e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1690034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 13:42
Czekaj jeszcze chwilkę... zaraz wrzucę kilka przepisów na ciasta... Mniam, mniam...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 13:50
Izaura

ciasto

 :arrow: 1,5 szklanki mąki
 :arrow: 1,5 szklanki cukru
 :arrow: 3 łyżki kakao
 :arrow: 1 kostka margaryny
 :arrow: 3 łyżki proszku do pieczenia
 :arrow: cukier waniliowy
 :arrow: 4 jaja
 :arrow: 5 łyżek wody

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotujemy przez ok 5 minut. Po ostudzeniu odlewamy pół szklanki masy a do reszty dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Mieszamy na jednolita masę i wlewamy do foremki (najlepiej keksówki)

masa serowa

 :arrow: 1 kg sera białego (najlepiej śmietankowy w kostce)
 :arrow: 4 jaja
 :arrow: 1/2 kostki masła
 :arrow: wiórki kokosowe
 :arrow: 3/4 szklanki cukru

Ser mielimy w maszynce, dodajemy cukier i masło. ucieramy na jednolitą masę, wylewamy na ciasto.

Piec w temeraturze 200 C przez ok 1 godz

po upieczeniu ciasto polewamy odlana masą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 13:56
Kokosowiec

 :arrow: kostka margaryny
 :arrow: 1 jajo
 :arrow: 5 zółtek
 :arrow: 1,5 szklanki mąki
 :arrow: 2 łyżki proszku do pieczenia
 :arrow: 3/4 szklanki cukru
 :arrow: 2 łyżki mleka

Składniki mieszamy na jednolita masę i wylewamy do formy

 :arrow: 5 białek
 :arrow: 3/4 szklanki cukru
 :arrow: 2 paczki wiórek kokosowych
 :arrow: łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i pozostałe składniki. Wylać na ciasto.

Piec 40 minut w 170 C
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Marta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 14:04
Cytat: "demka"
Kulki zimniaczane

 ziemniaki
 żółtka (3 na kilogram ziemniaków)
 sól

Ziemniaki ugotować, rozgnieść i odparować. Dodać jaja, sól i wymieszać na jednolitą, gładką masę. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej formować kulki, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju jak frytki.



U nas na weselu będą takie robione kuleczki przez naszą kuchareczkę. Jako jeden z 3 dodatków (ziemniaczki pod trzema postaciami) do drugiego dania do obiadu. :)

Offline agulkaaa Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 16:11
dziewuszki a macie jakiś pomysł na coś z mielonego ,
mam mięsko mielone w lodówce i brak pomysłu a obiadek robiek na sobote
help

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 16:19
bolognese, gołąbki, mielone kotlety, zupka z pulpetami, pulpety w sobie pomidorowym bądź innym, jakiś klops... lasagne... tyle mi przyszło do głowy :roll:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 16:26
albo faszerowana papryka... mniam mniam...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 16:29
a jakieś przepisy bo ja początkujaca kucharka jestem :(

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 16:40
Wiesz, przepisy to ja sobie zazwyczaj szukam w necie. Jest MNOSTWO serwisów kulinarnych!! Wpisujesz w wyszukiwarke nazwę dania i już masz. Jak nie masz jakiegoś tam składnika, albo nie lubisz to zastępujesz czyms innym,, albo pomijasz. A co cię interesuje, bo na wszystko przepisów nie chce mi się pisać  :oops:

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 17:06
Agulko a może coś prostego ( uwaga znów sos z torebki:P )

 POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO  
Składniki:

*0,5 kg mięsa mielonego
*30 dag pieczarek
*2-3 cebule
*2 kolorowe papryki
*1 por
*puszka kukurydzy
*torebka sosu "bolonese"
*szczypta chili

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć.Sos przygotować wg opisu na opakowaniu, reszte składników podsmażyć na oleju a potem połączyc z sosem i kukurydzą.Doprawić do smaku. Podawać z ryżem , pieczywem lub makaronem
Napisane: Luty 16, 2006, 15:57:44
Agulko przypomniało mi się coś jeszcze ( już nie z sosem z torebki :P )

Znasz rolady?? Moja mama robi czasem  to samo tylko z miesa mielonego.Robi takie "plastry" a do srodka daje kawałekj kiełbaski, cebulke, ogorek konserwowy,czasem pieczarki ( wczesniej usmazone) i zawija to wszystko. Farsz mozna rowniez zmielic :).Pyszne a zarazem łatwe w przygotowaniu :)

Offline asia Kobieta

Forumkowe gotowanie
16 lutego 2006, 17:11
Teraz ja  :D

"KURCZAK W CIEŚCIE"

Składniki:
* filet z piersi kurczaka
* olej

 Ciasto:
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1 jajko
* proszek do pieczenia
* woda (aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki)
* sól, pieprz

Przygotowanie:
Filety kroimy na małe kawałki i moczymy w cieście. Smażymy w głębokim oleju. Można jeść na ciepło i na zimno z dipami lub jako danie obiadowe.

