e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1769747 razy)

0 użytkowników i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 14:38
Loozik - zawsze do usług :)
A to wczoraj splodzilam z tej nieszczesnej fasoli :P

Starczy na jakis tydzien bo zrobilo mi sie z tego pare takich porcji :P, w sumie ze 30 nalesnikow bo to nalesniki pod beszamelem są :)

Loona a co masz w lodówce ?

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 14:46
Loona, kiedy mam ochotę na cos pysznego na o0biadek to robię sobie warkocze z polędwicy.

Kupujesz polędwiczkę i kroisz ją wzdłuż na trzy paski, doprawiasz pieprzem, solą, jak lubisz to jakimiś ziołami, spinasz na końcu trzy kawałki wykałaczką i zaplatasz warkocz, znowu spinasz. wrzucasz na minutkę na rozgrzany tłuszcz, ale tak żeby tylko troszkę się ścięło mięsko.
Gotujesz młode ziemniaczki - już można kupić, najlepiej malutkie.
Gotujesz bukiet warzyw z mrożonki .
Gotujesz sos mysliwski, według przepisu na opakowaniu, do sosu wrzucasz mięsko i zostawiasz do podduszenia. W lato dodaję kurki do tego sosu, bo mój Skarbuś lubi :). Jak mięso będzie już podduszone, ziemniaczki polewasz masłem ze szczyptą ziół, wykładasz na talerz, warzywka też i gotowe. Proste danie a w restauracji to majątek za warkocz zapłacisz. Aha, przed podaniem wyciągnij wykałaczki.

Smacznego :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 14:52
O widzisz - banalnie proste a brzmi wysmienicie :)

Loona moze zrobisz to danko ? No chyba ze czasu na zakupki brak to zcekamy na zawartosc lodowki :P Lub powiedz aby jakie sa Wasze preferencje kulinarne  :D

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 14:56


Loona a co masz w lodówce ?
światło  ;D

Marta. Dziękuję za przepis.Te polędwiczki ok ale trochę dużo paprania z tym.

Antalis generalnie lubimy kurki, piersi lub udziki.

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 15:02
Loona.. eee to mamy to samo w lodowce :P
A moze :

Serowo-czosnkowa pierś z kurczaka

1podwójna pierś z kurczaka,
2-3 ząbki czosnku,
ser pleśniowy z niebieską pleśnią (np. Lazur) - ja uzywam topionego bo plesniowe sa ble :P,
serek Almette
masło,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.

Pierś kurczaka podzielić na dwie częsci i dobrze rozbić, uważając, aby nie podziurawić mięsa. (Pomaga w tym tłuczenie przez folię).

Rozbite mięso posolić i popieprzyć z obu stron oraz wycisnąć na nie czosnek. Następnie posmarować serkiem Almette i złożyć kotlet na pół. Dobrze docisnąć brzegi (można się wspomóc białkiem jaja przy zlepianiu).
Na patelni rozgrzać olej, położyć na nim kotlet i smażyć do zrumieniania. W połowie tej czynności oprószyć lekko ziołami prowansalskimi.


sos serowy: na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wkruszyć ser pleśniowy ew.topiony serek. Podgrzewać to wszystko razem przez kilka minut, ciągle mieszając, aż skłądniki łądnie się ze sobą połączą, a sos osiągnie apetyczną ciągnąco-lejącą konsystencję.

Piersi kurczaka w warzywach


2 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka groszku
puszka czerwonej fasoli
paryka konserwowa lub 3 ugotowane na pół twardo marchwie pokrojone w kostkę
imbir
tymianek
bazylia
pieprz lub chili

Sposób wykonania :

Warzywa razem połączyć i podgrzewać - fasole dodajemy razem z zalewa . Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć. Dodać do mieszanki warzywnej.Mozna dodac pomidorki z puszki. Na końcu dodać przyprawy: imbir, pieprz lub chili, tymianek, bazylię w proporcjach wg gustu. Albo dodać inne przyprawy. Podawać na ciepło, ostro lub łagodnie. Wyśmienicie smakuje z ryżem albo makaronem pene.

