e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1670683 razy)

0 użytkowników i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 21:35
a co mozesz jesc?

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 21:47
a co mozesz jesc?



pediatra powiedziala, że gotowany drób, króliki, marchew, ziemniaki, ryż, kasze, jabłka, banany...

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 21:58
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

ciasto:
60 dkg maki, 30 dkg masła, 2 żółtka, sól, 4-6 łyżek śmietany (ja dałam 18%)
Z podanych składników zagnieść ciasto, które musi byc na tyle luźne, żeby dobrze sie wałkowało.

farsz:
1 kg pieczarek, 4-5 średnich cebul, 5 jaj ugotowanych na twardo, 2 surowe żółtka, 3-4 łyżki tartej bułki, olej do smażenia, sól, pieprz
Cebulę pokroić na drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Odsączyć na sitku olej i zużyć go do smażenia pieczarek. Drobno pokrojone pieczarki smażyć małymi porcjami na gorącym oleju i też odsączyć na sitku. Jajka na twardo obrać i można ubić tłuczkiem do ziemniaków. Wszystko razem przełożyć do garnka, dodać surowe żółtka i bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać (ja zrobiłam to w malakserze) i lekko podsmażyć. Masa powinna być ścisła ale nie za sucha.
Na rozwałkowane ciasto nakładać rulon farszu i zawinąć tak, żeby odcięty brzeg był pod spodem. Posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć wykałaczką tak, żeby w każdym pokrojonym kawałku była dziurka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 20-25 minut do ładnego zrumienienia.

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 22:04
to calkiem duzo dan :D ja nie jem ziemniakow, bialego ryzu, bananow, gotowanej marchewki itp..


z tego co wymienilas mozna zrobic ladne risotto np ;D

Offline met Kobieta

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 23:29
Kupne są chyba na drożdżach.
Chyba, że nie o takich samych pasztecikach mówimy :los:

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
8 stycznia 2008, 22:22
Zgadza się martini to ciasto jest raczej kruche.

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 13:53
Laseczki, potrzebuje na JUŻ pycha masy tortowe, fajna byłaby jakaś a la bita smietana, ale inne tez mile widziane...ratujta dobre kobiety...tylko prosze o sprawdzone przepisy, bo nie mam czasu na improwizację ::)

musze torta dla Kuby zrobić, no...

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 14:50
masy w sensie krem? ;D ja robilam nigelli tort czekoladowy ;D i tort pavlowej (czy jak to tam sie pisze)

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 15:14
masy w sensie krem? ;D ja robilam nigelli tort czekoladowy ;D i tort pavlowej (czy jak to tam sie pisze)

przepis kochana, przepis...

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 15:15
no w glowie Kochana nie mam ;D w domciu znajde. tylko chcesz tort czekoladowy, ten pavlowej czy z galaretka i bialym kremem?

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 15:25
rajdowka - kochana ja poproszę Cie o oba przepisy, kurcze będę musiała cos upiec i pewnie jakiegoś torcika też więc gdyby nie był to dla Ciebie kłopot to oba proszę :blagam: :blagam: :blagam: :blagam:

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 15:29
to sa 3 przepisy ;D tort pavlowej wyglada tak:


Robilam, w srodku jest czekolada taka prawie ciagnaca.. mniam. Zjedli goscie w jeden wieczor :D

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 15:31
wszystkie, choć pewnie i tak na sobotę nie wykorzystam, bo za chwilę jade zakupki robic, a jutro piękę urlopowo...

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 20:55
PIĘKNE CIASTECZKO :D

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 21:36
okej to najpierw to co na fotce ;D

Czekoladowo-malinowy tort Pawlowej:

na beze czekoladowa:

bialko z 6 jaj

300g drobnego cukru

3 lyzki przesianego kakao

1 lyzeczka octu balsamicznego albo winnego

50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady


na wierzch:

500 ml smietany kremowki

500 g malin

2-3 lyzki gorzkiej czekolady startej na tarce o duzych oczkach

Nagrzej piekarnik do 180C i wyloz blache papierem do pieczenia

Ubic bialka na pol sztywno i nadal ubijajac dodac po jednej lyzce cukru, az zrobi sie zupelnie sztywna i lsniaca. Delikatnie posyp piane i kakao i posiekana czekolada a potem ostroznie i dokladnie wymieszaj. Rozloz beze na blasze formujac kolo (nie do konca blachy). Wygladz brzegi i powierzchnie. Wstaw do piekarnika, natychmiast zmniejsz temp do 150C i piecz przez 1h lub 1h15min. Gotowy jest kruchy i elastyczny ale po nacisnieciu powinno sie wyczuc pewna elastycznosc. Wylacz piekarnik uchyl drzwiczki i pozwol mu ostygnac.