SMACZNEGO!

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
18 lutego 2006, 14:42
To jak już "moczymy coś w cieście " ...:P

CEBULOWE CHIPSY :)

cebule
woda
jajko
maka pszenna
Vegeta
olej do smazenia

Cebule kroimy w talarki, z wody,maki jajka zrobic ciasto ( konststencja jak na nalesniki) dodajemy Vegety.Potem talarki moczymy w ciescie ( można pozdielic na takie krązki beda lepiej wygladac takie pierscionki :P ) i wrzucamy an gleboki olej.Smazymy az sie zezłocą.Potem wykladamy na papierowy reczniczek zeby tłuszcz odciekł.Mozna potem posypac papryka ostra lub innymi przyprawami jakie Wam tylko przyjda do głowy.Swietne do piwa :P
Napisane: Luty 16, 2006, 16:20:59
Nie no zara mnie coś trafi ...tyle pisania i wszystko mi się skasowało :( Chyba już śpiąca jestem ;p
Napisane: Luty 17, 2006, 20:56:34
A może coś z deserków??

Składniki:
- 3 paczki biszkoptów okrągłych,
- 1 margaryna np.Palma,
- 5 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 3 serki homogenizowane waniliowe,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3,5 łyżki kawy naturalnej rozpuszczalnej,
- 3/4 szklanki cukru.

Jak przyrządzić?
Żółtka i jajko ubić z cukrem na parze, następnie ostudzić ciągle ubijając. Margarynę ucierać dodając po trochu ubite jajka. Następnie dodać serki i mleko w proszku ciągle ucierając. Kawę zaparzyć w 2 szklankach wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, ostudzić dodać do masy. Biszkopt moczyć szybko w kawie i układać w tortownicy.
Na biszkopty kłaść krem potem ciastka moczone w kawie, następnie resztę kremu i znowu ciastka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty.
Polać polewą czekoladową, wstawić na 2 godziny do lodówk

Offline agulkaaa Kobieta

Forumkowe gotowanie
18 lutego 2006, 16:50
no a ja dzisiaj robiłam mielonego wgł przepisu Antalis i k,ulki ziemniaczane demki
mielony pycha
a kulki pierwsze sie rozpadly bo za długo chyba w oleju były ale 2 tura całkiem niezła wkońcu człowiek się uczy na błedach :)

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
18 lutego 2006, 21:45
Bardzo się cieszę że smakowało :) A co do kulek cóż ... zdarza się najlepszym :P

Offline AnetaM Kobieta

Forumkowe gotowanie
19 lutego 2006, 13:19
Cytat: "Antalis"
POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO


ten przepis chyba już wcześnieju się tu pojawił bo ja też już to próbowałam , bardzo dobre i szybciutkie do przygotowania.
No i muszę posłać ukłony Sylvi kochana twoja sałatka (wg przepisu Ady) jst fantastyczna wczoraj zrobiłam po prostu pycha!!!!  :mrgreen:

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
19 lutego 2006, 13:27
Tak już tu był ale zapomniałam o tym :P Sorx za powtorzenie przepisu i ciesze sie że smakowało :D

Offline Sylvi Kobieta

Forumkowe gotowanie
20 lutego 2006, 10:55
Cytat: "AnetaM"
No i muszę posłać ukłony Sylvi kochana twoja sałatka (wg przepisu Ady) jst fantastyczna wczoraj zrobiłam po prostu pycha!!!!

 :P  :P  :P  Wieeeem, że jest super :mrgreen:  Można jeść w nieskończoność  :wink:
Ja ją wczoraj zaserwowałam znajomym - poszła w całości :lol:
Ogromnie się Anetko, że Wam również posmakowała!!!. Buziaki!!!
 :serce:

pyszne danko mojego Pierona
23 lutego 2006, 18:30
Sałatka meksykańska

Składniki:
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona i zielona)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
kapusta pekińska (2 małe lub 1 duża)
sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
majonez

Wykonanie:
Kapustę pokroić w paseczki, posolić (uważajcie żeby nie przesadzic) i odstawić na około godzinę aby „puściła” wodę, odsączyć dość mocno (żeby nam sałatka nie pływała!!!).
Paprykę pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i fasolę oraz kapustę.
Doprawić do smaku pieprzem i papryką, dodać majonez (polecam Winiary dekoracyjny).
Najlepiej smakuje na drugi dzień podobno (tak twierdzi moje Kochanie)


 :obiad:  

Smacznego
Składniki dla dwojga:

3 nieduze piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
5 dag sera żółtego
1/4 szkl czerwonego wina
3 plastry szynki
łyżeczka mąki
olej do smażenia
natka pietruszki
vegeta, kucharek czy co tam macie
pieprz i sól

wykonanie:
1/3 pieczarek pokroić w plasterki, a resztę posiekać.
te posiekane podsmażyć na łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i dusić kilka minut. Oprószyć mąką, dodać wino i gotować aż sos zgęstnieje.

Opłukane i osuszone filety z kury posypać pieprzem i vegetą. Każdy należy tak naciąć aby powstałą mała kieszonka.

Posiekane pieczarki poddusić na łyżce oleju, przypraw solą i pieprzem, dodać starty żółty ser, posiekaną natkę wszystko dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kieszonkki, spiąć wykałaczką i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony (na złoto).

Przełożyć na talerze i obficie polać sosem, podawać z frytkami lub ryżem.
ja jeszcze lubie do tego jakas suróweczke z pekińskiej...

Offline monika_mb Kobieta

Forumkowe gotowanie
24 lutego 2006, 14:32
No to teraz mój przepis - wczoraj robiłam na obiadek - pyyyyyyycha

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

potrzebne składniki:
ziemniaki (w zależnosci od ilośći osób)
boczek wędzony (około 20 dag) - ja miałam tyle na 4 osoby
pieczarki (około 0.5kg)
cebula duza
ser żółty (około 20 dag)
serek topiony
pół szklanki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku oczywiscie


naczynie żaroodporne i piekarnik

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki (krążki), borek pokroić w paski i podsmażyć na patelni z pokrojonymi pieczarkami i cebulką... nastepnie ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
wszystko to układamy w naczyniu zaroodpornym warstwami... ziemniaki (posoliś, popieprzyć), mieszanka boczku i pieczarek, ser żółty, dalej znowu ziemniaki itd. aż do wypełnienia naczynia...
następnie przyrządzamy sosik: rozpuszczamy serek topiony, dodajemy śmietanę....
takim sosem polewamy nasze składniki i wszystko wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-40 minut (w zależności od ziemniaków...należy sprawdzić, czy aby są miękkie)
po tym czasie podajemy i pałaszujemy....
SMACZNEGO

Forumkowe gotowanie
24 lutego 2006, 15:02
Danie nietypowe, bardzo łatwe w przygotowaniu i dość dietetyczne!!

ŁOSOŚ W SOSIE Z SERA PLESNIOWEGO:

Łososia wyfiletować, otoczyć w panierce: z pieprzu czarnego, pieprzu cayene, pieprzu białego i ziołowego, startej skórki z 2 pomarańczy i jednej paczuszki tartego parmezanu. Pieprzu ma być sporo! Zależy, jaką macie tolerancję na ostre potrawy. Ja nie solę, no nie jest to moim zdaniem konieczne, ale jak kto woli.
Potem smażyć na teflonowej patelnii (bez tłuszczu)!!!

Sos: kubek śmietany 9-12% i dowolnego serka pleśniowego (z pleśnią zieloną lub niebieską... jak kto woli, nie znam się na rodzajach za bardzo, a mojego ulubionego podać nie mogę, reklama ;P ) oraz 1/3 butelki wina białego, wytrwanego, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje, mieszać, żeby się nie przypaliło.

Podawać z ryżem.

Pycha!! I naprawdę robi wrażenie :) SMACZNEGO!

Smacznego!

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
28 lutego 2006, 14:19
:obiad: Ziemniaki na ostro :obiad:

Składniki:   

5 dużych ziemniaków
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
3 pomidory obrane ze skórki (albo 1 puszka)
2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku
sól, słodka papryka
2 łyżki oleju    

Sposób przyrządzania:
   
Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną chilli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i przecisnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.
Napisane: Luty 28, 2006, 12:32:38
:obiad: Sałatka z zupek chińskich :obiad:

Składniki:
*1 łagodna zupka chińska
*1 ostra zupka chińska
*2 podwójne piersi z kurczaka
*kapusta pekińska
*puszka groszku
*puszka kukurydzy
*słoik papryki konserwowej (600 ml)
*3 jajka
*majonez
*sól
*pieprz

Sposób wykonania:
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

 :obiad: Sałatka z tuńczyka i ryżu :obiad:    
   
Składniki:   
1 puszka tuńczyka w oleju
1 woreczek ryżu (1/2 szklanki)
1 puszka kukurydzy
25 dag ogórków konserwowych (3-4 sztuki)
1 cebula
majonez
sól
pieprz

Sposób wykonania:   

Z tuńczyka odlać olej i podzielić go na mniejsze części. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać.

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 10:39
A ja polecam zieloną sałatkę :
1/2 kiwi
zielony ogórek (obrany ze skórki)
sałata
żółty ser
oliwa z oliwek
cytryna
sół, pieprz, cukier do smaku

- Na talerzu położyć liść sałaty, na to położyć półplasterki kiwi i półplasterki ogórka (ok. 10-12 sztuk), na to porwać 2-3 liście sałaty i jeszcze raz kilka półplasterków kiwi i ogórka.
- Przygotować sos z 1/2 wyciśniętej cytryny i kilku łyżek (ok. 5-6) oliwy z oliwek, łyżeczki cukru, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
- Polać sosem sałatkę i na to zetrzeć trochę żółtego sera.
Smakuje wyśmienicie.
* oczywiście przyprawiacie to według swojego uznania, więc możecie dać nieco więcej lub nieco mniej przypraw. Smacznego

Offline Aniołek Kobieta

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 20:47
dziewczyny, chciałam wpisać te wasze przepisy do mojej ksiazki kucharskiej outCook Express i to sie okazuje takie pracochłonne...Znacie moze jakąś inną wirtualną ksiązke kucharska, którą mogłabym sobie ściagnąć i do której, oczywiscie, mogłabym dopisać wasze przepisy?

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 20:59
Hmm...ja myslalam by skopiowac to do Worda i co jakis czas robic aktualizacje ;p Wszystko inne to dla mnie wyzsza szkola jazdy :P
Napisane: Marzec 03, 2006, 19:50:32
:obiad: Imprezowa sałatka :obiad:

Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 5 pomidorów
- 3 ogórki
- 2 papryki czerwone(świeże)
- 1 słoik (250 ml) majonezu
- 1 sos do sałatek (koperkowy lub ziołowy)

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki kroimy w kostkę łącząc ze sobą, potem dodajemy sos i majonez. Mieszamy i gotowe!

Offline EdytaW

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 21:22
:na_ucho:  Bardzo dużo przepisów można znaleźc na www.kuchnia.o2.pl - ja czesto z tej strony korzystam. Jest tam mnóstwo łatwych przepisów i komentarzy do nich. Polecam. Można dodawac swoje przepisy

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 21:24
Tak ale tu chodzi głownie o sprawdzone, szybkie,tanie no i smaczne przepisy. Ale dzieki za linka w imieniu forumowiczek :) Sama czasem tam co sdodaje albo "ulepszam" tamte przepisy bo kuchnia to takie małe laboratorium gdzie doświadczenia są wskazane :P

Offline Aniołek Kobieta

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 21:51
Cytat: "EdytaW"
Bardzo dużo przepisów można znaleźc na www.kuchnia.o2.pl - ja czesto z tej strony korzystam. Jest tam mnóstwo łatwych przepisów i komentarzy do nich. Polecam. Można dodawac swoje przepisy

dzięki- właśnie o coś takiego mi chodziło!

Forumkowe gotowanie
3 marca 2006, 23:38
Antalis, zrobiłam dzis sałatke z Twego przepisu z piersi kurczaka, zupek chinskich i kapusty pekinskiej. Trochę zmodyfikowalam, bo zamiast konserwowej papryki (nie przepadam) dalam swiezą i dałam zblanszowane pieczarki. Wyszla pyszna! TYylko strasznie duuuużo! Do niedzieli we dwoje nie opędzlujemy :D Chyba, że na sniadanie, obiad i kolację :) Dzięki za przepis!

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
4 marca 2006, 10:09
Ciesze sie :). Sama często ogladam stronki w necie i modyfikuje znalezione tam przepisy pod moj gust. :) Polecam sie na przyszłość.

Offline monika_mb Kobieta

Forumkowe gotowanie
6 marca 2006, 15:03
A ja dołożę roladki :) na kolację we dwoje :)

ilości nie będę pisała, bo jak kto chce :)
składniki:
groszek konserwowy
majonez
szparagi konserwowe
szynka w dużych plasterkach
szczypiorek

groszek mieszamy z majonezem, rozkładamy plaster szynki, na plasterek kładziemy szparaga, dodajemy groszku z majonezem, zwijamy w rulonik, i wszystko przewiązujemy szczypiorkiem (na kokardkę) :)