e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1769730 razy)

0 użytkowników i 20 Gości przegląda ten wątek.

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 14:02
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Ja też miałam podobne zagwostki w tej potrawie.

A niby miała być ona prosta, łatwa i przyjemna...

Tak to jest jak się jest z kulinariami na bakier - mam na myśli siebie - coby się nikt tutaj obecny nie obraził :)

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 15:07
No mnie się zdaje że to nie jest jakaś za nadto trudna potrawa - raczej z tych prostych, tylko właśnie jest kilka rzeczy które  dobrze wiedzieć :)

Zdaje mi się że tym serkiem almette to tylko od wewnątrz i złożyć. Ale mam nadzieję że Antalis da znać jeszcze przed 16 zanim zacznę robić obiadek :)

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 16:06
A ja dalej nie wiem co robić z wiśniami....nalewki już nie chce bo z nich już jest winko!

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 16:09
no to napewno pozostaje ciacho, ewentualnie desery :)

albo zawsze możesz podzielić się ze mną :) uwielbiam wiśnie :) hehehe, tylko troszkę daleko :)

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 16:20
Ja raz robiłam czekoladki. Jak wiśnie były jeszcze takie mokre to oblałam je po prostu czekoladą taką do ciast gotową i porobiłam pralinki. Były bardzo dobre, ale jak masz już wyschnięte to chyba jako dodatek do drinków się tylko nadają:)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 20:02
Ricardo i jak sobie poradzilas ?
Sorx ale mialam wizyte u gina  apotem bylismy na urodzinkach i nie mialam jak odpisac :(

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2008, 13:43
A no poradziłam sobie :)

Serka nałożyłam oczywiście jako farsz :)

I oczywiście kotlet mi się troszkę rozwalał więc standardowo zanim dałam na patelnię to bułka, jako, bułka i...

palce lizać :)

pychota :)

tylko coś mi ten sos serowy nie wyszedł... ale i bez tego był pychota

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2008, 17:45
Ricardo moglas nitka lub wykalaczkami zwiazac :)
A why sos sie nie udał ?

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2008, 17:55
Kiedyś jak zrobiłam wykałaczką to jakoś mi to wrosło do środka i trzeba było się naszukać wykałaczki :) hehehe, ale się nie rozwaliło ogólnie :)

A ten sos nie wyszedł nie wiem czemu?? Tzn wiem  ;D Pewnie dlatego że chciałam szybko i za duży gaz dałam  ;D i on tak się spiekł :) I dałam 2 serki, ale za dużo tego nie było... następnym razem spróbuje jeszcze raz pobawić się z tym sosem, ale na małym ogniu i więcej serków :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2008, 18:34
Ricardo to nastepnym razem do serkow dodaj slodkiej smietanki :)

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2008, 18:58
Marta te wiśnie są mokre jeszcze....

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2008, 19:18
Ricardo to nastepnym razem do serkow dodaj slodkiej smietanki :)


zapamiętam :) dzięki
rybka ja mam taki przepis na ciasto wiśniowo - kokosowe (znalazłam w necie z dobrymi opiniami):

składniki:

Wiśnie:
1 kg wisni
1 szklanka cukru
Można zamiast wiśni świeżych wykorzystać wiśnie smażone ze słoika

rodzynki namoczone w rumie z dodatkiem soku z cytryny (garść)

Ciasto podstawowe:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
2 szklanki maki
1 kostka margaryny "Kasia" lub "Palma" (można dać trochę masła trochę margaryny)
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Ciasto kokosoowe:
20 dag kokosu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła 

Wiśnie:
Wiśnie wydrylować (usunąć pestki), zasypać cukrem i zostawić min. na pół godziny.

Rodzynki wypłukać , zalać rumem lub winiakiem, dodać 1-2 łyżki soku z cytryny i także zostawić min. na pół godziny.

Ciasto podstawowe:
Margarynę utrzeć z cukrem (mikserem) na puszystą "pianę", następnie dodawać po jednym całym jajku i dalej ucierać. Masa ma być baardzo puszysta.
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przez sitko - przesiewając wsypać mąkę do masy. Wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.
Do jednej dodać kakao rozpuszczone w 2 łyżkach mleka i wymieszać.
Ciasto kakaowe wyłożyć na spód blaszki
Do ciasta jasnego dodajemy trochę soku z cytryny (1 łyżka).

