e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1646681 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline JoasiaOl Kobieta

  • zapaleniec
Forumkowe gotowanie
21 lutego 2007, 08:17
kotlety schabowe inaczej

Składniki:
4 kotlety schabowe
2 pomidory
starkowany żółty ser

kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem i przyprawiamy wg uznania, następnie układamy je w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, na kotletach układamy pokrojone w plasterki pomidory i wkłądamy do piekarnika, po ok. 20 min posypujemy starkowanym żółtym serem i do piekarnika, jak ser się rozpuści danie jest gotowe


Przepis ten można modyfikować, np.: ananas + ser, pieczarki (wcześniej uduszone) + ser
Danie bardzo proste i smaczne

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
21 lutego 2007, 08:21
JoasiaOl, ja też modyfikuję kotleciki np. tradycyjne pieczarki pokrojone w plasterki duszę a potem na usmazonego z jednej strony kotleta kładę porcję pieczarek i przykrywam żółtym serem - niby banał ale inne takie i pyszne ardziej, że schabik to raczej suche mięsko jest) albo karkóweczka - mam taką specjalną patelnię piastrę (przypomina grilla) smażę mięsko, kładę na to suszone w słońcu pomidory (takie ze słoiczka) i przykrywam plastrami mozzarelli-do tego potem sałatz ruccoli z grzankami i winko i kolacja dla dwojga gotowa (polecam)

Offline JoasiaOl Kobieta

  • zapaleniec
Forumkowe gotowanie
21 lutego 2007, 08:30
Maju, ten pomysł z pomidorami i mozarellą - rewelacja, muszę koniecznie wypróbować.
Napisane: Luty 21, 2007, 07:25:54
właśnie przyszła mi do głowy jeszcze jedna wersja:
filety z kurczaka (przyprawione oczywiści) smarujemy majonezem, na to kładziemy pokrojonego w piórka pora i zapiekamy - też smaczne i inne niż tradycyjny kotlet

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
22 lutego 2007, 15:59
szybka surówka do dań chińskich:

ćwierć białej kapusty
1 marchew
sos slodko-pikantny, lub słodki TAO TAO

kapustę poszatkować, marchew starkować, polać sos tak by surowka była cała obtoczona w płynie ( nie za dużo) i gotowe

supre smakują z sajgonkami i z kurczakiem po chińsku  :obiad:
Napisane: Luty 22, 2007, 11:46:10
podrzućcie jakis przepis przy użyciu suszonych grzybów - mam ich troszkę, a krokiety, pierożki i zupka juz mi sie przejadły :brewki:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
22 lutego 2007, 16:45
Cytat: "Maja"
tradycyjne pieczarki pokrojone w plasterki duszę a potem na usmazonego z jednej strony kotleta kładę porcję pieczarek i przykrywam żółtym serem

ja pod serek daje jeszcze np baleronik :)
Napisane: Luty 22, 2007, 15:20:35
Ja lubie dodac do zurku suszone grzybki albo do bigosu :)
Kasza zapiekana z rybą

Składniki:
- 300 g kaszy perłowej
- suszone grzyby
- 250 g filetów rybnych
-  2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- 2 łyżki startego żółtego sera
- łyżka świeżych ziół

Kasze opłukać, osączyć, wsypać do 0,75 l wrzącej wody, dodać umyte suszone grzyby. Gotować około 20 minut na małym ogniu.
Cebulę i marchew obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na łyżce masła. Na warzywach ułożyć opłukane filety rybne, podlać kilkoma łyżkami wody, osolić i dusić 5 - 6 minut pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną natką. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Na dnie natłuszczonej łyżką masła formy do zapiekania ułożyć ½ kaszy, warstwę warzyw z rybą i resztę kaszy. Wierzch obłożyć wiórkami masła, posypać serem. Zapiekać 20 minut w temp. 180 stopni. Posypać ziołami.

BIGOS

Składniki:
2,5-3 kg kiszonej kapusty, 2 piersi z kurczaka, 30 dkg boczku wędzonego, 3 śląskie kiełbasy + inne mięso wedle uznania (im więcej tym lepiej), suszone grzyby, 3 kostki bulionu, przyprawa do bigosu (ja osobiście używam przyprawy "Prymat"), koncentrat pomidorowy (1 słoiczek), 2-3 listki laurowe.

Jak przyrządzić?
Opłukać dobrze kapustę kiszoną - pokroić i wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe. Zalać wrzątkiem suszone grzyby. Wlać wywar z grzybów do garnka z kapustą (grzyby oczywiście posiekać)Ja zalewam najpierw 1 połowę grzybów, a potem drugą żeby otrzymać więcej wywaru. Rozrobić bulion z wrzątkiem - dolać do kapusty. Jako, że bigos bazuje tylko na kapuście kiszonej dobrze jest gdy jest dużo wywaru i bulionu-wtedy kapusta swobodnie może się gotować przechodząc smakiem grzybów. Zacząć gotować. Usmażyć najpierw pokrojony w kosteczkę boczek - dodać do garnka wraz z wytopionym tłuszczem. Analogicznie z resztą mięsa (mięso wcześniej osolić). Bigos powinien się pogotować trochę czasu. po ok. 45 min. dodaję przyprawę do bigosu "Prymat"- całe opakowanie. Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotuje się dalej pod przykryciem. Gdy kapusta jest już miękka i nie możemy wytrzymać żeby już zjeść bigos - dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego (tutaj uwaga - po dodaniu koncentratu bigos momentalnie gęstnieje i tak jak wcześniej prawie nie trzeba było go mieszać teraz trzeba robić to prawie ustawicznie aby się nie przypalił). Po ok 10-15 min nadaje się do spożycia. Proporcjonalnie do ilości podgrzań rosną jego walory smakowe.

Kotlety mielone z grzybów

Składniki:
40 dkg grzybów świeżych (borowiki, gąski, pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych,
3 dkg tłuszczu,
6 dkg cebuli,
10 dkg czerstwej bułki,
1/8 litra mleka,
1 jajo,
sól, pieprz,
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
5 dkg tartej bułki.

Wykonanie:

Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dkg). O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.

Grzyby z jajecznicą i ziemniakami

Składniki:

80 dkg grzybów ( jesli sa suszone to trzeba je namoczyc ),
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
1/8 litra śmietany,
sól, pieprz,
2 dkg mąki,
80 dkg ziemniaków,
4 - 5 łyżek mleka,
6 jaj, 2 dkg margaryny,
1 łyżka siekanego koperku lub zielonej pietruszki.

Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokrajać w paski, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, obraną posiekaną cebulę i dusić 30 40 minut. Gdy są miękkie, zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę, dodać koperek, dokładnie wymieszać. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, przyrządzić purée. Jaja rozmącić, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Gdy masa zacznie się ścinać, mieszać ostrożnie łyżką, aby jajecznica się nie przypaliła. Jajecznicę ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku, z wierzchu położyć duszone grzyby, dookoła obłożyć ziemniakami purée.

Sos grzybowy ( swietny z plackami zmieniaczanymi )
Grzyby pokroić na drobne kawałki, obrać cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło (zalecane nic innego). Następnie cebule - smażyć do momentu zarumieniania się cebuli. No i przychodzi moment najważniejszy wrzucamy grzyby (jak je mamy oczywiście). Dusimy grzyby około 30 min na koniec dodajemy soli, pierz, i inne przyprawy jak lubimy. Najważniejsze aby sól nie dawać na początku duszenia (będą twarde). Tak uduszone grzybki stanowią doskonały początek do dania jakim jest np popularny schaboszczak z ziemniaczkami. Tak przygotowane grzybki jeśli mamy ich większą ilość i jesteśmy pewni że nie zjemy wszystkich - możemy jeśli ostygną wrzucić do foliowych woreczków - i zamrozić

GRZYBOWIEC ( nigdy nie jeadłam )
1. Nabrać grzybów suszonych dwa razy tyle ile się zmieści w złożonych razem dłoniach.
Grzyby należy potłuc ( połamać, zgnieść ale nie robić proszku!) na kawałki. Ugotować w małej ilości wody tak aby grzyby "napiły" się tylko ale jednocześnie nie przypaliły.
2. Pokroić na drobne kosteczki 4 rogaliki
( nie słodkie) albo odpowiedni kawałek weki i zalać kostki 1/2 litra mleka. Po rozmoczeniu dobrze rozmieszać.
3. Do masy dodać:
-4 jajka,
-4 łyżki stołowe grysiku,
-1 łyżkę stołową pokruszonego majeranku,
-1 roztarty ząbek czosnku,
-1 łyżeczkę do herbaty potłuczonego kminku,
Wszystko wymieszać tak aby powstała substancja prawie płynna. Posolić z wyczuciem tak aby po spróbowaniu czuć, że przygotowana masa jest lekko niedosolona.
4. W brytfannie usmażyć pokrojoną w kosteczki słoninę ( ok. 80 gramów). Osoby nie chcące by to nie była potrawa postna mogą użyć oleju. Na roztopionym tłuszczu usmażyć dwie średniej wielkości cebule pokrajane w plasterki. Gdy cebula zacznie robić się złocista wlać do naczynia przygotowana masę i rozmieszać ją dobrze z cebulą i usmażoną słoniną.
5. Brytfannę, nie zakrytą od góry, włożyć do piekarnika mniej więcej w połowie jego wysokości. Nastawić na termostacie 200 stopni. Piec od 40 do 45 minut.
6. Grzybiec ( hubnik) podaje się natychmiast po wyjęciu z piekarnika jakkolwiek można go jeść także na zimno. Jak pisze autor receptury- skórka na upieczonej potrawie powinna być złocista co wyraźnie kontrastuje z kolorem twarzy sąsiadek, które bledną z zazdrości.
Jeżeli przepis zainteresuje internautów mogę spolszczyć także kilka innych receptur mniej postnych. Smacznego. Dzisiaj robię próbe generalną. A może inaczej nazwać potrawę?
Napisane: Luty 22, 2007, 15:37:55
Placki ziemniaczane z grzybami

Składniki:
1 kg ziemniaków,
5 dkg grzybów suszonych,
2 jajka,
5 łyżek mąki,
 4 ząbki czosnku,
kminek,
 majeranek,
sól,
olej do smażenia.

Grzyby namoczone ugotować i po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki utrzeć, dodać do nich przygotowane grzyby, jajka, roztarty czosnek i do smaku sól, pieprzmajeranek i szczyptę zmielonego kminku. Wszystko wymieszać a w razie potrzeby rozrzedzić niewielka ilościa mleka. Smażyć na oleju jak tradycyjne placki.

Pasta z suszonych grzybów

Składniki:
10 dkg suszonych grzybów,
1 cebula,
olej,
sól,
ocet.

Grzyby dobrze ugotować i zemleć na maszynce. Cebulkę usmażyć na oleju. Połączyć grzyby i cebulę, dodać do smaku przyprawy i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać łyżeczkę oleju.Ja dodaje jeszcze gotowane jajko :)

Ciasto drożdżowe z grzybami

1. Farsz grzybowy: 10 dkg suszonych grzybów, 4 duże cebule, masło.
Cebulę pokrojoną usmażyć na maśle.Grzyby ugotować w osolonej wodzie( ok. 10 min).Po ostudzeniu cebule i grzyby przepuścić przez maszynkę.Farsz dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosolić, dodać pieprzu.
2. Ciasto: 500 g mąki, 160 g masła, 4 łyżki śmietany ( gęstej), 4 dkg drożdży, 4 jajka, szczypta soli.
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników( 1 jajko zostawić na koniec), wyrobić ciasto, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm. Na środek kwadratu dać farsz, kwadrat złożyć po przekątnej. Powstaną trójkąty. W celu lepszego sklejenia brzegów ciasta przed złożeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem. Uformowane trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować resztą jajka. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 do 200 stopni przez 20 min.
Napisane: Luty 22, 2007, 15:40:58
Pasztet z suszonych grzybów

Składniki:

10 dkg suszonych grzybów,
szklanka bułki tartej,
szklanka śmietany,
4 jajka,
2-3 ząbki czosnku,
 po ćwierć łyżeczki:suszonego majeranku, bazylji, szałwi ,mielonego kminku, mbiru, gożdzików, gałki muszkatołowej,
 łyżka smalcu,
łyżka masła,
2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich,
sól, pieprz.

Wykonanie: Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać śmietaną, wymieszać, zostawić na pół godziny. Drobno posiekaną cebylę i czosnek przesmażyć na smalcu (ja wolałem masło ale smalec był w orginale). Grzyby drobno posiekać (proponuje przemielić). Grzyby i cebule z czosnkiem wrzucić do miski z bułką tartą ,dodać przyprawy zioła orzechy i jaja, posolić wymieszać (jeśli masa zbyt gęsta można dodać śmietany). Mase przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec około 40 min

Offline ~monika~ Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Forumkowe gotowanie
24 lutego 2007, 18:48
Dorzucę coś na słodko: (pychotka, efektownie wyglada i przygotowanie zabiera dosłownie chwilę)

Ciacha z płatkami kukurydzianymi w czekoladzie

Składniki:
-   1 masło
-   3 łyżki cukru
-   3 łyżki miodu
-   3 łyżki kakao
-   2 opakowania herbatników (najlepiej „Holenderskie” bez czekolady, okrągłe)
-   płatki kukurydziane (zwykłe, np. nestle)

Wykonanie:
   Masło rozpuścić w rondelku, po rozpuszczeniu dodać cukier, miód, kakao i dokładnie wymieszać. Powstałą polewę zagotować. Do gorącej wsypać kilka garści płatków i wymieszać całość tak aby wszystkie płatki były obtoczone w polewie.
Herbatniki wyłożyć na tacy lub talerzach. Nakładać na nie płatki w polewie, tworząc „kopułki”. Na koniec posypać zmielonymi orzechami włoskimi lub kokosem.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
26 lutego 2007, 09:57
martini, faktycznie to jest ciasto na dużą blachę :drapanie: aaa i nie ozwałkowuje się go tylko wylepia łapkami  :id_juz: żeby było delikatne i kruche-stąd ten problem z wałkowaniem krążka  :tak_2:

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
26 lutego 2007, 15:04
moja ulubiona propozycja na śnidanko:

mozarella,
pomidorki cherry,
bazylia (suszona lub świeża),
sól i pieprz

pokroić, wymieszać i zajadać najlepiej z bułką ziarnistą :brewki:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
26 lutego 2007, 15:24
To ja pocieszę  :skacza: mozzarella to baaardzo tłusty ser  :dno: ale ja też go kocham, mniem mniam

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
26 lutego 2007, 15:38
Cytat: "Maja"
mozzarella to baaardzo tłusty ser


życie jest zbyt krótkie by sobie odmawiać :brewki:  :brewki:  :brewki: taaaaaakich pyszności  :skacza:

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
4 marca 2007, 16:31
CUKIERKI KRÓWKI
0,5 litra mleka
0,5 kilo cukru  :mdleje:
2 łyżki masła
1 cukier waniliowy
ja dodałam jeszcze maku bo uwielbiam krówki z makiem  :los:
No i to wszystko trzeba mieszać , mieszać i mieszać...
Jakieś 40 minut mieszania :D
Trzeba uważać ile sie gotuje , bo jak za długo to wyjdzie kamień :D
Najlepiej co chilke brać troszke na łyżeczke i czekac az ostygnie i po tym oceniać czy są już gotowe :D Na początku jest to takie wodniste , ale pod koniec juz gęstnieje .
Kówki bo zetknięciu z czyms zimnym odrazu zastygają :D
Po zagotowaniu wylewamy na talerz i po wystygnieciu dzielimy na małe kawąłki .

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Forumkowe gotowanie
4 marca 2007, 16:58
ela, wypróbuje....nawet mam wszystko w domu...ja nie zjem bo będę jak beczka, ale mąż i koledzy w pracy nie pogardzą....

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
4 marca 2007, 17:45
...chyba nie można krówek wkładac do lodówki aby szybciej wystygły....
W miejscu gdzie była wylana cinsza warstwa zrobił sie kamien . A tam gdzie ghrubiej kruche króweczki :D

...coż pozostaje mi dziabać to nozem i wyjadać łyżeczka...

rybkawiedenka

  • Gość
Forumkowe gotowanie
5 marca 2007, 08:14
A ja jestem sierota! Nie dodałam masła. A do tego chyba za krótko gotowałam bo stały całąnoc i nadal nie stwardniały!!!!

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
5 marca 2007, 08:30
ela, dzięki za przepis-pamiętam z dzieciństwa, można to wlać w pojemniki plastikowe do robienia kostekl lodu :taktak: i wtedy są równe cukiereczki, mniam - chyba dzisiaj zrobię

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
5 marca 2007, 08:55
Cytat: "rybkawiedenka"
A do tego chyba za krótko gotowałam bo stały całąnoc i nadal nie stwardniały!!!!

A ja znowu za długo gotowałam bo mam taki kamień , ze kilofem nierozłupie.... :drapanie:

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
5 marca 2007, 08:56
skoro tak zachwalecie to może i ja zrobię hmmm :drapanie:  :drapanie:  :drapanie:

w sobotę robiłam imprezkę i znalazły się na niej pikantne skrzydełka w miodzie, jajak faszerowane sardynkami, kotleciki grzybowe Antalis, sałatka z przepisu martini z pierożkami mięsnymi - całkiem smaczna, męża zaangażowałam w robienie koreczków - pysznie sie chłopak sprawił - jego koreczki z szynki dojrzewającej (można też z szynki parmeńskiej lub polędwicy surowej - tylko w cienkich plastrach) zawiniete w śliwkę były powalające, tak jak ser pleśniowy z ciemnym winogronem ojjjjjjj bo mnie chłop prześcignie w sztuce kulinarnej  :brewki:

ostatnio piekłam też ciasto drożdżowe z kruszonką - stresa miałam, że nie wyjdzie i namęczyłam się przy nim - jednak pozostanę przy normalnych biszkoptach  :taktak:

Offline Sylvi Kobieta

  • Administrator
  • maniak
Forumkowe gotowanie
6 marca 2007, 21:42
Cytat: "a.katarzyna"
moja ulubiona propozycja na śnidanko:

mozarella,
pomidorki cherry,
bazylia (suszona lub świeża),
sól i pieprz

pokroić, wymieszać i zajadać najlepiej z bułką ziarnistą :brewki:


Właśnie pałaszujemy pomidorki cherry z mozarellką. Re-we-la-cja!!  :brawo_2: O tej porze roku żadne z pomidorów nie smakują tak jak malutkie cherry! Dzięku Kochana Kasiu za inspirację! Wracam do konsumpcji!  :Szczerbaty:

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
23 marca 2007, 12:20
RYBA W POMIDORACH

1kg łososia, dorsza lub pstrąga
2 cytryny,
4 pomidory,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 łużki kaparow,
10 zielonych oliwek bez pestek,
4 łyzki oliwy,
2 łyżki posiekanej natki,
2 liscie laurowe,
2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i pieprz,
1 łyzka masła - do posmarowania formy,
zielona papryka do dekoracji

Rybe umyć, osuszyć, natrzeć czasnkiem, solą i sokiem z cytryny. Cebulę, czosnek i oliwki drobno posiekać, pomidorki sparzyć, obarć ze skórki też posiekać. W garnku rozgrzać polowę oliwy wrzucić czasnek i cebulę, dodać pomidory, dusić na dośc mocnym ogniu - potem zmniejszyć i wrzycić oregano liście laurowe. Dodać oliwki i kapary dusić 10 min na malym ogniu. sos przyprawić do smaku solą i pieprzem - odstawić. Rybe obsmażyc na patelni. Włożyc ją następnie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego maslem zalać sosem - przykryc i zapiekać ok 15 min w tem 200st.

ZUPA Z KURCZAKA

8 szklanek wody,
2 piersi z kurczaka,
2 całe udka  - bez skory,
3 marchewki obrane i przekrojone w poprzeka na polowę,
3 łodygi selera naciowego pokrojone na 4 części,
1 cebula pokrojona w piorka,
2 łyżeczki soli,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 listek laurowy,
3/4 szklanki białego ryżu długoziarnistego,
posiekana natka.

