e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1670672 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 13:56
O jacie :) Musi byc pyszne :) Zrobie sobie na imieninki :D Dzieki Maju :)

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 14:16
Ja też muszę wypróbowac Kubusia :D

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 14:19
oooooooooo jakie przepisy
normalnei mi cieknie slina

Offline Beacia Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
15 stycznia 2008, 12:42
Wczoraj zrobiłam kubusia :D

Pychotka :D

a.katarzyna

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2008, 09:55
potwierdzam - też zrobiłam  ;D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
20 stycznia 2008, 11:20
A ja dzis robie na moje jutrzejsze imieninki :D
Ciacho w lodówce :)
Poszłam na łatwizne i zrobiłam na kupnym biszkopcie :) A i zelatyne mialam chyba z wsciekłych krów bo mi sie rozpuscic nie chciała ;p

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
20 stycznia 2008, 13:43
 ja Kubusia chce upiec na urodziny - Antalis - a jak ciacho wyszło na gotowym spodzie??

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
20 stycznia 2008, 13:50
Takie jak na "domowym" ja tam roznicy nie widze a ile roboty mniej :)

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
20 stycznia 2008, 13:51
No ba... ;)

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
20 stycznia 2008, 19:20
To ja wrzucę 2 przepisy:

KEKS
Składniki:
30 dkg maki tortowej
1 cukier wanilinowy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła
15 dkg cukru
6 żółtek
4 białka na pianę
Bakalie:
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg skórki pomarańczowej
10 dkg rodzynek
do tego daktyle, figi, migdały, papaja lub ananas kandyzowany, morele
W sumie ma być ok. 60 dkg bakalii.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem mikserem, następnie dodać przesiana mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać bakalie i pianę ubitą z 4 białek. Dobrze wymieszać łyżką, przełożyć na blachę i piec ok. 1 godz. w 180 stopniach.

CHLEB DOMOWY
1 kg mąki (pszennej, żytniej, razowej do wyboru)
1 litr przegotowanej ciepłej wody
3/4 szklanki słonecznika
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
Zaczyn (pierwszy raz zaczyn można zrobić samemu z małej ilości składników i odłożyć go na kilka dni do lodówki, żeby mógł "urosnąć")

Mąkę wymieszać z nasionami. W wodzie rozpuścić zaczyn i wlać do mąki. Dobrze wymieszać. Odłożyć do słoiczka 2 łyżki ciasta (w lodówce można przechowywać do 2 tygodni). Ciasto przełożyć do 2 blaszek wysmarowanych olejem i obsypanych otrębami. Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach

Offline Anjuschka Kobieta

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
24 stycznia 2008, 15:50
Karola, czy ja przegapiłam przepis na tort czekoladowy Nigelli? Czy go rzeczywiście nie było?

A miałabym ochot go zrobić, bo widziałam akurat ten odcinek, ale nie pamiętam proporcji.

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
24 stycznia 2008, 20:15
CHLEB DOMOWY
1 kg mąki (pszennej, żytniej, razowej do wyboru)
1 litr przegotowanej ciepłej wody
3/4 szklanki słonecznika
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
Zaczyn (pierwszy raz zaczyn można zrobić samemu z małej ilości składników i odłożyć go na kilka dni do lodówki, żeby mógł "urosnąć")

Mąkę wymieszać z nasionami. W wodzie rozpuścić zaczyn i wlać do mąki. Dobrze wymieszać. Odłożyć do słoiczka 2 łyżki ciasta (w lodówce można przechowywać do 2 tygodni). Ciasto przełożyć do 2 blaszek wysmarowanych olejem i obsypanych otrębami. Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach

Zapomniałam napisać, że ten chleb w blaszkach musi wyrosnąć. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i niech stoi przez całą noc a rano upiec.

