
• 2 cebule
• 30 dag pomidorów lub 2 łyżki koncentratu
• pół szklanki oleju
• kostka rosołowa
• łyżka soku z cytryny
• natka pietruszki
• sproszkowana papryka
• cukier
• sól

Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, 2 strąki papryki w paseczki i włożyć na rozgrzany w garnku olej. Smażyć kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić krótko pod przykryciem, a gdyby farsz okazał się zbyt rzadki, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, sproszkowaną papryką i lekko przestudzić. Ze strąków wykroić gniazda nasienne. Napełnioną farszem paprykę ułożyć w płaskim garnku, podlać 2 łyżkami oleju, połową szklanki rosołu i udusić pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 :obiad: Leczo z kiełbasą (85 kcal)  :obiad:
• 75 dag papryki
• po 50 dag cebuli i pomidorów
• po 25 dag parówek i kiełbasy
• 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• ostra sproszkowana papryka
• sól

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki

 :obiad: Surówka wielokolorowa (45 kcal) :obiad:
nieduża główka kapusty
• dwa pomidory
• po pół pęczka koperku i grubego szczypioru
• cebula
• dwa ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki
• ząbek czosnku
• trzy łyżki oliwy
• pieprz
• sól

Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie sk

Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #113 dnia: 6 Kwietnia 2006, 09:08 »
ooo wielkie dzięki Antalis, nie wiedziałam że leczo jest tak nieskokaloryczną potrawą :)
czekam aż szczęście powróci...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #114 dnia: 7 Kwietnia 2006, 17:41 »
:obiad: "Dziuwecz" z drobiu :obiad:

S k ł a d n i k i :
dla 4 osób

• 250 g ryżu
• 350 g kurczaka
• 150 g cebuli
• 1/2 szklanki oleju
• 100 g zielonej papryki
• 150 g pomidorów
• 250 g fasoli szparagowej
• niewielki bakłażan, cukinia lub kabaczek
• łyżeczka słodkiej mielonej papryki
• sól i pieprz
• szklanka śmietany


Cebulę pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Oczyszczone mięso (pokrojone w drobne kawałki), zieloną paprykę i ziemniaki, fasolę szparagową i bakłażana pokroić w sporą kostkę i poddusić razem z cebulą na szerokiej patelni. Dodać ryż, mieloną parykę, pieprz,sól i zalać niewielką ilością wody, tak aby woda przykryła wszystko. Zagotować.

Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Na powierzchni poukładać pomidory i zapiekać w piekarniku jeszcze około pół godziny w temperaturze 200 st. C. Podawać na gorąco w tym samym naczyniu.

 :obiad: Sałatka z makreli :obiad:

S k ł a d n i k i :


• 2 makrele (wędzone)
• 7 jajek
• 1 czerwona papryka
• 1 świeży ogórek
• 1/2 puszki zielonego groszku
• 5 zielonych oliwek
• 5 czarnych oliwek

d r e s s i n g :

• sok z 1 średniej wielkości cytryny
• łyżeczka czosnku suszonego
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz i cukier


Przygotować sos: Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić na chwilę.

Jaja ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić w spore kawałki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórek pokroić w słupki. Oliwki pokroić w krążki. Makrele obrać z ości i skóry i podzielić na niewielkie cząstki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i skropić przygotowanym dressingiem.

 :obiad: Sałatka wiosenna  :obiad:

 S k ł a d n i k i :

• 3-4 ugotowane młode ziemniaki ( najlepiej te, które zostały z obiadu)
• 1 ogórek
• 1 pomidor
• 1 lub 2 jajka ugotowane na twardo
• główka zielonej sałaty (mogą być 2)
• szczypiorek
• śmietana albo majonez
• 2 łyżeczki musztardy
• sól, pieprz


