e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1894220 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
7 kwietnia 2008, 07:31
No ja jak pierwszy raz jadlam to myslalam ze mnie zemdli.
Ja upuje budynie bez cukru nie dodaje go do nich sama. Masa krowkowa jest bardzo slodka ,no i smietana tez.

Aha jadlam to ciacho nie na herbatnikach tylko na...krakersach :)  nie czuc soli ! A i ciacho najlepsze jest na drugi dzien :)

Odp: Forumkowe gotowanie
7 kwietnia 2008, 11:38
Antalis jesteś niesamowita.Wczoraj właśnie jadłam to ciasto i bardzo mi posmakowało.Fajnie ze wkleiłaś przepisik.Dziękować dziękować  :-*  :-*
Mam parę pytan odnośnie tego ciasta Antalis
1)Czy do tego mleka trzeba coś najpierw dodać i dopiero potem zacząć go gotować?I czy podczs gotowania mam go mieszać od czasu do czasu czy pozostawić samemu sobie na te trzy godziny?
2)Rozumiem,że budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu i jak ostygnie to dodajemy masło?
3)Co to jest ten fix?
4)Tej śnieżki to dwa opakowania dodajemy?
5) Jak się robi karmel?

Antalis możesz pomóc biednemu laikowi? ;D

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
7 kwietnia 2008, 11:42
BETI, mleko gotujemy w zamkniętej puszce na tzw.ubota ;) zalewasz puszkę wodą tak, żeby cała była utopiona i gotujesz te 3h - karmel zrobi się z mleka właśnie ;)
Fix to taki dodatek w proszku do ubijania śmietany

Odp: Forumkowe gotowanie
7 kwietnia 2008, 12:17
Dzięki wielkie Maju  :-*

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
7 kwietnia 2008, 13:02
Dzieki Maju :)
Beti prosciej,szybciej i taniej wyjdzie jesli kupisz gotowa mase krowkowa i na 15 min wrzucisz ja do wrzatku by troszke zmiekla.Taka ciepla wylewasz an herbatniki - dzieki temu zmiekna :)

Co do budyniu to gotujesz ok 1,5 szklanki mleka a reszcie mleka rozpuszczasz budyniowy proszek.
Gdy budyn gotowy do goracego dodadesz maslo i miksujesz - otrzymasz taka aksamitna budyniowa mase :)

Tak dwa opakowania sniezki .

Aha dla urozmaicenia polecam dodac budynie capuccino oraz/lub dolne herbatniki delikatnie pomoczyc w rumie :)

Odp: Forumkowe gotowanie
9 kwietnia 2008, 07:58
Serdeczne dzięki Antalis.Może w sobotę jak znajdę chwilkę czasu to spróbuję zrobić ten smakołyk mniam,mniam. ;D

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
9 kwietnia 2008, 08:05
No to czekamy na efekty :)
Dolne herbatniki powinny nie byc zupelnie miekkie tylko stawiac delikatny opor jak w batoniku :)
Wczoraj jadlam z rumem - no identyczny a nawet lepszy w smaku niz 3Bit Hot :)

Odp: Forumkowe gotowanie
9 kwietnia 2008, 08:07
Aj,jeszcze jedno pytanko.Na jaką blachę to układać?Chodzi mi o wielkość.Mam taką na 33 długość i 23 szerokość.Będzie dobra?  :drapanie:

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
9 kwietnia 2008, 08:26
Ja zuzylam 6 opakowan po 100 g herbatnikow na blaszke o wymiarach 25x36.
Twoja starczy tylko mniej herbatniczkow :) Reszte mozesz zostawic w takich proporcjach jak sa :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
12 kwietnia 2008, 19:42
Zapiekanka

2 łyżki oliwy
25 g masła
1 starta marchewka
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 posiekana szalotka
puszka fasoli czerwonej
500 g wołowego mięsa mielonego
1 mini kostka przyprawowa Smażona cebula Knorr
1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka śmietany 36%
200 ml mleka
2 szczypty startej gałki muszkatołowej
pieprz i sól
100 g startego sera

1. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj startą marchewkę i smaż 2 minuty. Wrzuć czosnek, cebulę i szalotkę. Smaż 2 minuty
2. Dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając widelcem, żeby mięso nie zbiło się w grudki.
3. Dopraw pieprzem i mini kostką przyprawową Smażona cebula Knorr. Wymieszaj. Przełóż do przeźroczystej foremki do zapiekania.
4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
5. Ułóż ziemniaki na mięsie o fasoli, wyrównaj szpatułką. Posyp serem.
6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut.


Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 09:51
Kozelanki HELP !
Macie moze przepis na farsz z czerwonej fasoli ?
Kiedys gdzies taki znalazlam chyba do nalesnikow ale przepilam go chyba :(

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 09:57
A do czego Ci ten farsz?

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 10:09
Ja mialam ten do nalesnikow .
A masz cosik ?

W sumie to mam duzo fasoli i chce z niej cos zrobic :P

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 10:35
Możesz zawsze zrobić buritto, albo fajita, to dużo fasoli wymaga. Ja z fasoli robię potrawkę - wrzucam wszystko co mam w lodówce (kiełbasa, cebula, papryka - co kto lubi) podsmażam z fasolą, gotuję ryż i obiad gotowy.

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 10:55
A masz jakis sprawdzony pzrepis na te fajite czy buritto ?

Offline marta082008 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 11:06
Jak robię to coś w internecie znajduje, a skąd masz tyle fasoli?

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 11:17
Od rodzicow :)
A jakis sprawdzony przepisik ?

