Sałatka meksykańska
Składniki:
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona i zielona)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
kapusta pekińska (2 małe lub 1 duża)
sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
majonez
Wykonanie:
Kapustę pokroić w paseczki, posolić (uważajcie żeby nie przesadzic) i odstawić na około godzinę aby „puściła” wodę, odsączyć dość mocno (żeby nam sałatka nie pływała!!!).
Paprykę pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i fasolę oraz kapustę.
Doprawić do smaku pieprzem i papryką, dodać majonez (polecam Winiary dekoracyjny).
Najlepiej smakuje na drugi dzień podobno (tak twierdzi moje Kochanie)
Smacznego
Składniki dla dwojga:
3 nieduze piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
5 dag sera żółtego
1/4 szkl czerwonego wina
3 plastry szynki
łyżeczka mąki
olej do smażenia
natka pietruszki
vegeta, kucharek czy co tam macie
pieprz i sól
wykonanie:
1/3 pieczarek pokroić w plasterki, a resztę posiekać.
te posiekane podsmażyć na łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i dusić kilka minut. Oprószyć mąką, dodać wino i gotować aż sos zgęstnieje.
Opłukane i osuszone filety z kury posypać pieprzem i vegetą. Każdy należy tak naciąć aby powstałą mała kieszonka.
Posiekane pieczarki poddusić na łyżce oleju, przypraw solą i pieprzem, dodać starty żółty ser, posiekaną natkę wszystko dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kieszonkki, spiąć wykałaczką i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony (na złoto).
Przełożyć na talerze i obficie polać sosem, podawać z frytkami lub ryżem.
ja jeszcze lubie do tego jakas suróweczke z pekińskiej...