Ciasto kokosowe:
Mleko, cukier i masło włożyć do naczynia i zagotować - dodać wiórka kokosowe i jeszcze chwilę pogotować (jak budyń). Wystudzić.

Na ciasto kakaowe wykładamy masę kokosową. Na kokos wykładamy wiśnie (odsączone z soku) i rodzynki.
Na wierzch dajemy ciasto jasne z dodatkiem soku z cytryny.

Ciasto pieczemy w brytfance o wymiarach 35x24 cm lub trochę mniejszej w temp.ok 170-180 C.
Po upieczeniu ciasto można udekorować "kleksami" z polewy czekoladowej lub w/g własnego pomysłu.

Mogę poszukać jeszcze coś innego, ale to brzmi smakowicie :)

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
20 kwietnia 2008, 09:07
Jej rzeczywiście pysznie brzmi!

Musze tylko rum kupić i rodzynki namoczyc :)

Dzięki!

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
20 kwietnia 2008, 13:12
Kozelanki nie wiem czy bylo juz tu cos takiego ale moze sie Wam przyda :)

Ile to wazy ??


Jak przeliczyć gramy na szklanki, łyżki i łyżeczki? Poniższa ściągawka ułatwi Wam odmierzanie produktów bez używania wagi.



Offline ela Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
20 kwietnia 2008, 13:46
To ja wam podam przepis na super pyszne ciasto mojej tesciowej :)

Ciasto z kremem:
5 jaj
1 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki oleju
WYKONANIE:
Ubic piane z bialek na sztywno,dodawac stopniowo cukier,nastepnie
zoltka,ciagle ubijajac,dodac olej.Na koniec wsypac make z proszkiem.
Wszystko razem wymieszac-nie zbyt dlugo bo opadnie.
Piec ok.45 min.w temp.180stop.wstawic w chlodny piekarnik
Po upieczeniu uchylic tylko drzwiczki od piecyka i zostawic do
wystygniecia.
Masa"krem"
1litr mleka
1 szkl.cukru
1 szkl.maki
1/2 aromatu dowolny zapach-ja uzywam cytrynowy
1 kost.margaryny
Wykonanie:
Ugotowac 1/2l mleka z cukrem(wymieszac),pozostala ilosc mleka rozmieszac
dokladnie z maka i wlewac do gotujacego mleka(dokladnie tak jak
budyn)przy mieszaniu nie zabardzo skrobac bo szybko sie przemala bylyby
fafrocle,poprostu pozostawic to na dnie naczynia.Ugotowane tak mleko
odstawic do wystygniecia od czasu do czasu delikatnie mieszajac.
Do chlodnej masy dodac margaryne i aromat-wszystko ukrecic na puszysty
krem.
Chlodne ciasto przekroic na dwie czesci:jedna z nich wylozyc na tace i
przelozyc ok.1/2 kremu,nastepnie przykryc drugo polowa ciasta i wylozyc
na wierzch druga czesc kremu.
200g wiorek kokosowych na lekko wysmarowana patelnie olejem wsypac
wiorki i zeszklic na zloty kolor.
Jak juz troszke przestygna obsypac ciasto.
Tak przyrzadzone ciasto odstawic do lodowki na noc.
Zycze smacznego:-)))
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
22 kwietnia 2008, 11:27
rybka chcesz jeszcze jakies przepisy co by te wiśnie wykorzystać?

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 09:42
Jasne! Zrobiłam już pralinki  - wiścnie w czekoladzie! Bajeczne!

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 13:23
Robiłaś z takiej gotowej czekolady? A  wiśnie były mokre czy suche?

