e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1670659 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 09:38
Ja chyba jednak nie będę eksperymantować, bo już wiem co masz na myśli z kremem - ja mam to samo z orzechowcem moim (jest z budyniem własnej roboty), najlepszy jak poleży np. na drugi dzień ;D
Zrobię, jak w przepisie...i jednak z tego mojego piernika zrezygnuję - wystarczą te na choince ;)

Dzięki raz jeszcze

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:21
Daj znac czy smakowalo ;D


Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:23
No jasne, jak nie będzie smakowąło to też  ;D  ;)

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:34
hehe okej, jak nie bedzie Wam smakowalo mozesz mi wyslac :D

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:40
A kto pokryje koszty  ;D se se se - nieee no Karola, ja juz po przepisue widzę, że będzie smakowało - inaczej bym się dopytywała :D...mogę fotę wlepić :brewki:

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:43
noo fota moze byc bo wyglada smakowicie :D


najgorsze w nim jest to ze czlowiek sie narobi a w jeden dzien ciacho znika

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:44
Nie strasz...ja tam piekę kilka ciast to może to dam na koniec, jak już się zapchają ;D

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 10:48
hehe no ;D nikt chyba nie skonczyl na 1 kawalku i tak jest..

Offline joannaM Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
22 grudnia 2007, 09:56
Przepiękne te pierniczki, a nemo szczególnie ;D ;D
On 2011
Ona 2013

Offline BETI Kobieta

  • maniak
Odp: Forumkowe gotowanie
22 grudnia 2007, 12:37
Ale pysznie wyglądaja te pierniczki.Ja nie bawilam sie w dekorowanie.Polałam tylko czekoladą i obsypalam kolorowymi wiórkami.Wyszły mi trochę twarde,ale mam nadzieję,że za kilka dni zmiękną(włożylam do pudelka skórke od jabłka wg zaleceń:)) Trzymajcie kciuki,żeby wyszły,bo szkoda,by sie zmarnowały.Wyszło ich ponad 100,dalej nie liczyłam.

P.S Czy one na poczatku u każdej z was sa twarde? Martini, jak u ciebie jest  z tymi pierniczkami?

Offline Beacia Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
22 grudnia 2007, 19:59
Super pierniczki  :D ale bym sobie zjadła takiego nemo na przykład  ;D

Offline bubulina Kobieta

  • maniak
Odp: Forumkowe gotowanie
27 grudnia 2007, 14:44
no to ja podam moj ulubiony przepis na saladke ryzowo kurczakowa:)
1 torebka ryzu
1 zupka chinska(potrzebny tylko makaron)
piersi z kurczaka
groszek
kukurydza
ogorek zielony
rzodkiewka
papryka czerwona
majonez

Nalezy ugotowac torebke ryzu i odstawic az ostygnie, makaron z zupki chinskiej nalezy przelac pokruszyc i przelac wrzatkiem odstawic do ostygniecia. Piersi z kurczacka pokroic w kosteczke i podsmarzyc z pieprzem sola lub przyprawa do gyrosa. Ogorka zielonego, rzodkiewke i papryke kroimi w kosteczke i wrzucamy do miski razem z innymi skladniekami(ryz,makaron,groszek,kukurydza) wszystko razem mieszamy z majonezikiem i wychodzi pyszna saletka ryzowo kurczakowa:) smacznego:)

Offline Beacia Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
27 grudnia 2007, 15:35
Ja też mam przepis z zupek chińskich.
Jedna z moich ulubionych sałatek:

4 rosoły z amino
3 przyprawy z nich
2 zielone ogórki
4 pomidory
1 pęczek szczypiorku
mały majonez

Wszystkie składniki wymieszać. Podawać po około 2,3 godzinach (gdy makaron rozmięknie).

Offline joannaM Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
28 grudnia 2007, 14:11
Macie jakiś sprawdzony przepis na przystawki (treściwe) na zimno.
Potrzebuję czegoś takowego na Sylwestrową imprezkę.
On 2011
Ona 2013

Offline KAHA Kobieta

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
28 grudnia 2007, 16:15


moj ulubiony przepis to chrust drobiowy:
- 2 piersi kurczaka pokroic na cienkie paski (2-3mm)
- zrobic geste ciasto nalesnikowe , dosypac do niego przyprawe do kurczaka
- paski piersi moczyc w ciescie i smazyc na glebokim tluszczu
- swietnie smakuje z sosem slodko kwasnym, ale inne sosy tez mile widziane
- zdecydowanie najlepiej smakuje na zimno!!!


sałatki w wedlinach to tez niezly sposob


u mnie zawsze sprawdza sie tez salatka owocowa

powodzenia :)

Offline Beacia Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
3 stycznia 2008, 21:44
KAHA chrusty drobiowe są pyszne!!! i na ciepło, i na zimno. obowiązkowo z sosem słodko- kwaśnym ;D

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
4 stycznia 2008, 08:52
beacia ja zrobilma twoaj z zupek na sylwka i jest super

Offline Beacia Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
4 stycznia 2008, 20:34
Cieszę się, że smakowała. to moja ulubiona sałatka :D

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 13:11
Lemmy zrobiłam tiramisu z Twojego przepisu i wyszło.......................... REWELACYJNE :skacza: :skacza:

Teraz muszę wypróbowac miodownika Rajdówki ;D ;D ;D

Potrzebuję pomysłu (i przepisu oczywiście ;D) na ciepłe danie na imprezkę urodzinową synka ;D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 13:51
Wercia a dokladnie co to ma byc ? Znaczy jakies danie glowne czy cos takiego jak potrawka z watrobki na cieplo :P

Wołowina po meksykańsku
Składniki   Przepis
 80 dag wołowiny gulaszowej
 3 średnie cebule
 3 ząbki czosnku
 1 pikantna czerwona papryczka chili ( lub chili w proszku )
 3 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
 1 łyżka mąki
 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
 2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasolki
 1 puszka (425 ml) kukurydzy
 1 pęczek bazylii (niekoniecznie)

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś w plasterki. Pikantną papryczkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie zdjąć podsmażony czosnek i cebulę i na tym samym oleju podsmażyć porcjami wołowinę. Następnie dodać czosnek, cebulę i pikantną papryczkę, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką w proszku. Oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać mięso szklanką wody, dodać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować  na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Fasolkę i kukurydzę osączyć, dodać do mięsa, krótko podgrzać. Danie jeszcze raz przyprawić i posypać drobno posiekaną bazylią.

Ja to podaje z kuskusem z pieczarkami na ciepło :)

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 14:21
Analis chciałabym podac przekąskę na ciepło :) Zrobię sałatkę, będą wędliny, ciacho, tort, śledzie i właśnie chcę jeszcze coś na ciepło :P

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 14:45
Antalis - to musi być smaczne. Chyba zrobie mojemu kochanemu na obiadek któregoś dnia, będzie zadowolony. ;)

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 14:50
Mika to jest smaczne :P

Wercia a moze faworki z piersi kurczaka ? :)
Nie wiem co Ci polecic. Moze byc jakas potrawka na cieplo ? Mam kurczaka w curry, wołowine słodko-kwasna. Troszke tego jest . A najlepiej zrob bigos :P i od razu podrzuc mi troszke :)

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 15:08
Antalis bigos mam właśnie dzisiaj na obiad więc bez problemu sie z Wami podzielę ;D ;D ;D ;D ;D wyślę go w liście ;D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 16:11
Martini moje mysli :)

Albo faszerowane papryczki :
Składniki:
- 4 duze papryki,
- 2 torebki ryzu,
- 1/2 kg mielonego miesa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 25 dag zmielonego wędzonego boczku,
- 3 cebule usmazone na zloto,
- 1 kostka rosolowa,
- 1 lyzka wegety,
- lisc laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz mielony do smaku,
- koncentrat pomidorowy-sloiczek.

Papryki pozbawic nasion od gory odcinajac tylko zielony ogonek, umyc. Ugotowac ryz, wymieszac z miesem, boczkiem cebula ( wczesniej smazymy na oleju ), kukurydza i groszkiem doprawic do smaku pieprzem i wegeta. Napelnic papryki farszem; w 1 litrze wody rozpuscic kostke rosolowa i koncentrat pomidorowy. W naczyniu ustawic papryki pionowo - zalac zalewa i dodac lisc laurowy i ziele angielskie okolo 5 ziaren. Dusic lub piec w piekarniku okolo godziny koniecznie pod przykryciem.

Ja to przed podaniem na chwile wkladam do zaroodpornego naczynia posypuje duza iloscia sera i podpiekam w piekarniku

Albo fasolke po bretonsku albo leczo :).

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 16:20
Martini jak znjadziesz czas to naisz przepis na rybkę po grecku ;D  ja uwielbiam ryyybki ;D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 16:28
Wreciu przepis jest prosty

* rybka filety np mintaj
* marchewki
* pietruszki
* seler
* groszek z puszki ( ja dodaje :P )
* maka, jajko, bulka tarta do panierowania ryby ( mozna tylko obtoczyc w mace )
* sol i pieprz
* olej
* koncentrat pomidorowy
* ziele angielskie
* lisc laurowy


Jarzynek tyle ile lubisz. Najwiecej daje si emarchewki. Warzywa zetrzec na tarce o grubych oczkach i podsmazyc na oleju az zmiekna z lisciem laurowym i zielem ang., mozna odrobien podlac bukionem warzywnym i dusic. Pod koniec dodac pare lyzeczek przecieru i groszek.Doprawic do smaku. Rybke pokroic w paski szer ok 4 cm ( lepiej sie potem nabiera bo duze kawalki sie lamia )posolic i popieprzyc i opanierowac,Smazyc na oleju. Jak jzu wszystko gotowe to ukladamy to warstwami w naczyniu zaczynajac i konczac na jarzynkach :) Mozesz zrobic tylko jedno pietro rybki a mozesz wiecej :)

P.S Nie zapomnij wyjac z jarzynek ziela i lisci.
« Ostatnia zmiana: 7 stycznia 2008, 16:30 wysłana przez Antalis »

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 16:35
Antalis baaaardzo dziękuję za tyle przepisów :-* teraz tylko muszę zdecydowac które zrobic ;D

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 17:56
Martini wypróbuję Twój przepis i zrobię chyba te piersi-faworki (chociaż ja je kroję poprostu w kostkę ;))

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
7 stycznia 2008, 18:26
A może macie jakieś przepisy dla mam karmiących?? Szukałam w necie, ale nic sensownego nie mogę znaleźć, wszędzie tylko piszą co wolno a czego nie, a ja już to wiem...Szukałam gotowych przepisów na obiadki, ale nie ma.