Ogórek, pomidor i ziemniaki pokroić w plasterki. Jajka pokroić w ćwiartki. Szczypiorek posiekać. Sałatę porozrywać na drobne części. Śmietanę lub majonez wymieszać z musztardą. Dodać sól i pieprz. Wszystkie składniki delikatnie połączyć.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #115 dnia: 7 Kwietnia 2006, 17:49 »
Antalis, antalis świetne przepisy!!! z tą niskokalorycznością trafiłaś jak znalzł...ślinka mi leci, a ja lecę do kuchni...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #116 dnia: 7 Kwietnia 2006, 18:31 »
Skoro tak to Ty liliann biegnij do kuchni a ja biegnę szukać czegoś jeszcze :P
Napisane: Kwiecień 07, 2006, 16:51:32
:obiad: Kolteciki mielone z indyka  :obiad:    

Składniki:

Przepis na 12 średnich kotlecików:
mięso mielone z indyka 800 g(ok. 128 x 8 = ok. 1023 kcal)
ogórek konserwowy 3 szt(ok. 15 kcal x 3 = 45 kcal)
marchewka 200 gram (ok. 24 kcal x 2 = 48 kcal)
groszek 100 gram ( 94 kcal )
masło roślinne, np. DELMA do kanapek 1 łyżka (ok. 40 kcal)
przyprawy (ziarenka smaku, pieprz,oregano,zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

1. Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki )
2. Pokroić na kostki ogórki konserwowe
3. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać .
4. Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano
5. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką DELMY
6. Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień )
7. Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi.

Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to dolewmy nowej aż nam się usmażą.
Kaloryczność 1 kotleta ok. 105 kcal

 :obiad: Paszteciki z kapustą i grzybami :obiad:    

Składniki na 12 sztuk:

- 1,5 szklanki mąki (25 dag)
- 1 łyżka drożdży (2 dag)
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru (0,5 dag)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki tłuszczu (1 dag)
- sól


Farsz:

- 75 dag kwaszonej kapusty
- ponad 0,5 szklanki suszonych grzybów (2 dag)
- 1 średnia cebula
- 1 czubata łyżka tłuszczu (2 dag)
- sól, pieprz

Przyrządzanie:

1. Grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić (wywaru nie wylewać) i drobno posiekać.

2. Kapusty kwaszonej nie należy płukać, a jedynie odcisnąć z niej nadmiar soku. Przez to zachowa swój aromat.
Cebulę i kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajka i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść.
Powoli wlewać tłuszcz, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kwadraty o boku 7 cm.

4. Pośrodku każdego kwadracika ułożyć farsz, skleić paszteciki. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

1 porcja - 130 kcal

 :obiad: Filet z kurczaka z fasolką szparagową :obiad:    

Składniki:

10 dkg filetu z kurczaka
40 dkg fasolki szparagowej mrożonej
10 dkg pora
1/3 opakowania sosu pomidorowego Primo Gusto
1 łyżeczka oliwy z oliwek
przyprawy

Przygotowanie:

Na patelni najlepiej teflonowej podsmażamy pokrojone kawałki kurczaka, dajemy przyprawy (pieprz, sól, bazylia, oregano, czosnek).
Po ok. 10 min dodajemy pokrojony por oraz fasolkę szparagową, dusimy pod przykryciem do miekkości, dolewamy sosu pomidorowego i jeszcze ewentualnie przyprawiamy.

Porcja wychodzi spora i jest dosyć sycąca.
360 kcal

  :obiad: Zupa kukurydziana (prosta i szybka i smaczna ;))  :obiad:

ok. 3-4 porcje
czas wykonania - 20 minut

1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów (najlepiej od razu krojonych)(mogą też być 2 świeże)
1 cebula
3 łyżki oleju
600 ml bulionu drobiowego
sól
pieprz mielony

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku. Po paru minutach (można też od razu ;)) wrzucamy pokrojone i obrane pomidory. Dusimy przez kilka minut (aż cebula zmięknie). Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę i podlewamy to wszystko bulionem. Gotujemy przez chwilę. Doprawiamy. GOTOWE!!!

