Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2716054 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #480 dnia: 21 Listopada 2007, 11:54 »
no właśnie coś by sie przydało dla zabicia smaku jogurtu, bo on mi średnio pasi
spróbuję z cukrem waniliowym

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #481 dnia: 21 Listopada 2007, 11:57 »
TERAZ (znowu) JA!  ;D

Wymyśliłam sobie karkówkę, taką ło, bez kombinowania i wiecie, jaka pyszniasta wyszła?


Zaczynamy od rozbicia mięsa na w miarę cienkie plastry
Obsypać je należy solą i przyprawą do gyros, na przykład :)
Posmarować olejem i odstawić na jakiś czas do lodówki

Obierami ziemniaczki i podgotowujemy je do 10 min. Jak przestygną kroimy na plasterki.
Wykładamy nimi naczynie żaroodporne i posypujemy je przyprawą odpowiadającą Waszym smakom.

Na ziemniaki kładziemy płaty karkówki, a potem jeszcze jedną wartswę ziemniaków + pokrojoną cebulę.


Pieczemy pod przykryciem ok.40 min.

Osobno rozcieramy ze dwie łyżki masła z czosnkiem i po 40 minutach pieczenia karkówki masełko kładziemy na mięso i pieczemy z 15 minut, albo jak Was wyśmienity zapach nie kusi, jeszcze dłużej.


Mmmmmm  :P :P :P :P :P :P

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #482 dnia: 21 Listopada 2007, 12:01 »
Mmmmmmmm jakie pyszności tu opowiadasz Lemmy  ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #483 dnia: 21 Listopada 2007, 12:09 »
o kurcze lemmy aż mi ślinka pociekła

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #484 dnia: 21 Listopada 2007, 12:11 »
to jest pyszne!

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #485 dnia: 21 Listopada 2007, 20:49 »
Lemmy to może być pyszne :obiad:

a ja dzisiaj podam przepis na ciasteczka z twarogu.
Składniki:
250 gram twarogu półtłustego lub tłustego
250 gram margaryny (ja używam Kasi)
250 gram mąki

Wykonanie: twaróg pognieść widelcem, dodać margarynę i mąkę i zagnieść ciasto. Jak sie mocno klei do rak to podsypać jeszcze mąką. Powstałe ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na cienki placek. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego położyć kawałeczek owocu (jabłko, banan, brzoskwinia) lub może być nutella. Kółka złożyć na pół i skleić jak pierogi z tym, że nie do końca a tylko do wysokości brzegów, tak żeby została mała dziurka. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do temp. ok.180 stopni.
Jak ciasteczka wystygną posypać cukrem pudrem.




Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #486 dnia: 22 Listopada 2007, 13:50 »
martini, daj przepisik :)

Offline BETI

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2161
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #487 dnia: 22 Listopada 2007, 13:55 »
Sorki dziewczyny,ale ja wrócę do przepisu Rajdówki. Z jaką sałatką go najlepiej podać?Bo nie mam zielonego pojęcia.Rajdówko a ty z jaką sałątką podajesz to twoje danie?

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #488 dnia: 22 Listopada 2007, 14:14 »
salaty z pomidorami, ananasem... do tego wrzucam co mam akurat dookola ;D troszke parmezanu albo pestek dyni ;D ale ogolnie cosik lekkiego ;D

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #489 dnia: 22 Listopada 2007, 15:58 »
Martini spadłaś mi z nieba!
Od wczoraj mam ochotę na piernik.
Tzn. mam ochotę zrobić ;-)
Pierwszy raz w życiu.

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #490 dnia: 24 Listopada 2007, 22:18 »
Dobra w kwestii ciast ...
Dyzurne ciasto z jablkami mojej tesciowej  ;D


Składniki
4 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę (soczyste, slodko-kwaśne)
1,5 szklanki cukru kryształu
6 jajek
3 szklanki mąki
3/4szklanki oleju
2 łyżki stołowe kakao
1 plaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
orzechy pokrojone, rodzynki (po garści), trochę suchego maku 1-2 łyżki(niekoniecznie)


Jabłka pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru, zalać olejem na pół-do 1 godziny.
Białka ubić na sztywno,dodać pozostałe 1/2szklanki cukru, dodawać po 1 żółtku, resztę składników,wymieszać, wylać na blaszkę 25x40 lub 23x36, upiec.
Piec 40-50 minut w temp.ok.170 o C.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową (można na gorące ciasto rozłożyć kostki tabliczki mlecznej czekolady i po paru minutach rozsmarować) albo wystudzone posypać cukrem pudrem.

ja polecam wersje dla leniwych - pokruszyc czekolade na cieple ciacho i rozsmarowac  :D

wychodzi oooo takie  ;D




Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #491 dnia: 25 Listopada 2007, 15:40 »
ja robie podobne ciasto i jest super

dzieki zawartosci oleju jest bardzi trwałe i mokre

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #492 dnia: 25 Listopada 2007, 17:10 »
jagodko to jest ciacho, ktore zawsze wychodzi  ;D

my wczoraj upieklismy mandarynkowca/pomaranczowca Nigelli Lawson  ;D
wyszedl bombowy  ;D

4 mandarynki lub 3 pomarańcze
1 łyzeczka proszku do pieczenia
25 dag mielonych migdałów
6 jajek
22 dag cukru

Ugotowac mandarynki w wodzie do miękkości (w całości) , po czym odcedzone zmiksować w calosci na gładką masę. Dodac pozostałe składniki i zmiksować.Przygotować tortownice i wylac ciasto.Piec 1 godz. w 1900 C.

my na koniec dodalismy czekolade na wierzch - tym razem w wersji rozupszczonej z odrobina mleka i masla - wyszedl bomba - smak cos ala sernik mandarynkowy ...
jest to ciacho bez maki - wiec ja moge jesc bez ograniczen ze wzgledu na wrazliwosc na wheat/gluten ...



Offline BETI

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2161
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #493 dnia: 26 Listopada 2007, 14:38 »
co to deko ciasta pierniowego to jakie ono musi być?takie zbite?żeby od rąk odchodziło?czy taka masa z której dopiero zrobi sie takie ciasto dobre do rozwałkowania po tym lezakowaniu?bo jak narazie to raczej tego bym nie rozwałkowała bo wyszła mi lepka masa?Ratunku!!!!!!!Bo nie wiem co zrobić?

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #494 dnia: 26 Listopada 2007, 15:20 »
Megan, to Twoje ciacho mi się podoba! Jutro robię!!!!!
Tylko te mandarynki - piszesz, żeby ugotować w całości - tzn. ze skórką?

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #495 dnia: 27 Listopada 2007, 18:05 »
No kochane to mam dla was przepis który w mojej rodzinie jest od lat i z tego co wiem to dawno temu to ciasto zagniatało się pół roku wcześniej i wstawiało do chłodnego pomieszczenia i tam leżakowało i nabierało aromatu, a tym ciastem lub ciastkami jest piernik.

PIERNIK:
50 dkg mąki (ja używam tortowej),
20 dkg cukru miałkiego,
3 jaja całe,
łyżka margaryny,
1 przyprawa do piernika (ja do tego dodaje jeszcze imbir, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, kolendrę),
łyżeczka sody oczyszczonej,
20 dkg miodu sztucznego.

Mąkę, cukier, przyprawę i resztę przypraw dodatkowych, sodę łączymy ze sobą, do tego wbijamy jajka i na koniec wlewamy podgrzany miód (uwaga bardzo łatwo można się oparzyć miodem), i zagniatamy ciasto aż powstanie jednolita kula ciasta.
Dzielimy ciasto na 3 części (prawidłowo piernik powinien składać się z trzech części ale ja wam zaproponuję łatwiejszą wersję) i tak podzielone na równe 3 części ciasto zawinięte w folię wkładamy do lodówki lub jak jest mroźno wystawiamy na balkon.
Im dłużej leży tym bardziej naciąga przyprawami i będzie przepięknie [pachnieć.
Jak już sobie poleży np przed samymi świętami wyciągamy jeden kawałek i ogrzewamy w temperaturze pokojowej aż będzie miękkie, musimy rozwałkować ciasto grubość, zależy jakie kto lubi, ja lubię grubość 0,5 cm i z tak rozwałkowanego ciasta zaczynam wykrawać różne formy a to serduszko a to kwiatek a to choinka, potem na blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy. Po upieczeniu jak ostygną robi sie lukier i koloruje nim pierniczki a na to sypiemy posypkę. I ja dzięki temu mam na choince pierniki.

A i wracam do 2 kulek które nadal są w lodówce - też trzeba je ogrzać a potem rozwałkować troszke grubsze muszą być aniżeli na pierniczki , pieczemy i mamy 2 placki. Jak już mamy 2 placki przekładamy jeden powidłami śliwkowymi i na niego kładziemy drugi i ten górny polewamy polewą do ciast czekoladową - jak poleży sobie tak 2 dni będzie przepyszny.

A teraz was mogę załamać jak robi się piernik tradycyjnie u mnie w domu. Z tego ciasta piecze sie 3 placki i one około 1 tyg leżą sobie spokojnie, potem przygotowuję sie masę - taką krówkę (mleko cukier cukier waniliowy i gotuje się to około 8 godz. żeby powstała krówka) i przekłada się tym te upieczone placki, ale ta masa to już wyższa szkoła jazdy. Więc proponuję tą łatwiejszą wersję, powiem tak każdy kto spróbuje mówi że jeszcze takiego piernika nie jadł


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #496 dnia: 27 Listopada 2007, 22:03 »
Megan, to Twoje ciacho mi się podoba! Jutro robię!!!!!
Tylko te mandarynki - piszesz, żeby ugotować w całości - tzn. ze skórką?

tak w calosci - ze skorka - potem zeby wystygly kroisz w cwiartki i do miksera/melaksera  ;D



Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #497 dnia: 29 Listopada 2007, 14:42 »
to teraz cos pysznego od promyczka dla wielbicielek tuńczyka:

SOS DO SPAGHETTI Z TUńCZYKIEM

oliwa lub olej co kto- woli-tyle aby zeszklic na nim 1 cebule(drobno pokrojona) 2-3 zabki czosnku posiekane
tunczyk w oleju
puszka zielonego groszku
przecier pomidorowy( w kartonie lub domowej roboty )
sol,pieprz (inne przyprawy zepsuja smak tego sosu)

zeszklic cebule i czosnek. do tego dodac tynczyka wraz z olejem, wsypac groszek, dodac przecier, doprawic sola i pieprzem. wszystko dusic do momentu az groszek lekko zmieknie.

i gotowe  :D
ps. moj maz uwielbia to danie. polecam goraco
to moze jeszcze KURCZAK KUNG-PO

1 filet z kurczaka kroimy w kostke (marynujemy w oliwie i przyprawie do kurczaka)
ciasto (jak na nalesniki ale bardziej geste)

do ciasta wkladamy zamarynowane kawalki kurczaka. wszystko mieszamy.
lyzka na rozgrzany olej wykladamy male porcje ciasta-kurczaka i smazymy jak racuszki.
wykladamy na papierowy recznik.

podajemy z frytkami lub ryzem posypanym sezamem

do tego surowka (kapusta pekinska, ogorek ze skorka cienko pokrojony, majonez i przyprawy)

smacznego  :D



Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #498 dnia: 29 Listopada 2007, 14:52 »
hmm Promyczku to brzmi....dziwnie.....ale chyba warto sprobować :)

u mnie i tak furorę robi sałatka  z fetą wg Sylvi..na każdej imprezie na stół jest podana :)
czekam aż szczęście powróci...

Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #499 dnia: 29 Listopada 2007, 15:06 »
no jak dziwnie, to lepiej nie probowac. nie chce miec nikogo na sumieniu. pozdrawiam. :)
a co do furrory, to kazdy ma jakiegos konika smakowego


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #500 dnia: 29 Listopada 2007, 15:10 »
Nazwa głupia, ale kurczajk jest smaczny. Sama robię podobny, ale w modyfikacji własnej z chrupiącą skórką ala KFC
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #501 dnia: 29 Listopada 2007, 15:50 »
to ja poprosze recepture skorki

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #502 dnia: 30 Listopada 2007, 12:34 »
z chrupiącą skórką ala KFC

też jestem ciekawa jak się taką robi ????
On 2011
Ona 2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #503 dnia: 30 Listopada 2007, 12:35 »
Ja wiem na pewno, że na Allegro można kupić ;D


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #504 dnia: 30 Listopada 2007, 13:34 »
a ma ktoś przepis jak to zrobić samemu
On 2011
Ona 2013

a.katarzyna
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #505 dnia: 30 Listopada 2007, 13:41 »
możecie podać jakieś pomysły jak obrobić ciasto francuskie - już mi się objadły z owocami, może jakiś farsz najlepiej pikantny może z warzyw albo z mięska

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #506 dnia: 30 Listopada 2007, 14:05 »
mnie ostatnio powalil chleb z farszem jamiego oliviera... na kuchnia.tv jest przepis i cos sie tak przymierzam zeby zrobic.. ;D

Offline AnetaM

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1000
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #507 dnia: 1 Grudnia 2007, 12:03 »
Promyczku....  ;D
na pewno warto spróbować :)
na ciasto francuskie niestety nic nie mam....bo nie przepadamy...
czekam aż szczęście powróci...

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #508 dnia: 1 Grudnia 2007, 14:17 »
Mój tata kupił dziś polędwiczki ale nie mam pomysłu jak je przyrządzić ??? ma ktoś może jakieś fajne (proste) propozycje?

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #509 dnia: 4 Grudnia 2007, 12:06 »
Nasz niedzielny obiadek: filet z indyka w brzoskwiniach i pomarańczach




On 2011
Ona 2013