« Ostatnia zmiana: 16 kwietnia 2008, 15:07 wysłana przez Antalis »

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 15:08
Do tego przepisu to by mi żurawinka jeszcze pasowała, albo winogrona w połówkach, mniam

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 15:11
Chyba skuszę się na te serowo-czosnkowe piersi.
Dziękuję za pomoc.
Na Was zawsze można liczyc :)
Jutro powiem jak mi wyszo (o ile wyjdzie).

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 15:28
    
Gulasz z piersi kurczaka i bananów   


Składniki:

- 2 duże piersi kurczaka
- 3 banany
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołu królewskiego
- łyżka przyprawy curry
- ostra i słodka papryka
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz

 Wykonanie:
Piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę, po czym dokładnie oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Zrumień je na rozgrzanym oleju, przełóż do rondelka, zalej szklanką rosołu, przykryj i duś na małym ogniu 10 minut. Drobno posiekaną cebulę usmaż na reszcie oleju i przełóż do mięsa. Na czystą patelnię wlej odrobinę wody i włóż pokrojone w kostkę banany. Duś na małym ogniu, stale mieszając. Gdy lekko się rozgotują, dodaj curry, szczyptę papryki i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę duś, przełóż do mięsa. Duś pod przykryciem 10 minut. Podawaj z ryżem.

Mozesz tez najzwyczajniej pod sloncem nafaszerowac piersi babanem i do piekarnika :) A pod koniec posmarowac piersi odrobina miodu :)

Offline asia Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 17:29
Miałam gości więc nie mogłam napisać przepisu na "cycki murzynki" ale widzę, że Antalis już napisała  :-* Dziękuję!

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 09:15
Asiu i tak dziękuję za pamięc, pozdrawiam!

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 10:31
Tylko proszę mnie nie bić!
Nie zrobiłam tych poleconych przez Was pyszności bo się okazało,że mam mniej czasu niż zakładałam. Tak więc na stół wjechały "zwykłe" piersi w bułce tartej.
Ale obiecuję,że wykorzystam Wasze przepisy przy najbliższej okazji.

aprops.
Czy ma ktoś może przepis -sprawdzony- na sajgonki?

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 12:44
Któraś forumka kilka stron wcześniej wkleiła przepis na malibu :)

Chciałam podziękować bo pyyyyszne :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:00
O malibu uwielbiam . Sama robie wiele alkoholi :)
Moj przepis na malibu jest troszke inny no i dluzej sie czeka ale jest duzo bardziej aromatyczniejszy bo ze spirytusu :) Jak chcecie to wkleje pare prostych pzrepisow na słodkie alkohole  ;D

Offline mk.mika Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:01
Ja też lubie pić ale nigdy nie robiłam, więc bardzo prosze wklej przepisy. ;)

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:05
Antalis a masz przepis na sajgonki? Tylko taki sprawdzony, najlepiej przez Ciebie :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:13
Loona sajgonki robilam 2 razy w zyciu.
Dawalam mielone miesko ( z indyka bo takie lubie najbardziej), grzyby mun ( dla innych byly pieczarki bo nie lubi atych chinskich),tak moze  zgarsc kapusty pekinskiej, marchew,cenula czosnek i przyprawy no i jak chcesz to sos sojowy. TO chyba taki standardowy przepis - musialabym  w necie poszperac.

Grzyby mun podgotowywalam i potem siekalam a pieczarki smazylam z cebulka.Do tego dorzucam miesko i starta marchew na grubych oczkach i to smaze po paru minutach dorzucam kapuste pocieta w paseczki i to wszystko nadal smaze.
Na koniec dodaje troske sosu sojowego,przyprawy do smaku, mozna dodac jajko surowe zeby sie farsz nie rozwalal bo czasem lubi.
No i potem wszystko do papier ryzowego i na patelnie ( ew. do frytkownicy ).

Nie wiem czy przepis trzyma sie kupy bo z pamieci pisze z malym na reku :P

A przepisy na alkohol umieszcze jeszcze dzis :)
« Ostatnia zmiana: 17 kwietnia 2008, 13:15 wysłana przez Antalis »

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:21
W papier ryżowy? A nie można w rozwałkowane ciasto francuskie?

