e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1670663 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline gagatka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
4 grudnia 2007, 12:11
Beacia ja jadam polędwiczki z sosem serowym, warzywami na parze i talarkami, ale nie wiem niestety jak są przyrządzane, bo to w restauracji :oops: ale może Cię natchnie ;)

Offline Beacia Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
4 grudnia 2007, 18:05
Gagatko dziękuję ale jak nie mam dokładnego przepisu to nic z tego ;D taki ze mnie kucharz ;D na razie je zamroziłam.

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
17 grudnia 2007, 15:37
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na karpatkę, tiramisu i na jakiegoś placka z miodem ;D ;D ;D

Offline Lemmy

  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
    • My Space profile
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
17 grudnia 2007, 16:14
Wercia - oto jak ja robię tiramisu i podobno jest lepsze niż we Włoszech :)


2 opakowania biszkoptów podłużnych
4 jajka
50 dag serka mascarpone (teraz jest też dostępny tańszy, po 5 a nie 10 zł, z Piątnicy)
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
trochę jakiegoś alkoholu - ja daję likier 'creme caramel', bo taki mam, ale oryginalnie się podaje Amaretto
kakao do posypania


Kawę wsypujemy do miseczki i dolewamy do niej niepełne 2 szklanki wody, przegotowanej, lekko ciepłej, mieszamy, po czym dolewamy alkohol (ja dolewam ok 1/3 szklanki)
odstawic do ostygniecia

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru, ubijamy również białka z szczyptą soli i z 1 łyżeczką.
Następnie ubite żółtka łączymy z serkiem mascarpone, a potem z pianą z białek.

Na półmisku układamy 1 część biszkoptów i nasączamy je kawą. Nie przejmuj się jak biszkopty sie pokrusza. Zdazra sie a niczemu nie przeszkadza.
Następnie pokrywamy połową masy z jajek i mascarpone
Teraz leci druga część biszkoptów, nasączamy i pozostała część masy

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc.
Przed podaniem posypujemy kakao i gotowe :)


Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
17 grudnia 2007, 16:26
Lemmy bardzo dziękuję za przepis :przytul: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: Wypróbuję napewno na święta ;D Ostatnio nawet widziałam serek mascarpone w tesco ;D tutaj on kosztuje prawie 4 euro ;)

Offline Lemmy

  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
    • My Space profile
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
17 grudnia 2007, 16:31
Nie ma sprawy. Nie zauwazylam ze jestes w Irlandii :) No tak, tam to pewnie 4 euro... Straszne tam sa ceny!

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 12:58
Lemmy zgadzam się z Tobą co do cen w Irlandii... Czytałam że Irlandia jest w czołówce najdroższych Państw :-\ jeśli chodzi o ceny żywności :-\

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 12:59
Tam 4 euro, u nas 4 złote - 1:1 wychodzi ;D

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:06
mam przepis na ciasto z miodem - jest przepyszne ..... ale strasznie pracochlonne i wymaga sily recznej ;D....



Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:10
Jak masz przepis to się nie chwal, tylko dawaj

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:16
Z glowy nie napisze wiec przepisik moze byc jutro :D


strasznie pracochlonne ale nieziemskie w smaku :)

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:17
Bo ja bym chętnie, mam przepis na piernika lae jakoś nieufnie mu się przyglądam więc z miłą chęcią zamienię na miodownika ;D

Offline joannaM Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:27
Jak masz przepis to się nie chwal, tylko dawaj

racja, smaka narobiłaś tym nieziemskim smakiem  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:34
ja tez czekam na ten przepis

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:37
zalatwione, na jutro bedzie :D


tylko uwaga:

jest pewne ryzyko... jak zrobilam i poczestowalam pare razy gosci to teraz mnie terroryzuja!

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 13:53
Ja uwielbiam piec ciasta więc to mi nie straszne...mogę jedno dziennie ;D

Offline mk.mika Kobieta

  • maniak
    • Słońce i Księżyc stałoz się jednością- relacja
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 14:35
KURCZAK W CYMESIE
ehh cos dziwnego sie stało i nie wysłało mi całego postu...

Kurczak w cymesie

- 2 piersi z kurczaka
- owoce suszone: śliwki, morele, daktyle jak lubicie to i jabłka lub gruszki suszone,
- odrobina soli,
- cukier waniliowy,
- cynamon,
- gożdziki,
- biały pieprz,
- oliwa z oliwek lub olej ryżowy.

Umyć i pokroic kurczaka w sporą kostkę, bardzo delikatnie opruszyć solą. Wkładamy mieso do miski, dodać cynamon, gożdziki oliwe z oliwek lub olej ryżowy (polecam równie dobrze smakuje a jest dużo tańszy), dodać pieprz i gożdziki. Mięso w marynecie odstawiamy na godzinę do lodówki. Nastepnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego (ja układam rzędami i nastepnie momiedzy układam suszone owoce, dużo moreli i śliwek a reszta owoców już dowolnie. Ułożone mieso i owoce posypać pieprzem i ynamonem, dorzucić pare gożdzików. Nagrzać piekarnik do temp 200 stopni i włożyc mięso, tak na 20 -25 min, nastepnie przykruć mięso folią aluminiową lub poprostu położyć przykrywke naczynia. I tak piec aż do miękkości i kruchości, od czasu do czasu podlać mięso wodą, żeby powstawał sos, słodziutki.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, bardzo dobrze smakuje równiez z ryżem, do tego jakaś lekka surówka, coś np. z kapusty pekińskiej.

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
19 grudnia 2007, 17:12
Tam 4 euro, u nas 4 złote - 1:1 wychodzi ;D

1:1 ;D Z zarobkami też tak jest ;D ;D ;D

Rajdówko już się nie mogę doczekac na przepis :D tak go zareklamowałaś że poprostu muszę go zrobic :D

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 09:17
I ja czekam niecierpliwie :czeka:

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 13:36
Ja również czekam... ::)

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 13:40
Laseczki - kuchareczki, a nie ma któras przepisu (sprawdzonego) na strucle (czy strudel, jak zwął, tak zwał) z jabłkami taki na ciepło podawany...

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 13:41
Na francuskim cieście pewnie ;D ja osobiście nigdy nie piekłam ale mogę spytać pewniej osoby ;D

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 13:52
Na francuskim cieście pewnie ;D ja osobiście nigdy nie piekłam ale mogę spytać pewniej osoby ;D

to jak możesz... ;D

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 13:55
Ja za to w tym roku będę debiutowała z kulebiakiem z kapustą i grzybami, zawsze mi smakował ale sama nie robiłam - czas więc na debiut ;D

P.S.
Asiu zamieszczę przepis na struclę, tutaj, najpóźniej w sobotę ;)

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 13:58
Thx :-)

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 16:13
jakie tutaj smakołyki :D mniama- a pomysły na sylwestrowe menu ???
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 22:24
MIODOWNIK

Ciasto

1/2 kg maki
2 jajka całe
10 dkg miodu pszczelego
5 dkg masła
15 dkg cukru pudru
1 łyżeczka sody

Krem

3 czubate łyżki kaszki manny 
0,5 litra mleka
gotować 20 minut
20 dkg masła
20 dkg cukru pudru
2 żółtka
po ostudzeniu kaszki dodajemy żółtka, masło po trochu i cukier bardzo długo miksujemy

Ciasto ugnieść, dobrze wyrobić, podzielić na 4 części i rozwałkować na 4 cienkie placuszki.

Rozłożyć na blasze, na wysmarowany tłuszczem pergamin (powinien być wiekszy niż blacha zeby po upieczeniu można go wyjąć z upieczonym ciastem) i upiec.
Piec ok. 20 min aż będzie brązowe (kazda czesc - placek - osobno) i wyjąć z blachy jak jest jeszcze ciepłe. (nie przylepi sie)

Po ostygnięciu ciasto smarować masą - każdą warstwę.

Ciasto po upieczeniu jest bardzo twarde i kruche - masa je zmiękczy.

Na wierzchu polać masą kakaową (polewa - kakao z maslem, jakas gotowa albo roztopiona czekolada) i wstawić do lodówki.


Mniam! :D

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
20 grudnia 2007, 22:33
ooooo miodownik :) jami :) suuper ciasteczko :)

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 08:36
Karolina, a można przekładać jakąś inna masą, bo już mam "Niebo" z masą i orzechowca z budyniem...a jakbym toto przełozyła masą krówkową taką z ugotowanego skondensowanego mleka :drapanie: :?: Jak myślisz, byłoby dobre :?: Czy lepiej nie ryzykować :D
I jeszcze jedno mam pytanie - jak ono się upiecze to jest kruche, tak :?: To jak wyjmować z blaszki, zeby się nie pokruszyło - masz jakiś sposób ???

Już jestem pewna, że upiekę to ciacho :P

Offline rajdowka Kobieta

  • Chuck Norris
    • Rajdówkowe życie jako Żonka! ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
21 grudnia 2007, 09:32
Maju nie wiem bo wlasnie magia tego ciasta polega tez na tym kremie.. i to jest tak, ze jak wyciagniesz z lodowki (juz zrobione) to jest dosyc twarde a jak troche postoi na stole jest takie hmmmmmm trudno to opisac ale nie wiem czy z innym kremem tez tak sie zachowa..


To ciasto nie jest takie mocno kruche.. delikatnie za ten papier pociagasz i  wyjmujesz.. albo przy pomocy duzych rak hardkorowo odwracasz i nad czyms :D