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 12:24
Antalis zrobiłam to ciasto.Pychotka. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc :) :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 14:49
Super ze smakowało :)

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 21:01
Potrawka z parówek
Składniki:

- 6 parówek,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasolki,
- 2 małe cebule,
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
- koperek ( swiezy lub suszony )
- chili,
- sól,
- pieprz

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę wraz z parówkami pokrojonymi w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 5 minut, aż cebula i parówki nabiorą ładnego koloru.Następnie dołączamy kukurydzę i czerwoną fasolkę wraz z zalewą, z której utworzy się później sos.Wszystko dusimy pod przykryciem ok 15 min, czasami mieszając.Pod koniec przyprawiamy chili w proszku ( nie za dużo, ok. pół łyżeczki ); solą i pieprzem.Dodajemy koperek - wg uznania.

Mozna podawac z ryzem lub pieczywem.

Gulasz hiszpański

Składniki
80 dkg schabu ( moga byc piersi z kurczaka )
2 łyżki oleju,
2 cebule,
3 pomidory,
strąk czerwonej papryki,
puszka ananasa ,
3 ząbki czosnku,
posiekany swieży imbir lub ok. łyżeczki sproszkowanego,
curry,
sól, pieprz

I moje foto :

Placuszki z piersi kurczaka III

Składniki

4 piersi z kurczaka (połówki)
4 duże pieczarki
połowa papryki czerwonej świeżej
duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego startego na tarce,
2 - 3 jajka

Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane.

Półprodukt i efekt koncowy :)  Zdjecia nienajlepsze ale zawsze coś  :P

Offline :martyna: Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2008, 21:08
kuźwa Antalis!! ośliniłam całą klawiaturę

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
15 kwietnia 2008, 08:19
Przepraszam juz nie bede  :P

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
15 kwietnia 2008, 11:01
Dręcz, dręcz ... zawsze człowiek jakiś nowy przepis wyrwie  ;D

Ja wlepiam ciacho

CAPPUCCINO

BISZKOPT:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianę ubić z cukrem i szczyptą soli, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia, mąki i cappuccino przesiać, wymieszać ze sobą, dodać do piany i delikatnie wymieszac łyżką. Piec ok.25min w temperaturze ok.17O/180 stopni.

KREM:
1 opakowanie kawy cappuccino rozpuścić w 1 szklance gorącego mleka i dobrze schłodzić.
Do tego dodać 2-3 śnieżki i ubić aż powstanie krem (ja dałam jedną śnieżkę straciatella), na końcu dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny

Biszkopt przekroić na pół, dobrze nasączyć wódką z sokiem z cytryny i przełożyć kremem. Na wierzch ubić małą śmietankę (250ml) 30% z dwoma torebkami smietan fixu i 2 łyżkami cukru pudru. Posypać startą czekoladą.
Dobrze schłodzić.
Zrobiłam to ciasto na niedzielne popołudnie po raz pierwszy i wyszło smakowite.
W pierwotnej wersji było więcej cukru, kawę rozpuszczało się w wodzie, a śnieżek było aż 4 (moim zdaniem 2 wystarczają) aaa i śmietanki do ubijania 0,5litra a co za tym idzie - więcej śmietan fixów  (zdecydowanie za dużo jak na mój gust)

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 12:06
Czy któraś z Was ma przepis na ciasto: cycki murzynki. Ja kurcze swój gdzieś zgubiłam, a mam smaka.

Offline asia Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 12:12
Pomarańcza - ja kiedyś robiłam ale teraz z głowy już dokładnie nie pamiętam... powinnam jednak gdzieś mieć ten przepisik... poszukam  :D

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 12:14
Pomarańcza - ja kiedyś robiłam ale teraz z głowy już dokładnie nie pamiętam... powinnam jednak gdzieś mieć ten przepisik... poszukam  :D
Byłabym wdzięczna ;) Ja niestety nie mam czasu zrobić porządku w przepisach, no i trochę pogubiłam  :-[

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 12:15
Ja też gdzieś mam ten przepis, wieki nie robiłam :D

Offline Antalis

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 12:28
Ja korzystam z takiego :

Składniki
   
7 jajek
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka maku
15 dag.wiórków kokosowych
1 kostka masła
2 opakowania budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
2-3 paczki biszkoptów - okrągłych
wódka - do nasączenia biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki

Ciasto:

7 białek ubić na pianę z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 1 szkl.cukru pudru. Całość zmiksować,dodać szkl.maku i wiórki kokosowe.Wymieszać całość i upiec 15-20 min. 170-180 stopni.

Krem:

7 żółtek ubić z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 1 szkl. cukru pudru oraz 1/2 szkl.mleka i 2 opakowaniami budyniu. Całość zmiksować.1 1/2 szkl.mleka zagotować i wlać w to żółtka z budyniem ( czyli uprzednio zrobioną masę) ciągle mieszając i ugotować jak budyń.Masło zmiksować i zimny budyń dodawać po łyżeczce wciąż miksując.
Na zimne ciasto nałożyć krem,na krem nałożyć biszkopty nasączone wódką,polać biszkopty polewą czekoladową i na każdy biszkopt położyć jedną rodzynkę

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 12:34
Dzięki Atalis!!! Przepis bardzo podobny do mojego, z tego co pamiętam. Upiekę na niedziele  ;D

Offline loona Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
16 kwietnia 2008, 14:36
Potrzebuję propozycji na pyszny - ale niezbyt trudny - obiad na dzisiaj.

 Pomożecie?

Muszę sobie w związku z tą pogodą humor poprawić czymś smacznym.