Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2716314 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #390 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:38 »
:drapanie: Mam problema, jutro jest koniec naszego remontu/budowy i całego tego bajzlu - w związku ztym, że panowie spędzili u nas prawie rok (z przerwami) i tak własciwie to się zaprzyjaźniliśmy to chcemy jakoś ich "ugościć", no wiecie oblać ten cały remont ale mam problem - nie wiem jaka będzie jutro pogoda, bo najlepiej byłoby zrobić grilla ale jak będzie zimno to bez sensu i wtedy trzebaby w domku i automatycznie zmienia się menu :los: - może podpowiedzcie mi jakies takie uniwersalne dania.
Mam w lodówce słoiki z bigosem i galaretą więc coś tam jest - jakby co :brewki:, jakąś sałatkę zrobię ...ale co jeszcze - to raczej męskie menu musiałoby być :taktak:  

W niedzielę - dla odmiany - mamy gościć byłego szefa mojego małża i pradopodobnie koleżanki z pracy, to już na pewno grill więc pomysły zbieram :los:
Napisane: Kwiecień 20, 2007, 12:07:09
To menu na niedzielę

Skrzydełka w sezamowej panierce
15 skrzydełek
sól, pieprz
Panierka:
½ szklanki mąki (najlepsza kukurydziana)
½ szklanki sezamu
1 jajko
1/2 szkl mleka
Skrzydełka umyć, osuszyć. Odciąć szczytową cześć każdego skrzydełka-będzie na zupkę ;). Pozostałą cześć przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmieszać z mlekiem. Mąkę i sezam wymieszać, dodać chili. Każdą porcję zanurzyć w mleku z jajkiem i dokładnie obtoczyć w mące z sezamem. Piec na dobrze rozgrzanym grillu.

Tradycyjne szaszłyki
ok 1 kg karkóweczki lub łopatki
boczek lub słoninka
cebula
sól, pieprz, papryka, ew.przyprawa do grilla, oliwa, czosnek, piwo - zrobić zalewę
Mięsko pokroić na małe porcje, boczek/słoninkę również, cebulę na krążki (spażyć). Nadziewać na przemian na patyki i marynować w zalewie ok.3h (można całą noc jak ma się czas)
do przegryzania

Bagietka
1 jasna gietka
masło
posiekana natka pietruszki
tarty ser
drobno posiekany czosnek
Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, a potem na pożądanej długości porcje. Masło rozetrzeć dokładnie z czosnkiem. Każdy kawałek bagietki posmarować masłem czosnkowym, posypać natką pietruszki i tartym serem. Zapiekać na gorącym grillu, przykryte tackami do grillowania, aż ser się rozpuści.

a na deser

Jabłuszka z karmelem

5 dużych twardych jabłek
¾ szklanki karmelu
Na patelni podgrzewać ¾ szklanki cukru do momentu aż się rozpuści i nabierze koloru miodu, dolać kilka łyżek wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, podzielić na porcję. Przygotować odpowiednie kawałki folii aluminiowej, na każdym rozłożyć porcję pokrojonych jabłek, polać przygotowanym wcześniej karmelem. Zawinąć dokładnie. Podgrzewać na gorącym grillu ok. 10 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

albo Banany z grilla

do tego na pewno sałatka z kolorowej papryki, ogórka surowego, kukurydzy i siekanego szczypiorku doprawiona sosem chili+druga pomidorki z fetą i czosnkową cebulką z oliwą

I obowiązkowo pifko :skacza: - macie jakieś pomysły na otwarcie sezonu grillowego


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #391 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:42 »
Maja TUTAJ jest mnostwo ciekawych przepisów na gril.
Moze znajdzies zrowniez cos ciekawego tutaj oraz tutaj meskie grillowanie

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #392 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:45 »
Jest, ale ja nie lubię takich przepisów - wolę już wypróbowane, tyle razy się "przejechalam" na przepisach z neta, że w życiu nie dam się namówić :nie:
Chodzi mi o takie Wasze ulubione i wypróbowane  :taktak:


a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #393 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:48 »
a te nasze kulinaria całe przeszukałaś :?: :?: :?: nic tam nie ma ?? - bo szkoda sie powtarzać