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:23
Hmmm...ciekawa alternatywa  ;D Sadze ze moze byc swietne :)
No ja kupiłam papier ryzowy bo chcialam tak oryginalnie :) Z kupnem nie ma dzis problemow - w kazdym super markecie powinny byc.

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:26
Ja zupełne antytalencie kulinarne jestem i zawsze myślałam,że to jest właśnie ciasto francuskie  ;D

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:35
Antalis suuuper by było :) Tylko mam nadzieję że wyrób tych alkoholi będzie prosty :)

A ten przepis na serowo czosnkową pierś z kurczaka baaaardzo pysznie brzmi :) jutro ja zrobie na obiad :)

tylko mam do niego pytanie :)
Zamiast sera pleśniowego dajesz topiony to ile tego? i jaki smak?
I następnie dajesz jeszcze serek almennte, to cały? I jaki smak?

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 13:41
Przepisy beda proste  - wkleje jak tylko maly pojdzie nyny :)

Ja na 2 piersi wykorzystuje jeden ten prostokatny serek topiony - najlepiej gouda ( lagodzi smak czosnku ) lub z szynka mi smakuje :)
A Almette wykorzystuje prawie caly ( dodaje go rowniez do sosu ale nie musisz tego robic - sos z topionego bedzie bardzo delikatny i lekko slodkawy  )  - zazwyczaj kremowy lub z czosnkiem niedzwiedzim ( jesli lubis zten smak ) a jesli lubisz ziola to polecam z ziolami - niezle sie komponuja z czosnkiem :)

Tylko po tej potrawie z calowania nici :P

A co do sajgonek to ja kupuje papier ryzowy z firmy Tao Tao :)
« Ostatnia zmiana: 17 kwietnia 2008, 13:44 wysłana przez Antalis »

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 14:22
dzięki Antalis :)

ani mi ani mężowi żaden czosnek nie straszny :)

Offline Wercia Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 15:40
Antalis a nie masz przypadkiem przepisu na likier czekoladowy lub kokosowy????? ;D ;D ;D

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 17.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 16:34
SAŁATKA Z ANANASEM:

 Składniki:
1. ananas w puszce
2. jajka
3. ser żółty w kawałku
4. wędlina w kawałku
5. kukurydza w puszce
6. ząbek czosnku
7. sól, pieprz
8. majonez

 
 Ser  żółty, wędlinę, ugotowane na twardo jajka i ananasa kroimy w kosteczkę (niezbyt dużą, zwłaszcza w przypadku sera) i wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydzę. Staramy się tak dobrać składniki, by wszystkiego było mniej więcej po równo. Pół ząbku czosnku przeciskamy przez praskę, lub kroimy nożem najdrobniej jak potrafimy, wrzucamy do miski. Dodajemy trochę soli i pieprzu, nakładamy majonez i mieszamy.
 Sałatka jest gotowa ;)


Koreczki:

Na wykałaczkę nadziewamy żólty ser, śledzia (np. rolmopsy), ogórka kiszonego i marynowaną pieczarkę..
Oczywiście 3 pierwsze produkty są pokrojone w małą kosteczkę  ;)  Pychotka

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 17:45
Werciu likier czekoladowy powiadasz ?

Najprosciej to ugotowac puszke mleka skondensowanego zcekoladowego i do tego dolac wodki ew. spirytusu :)

A likier kokosowy - mam chyba tylko malibu. Pzrepis dalas jakas forumka pare stron wczesniej choc moj jest troszke inny i nieco dluzej sie go robi bo w moim zalewam kokos spirytusem i zostawiam na 1 tydzien :)

Jak tylko sie uporamy z malym to siade i wkleje przepisy.

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 18:16
MALIBU

100g kokosu
0,25 l spirytusu ( może być z,5l wódki ale spirit lepiej “wyciąga” smak )
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego


Kokos wsypujemy np.do sloika i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na tydzien. Po tym czasie alkohol zlewamy a kokos dokładnie wyciskamy. Otrzymany kokosowy alkohol powoli wlewamy do wymieszanego wcześniej mleka.

Kokos można wykorzystac do tortow :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

MALINÓWKA

1 kg malin
2 szkl spirytu
7 szkl. wody przegotowanej
50 deko cukru

Dojrzale maliny wsyp do słoja, zalej syropem z cukru i wody, wlej spirytus, szczelnie zakorkuj i zostaw w temp. pokojowej. Słoja nie wolno ruszać ani przesuwać przez 2 tyg. Gdy owoce osiądą na dnie, zlej nalewkę delikatnie do but. (nie filtruj bo straci smak i zapach)


------------------------------------------------------------------------------
Kukułkowka

10dkg cukierków kukułek
0,5 litra wódki

Do słoja na kilka dni i czekać aż się rozpuści raz na dzień solidnie mieszając.
Przecedzić przez filtr do kawy i do butelki na jakieś 10 dni. Mozna zamiast kukulek dodac cukierki Raczki :)

----------------------------------------------------------------------------------

Adwokat inaczej

10 całych jajek
2 szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
½ litra spirytusu
2 szklanki przegotowanej zimnej wody

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mleko w proszku i zmiksować.
Następnie powoli wlewać spirytus i wodę, cały czas miksując. Z podanych składników wychodzi 1,75 litra adwokata

----------------------------------------------------------------------------
Ambrozja

1/2 l spirytusu
1 szkl miodu
1 szkl wody
* sok z kilograma cytryn

Wodę i miód podgrzewać na lekkim ogniu, mieszać do rozpuszczenia się miodu ( nie gotować) po rozpuszczeniu się miodu wlać spirytus i sok z cytryn.
Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelać przez sitko do butelki (ok 1,25), zostawić na ok 3 dni. Wszystko musi się dobrze przegryść.


No to to tyle  z tych prostych :P
« Ostatnia zmiana: 17 kwietnia 2008, 18:23 wysłana przez Antalis »

Odp: Forumkowe gotowanie
17 kwietnia 2008, 19:03
Trzeba gdzieś zanotować i zrobić jak będzie można pić  ;D  ;D

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 08:21
Dziewczny dostalam od tescia wielki słój wiśni, po winie, takich już wydrylowanych, i wymoczonych. Co z nimi zrobić? Myślałam zeby część dać do ciasta jakiegos....ale np wczesniej je alkoholoem nasączyć - tylko JAK? Wlac do nich spirytus????

I jak zrobićdobre kruche ciasto? Na blaszce?

Offline KAHA Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 08:33
Rybko, możesz zalać spirytem...wyjdzie fajna naleweczka. Możesz skonsumować, ale będzie szumigłówka. Ciacho też, normalnie gnieciesz kruche, zapodajesz ubitą pianę z białek na wierzch i do pieca, tylko chyba też lekko zabajone wyjdzie. Ewentualnie zapros znajomych i podaj z lodami :):):):):):)
Chodzi o przepis na kruche ciasto??

Ja robię tak:
na stolnice  margaryna (Kasia) plus mąka szymanowska przesiana (tak ze dwie szkalnki) plus cukier puder (3/4 szklanki) plus szczypta soli i żdziebko proszku do pieczenie. To wszystko sypkie wgniatam w makę, potem dodaję 2-3 żóltka i dalej gniotę, jak juz zrobi sie breja lepiaca do łapek dosypuję maki - zazwyczaj z tą pierwszą partią mąki wychodzi cos kole 1 kg. Nie dodaję nigdy smietany do kruchego.
Ciasto wychodzi takie miękkie i delikatne. Jak juz ładnie spręzynuje i odchodzi od stolnicy i ręki kladę na blachę i wsio.

Offline ricardo Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2008, 13:34
Antalis mam jeszcze pytanko odnośnie smarowania tym serkiem almette to z obydwu stron smarujemy?? Czy tak jakby farsz do środka nakłądamy??

I przed położeniem na patelnie to dajemy w bułce i w jajku?

No i ten sos serowy to polewami kotleta jak już będzie na talerzu??