Offline demka Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 14:54
Antalis, a ja mam prośbe o przepis na to nadzienie do nalesników

I czy ktoś zna jakies pyszny przepis na leczo :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 17:55
Demko prosze :
Nalesniki z miesnym farszem

Przepis:
Farsz:


- 450g miesa mielonego
- jedna czerwona papryka
- ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( moze byc tez z puszki )
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- ok 2 plastry ananasa z puszki
- cebula srednia
- olej do smazenia
- pomidory w puszce ew.przecier pomidorowy
- troszke czosnku
- sol i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- chili
- oregano
- slodka papryka

Nalesniki
W zaleznosci od tego ile i jakie chcemy zrobic dodajemy

- gazowana woda mineralna
- maka zwykla
- jajko
- odrobina soli

Na wierzch beszamel:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- ok 1.5 szklanki mleka
- gałka muszkatałowa

oraz
- tarty ser do posypania
- mini kostka Knorr "Smazona cebulka" lub prazona cebulka

Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebule,pieczarki i czosnek, chwile podsmazamy uwazajac by czosnek sie nie spalil, dodajemy mieso i mieszamy tak by sie nie zbilo w jedna grude.Gdy juz mieso bedzie ładnie "rozdzielone" dodajemy pomidory wraz z zalewa ( mozna dodac zamiast tego przecier pomidorowy - najlepiej z Pudliszek z ziolami ).Calosc przykrywamy mieszajac od czasu do czasu by miesko nie przywarlo do patelni.Mozna podlac odrobine woda.Gdy pomidory sie rozpadna dodajemy kukurydze bez zalewy, fasole wczesniej ugotowana ( lub z puszki bez zalewy ) , pokrojonego w kosteczke ananasa i papryke oraz przyprawy wg indywidualnego upodobania. Mieszamy i podgrzewamy, jesli do tego czasu caly plyn z potrawy sie nie zredukowal to mozemy dodac troche bulki tartej by farsz byl dosc gesty.

Skladniki na nalesniki mieszamy tworzac "zaczyn" o lejacej konsystencji.Uwazamy by nie zrobily sie grudki, mozemy dodac szczypte proszku do pieczenia.Nalesniki smazymy na margarynie lub oleju.Nie robimy ich grubych bo przy skladaniu beda sie"lamac".W tym czasie nastawiamy piekarnik by sie nagrzal do ok 180 stopni.

Powstale placki faszerujemy mieskiem i skladamy jak krokiety,ukladajac gotowe w naczyniu zaroodpornym lub podobnym wysmarowanym delikatnie maslem.
Gdy naczynie zapelnimy nalesnikami mozemy wziasc sie do robienia beszamelu.
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.Dodajemy make wciaz mieszajac, nie przyrumieniamy,Gdy powstanie jednolita masa dolewamy odrobine mleka.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wtedy znow dolewamy mleke i mieszamy az do powstania sosu o konsystencji powiedzmy gestej smietany.Dodajemy starta galke muszkatulowa i od razu wylewamy na nalesniki,posypujemy serem i cebulka.

Wkladamy do piekarnika na ok 15-20 minut az ser sie ladnie roztopi a beszamel delikatnie zbrazowieje. I to chyba wszystko.

A co do lecza to ja robie tak:

Leczo z kiełbasą


• 75 dag papryki
• po 50 dag cebuli i pomidorów
• po 25 dag parówek i kiełbasy
• 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• ostra sproszkowana papryka
• sól

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 18:15
Pralinki robiłam z mlecznej czekolady którą topiłam w kąpieli parowej. A wiśnie były mokre....

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 18:28
rybka tu masz link do spisu z potrawami które mozna zrobić z wiśniami :)

Troszkę tego jest, ale ta stronka jest fajna i są komentarze od osób które już to robiły :)

Dużo obiadów z tego już ugotowałam :)

http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=wi%B6nie&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1&date1=&date2=&aut=

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 20:02
Dzięki!