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
28 stycznia 2008, 15:00
Martuś chlebek jest rewelka- mniamniusi :D

A jakieś ciasteczka :?: desery :?: na roczek poszukuję :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline marta082008 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
28 stycznia 2008, 23:29
 :Obiad: Sernik z brzoskwinią  :Obiad:

Mam tu dla Was przepis, którym zdarzyło mi się wygrać konkurs kulinarny:) A receptura super - prosta. :)

Potrzebne:
1 kg twarogu (najlepiej takiego dobrze przemielonego, te z kubków są dobre)
1 cytryna
łyżka kaszy manny
puszka moreli lub brzoskwiń
2 budynie waniliowe z torebki
pół kostki masła
szklanka cukru (ja sypię na oko więc nie wiem czy dokładnie szklanka)
3 żółtka

Jak przygotować:
Rozpuszczamy masło i studzimy je. Żółtka ubijamy z cukrem na kogiel mogiel. Dodajemy masło i po łyżce twarogu i budyniu naprzemiennie, cały czas miksując. Jak już zmiksujecie to wszystko to dodajemy łyżkę kaszy i sok z cytryny. Wlewamy ciacho na blachę, układamy owoce i do piekarnika. Pieczemy aż się ładnie zrumieni, w moim prodiżu jakieś 1,5 h.

Wychodzi pyszny. Na koniec można polać galaretką, ale trzeba poczekać aż ciasto wystygnie, bo inaczej wsiąknie galaretka w ciasto i będzie średnie. Smacznego

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
29 stycznia 2008, 09:07
mniamniusie :D aż slinka z rana mi pociekła :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline marta082008 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
29 stycznia 2008, 10:57
A na roczku będziesz miała jakieś dzieci? Takie starsze niż roczek? Bo ja jako dziecko uwielbiałam szalenie leguminę(nie wiem czy nazwa jest prawidłowa, moja mama zawsze tak to nazywała).

A robi się ją też bardzo prosto: Ubijasz mleko skondensowane niesłodzone na piankę. Dzielisz na porcje, dodajesz wystudzoną, ale płynną galaretkę- różne kolory. Rozlewasz warstwami do salaterek i odstawiasz do stężenia. Można też przygotować to w kubeczkach plastykowych od jogurtów i jak stężeją wyjąć z pojemniczków.

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
30 stycznia 2008, 11:17
No właśnie u mnie dzieci prawie brak- jedna 4 i jedna 3 letnia... no i Oliwka reszta- ok 20 osób to dorośli...
Będątort,  trzy ciasta, grzybki z nadzieniem Karpatkowym, gruszki w czekoladzie, owoce,
nie mam pojęcia co jeszcze...i czy wogóle coś jeszcze trzeba
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
30 stycznia 2008, 15:06
co to sa grzybki z nadzieniem karpatkowym??????????
brzmi interesująco

a ja polecam ten przepis

genialny schab ze śliwką

80dag schabu środkowego bez kości
15 suszonych śliwek najlepiej kwaśnych czyli krajowych
1 łyżka miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
ząbek czosnku


schab myjemy, osuszamy nacieramy solą i pieprzem, majerankiem i czosnkiem
owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na kilka godz a najlepiej na noc
opłukujemy śliwki i zalewamy je wodą na 1/2 godz
schab wkładamy do nacz żaroodpornego dodajemy śliwki podlewamy odobiną wody i pieczemy pod przykryciem godz 200stC
potem zdejmujemy przykrywke i pieczemy jeszcze 15-20 min az sie zarumieni
wyjmujemy brytfanke z piekarnika i rozgniatamy śliwki. dodajemy miód mieszamy (mozna podlac wodą jak bedzie za gęsty)
przykrywamy i jeszcze na 5 min do pieca

schab kroimy w plastry i polewamy sosem

PRZEPYSZNY!!!!!!


Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
30 stycznia 2008, 15:31
Jagódko grzybki robione są z ciasta :D a kapelusze nadziewa karpatkę.
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline marta082008 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
30 stycznia 2008, 17:10
Moim zdaniem to pewnie i tak jeszcze przez tydzień po impreaie będziesz wymiatać lodówkę z pozostałości :) A jak robisz gruszki? Marynowane czy świeże?

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
3 lutego 2008, 09:49
Wiecie do czego doszlam? Ze uwielbiam proste gotowanie :) :) Wszystko czego przygotowanie trwa nie dluzej niz 15 min to dania dla mnie. Reszta - jestem za leniwa.

Offline marta082008 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
4 lutego 2008, 10:05
Cześć dziołchy, mam pytanko: Może macie jakieś efektowne potrawy na walentynki? Mamy taką tradycję, że co roku robię na walentynki romantyczną kolację... Chodzi mi o coś nietuzinkowego, ale pysznego. No i żeby nie było straszliwie drogie. :)

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
7 lutego 2008, 22:02
Uuu....szczerze powiem ze nie mam koncepcji.....

Ja ostatnio robilam pyszne poledwiczi wieprzowe w pierzynce z ziół, potem poledwiczki w sosie smietankowo - musztardowym (bo mi zostaly), dzis byl kurczak w sosie maslanym. Ale to nic specjalnego...

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 lutego 2008, 22:15
Wiecie do czego doszlam? Ze uwielbiam proste gotowanie :) :) Wszystko czego przygotowanie trwa nie dluzej niz 15 min to dania dla mnie. Reszta - jestem za leniwa.
to tak jak ja tyle że ja lubie takie przepisy z braku talentu kulinarnego; choć lenistwo tez ważnym argumentem  ;)

Uuu....szczerze powiem ze nie mam koncepcji.....

Ja ostatnio robilam pyszne poledwiczi wieprzowe w pierzynce z ziół, potem poledwiczki w sosie smietankowo - musztardowym (bo mi zostaly), dzis byl kurczak w sosie maslanym. Ale to nic specjalnego...
:na_ucho:
może podasz przepisy ???

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
9 lutego 2008, 16:45
A moze piersi z kurczaka z ananasem ?

Ja jutro na obiad robie karczek ze sliwkami i podlewany sliwowica wlasnej roboty :D :) Mial byc schab po sztygarsku ale dorwalam sos Uncle Ben's Pikantna Śliwka z Bordeaux wiec bedzie karczek :)

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
10 lutego 2008, 11:40
A ja wczoraj robiłam imprezkę i powiem Wam cieszyłam się bo wszystko smakowało była sałatka tzw gyro do tego druga sałatka z wędzonego kurczaka z ogóreczkami pieczarkami jajkiem i kukurydzą, na ciepło śliweczki pieczone w boczku i jeszcze kurczak w cieście piwnym - wszystko zjadali bo tak smakowało. Koreczków to nie zliczę ile zjedzonych było ale najbardziej smakowały z żurawiną suszoną. Aha i jeszcze jajka faszerowane szynką i chrzanem żurawinowym.
Chyba idę zrobię sobie śniadanko :D

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
11 lutego 2008, 19:58
wszyscy byli zaskoczeni ale przecież żurawina pasuje do mięska i kiełbaski ostrzejszej ogólnie mix można fajny z nią robić

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
17 lutego 2008, 21:22
Babka z majonezem
cukier - 1 szklanka
jajka - 5 szt
majonez - 1/2 słoika
mąka pszenna - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanka
proszek do pieczenia - 2 łyżki
zapach - 1 opakowania

sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać na jednolita masę. Następnie przelać do formy okrągłej. Piec 40-45 min w temperaturze 180 st. C
SMACZNEGO !!!
mój ulubiony
Kurczak w cieście
curry - 1 szczypta
jajko - 1 szt
mąka - 25 dag
miód - 1 łyżka
olej - 2 szkl
piersi z kurczaka - 2 szt
pomarańcza - 1 szt
woda gazowana - 125 ml

Do wysokiego naczynia wlewam wodę, wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Dodajemy miód i curry, przyprawiamy solą i dobrze mieszamy. Piersi z kurczaka osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście i smażmy na gorącym oleju. Na półmisku układamy liście sałaty na nich kawałki kurczaka,ja dekoruje kawałkami pomarancza......mozna zamiast wody dodać piwa alkohol wyparuje a aromat zostanie ;)
Kurze piersi z piekarnika
składniki:
cebula - 1 szt
majonez - 2-3 łyżeczki
pieczarki - 5-6 szt
pieprz czarny - 2 szczypta
pierś z kurczaka - 1 podwójna
sól - 2 szczypty
żólty ser - 15-20 dag


Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety.

Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.

Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi) i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. w temp. 180-190 st.
Parówki na złoto
składniki:
cebula - 1 szt
curry - 3 szczpty
kukurydza - 2 puszki
masło lub margaryna - 3 łyżki
papryka czerwona - 1 strąk
parówki - 4 szt
śmietana - 1/2 szkl
zielenina - 1 garść

Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć parówki (przekrojone wzdłuż na 4 części). Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem zaszklić na tłuszczu. Kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do cebuli wymieszać na małym ogniu. Śmietanę wmieszać ze sporą porcją curry solą i pieprzem dodać kukurydzę włożyć parówki i podgrzewać przez chwilę mieszając. Przed podaniem suto posypać posiekaną zieleniną (pietruszka, tymianek, szczypiorek)
Sos TZATZIKI
czosnek - 5 ząbków
gęsta kwaśna smietana lub jogurt - 350 ml
ocet winny - 1 łyżka stołowa
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 do smaku
swieże ogórki - 3 szt

Ogórki obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub drobno posiekać. Posolić. Obciążyć talerzykiem i poczekać, aż puści sok. Osączyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet winny i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1/2 godz. Podawać do mięs z grilla.
Malibu   pyszny afrodyzjak hmmm palce lizać
alkohol (wódka, spirytus lub bimber) - 1 szkl
cukier waniliowy - 2 szt
mleko 3,2% - 3 szkl
mleko skondensowane słodkie - 1 puszka
wiórka kokosowe - 200 g

Mleko, wiórka, cukier zagotować i odcedzić,
wlać mleko skondensowane i wymieszać,
powoli wlewać alkohol mieszając.
wystudzić i można się cieszyć smakiem, polecam jako afrodyzjak.

kolejny z moich przepisów to Sałatka z pieczarek

skladniki:
cebula - 2 duże
kwaszony ogórek - 2 szt
majonez - 3/4 szklanki
nieduże ziemniaki - 60 dag
olej - 3-4 łyżki
pieczarki - 30 dag
pieprz czarny - 1 szczypta
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odstawić do wystygnięcia. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, smażyć na rozgrzanym oleju tak, aby nie puściły soku. Jeśli puszczą sok, odparować. Wrzucić do miski i dopiero teraz posolić. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić, dodać do pieczarek. Ogórki i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, połączyć z pieczarkami. Dodać majonez i pieprz do smaku. Wymieszać, posypać szczypiorkiem.
Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
17 lutego 2008, 21:24
A ja dzisiaj zrobiłam sałatkę owocową. A robi sie ja tak:
2 dojrzałe banany miksuje się z łyżką cukru, 400 g jogurtu naturalnego i pół litra syropu z brzoskwiń. To jest sos.
Brzoskwinie z puszki i 4 duże jabłka kroimy w małą kostkę, jednego banana kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do szklanego naczynia i zalewamy sosem. Można też dodać inne owoce, np. winogrona, truskawki, kiwi itp.

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
17 lutego 2008, 21:25
przepisy od  mojej kochanej mamusi :*
Fasolka po bretońsku
boczek - 15 dag
cebula - 2 szt
fasola biała - 70 dag
kiełbasa toruńska - 1,5 laski
koncentrat pomidorowy - 2 puszki
majeranek - 2 łyżeczki
papryka mielona - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 do smaku
sól - 1 do smaku

przyrzadzanie:

Fasolkę dokładnie wypłukać i namoczyć na 10 godzin.. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, pod koniec gotowania posolić.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć następnie dodać posiekaną cebulę dalej smażąc. Kiełbasę pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na patelni.
Do ugotowanej fasolki włożyć boczek z cebulą, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, roztarty majeranek i paprykę oraz do smaku sól. Wszystko razem podgotować mieszając.
Suwaczek z babyboom.pl" border="0