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #394 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:50 »
Ja z tego polecic moge ten przepis .Sama to robie. W okresie nie grillowym pieke kurczaka na butelce z piwem w zwykłym piekarniku.
Albo tzw. kociolek tyle ze to mozesz zrobic  w domku  lub na dzialce jesli masz kociolek zeliwny.Proste ,pozywne i najlepiej smakuje panom z zimnym pifkiem :D

Kociołek czyli "pieczonki"


Składniki:

- 1-1,5kg ziemniaczkow,
- 3 duze cebule,
- boczek wędzony (wg uzniania),
- ser zółty ok. 20 dkg,
- przyprawy: papryka ostra,papryka słodka, sól, przyprawa do ziemniaków, ziele ang. i lisc laurowy
- łyżka masła,
- na sos czerwony: połączenie przypraw dowolnych z łyżeczką oliwki i przecierem pomidorowym.

Przygotowanie:


Obrane zmieniaczki tniemy na cienkie plastry do tego cebulke na krążki, boczek w listki gurbosci dowolnej, serek rowniez w plasterki (czesc serka odkładamy na potem) Tak przygotowane produkt układamy w otłuszczonym naczyniu żaroodpornym w kolejności: warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, ser zółty, papryka ostra, słodka i od nowa, warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, serek, papryka ostra, słodka ziele ang., lisc laurowy i tak do samej góry. Jako ostatnią wartstwę układamy ziemniaczki. I juz tylko do piekarnika: zapiekamy ok. 1 godz. w temp. 180-200°C. Po godzinie na górna warstwę ziemniaczków dajemy reszte sera żółtego oraz sos czerwony. Zapiekamy jeszcze przez chwilkę z otwartym naczyniem tak aby odparowala woda z zmieniaczków.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #395 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:55 »
Cytat: "Antalis"
Albo tzw. kociolek tyle ze to mozesz zrobic wdomku lub na dzialce jesli masz kociolek zeliwny.


he he - przypominam, że kuchnię mieć będę do 30 maja czyli jeszcze trochę - zwykle korzystam z uprzejmości babci ale wolałabym jakies szybkie i mało skomplikowane - poki co ;) grilla będziemy robić przed domem :hahahaha: jak będzie ciepło - jak nie to będzie kawa i ciato w niedzielę a w sobotę - no wlasnie z tym mam problem bo wtedy musiałabym facetów w domu ugościć :drapanie:

Cytat: "a.katarzyna"
nasze kulinaria całe przeszukałaś    nic tam nie ma ?? -


przeszukałam, nie że nie ma ale dobrze jest menu trochę zmienić - urozmaicić :brewki:


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #396 dnia: 20 Kwietnia 2007, 13:58 »
Cytat: "Maja"
wolałabym jakies szybkie i mało skomplikowane - poki co

Tosz to proste jest jak budowa cepa :P Wsadzasz od piekarnika i Cie nie interesuje.Zapomnialam napisac ze zamiast boczku swietna jest kiełbaska zwyczajna lub grillowa ;)
Moze dziewczyny beda mialy cos dla Ciebie :drapanie: .

Offline Madziulka83

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2881
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.2009
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #397 dnia: 21 Kwietnia 2007, 15:05 »
Podaje przepis na przepyszną zupę...

ZUPA CHILI
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego np. indyczo- wieprzowe
- 2 puszki kukurydzy bonduelle,
- 2 puszki fasoli czerwonej w zalewie Kidney (wlewamy do zupy całośc razem z zalewą)
- 2 sosy pomidorowe
- 2 małe przeciery pomidorowe
- rosółki w kostce (np. knorr drobiowy)
- przyprway: chili, przyprawa do mięsa mielonego, sól (dodajemy podczas gotowania, nie na początku, ponieważ mięso stwardnieje), czosnek swieży.

        Na rozgrzany tłuszcz dajemy mięso, przyprawiamy chili, przyprawą do mięsa mielonego,  wyciskamy swieży czosnek.(ja dawałam według upodobań, lubie ostre więc dałam sporo chili).
        Po podsmażeniu mięsa dodajemy sosy pomidorowe, przeciery, kukurydzę oraz fasolę razem z zalewą.
        Do tego wszystkiego wlewamy wrzącą wodę (zupa ma być dosyć gęsta, więc dadajemy wodę ostrożnie), dodajemy kostki rosołowe i sól. Gotujemy ok. 40 minut często mieszając.
        Do gorącej zupy dajemy starty żółty ser i podajemy z chlebem.