Ja właśnie zrobiłąm tort - biszkopt czekoladowo/tiramisu z wiśniami na alkocholu :)

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 20:36
napewno pyszny :) tak smakowicie brzmi :)

Offline demka Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
23 kwietnia 2008, 22:19
Rybko- może dla nas wirtualny kawałeczek :wink: posliniłam się....
Antalis wielkie dzieki :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
30 kwietnia 2008, 08:54
Oto danie ktore od wczoraj wpisalo sie w nasz jadlospis :)
Zapiekanka musztardowa

Składniki
2 filety drobiowe
1 musztarda Sarepska
2 duże cebule
4 duże ziemniaki
1 śmietana homogenizowana (mała) chyba najlepiej 18 % lub 12 %
ser żółty
sól, kminek
przyprawa do ziemniaków

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuczszem.Piersi pokroić w kawałki obtoczyć w musztardzie i układać na dnie naczynia.Cebulę pokroić w półtalarki i ułożyć jako nastepną warstwę.Jako następne ułożyć surowe ziemniaki pokrojone w talarki. Posypać solą, kminkiem i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki znowu przychodzi warstwa cebuli.
Ostatnią warstwę zalać śmietaną.A na to starkowany ser.Piec ok 60-70 minut w temp.200C. Ostatnie 20 minut piec bez przykrycia żeby ser ładnie się przyrumienił
P.S.Ja do musztardy dodaje jeszcze troche majonezu dla złagodzenia smaku ( jesli daje musztarde np kozacka ).Trzeba tez uwazac bo czasem za duzo sosu sie robi ale to niestety zalezy chyba od jakosci smietanki a na to wplywu nie mamy.
A i mam prosbe: MACIE JAKIES CIEKAWE PRZEPISY NA SCHABOWE ?

Odp: Forumkowe gotowanie
30 kwietnia 2008, 09:04
sluchajcie a macie jakis prosty i sprawdzony przepis na torcik?
chcialabym upiec cos specjalnie dla niej albo dla meza bo oboje maja urodzinki
ale nigdy nie piekłam tortu

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
30 kwietnia 2008, 09:07
Z przepisami ja niestety nie pomogę a mam pytanie. Jaką przyprawę do ziamniaków masz na myśli?

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
30 kwietnia 2008, 09:17
loona jest taka w torebkach, chyba Kamis - przyprawa do ziemniaków...a moze to nie Kamis bo czerwna torebla chyba...

Agata ja zrobiłam tort na zimno, tzn kupiłam biszkopt (3 placki w paczce), do tego 2 kremy do zrobienia w 3 minuty, polewe czekoladowa i posypalam to kokosem :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
30 kwietnia 2008, 09:25
Loona Rybka ma racje.


Jagodko to moze ja Ci dam pzrepis na kremik :) a noz sie przyda ;)

Moj maz uwielbia krem chałwowy z tym ze niekoniecznie do tortu

40 dag chałwy
25 dag masła
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki cukru pudru
25 ml alkoholu (wódka)

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę i wódkę (ucieramy aż uzyskamy kremową masę), na koniec rodzynki i orzechy.

I kremik kawowy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kawy nie rozpuszczalnej
2 kostki masła
2 szkl.cukru - pudru

Masło utrzeć z cukrem i dodać kawy rozpuszczalnej,potem cały czas miksując
dodaj kawy normalnej nie rozpuszczalnej i miksuj ok.3min.

Masa kokosowa:
- 3 jajka
- tabliczka (100g) białej czekolady dobrej firmy
- 2 łyżki śmietanki słodkiej
- 3/4 szklanki kokosu
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- kostka (250 g) prawdziwego masła
- 3 łyżki cukru pudru ( więcej lub mniej - do smaku)

Ubić na parze jajka z łyżką cukru do białości.Rozpuścić na parze czekoladę z śmietanką.
Do jeszcze ciepłych jajek wlać delikatnie czekoladę, wsypać kokos i mleko, zmiksować.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Utrzec masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masę jajeczno-kokosową. Należy pamiętać o takiej samej temperaturze masy i masła.


Osobiscie polecam jeszcze pianke a'la ptasie mleczko - jadlam z nim tort na urodzinach chrzesniaka mojego meza.Po prostu miksujesz mleko skondensowane i jak juz zrobi sie z niego piana to dodajesz do niego galaretke rozpuszczona w polowie wody jaka podana jest na opakowaniu.Na 1 puszke polecam 2 galaretki.Do kremu mozesz dorzucic pokrojana w kosteczki galaretke do ozdoby :)

A kolezanka z innego forum poleca ten przepisik
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis9728.html