Na krotko przed podaniem wyloz odwrocony na talerz. Ubij smietane rozloz na powierzchni i posyp malinami. Zetrzyj czekolade i posyp nia maliny.


Smacznego :D Jest strasznie slodkie ale niebo w gebie :D
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym (daje galeretke na gore, rozne owoce itp ale mozna tez ozdoby sa teraz fajne)

Biszkopt:

8 jaj,

1 szklanka cukru,

1,5 szklanki maki tortowej (plaska)

0,5 szklanki maki ziemniaczanej

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,

2 lyzki oleju i 1 lyzka octu zaleznie od tego czy ktos lubi bardziej scisly czy bardziej "mokry" biszkopt.


Ubijac piane z bialek dodajac cukier, kiedy bedzie gesta dodac zoltka i wymieszac, do tego dodawac make wymieszna z proszkiem do pieczenia


Krem:

z 0,5 litra mleka odlac pol szklanki i rozprowadzic w niej 3 lyzki maki tortowej i 4 lyzki maki ziemniaczanej. Resze mleka zagotowac i dodac cukier. Wlac do tego rozprowadzona make z mlekiem. Zagotowac.
Mikserem utrzec 1 kostke masla, dodawac stopniowo wystudzony budyn. Mozna dodac do tego troche alkoholu.


Piec w temp ok 170 min. 45 min... zaleznie od tego jak wyrosnie..


Sprawdzony, lekki - jedyny jaki jadlam jako dziecko (nie lubilam tortow:D)

Smacznego :)



Jak beda chetni to jutro bedzie na tort czekoladowy :D

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 21:47
Ale Wy jesteście...już tu nie zaglądam  :buu:

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 23:07
laj? tez unikam slodyczy ale czego sie nie robi dla foremek :los:

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
10 stycznia 2008, 23:15
Dzięki Karolciu  :-*

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 08:15
 :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: no to jeszcze czekoladowy... :blagam: :blagam: :blagam:

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 08:58
jezu karolina blagam o czekoladowy
w szkoda ze tam trzeba do pavlowej dodawac maliny bo bym chetnie zrobila ale teraz moze byc mały problem z malinami :)

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 09:19
faktycznie robilam latem zawsze :D ostatnio nawet 2 od razu bo z jednym sie czlowiek narobi a zjedza moment. Aha i wazny jest ten ocet balsamiczny - sprawia ze dookola jest konsystencja bezy (czy beza :los:) a w srodku - takie miekkie czekoladowe.
Przy robieniu tez nie mozna za dlugo ubijac :) to taka tez uwaga :D

tort czekoladowy napisze wieczorkiem jak mi sie uda albo w weekend

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 10:16
Ja mam takie przepisy na kremy (wszystkie od mamy ;))

Najpierw przepis na biszkopt

6 jaj
6 łyżek cukru
Pianę z cukrem ubić i dodać żółtka
6 łyżek mąki w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej+1,5 łyżeczki proszku - dodawać porcjami delikatnie mieszając. Piec 20-25 minut w 200 stopniach

KREM ŚMIETANKOWY
1 szklanka śmietany
2 szklanki cukru
2 kostki masła
zapach
Śmietanę z cukrem ugotować, wystudzić, dodać do utartej margaryny stopniowo (jak na majonez) następnie połączyć z kakao lub kawą albo zostawić biały, dodać kilka kropel soku z cytryny.

KREM BUDYNIOWY
1 budyń na ½ l  mleka
1 ½  kostka masła
1 szklanka cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń.

KREM BITY NA PARZE
1 szklanka cukru
7 jaj
2 kostki masła
Jajka z cukrem ubić na parze; masło utrzeć na gładko, dodawać po  łyżce do ubitych jaj i lekki mieszać.

KREM POD PIJAKA
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
¾ kostki masła
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i szklanką cukru. Mąkę ziemniaczaną + wrocławską rozrobić w szklance mleka surowego i wlać do w/w składników wcześniej zagotowanych i gotować niby-budyń, dodając masło. Gorącą masę wlać na przekrojony biszkopt, przycisnąć drugą częścią. Na to nałożyć nasączone ciastka (biszkopty). Na ciasteczka robimy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami.

KREM Z KASZY MANNY
2 szklanki mleka
3 łyżki stołowe kaszy manny
Ugotować, ostudzić.
1 kostka masła
1 szklanka cukru
Zmiksować, do tego dodawać małymi porcjami kaszę mannę.