300 w porcji

 :obiad: Sałatka z kurczakiem     :obiad:

Składniki:
-pierś z kurczaka gotowana w przyprawionej wodzie i ostudzona (średniej wielkości)
-kukurydza konserwowa(puszka)
-czosnek rozgneciony(1 lub 2 ząbki)
-papryka świeża(2)
-2 małe,gotowane na twardo jajka kurze
-jogurt naturalny(nie więcej niż duże opakowanie)
-3 łyżeczki majonezu "light"
-szczypiorek(ile kto lubi)
-cebula średnia
-pieprz,jak najmniej soli
-suszone zioła do sałatek(dowolne)

Do dzieła!!!
Pierś i paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy. Również drobniutko kroimy szczypiorek i jajka. Czosnek rozgniatamy. Kukurydzę obsączamy z wody. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich jogurt wymieszany z majonezem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, dorzucamy zioła, np.tymianek,bazylie...Jakie tam lubicie!jeszcze raz mieszmy i czekamy z godzinkę jak się wszystko ze sobą "zgryzie".Życzę smacznego!
Polecam podawać tą sałatkę na obiad-lekko i mało kalorycznie, bądź na kolację. Aha!do składników możecie dodać podrumienione kawałeczki bagietki!
Napisane: Kwiecień 07, 2006, 17:23:56
:obiad: Orzeźwiająca sałatka z indykiem  :obiad:    

Składniki:

- 400g piersi z indyka
- sok z 4 cytryn
- 2 ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 200ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- grubo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grubsze paski. Oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową i wstawic do lodówki na 1 godzinę. Mięso osączyć i gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
Ogórki umyć, rzodkiewki oczyścić. Warzywa pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z octem winnym i zieleniną. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Kawałki indyka dodac do warzyw, polać sosem jogurtowym i delikatnie wymieszać

 :obiad: Lekka sałatka z kapusty pekińskiej  :obiad:    

Składniki:

Kapusta pekińska,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
ogórek kiszony, koperek,
oliwa z oliwek,
majonez light,
sok cytrynowy,
pieprz, sól

Przygotowanie:

Kapustę poszatkowac, tuńczyka odlać z sosu i rozdrobnic, ogórka pokroic w kostkę - wymieszac. Zrobić sos z majonezu, oliwy, soku oraz przypraw. Sosem zalać warzywka i posypac pokrojonym koperkiem.

 :obiad: Sałatka z kurczakiem wędzonym i ananasem     :obiad:

Składniki:
200 g nóżki lub piersi kurczaka wędzonego (bez skórki),
2 - 3 łyżki rodzynek,
Kilka plasterków ananasa z puszki (w zalewie),
Pół torebki ryżu,
3 łyzki kukurydzy,
2 łyżki zalewy najlepiej ananasa,
2 - 3 łyżki śmietany (najlepiej light),
Płaska łyżka majonezu
Sól,
Pieprz.


Mięsko pokroić w kawałeczki, rodzynki sparzyć, pokroić ananasa (ilość wg uznania), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, dodać odsączoną kukurydzę. Z zalewy, śmietany i majonezu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką, którą następnie należy wstawić do lodówki. Można zmienić proporcje składników wg upodobań np. dodać mniej lub więcej kurczaka, więcej lub mniej ryżu. Sporządzając sos można zrezygnować z majonezu lub ograniczyć śmietanę. Najlepiej robi się na tzw. oko. Tę sałatkę można potraktować jak danie obiadowe lub kolację. Porcja ma ok. 268 kalorii

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #117 dnia: 7 Kwietnia 2006, 21:25 »
hee heee rewelka, a Ciebie to prawdziwa skarbnica przepisów.....ja to raczej gotuję spontanicznie, czyli co przepis to eksperyment (sama wymyślam, zmieniam, modyfikuję), ale jak twierdzi Miś nigdy skuchy nie zaliczyłam.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline groszek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1871
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #118 dnia: 8 Kwietnia 2006, 21:00 »
Odchudzam majonez dodając do niego jogurt. Właściwie robię to pół na pół. W tradycyjnej jarzynowej sałatce to się nie sprawdzi, ale do lekkich sałatek jak znalazł!!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #119 dnia: 9 Kwietnia 2006, 19:58 »
Wiesz co groszku, ja po wizycie w Paryżu odkryłam sosy vinegret...i teraz do wielu sałatek doaję własnie go zamiast majonezu (który z resztą uwielbiam). I te sosy też robię na różną modłe - dadaję co mi tam do łba przyjdzie i o dziwo zawsze wychodzi...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos