Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2715380 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #420 dnia: 5 Lipca 2007, 23:35 »
Dziewczyny a ma któraś może jakiś sprawdzony przepis na babeczki?
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #421 dnia: 8 Lipca 2007, 17:30 »
Boże!!!Antalis to Ty zrobiłaś takie cudo??Wygląda jak kupne ze sklepu. Zdolniacha z Ciebie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #422 dnia: 8 Lipca 2007, 17:52 »
Antalis sama tego nie robiła :D
Pomagała jej mała kruszynka :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #423 dnia: 8 Lipca 2007, 19:26 »
Kurcze Ela miałas nie mówic  ;) To była moja słodka tajemnica  :P

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #424 dnia: 8 Lipca 2007, 19:46 »
Słodka słodka :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #425 dnia: 1 Października 2007, 14:37 »
może cosik nowego. pysznego...hmmm :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #426 dnia: 4 Października 2007, 14:52 »
Ufff, siadłam sobie wreszcie :)


Mój mini maratonik kuchenny dzisiaj to tak:


przygotowałam na kolacyjkę żeberka - tj. zamarynowałam je w takiej oto marynacie:


1/3 szklanki soku z cytryny
4 łyżki sosu Worcester
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki tabasco
6 łyżek cukru
2 łyżki papryki
sól

Wieczorkiem albo je obsmażę albo na grilla elektrycznego - jeszcze zobaczę. Jutro Wam powiem co wyszło. Marynata dość interesująca... Ot taki przepis wpadł mi w ręce niedawno.

Do tego ugotuję ryż i zrobię surówkę z cykorii i ananasa



I upiekłam dzisiaj roladę czekoladową:


Ciasto:


4 jajka
10 dag cukru
8 dag mąki
4 łyżki kakao


Ubijamy żółtka z cukrem, długo -żeby były gęste. W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka. Łączymy razem, po czym dodajemy mąkę i kakao. Masę wykładamy na blachę wyścieloną papierem pergaminowym. Do piekarnika na 8-10 minut - temp. 220.
Po wyciągnięciu zawijamy w ściereczkę i odstawiamy, żeby wystygło.


Masa:


10 dag migdałów
10 dag orzechów laskowych (może być więcej obu tych składników, ja zapomniałam dziaij dokupić i miałam tylko tyle)
22 dag cukru
4 żółtka
1-2 białka


Ubić białka na parze, dodać żółtka wciąż ubijając na parze, cukier, orzechy i migdały. Jak masa zrobi się puszysta ostudzić.

Posmarować ciasto masą i zwinąć w roladę.


A teraz zastanawiam się czy czekać do wieczora na męża, czy zjeść już  ::) ::) ::) ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #427 dnia: 4 Października 2007, 14:53 »
Ja bym nie czekała - przecież trzeba spróbować zanim się kogoś poczestuje ;D ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #428 dnia: 4 Października 2007, 15:06 »
Cytuj
Do tego ugotuję ryż i zrobię surówkę z cykorii i ananasa
tzn ???
Lemmy ten wątek czytają czasem totalne kuchenne antytaleńcia wiec pisz dokładnie co i jak

poza tym - normalnie wpędzacie mnie w mega kompleksy - ale tłumaczę sobie, ze pójdę na l4 to zacznę gotować, bo to w  sumie przyjemne zajęcie
Cytuj
Lemmy ten wątek czytają czasem totalne kuchenne antytaleńcia wiec pisz dokładnie co i jak
miało być
Lemmy ten wątek czytają czasem totalne kuchenne antytaleńcia tak jak ja  wiec pisz dokładnie co i jak

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #429 dnia: 4 Października 2007, 15:09 »
Anusia - to jest bardzo prościutka i nie za bardzo wyszukana surówka:

kroisz cykorię na paseczki, dodajesz kawałeczki ananasa z puszki (ile to sama zadecydujesz w zależności od tego jaki smak lubisz), trochę majonezu i gotowe.

Możesz te same składniki wykorzystać w inny sposób: dzielisz listki cykorii, na każdy dajesz łyżeczkę majonezu i kawałek ananaska. To układasz na półmisku i masz super przekąskę dla gości.

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #430 dnia: 5 Października 2007, 12:42 »
       :Obiad: Jabłkowe piersi kurczaka   :Obiad:


składniki
piersi z kurczaka albo indyka - około 3/4 kilograma
3 kwaśne, twarde jabłka
sok jabłkowy - pół litra
masło - pół kostki
czosnek - kilka ząbków
bułka
wędzony boczek - 15-20 dag
sól
pieprz

sposób przygotowania
Piersi delikatnie potraktowac tłuczkiem ;D posypac solą i pieprzem można też dodac przyprawy do kurczaka.

Teraz czas na farsz:
składa się on z posiekanych na drobne kawałki jabłek, posiekanego czosnku, namoczonej i odciśniętej z mleka bułki, soli i pieprzu. Do farszu, by nabrał odpowiedniej lepiącej się konsystencji, dodaję spory kawałek masła i dokładnie mieszam.

W środek plastrów mięsa nakładam tyle farszu, ile się zmieści, by dały się szczelnie zawinąć. Po zawinięciu mięsa, zawijam je jeszcze w cienko pokrojone plastry boczku.Teraz mięso obsmażam na maśle  krótko na dużym ogniu. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sokiem jabłkowym, tak mniej więcej do połowy. Naczynie przykrywam i wkładam do pieca na pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie, by mięso na górze się pięknie zrumieniło.

Nam bardzo smakują te piersi :obiad: Wczoraj miałam je na obiad :D

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #431 dnia: 5 Października 2007, 15:36 »
Ja bym nie czekała - przecież trzeba spróbować zanim się kogoś poczestuje ;D ;)

Spróbowałam końcówki - były troszkę nierówne, a ciasto musi wyglądać dobrze :D

Maż zjadł, tfu, pożarł 2/3 rolady!!!! Ale tak na serio - bardzo krytycznym okiem, coś muszę ulepszyć. Tzn. mniej kleistą masę zrobić i nasaczyc czyms ciasto, bo takie suche. Next time will be better!

A żeberka wyszły znakomicie!!!!!!!!!!!!!!! Polecam ten przepis. Zrobiłam je w piekarniku, z 40 min chyba się piekły. Nie wiem nawet ??? Natomiast już wiem, że jest to po prostu rewelacyjny przepis na grillowane.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #432 dnia: 5 Października 2007, 22:38 »
Ehhhh Lemmy aleś mi smaka narobiła na żebereczka. :Obiad: Niestety już lodówka na kłódkę zamknięta i drzwi pod prąd podłączone, żeby mnie jakie licho nie skusiło do obżarstwa o tej porze.  :buu:

Na pocieszenie (i na prośbę Patrycji ;) ) wklejam zapiekankę z ziemniaków, specjalność i modyfikacje made by basiarz  :-* (prosta i wszystkim smakuje ;) ), którą KONIECZNIE trzeba jeść z sosem czosnkowym (składniki poniżej, ilość "na oko" ;) )

       ZAPIEKANKA
1 kg ziemniaków
20 dag startego żółtego sera
2 szklanki mleka
2 jajka
1 cebula
1 mała papryka
kilka pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz

Ziemniaki umyć, zalać lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 20 min., odcedzić i obrać. Pokroić w niezbyt cienkie plastry. Podsmażyć paprykę, cebulę i pieczarki, lekko posolić i popieprzyć. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki, podsmażone warzywa i ser żółty. Całość zalać mlekiem rozmąconym z jajkami, natką, solą i pieprzem. Posypać na wierzchu startym serem i wiórkami masła. Zapiekać w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut.

       SOS CZOSNKOWY
jogurt naturalny
majonez
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Czosnek wyciskamy i wszystko mieszamy w zależności od preferencji-ja wolę więcej jogurtu i trochę majonezu.

     Smacznego ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #433 dnia: 7 Października 2007, 00:29 »
Dziewczyny te Wasze przepisy są. . . . . .  smakowite.  zawodowe kucharki z Was.  muszę w najbliższym czasie cosik wypróbować.  i . . . . . . . . .  albo pochwalę się sukcesem albo przyznam do porażki.

Offline Figara

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Płeć: Kobieta
  • I can fly but I want his wings...
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #434 dnia: 24 Października 2007, 15:12 »
Gotowanie jest cudowne, ja osobiście uwielbiam szaleć w kuchni i na pewno nie jeden z Waszych przepisów wykorzystam ;D
Ostatnio zrobiłam coś takiego:
Składniki :
- pierś z kurczaka
- Delikat Knorra (czerwony) - ja akurat używam tego, może byc coś podobnego
- pieczarki
- 2 zupy cebulowe
- śmietana 30%
- śmietana 18%

Kroimy w kostke piersi, przyprawiamy.  Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 
Śmietany łaczymy i dodajemy do nich zupy cebulowe, mieszamy i zalewamy mieso i pieczarki.
Całość mieszamy i do piekarnika ( 180 stopni na 45-60 minut ).
Jest super, polecam ;D

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #435 dnia: 24 Października 2007, 15:24 »
Gagatka, to Ty marsz robić żeberka, a ja sobie na piątek zaplanuję Twoją zapiekankę.

Jutro wykorzystam przepis Figary, bo właśnie rozmrażam piersi z kurczaka :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #436 dnia: 24 Października 2007, 15:39 »
Gagatka, to Ty marsz robić żeberka, a ja sobie na piątek zaplanuję Twoją zapiekankę.
TAJEST!!! ;D Ehhhh chyba dopiero zrobię żebereczka w weekend, bo dziś tour de Koszalin, a jutro idziemy do Znajomych. Ale na pewno dam znać jak zrobię. :D

Jutro wykorzystam przepis Figary, bo właśnie rozmrażam piersi z kurczaka :)
No to czekam na ochy i achy zachwyconych kubków smakowych. ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #437 dnia: 24 Października 2007, 15:44 »
a te zupy cebulowe to jakie mają być???
i ile tej śmietany???

Offline Figara

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Płeć: Kobieta
  • I can fly but I want his wings...
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #438 dnia: 24 Października 2007, 16:00 »
Zupy cebulowe w proszku jakiejkolwiek firmy, a śmietana po tradycyjnym opakowaniu, nie pamiętam ile to dokładnie jest  ;D chyba opakowanie ma 200 ml..chyba..

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #439 dnia: 24 Października 2007, 16:08 »
dzieki bardzo!!
bo ja jestem mega poczatkującą kucharka więc pytam o wszystko  ;D
kiedyś moze nabiorę wyczucia  ;D

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #440 dnia: 24 Października 2007, 16:15 »
Ja na imprezy robie zawsze podobne danie ale w troche inny sposob wykonane i z inna zupa :los:

Sprawdza sie super, wszyscy sa zachwyceni, mozna przygotowac wczesniej, wstawic do piekarnika przed podaniem - no i zrobic duzo a sie nie narobic ;D (podaje to zawsze po polnocy i wcinaja ze szok :D)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #441 dnia: 24 Października 2007, 16:16 »
rajdówka - przepis, przepis przepis :na_ucho:

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #442 dnia: 24 Października 2007, 16:22 »
a ok ;D

wiec piersi kurczaka kroje na kawalki (nie za male), pieczarki tyz, kurczaka panieruje w zupie ogonowej winiary (proszek oczywiscie), nastepnie go obsmazam na oliwce;

tak przygotowane przekladam do zaroodopornego naczynia warstwami ukladam z pieczarkami (nie smaze pieczarek), wsio polewam smietana (najlepiej w kartoniku - gesta - 30% lub wymieszana z 18%)

Takie cus wstawiam do piekarnika na 40 minut ;D


Wszyscy tak sie zachwycaja ze az mi glupio bo to takie proste ;D

Smak niesamowity

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #443 dnia: 24 Października 2007, 22:30 »
Ej Beacia nie ma porażek w kuchni :) sa tylko trudne lekcje :) gotowac każdy umie... ale każdy inaczej i nie znaczy to że lepiej czy gorzej, po prostu każdy ma inny smak i to jest wlasnie w gotoawniu piekne  :hopsa: milego eksperymentowania życze :) i nie pozwalam sie poddawac :D :D :D Pozdro  ;D



Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #444 dnia: 24 Października 2007, 23:02 »
Rajdówka a musi to byc koniecznie zupa ogonowa??

ciekawy ten przepis,

a i jeszcze jedno pytanko te kawałki kurczaka z pieczaerkami to tak warstwowo? raz kurak raz pieczara potem kurak i znów pieczara??
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #445 dnia: 25 Października 2007, 08:49 »
Kasiu no wlasnie ta zupa ogonowa daje ten smak i fajny sosik :D ladny kolor nawet wychodzi ;D

Zawsze jak robie to srednio 4 warstwy mi wychodza - bez kombinowania dokladnie itp :D


Ostatnio robilam to na 12 osob i wcinali jak nie wiem ;D do tego bagietka, jakas salatka i cieple danie gotowe

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #446 dnia: 26 Października 2007, 14:57 »
grecka dzięki za pocieszenie. zaczęłam próbować. wczoraj wykorzystałam na obiad przepis jednej z foremek. i muszę się pochwalić, że domownikom nawet smakowało. i wszyscy żyją ;D jutro planuję zrobić zapiekankę z przepisu rajdówki. zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #447 dnia: 27 Października 2007, 08:04 »
Polecam tego rajdówkowego kurczaka z pieczarkami w zupie ogonowej... PYCHA  ;D Nic nie zostało, wszystko wymietli  ;D Rajdówka dzieki za ten przepis- na pewno bedzie goscił na moim stole  ;D



Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #448 dnia: 27 Października 2007, 11:05 »
super ;D



Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #449 dnia: 27 Października 2007, 14:47 »
Ja też muszę się pochwalić, że udał mi się ten kurczak wg przepisu rajdówki. wszystkim bardzo smakował. i chyba będę go robić częściej. tylko nie przypuszczałam że tak dużym problemem będzie znalezienie w bydgoszczy zupy ogonowej  :D