TORT CORTINA
2 jajka
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku
Białka ubić, dodać cukier + żółtka, na koniec mąkę + proszek, upiec 20 min. w 180’C.
20dkg twarogu (przekręcony przez maszynkę)
4 łyżki cukru
2 torebki cukru waniliowego
4 łyżki soku z cytryny
Wcześniej rozpuścić galaretkę, dodać do niej ok. 5 łyżek cukru. Galaretkę dobrze schłodzić, dodawać porcjami do utartego z cukrem sera. Ubić ½ litra kremówki z 4 łyżkami cukru. Masę serową schłodzić i wymieszać z ubitą śmietaną, nałożyć na biszkopt, ozdobić owocami.

TORT BARBARY
20Ddkg mąki
5dkg bułki tartej
2 łyżki miodu
5 kropli olejku migdałowego
10dkg mielonych orzechów i kilka całych do przybrania
8 jaj
25dkg cukru
Wieczorem zalać mak wrzątkiem, w następnym dniu ugotować go (ok. ½ godz.), zemleć 3x. Dodać bułkę tartą, miód, olejek migdałowy i orzechy - wymieszać. Ubić na parze jajko z cukrem i połączyć z masą makową. Wyłożyć do wysypanej bułką tortownicy, piec jak biszkopt. Gotowy tort można przełożyć kremem utartym z masła i 2 żółtek i 2 łyżek cukru. POLEWA: masło, 30dkg cukru pudru, 3 łyżki kakao - mieszać aż składniki się rozpuszczą i połączą, na koniec dodać jajko.

TORT BISZKOPTOWY
1 ½ szklanki cukru
Od 8 - 10 jaj
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
mały proszek do pieczenia, zapach
Jajka całe z cukrem ubić na parze na puszystą masę (odstawić z ognia), w międzyczasie mąkę wymieszać z proszkiem, sypać do ostudzonej masy, dodać zapach, lekko wymieszać i wlać do tortownicy; piec około 30 min. Przełożyć dowolnym kremem.

ZIMNY TORT Z SERA
3 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
30 dag twarogu
Masło ucierać z żółtkami i cukrem. Ser zmielić i dodawać do tej masy cukier waniliowy, olejek cytrynowy, rodzynki oraz rozpuszczoną i dobrze wystudzoną galaretkę cytrynową. Wymieszać, spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, wlać masę i wstawić do lodówki. Na wierzch zastygłej masy wlać lekko zastygłą galaretkę wiśniową, przybrać.


Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 10:20
kiedys tez zamiast robic sama gotowalam budyn z paczki ale krem wychodzi zawsze bardziej rzadszy i gorzej sie trzymal :)

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 10:28
krem z budyniu wyjdzie dobry jak zmieni sie proporcje tzn  dwa budynie na 0,5 litra mleka i wychodzi ok - sprawdzony sposób mojej mamy ;)

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 10:34
Ja gotuję 3 na litrze...mam taki przepis na ciacho zwane Kubusiem i tam się budyń na Kubusiu (tym soczku) gotuje...wychodzi pyszne i tak na prawdę wcale nie jest takie pracochłonne :taktak:

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 10:39
A kochana podasz przepis na KUBUSIA?

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 10:47
O tak tak poprosze o przepis. Ciekawie brzmi torc Kubusiowy :)

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 11:23
Zaraz, już szukam...

Biszkopt
4 jaja
6 łyżek mąki, w tym 2 ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku

Postępować, jak przy biszkopcie ;D

Masa I
1l soku typu Kubuś (marchew-brzoskwinia-jabłko)
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 kostki masła

Ugotować budynie na Kubusiu, do gorącego dodawać po łyżce masła (zapobiega zważeniu) i zmiksować. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.

Masa II
0,5l smietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
śmietan fix
3-5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec dodać żelatynę. Masę wyłożyć na przestudzony budyń.

I teraz, ja na wierzch trę gorzką czekoladę, choć w pierwotnym przepisie były herbatniki moczone w mleku i polane polewą czekoladową.

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 11:47
Maju to tego kubusia pierw zagotowac ? Postepowac z nim tak jak z mlekiem przy budyniu ?

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
11 stycznia 2008, 11:54
Tak, dokładnie tak jak z mlekiem...aha ja jak powiedziałm, że to na marchewkowym soku -to oczy mieli takie  :o...potem mamie do pracy piekłam i to samo ;D

Aha, jak ktoś lubi dość słodkie ciasta to trzeba dodać więcej cukru ;)