Mam problema, jutro jest koniec naszego remontu/budowy i całego tego bajzlu - w związku ztym, że panowie spędzili u nas prawie rok (z przerwami) i tak własciwie to się zaprzyjaźniliśmy to chcemy jakoś ich "ugościć", no wiecie oblać ten cały remont ale mam problem - nie wiem jaka będzie jutro pogoda, bo najlepiej byłoby zrobić grilla ale jak będzie zimno to bez sensu i wtedy trzebaby w domku i automatycznie zmienia się menu
- może podpowiedzcie mi jakies takie uniwersalne dania.
Mam w lodówce słoiki z bigosem i galaretą więc coś tam jest - jakby co
, jakąś sałatkę zrobię ...ale co jeszcze - to raczej męskie menu musiałoby być
W niedzielę - dla odmiany - mamy gościć byłego szefa mojego małża i pradopodobnie koleżanki z pracy, to już na pewno grill więc pomysły zbieram
Napisane: Kwiecień 20, 2007, 12:07:09
To menu na niedzielę
Skrzydełka w sezamowej panierce15 skrzydełek
sól, pieprz
Panierka:
½ szklanki mąki (najlepsza kukurydziana)
½ szklanki sezamu
1 jajko
1/2 szkl mleka
Skrzydełka umyć, osuszyć. Odciąć szczytową cześć każdego skrzydełka-będzie na zupkę
. Pozostałą cześć przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmieszać z mlekiem. Mąkę i sezam wymieszać, dodać chili. Każdą porcję zanurzyć w mleku z jajkiem i dokładnie obtoczyć w mące z sezamem. Piec na dobrze rozgrzanym grillu.
Tradycyjne szaszłykiok 1 kg karkóweczki lub łopatki
boczek lub słoninka
cebula
sól, pieprz, papryka, ew.przyprawa do grilla, oliwa, czosnek, piwo - zrobić zalewę
Mięsko pokroić na małe porcje, boczek/słoninkę również, cebulę na krążki (spażyć). Nadziewać na przemian na patyki i marynować w zalewie ok.3h (można całą noc jak ma się czas)
do przegryzania
Bagietka1 jasna gietka
masło
posiekana natka pietruszki
tarty ser
drobno posiekany czosnek
Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, a potem na pożądanej długości porcje. Masło rozetrzeć dokładnie z czosnkiem. Każdy kawałek bagietki posmarować masłem czosnkowym, posypać natką pietruszki i tartym serem. Zapiekać na gorącym grillu, przykryte tackami do grillowania, aż ser się rozpuści.
a na deser
Jabłuszka z karmelem5 dużych twardych jabłek
¾ szklanki karmelu
Na patelni podgrzewać ¾ szklanki cukru do momentu aż się rozpuści i nabierze koloru miodu, dolać kilka łyżek wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, podzielić na porcję. Przygotować odpowiednie kawałki folii aluminiowej, na każdym rozłożyć porcję pokrojonych jabłek, polać przygotowanym wcześniej karmelem. Zawinąć dokładnie. Podgrzewać na gorącym grillu ok. 10 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
albo Banany z grilla
do tego na pewno sałatka z kolorowej papryki, ogórka surowego, kukurydzy i siekanego szczypiorku doprawiona sosem chili+druga pomidorki z fetą i czosnkową cebulką z oliwą
I obowiązkowo pifko
- macie jakieś pomysły na otwarcie sezonu grillowego