POlecam, jest rewelacyjna!!
Napisane: Kwiecień 21, 2007, 13:50:05
moje dwa ulubione placki:

KREMÓWKA

Ciasto:
2 jaja, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 5 dkg masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy.
Wszystkie składniki wyrobić na stolnicy, rozdzielić na 2 części, piec na złoty kolor.

Masa:
1 litr mleka, 2 jaja, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (ja dodaje kilka łyżek mąki ziemniaczanej 2-3), łyżeczka masła, cukier waniliowy.
Zagotować 1/2 litra mleka z masłem, drugą połowę mleka zmiksować z resztą składników i wlać do gotującego mleka. Gotować aż zgestnieje ciaglę mieszając, zeby nie robiły sie grudki. Przełożyć ciasto GORĄCĄ masą. posypać cukrem pudrem. Nejlepsze jest na drugi dzień.

Jeśli podczas gotowania robią sie grudki w masie można wziać mikser i je rozmiksować.


PLACEK OWOCOWY

1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1/2 szklanki wody
4 jajka (jeśli są małe to wziać 5)
3 szklanki mąki np. Poznańskiej lub tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce- ja polecam np. brzoskwinie, truskawki lub śliwki

Cukier, margarynę i wodę zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, makę z proszkiem. Ubić białka na sztywna pianę. Wszystko razem wymieszać i wlać do formy , dodać owoce.

- Jeśli ciasto jest za gęste można dodać troszkę mleka lub oleju.

Piec w temperaturze 180 przez ok 40 minut.[/b]

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #398 dnia: 23 Kwietnia 2007, 10:41 »
Cytat: "Antalis"
Tosz to proste jest jak budowa cepa  Wsadzasz od piekarnika


Taaa, Antalis - zobacz co napisałam post wyżej ;)

Cytuj
przypominam, że kuchnię mieć będę do 30 maja czyli jeszcze trochę


nie mam kuchni=nie mam piekarnika :los: tzn.mam piekarnik ale w opakowaniu  :hahahaha: ale jeszcze trochę, zadzwonię dzisiaj i się spytam-może szybciej będzie

Malduję, że wczorajszy grill udał się wyśmienicie - szaszłyki nawet jak ostygły były pyszne  :los: a jabłka miały więcej amatorów niż sądziłam  :skacza:


a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #399 dnia: 24 Kwietnia 2007, 14:37 »
pierożki  otwarte z ciasta fr z warzywami i wędzonym serem (przepis a`la pascal) wypróbowany osobiście:

POTRZEBUJEMY:
2 rulony ciasta francuskiego - uprzednio rozmrożonego,
1 jajo,

część 1 - farsz
2 papryki - czerwona i żółta,
6 pieczarek,
6 pomidorków cherry,
2 dymki (bez szczypioru),
świeży tymianek,
sól, pieprz, oliwa z oliwek- 2, 3 łyżki,


200 g sera wędzonego - pokrojony w cienki paski,


część 2 - sos
150 g gęstego greckiego jogurtu,
150 g majonezu,
4 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
sol i pieprz,
50 ml wytrawnego białego wina (może być tez półwytrawne) tesztę proponuje wypić do obiadku  :brewki:
paprykę popkroić na większe kawałki, cebulę i pieczarki na grube krążki, pomidorki w całości, zalać oliwą przyprawić solą i pieprzem zostawiac na chwilę, rozgrzać patelnię grillową (jesli nie macie można na zwykłej teflonowej) zgrillować warzywa tak by troszke zmiękły na koniec dodać tymianek, wystudzić pokroić na paski, dodać ser i doprawić do smaku. Farsz całkiem ostudzony nakładać na ciasto francuskie pokrojone w dowolne kształty przykryć takim samym kształtem tylko odpowiednio większym by przykryć dokładnie farsz i zlepić oba placki rozciąć na górze - w kształcie X rożki wywinąć, posmarować  roztrzepanym jajem. Ciasto zapiekać na pergaminie.
wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st na 10 - 12 min, po tym czasie zmniejszyć temp do 170 i zapiekać jeszcze 5 - 7 min.

w tym czasie zrobić sos: czosnek i natkę drobno posiekać, 3 łyżki jogurtu i 3 łyżki majonezu wymieszać z winem dodać czosnek i natkę doprawić solą i pieprzem.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #400 dnia: 27 Kwietnia 2007, 08:44 »
martini, nooo - mamy juz jutro - ja czekam  :czeka: ...już niedługo i będę miała kuchnię więc jak tam wlezę to nie wyjdę a chałki na śniadanie :brawo:

Ja mam jeszcze taki szybciutki przepis grillowy na ziemniaczki

kilka ziemniaków
serek twarogowy lub homo
kilka ząbków czosnku
koperek
masło
sól morska

Ziemniaczki wyszorować, obłożyć wiórkami masła i pozawijać w folię - piec na rozgrzanym grillu kilka razy obracając i pilnując żeby się nie przypaliły - czas ok.60min. W tym czasie zrobić dip (jak ktoś nie ma chęci to można kupić gotowy ale i ten polecam wymieszać z serkiem) tj. serek wymieszać z rozgniecionym czosnkiem (ilośc czosnu wg.uznania), posolić do smaku. Gotowe ziemniaczki podawać przepołowione, na każdej części nakładamy dip i gałązkę kopru :los:

martini, dawaj te chałki :obiad:


a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #401 dnia: 27 Kwietnia 2007, 15:34 »
upiekłam dziś sernik i szlag mnie trafia jak za każdym razem wyciągam oklapnięty z piekarnika?? czy coś robię nie tak  :drapanie: zawsze po upieczeniu zostawiam w piekarniku, żeby stopniowo ostygał - nigdy nie wyciągam od razu  -a może powinnam  :drapanie: cholercia nie wiem  :mdleje:

a co z pomysłem posegregowania przepisów - padł  :drapanie:

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #402 dnia: 27 Kwietnia 2007, 15:46 »
Cytat: "martini"
:

Az zdjecie zrobilam, tak ladnie mi wyszly  :hahahaha: Jutro zapodam razem z przepisem.



no i gdzie przepis? gdzie fotka? :obiad:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #403 dnia: 27 Kwietnia 2007, 17:22 »
ale pieeeeeeeeeeeeknaaaaaa i na pewno pysznosciowa!!!

a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #404 dnia: 27 Kwietnia 2007, 18:40 »
Cytat: "martini"
zdjecie wkleje dokladnie za 2 godziny
minęły dwie godzinki  :terefere: ---------------- cofam, zdjęcia piękne  :szczeka:

ciekawa ta platanina chałkowa  :brewki: ale ja nie mam cierpliwości do drożdżowych - z tych to tylko ciasto na pizzę  :taktak:

Offline Ania P.

  • Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 935
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #405 dnia: 27 Kwietnia 2007, 19:33 »
a.katarzyna
moja mama zawsze wyjmuje sernik od razu po upieczeniu, jeszcze gorący, wyrzuca z blachy na deskę i tak zostawia do ostygnięcia. Może w tym tkwi sekret, że jej sernik nie opada? :drapanie:

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #406 dnia: 30 Kwietnia 2007, 16:44 »
A ja właśnie sobie zrobiłam "kluseczki serowe"
Banalnie proste , bardzo szybko sie przygotowuje i bardzo dobre :obiad:

Potrzebne:
- serek śmietankowy , naturalny (np. Delfiko.. w takich wiaderkach)
- mąka
- jajko
- trochę masła i cukru

Wszystko razem mieszamy mikserem (mąka, serek, 1 jajko, trochę cukru, i 2 łyżki masła) Masa musi być dosyć zwarta.
W garnku gotujemy wodę (solimy i dodajemy troszkę oleju)

Na gotującą sie posolona wodę wkładamy łyżką ciasto. Gotujemy chwilkę, aż kluseczki wypłyną, następnie przekładamy je na chwilkę do zimnej wody (w celu zachartowania)

I kluseczki gotowe  :brewki:
Najlepiej smakują z masełkiem i cukrem pudrem :obiad:
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #407 dnia: 13 Maja 2007, 12:39 »
a m oże jakis przepis na zupke ze szparagów...ochotę mma wielka :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Oleńka81

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 685
  • Płeć: Kobieta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #408 dnia: 13 Maja 2007, 15:58 »
Zupa szparagowa ze śmietaną

50 dag białych szparagów
4 zielone szparagi
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
2 żółtka
gałka muszkatołowa
125 ml śmietany
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końce.
Skórki i odkrojone kawałki szparagów gotować około 20 minut w 700 ml osolonej wody z cukrem.
Odcedzić, wywar zachować.
Szparagi pokroić, gotować w wywarze około 8 minut, wyjąć.
Mąkę przesmażyć na roztopionym maśle, wlać wywar ze szparagów, gotować około 5 minut, stale mieszając.
Zupę zdjąć z ognia, zagęścić żółtkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, włożyć szparagi.
Śmietanę lekko ubić, dodać do zupy.
Zupę posypać posiekaną pietruszką.



Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #409 dnia: 14 Maja 2007, 22:03 »
martini, :obiad: a przepis? :drapanie:
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

a.katarzyna
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #410 dnia: 21 Maja 2007, 17:02 »
sałatka z brokułem

składniki:

1. brokuł,
2. pierś z kurczaka,
3. szklanka słonecznika (bez łupin)
4. kukurydza konserwowa,
5. majonez (ilość wg uznania),
6. sól i pieprz

gotujemy brokuł - ma być jędrny, pierś z kurczaka gotujemy na bulionie, studzimy.
słonecznik prażymy na suchej patelni.
pierś i brokuł drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, słonecznik, majonez przyprawiamy do smaku  - niby takie nic, ale mnie to powaliło - nigdy nie jadłam lepszej sałatki

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #411 dnia: 5 Czerwca 2007, 20:59 »
Forumki kochane mam prośbę. W sobotę idę na wieczór panieński i mam przygotować koreczki. Macie jakieś fajne propozycje to napiszcie proszę. Będę bardzo wdzięczna.



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #412 dnia: 6 Czerwca 2007, 11:25 »
martini dziękuję serdecznie za te propozycje, cosik pokombinuję  :drapanie:



a.katarzyna
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #413 dnia: 6 Czerwca 2007, 17:49 »
i jeszcze taka propozycja:

suszone śliwki (tylko niezbyt suche)
cieńka podsuszana szynka (np. parmeńska)

zawijamy śliwki w plastry szynki

może połączenie wydaje się niezbyt, ale smakowo jest ok

i jeszcze:

ser pleśniowy
winogron czerwony (bez pestek)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #414 dnia: 6 Czerwca 2007, 18:10 »
I jeszcze pare:
*Wybrać spore zielone oliwki. W otwory po pestkach wcisnąć po trochę pasty anchois (można również użyć oliwek już nadziewanych pastą, lecz są one droższe). Każdą oliwkę owinąć filecikiem anchois i nabić na szpadkę. Osobno podać cząstki cytryny.
*Duże czerwone jabłko umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w krążki o grubości 1,5 cm (nie obierać). Każdy krążek posmarować obficie serkiem topionym (dowolnie wybranym) i delikatnie oprószyć papryką. Pokroić w kliny i nabijać na szpadki.
*Wybrać małe czarne oliwki, osuszyć je z zalewy na papierowym ręczniku. Kiełbasę metkę wycisnąć z osłonki, lekko wyrobić łyżką (jeśli jest zbyt sucha, dodać trochę miękkiego masła). Łyżeczką nabrać porcję mięsa, na niej położyć oliwkę i uformować kulkę o średnicy około 2 cm, z oliwką w środku. Gotowe kulki obtaczać w drobno posiekanej natce pietruszki lub w zmielonych orzechach włoskich. Nabić na szpadki i oziębić.
*Kapelusze małych pieczarek w słonej zalewie (lub słabej marynacie) osączyć z zalewy i osuszyć. Nabić pojedynczo na szpadki (blaszkami w dół), a następnie uwieńczyć każdą zieloną oliwką z nadzieniem z pasty paprykowej.
*Kostki (każda o boku długości ok. 2 cm) zwartego żółtego sera marynować przez noc w sosie chili. Po wyjęciu z marynaty osączyć na sicie i nabijać na szpadki.
*Zwarty żółty ser pokroić w kostki o boku 1,5 cm i nabić na szpadki. Każdą kostkę uwieńczyć marynowaną cebulką perłową (uprzednio osączoną i osuszoną). Można również pomiędzy serem a cebulką umieścić plasterek marynowanej dyni lub papryki.
*Parówki koktajlowe osuszyć z zalewy i przekrawać wzdłuż. Każdą z połówek posmarować wybranym serem topionym i złożyć razem, wkładając uprzednio do środka małą gałązkę natki pietruszki (część listków powinna wystawać). Oziębić i nabijać na szpadki.
*Frankfurterki (ew. parówki lub kabanosy) pokroić w ukośne kawałki grubości 1,5 cm. Małe opakowanie twarożku śmietankowego wymieszać z dwiema łyżeczkami musztardy chrzanowej, drobno posiekaną szalotką (lub małą dymką bez szczypioru) oraz łyżeczką posiekanej natki pietruszki. Na każdy kawałek kiełbaski kłaść trochę masy serowej. Korki ochłodzić i nabić na szpadki.
*Duży ząbek czosnku zmiażdżyć i wymieszać z oliwą z oliwek (ok. pół szklanki). Do tej mieszaniny wsypać zielone, niewielkie oliwki, wymieszać, przykryć folią i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilkakrotnie zamieszać. Po wyjęciu z oliwy oliwki osączyć na sicie i nabijać na szpadki. Oliwę można wykorzystać do sałatek lub smażenia.
*Wybrać ładne winogrona bezpestkowe (ew. wyjąć pestki ze zwykłych). Chudą szynkę pokroić w kostkę o boku 1,5 cm i nabić na szpadki. Każdą kostkę szynki zwieńczyć owocem.
*Chudą szynkę pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Nabijać na szpadki wraz z marynowaną cebulką perłową. Można również zamiast cebulki użyć kawałków różnych marynat lub małe nadziewane oliwki.
Na każdą szpadkę nabić kolejno: kostkę (o boku 1,5 cm) zwartego żółtego sera, połówkę zielonej oliwki, marynowaną cebulkę perłową i usmażony (osączony z tłuszczu i ostudzony) mały kapelusz pieczarki.
*Chudą szynkę pokroić w cienkie wąskie (1,5 cm) paski. Melon pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Każdą kostkę melona zanurzyć w soku z cytryny, owinąć paskiem szynki i nabić na szpadkę.
*Nabić na szpadkę cebulkę perłową i niewielką nadziewaną oliwkę.
*Śliwki węgierki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. W miejsce pestek nałożyć masę z ostrego sera pleśniowego rozgniecionego widelcem i zwilżonego odrobiną koniaku lub brandy do odpowiedniej konsystencji. Przywrócić śliwkom ich pierwotny kształt i nabić je na szpadki.
*Bardzo cienkie (aż przezroczyste) plastry niezbyt grubego salami owijać wokół zielonych lub/i czarnych oliwek i nabijać na szpadki. W innym wariancie zamiast oliwek można użyć małych koktajlowych pomidorków.
*Awokado obrać i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Przygotować w misce sos vinaigrette (ok. 150 ml), wsypać do sosu awokado oraz tyle gotowanych (ew. konserwowanych) obranych krewetek, ile kostek awokado). Delikatnie wymieszać i odstawić pod przykryciem do lodówki. Po godzinie wyjąć produkty z marynaty, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Nabijać na szpadki kolejno: kostkę awokado, krewetkę oraz kostkę świeżego obranego ogórka.
*Na małym liściu kruchej sałaty położyć ugotowaną lub konserwową obraną krewetkę, przykryć ją niewielką ilością majonezu i zwinąć liść, a następnie spiąć wykałaczką.
*Na szpadki nabić kostki ananasa z puszki, a następnie ugotowane lub konserwowe krewetki. Na każdą krewetkę nałożyć odrobinę smakowego majonezu (rodzaj wg uznania) i ozdobić wszystko listkiem koperku.
*Gotowany ozorek i wędzonego łososia pokroić w płatki. Na każdym płacie łososia położyć ozorek i owinąć wszystko wokół korniszona. Spiąć wykałaczką. W innym wariancie płat łososia zawija się na korniszonie i całość opasuje filetem anchois, a następnie spina.
*Bardzo duże nadziewane oliwki przekroić wzdłuż na połowy. Ser cheddar pokroić w dosyć grube słupki długości o połowę większej, niż długość oliwek. Wkładać słupki sera pomiędzy dwie połówki oliwek i spinać wykałaczkami.
*Oliwki nadziewane migdałami owijać w filety anchois i nabijać na szpadki.
*Ementaler pokroić w kostkę o boku 2 cm, a marynowany fenkuł - w cienkie plasterki. Nabijać na szpadki kostki sera umieszczone pomiędzy dwoma plasterkami fenkułu.
*Ementaler pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, a parówki lub frankfurterki w ukośne plastry o grubości 1 cm. Na szpadki nabić plasterek kiełbasy, ser, znów kiełbasę i pokropić z wierzchu sosem chili.
*Połówki orzechów włoskich zlepiać ze sobą serem śmietankowym, owijać filetem anchois i spiąć z boku wykałaczką.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #415 dnia: 6 Czerwca 2007, 20:59 »
Oj kochane bardzo dziękuję za pomysły na koreczki. Na was zawsze można liczyć :)



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #416 dnia: 8 Czerwca 2007, 10:54 »
CZEKOLADOWY PLACEK ZE ŚMIETANKĄ

     



Składniki:
-1/4 kostki masła
-3/4 szklanki cukru
-2 torebki cukru waniliowego
-3 jajka
-1 szklanka maki
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-8 łyżek mleka
-1 tabliczka białej czekolady (ale nie koniecznie)
-20 dkg śmietany kremówki
-20 dkg śmietany kwaśnej
-2 torebki śmietan-fixu
-owoce na wierzch (lub nie)
-olej, bułka tarta do tortownicy

Czekoladę grubo pogroić. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać szczyptę soli,
niecały cukier (od tych 3/4 szklanki odjąć 2 łyżki), i 1 torwbkę cukru waniliowego.
Zmiksować na jednolitą masę. Kolejno wbijać jajka (po jednym, aż poprzednie
połączy się z masą). Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz
kakao. Zmiksować. Na końcu dodać mleko. Następnie kawałki czekolady. Wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać na tortownicę.
Piec przez 30-40 min w temp. 160 stopni. Upieczony placek przestudzić. Przełożyć
na talerz. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałym cukrem (2 łyżki),
cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Wymieszać z kwaśną śmietaną. Krem rozsmarować
na cieście. Można posypać owocami.

On 2011
Ona 2013

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #417 dnia: 9 Czerwca 2007, 09:54 »
A tu chałeczka według przepisu wcześniej zamieszczonego.



Była pyszna, ogromna, trochę niekształtna ale swoja. ;D


On 2011
Ona 2013

a.katarzyna
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #418 dnia: 5 Lipca 2007, 13:55 »
a chałeczka to "chodzi za mną" już ze dwa tygodnie - ale ja z drożdżowych to tylko ciasto na pizze potrafię  :-\
Napisane: 09-06-2007, 10:10:18

NADZIEWANA PIERŚ  Z KURCZAKA

ilości nie podaję - bo robię na oko wg uznania:

piersi z kurczaka,
pieczarki,
masło,
ser żółty
rozmaryn.
czosnek,
sol,
pieprz,
przyprawa do kurczaka (jeśli ktoś lubi),
cebula,
wykałaczki

panierka:
mąka,
jako,
bułka tarta

piersi przekrajamy wzdłóż grubszego boku - trzeba zrobić taką kieszeń,
wnętrze nacieramy czosnkiem, solimy i posypujemy pieprzem, nakladamy kilka listków rozmarynu i łyżeczkę masła.

na patelnie podsmażamy pokrojone w maleńką kostkę pieczarki i cebulę - gdy ostygnie dodajemy starty ser.
Nadzienie wkładamy do kieszeni w piersi i zamykamy wykałaczkami. Przyprawiamy z wierzchu i obtaczamy w mące, jajku i bułce - smażymy na patelni stopniowo rumieniąc mięso.

piersi wychodzą bardzo soczyste  ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #419 dnia: 5 Lipca 2007, 14:21 »
A to przepis wg którego ja robie chałki :

SKŁADNIKI:

*40g drożdży
*550g mąki pszennej
*pół szklanki mleka
*duże jajo
*2 łyżki masła
*4 łyżki wody (lub trochę więcej)
*2-3 łyżki cukru
*żółtko
*mak lub sezam
*szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło,sol, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

A oto dzieło w pełnej krasie robione niedawno  ;)