W dużym garnku wymieszaj 9 pierwszych skladników. Zgotuj zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 35 min, qaż mięso będzie zupełnie miękkie. Wyjmij kurczaka i masrchewkę na półmisek odczekaj aż ostygnie. Mięso z udek oddziel od kości i pokroj na nieduże kawalki, podobnie mięso z piersi. Marchewkę pokroić na talarki. Bulion odcedzić, odmierzyć  1,5 szklanki i wlać do rondla, zagotuj wsyp ryż i gotuj ok 20 min aż ryz będzie miękki. Do dużego garnak wlać pozostały bulion, wsypać kurczaka, marchewkę i ryż - podgrzać. podawać posypane natką.

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
31 marca 2007, 11:01
Dziewczyny macie przepis na wielkanocnego baranka ?? Chodzi mi o przepis na ciacho ktore nie bedzie miekkie ( nie chce zjesc tego baranka ) ale takie twarde i ubite.
Mialam gdzies ten przepis ale go gdzies posiałam :( a jutro chciałam upiec tego baranka.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
5 kwietnia 2007, 09:32
Jaja w skorupkach

Jajka np.5
pieczarki
cebula
masło, bulka tarta, sól i pieprz

Jaja ugotowac na twardo, ostrym nożem przepołowić - skorupki delikatnie wydrążyć (nie uszkodzić!) i pozostawić.
Wydrążone jajo posiekać albo zetrzeć na tarce (będzie szybciej) i do miski. W tym czasie poddusić na masle posiekane cebulkę i pieczarki - połączyć z jajami, doprawić i wymieszać. Masą napełniac skorupki, następnie panierować w jaju i bułce i smażyć na złoto masełku stroną "od bułki. Można gorace jaja posypac wiórkami żółtego sera i ozdobić drobnym szczypiorkiem

Szynkowe ruloniki

Kilka plastrów szynki (najlepiej gotowanej ale jak się rozwala to może być konserwowa)
jaja na twardo(2-3)
duży ziemniak ugotowany "w mundurku"
drobny szczypiorek
majonez, musztarda, sól i pieprz
Ziemniaka obrać i rozgnieć albo przepuścić przez praskę - jaja też, dodać przyprawy i na końcu szczypiorek (trochę sobie zostawić w całości żeby potem obwiązywać ruloniki)żeby za bardzo nie zmasakrować :hahahaha: smarować masą plastry szynki i zawijać jak naleśniki i przewiązywac na szczypiorem robiąc np.kokardkę (jak wyjdzie), można zalać galaretką albo podawać z grzanowym sosem

Jaja faszerowane

12 jaj na twardo (24 połówki)
10 dag szynku
3 łyżki startego żółtego sera
dymka
4 duże pieczraki
2-3 korniszony
kilka marynowanych grzybków albo pieczarek zastępczo
majonez, śmietana
słodka papryka w proszku, olej
siekany szczypiorek
sól, pieprz + ew.cukier
1. Farsz pieczarkowy
dymkę i szczypiorek posiekać; pieczarki (świeże) w małą kostkę. Cebulkę i pieczraki podsmazyć. 4 żółtka (na twardo) wymieszać z pieczarkami, doprawić. Nałożyć na 8 (1/3 całości) białek, udekorowac szczypiorkiem
2. Farsz tatarski
korniszony i grzybki posiekać; 4 żółtka wymieszać z majonezem, korniszonkami i grzybkami i łyżką posiekanego szczypiorku-doprawić, jeśli zbyt gęste to dodać trochę śmietanki-napełnić kolejne 8 białek
3. Farsz szynkowy
szynkę zmiksowac z żółtkami i serem, dodać śmietankę i doprawić (dodac odrobine musztardy). Napełnić pozostałe białka

Wiosenna sałatka

pęczek rukoli
4 jaja na twardo
pęczek rzodkiewki
15 dag koziego sera
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
4 łyżki oliwy
łyżka octu winnego (może być mniej)
czosnek, może być granulowany
łyżeczka musztardy, sól i pieprz
Rukolę umyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki obrać i pokroić w ćwiartki. Jaja też w ćwiartki, ser pokruszyć; szczypiorek posiekać. Ocet+musztarda+oliwa wymieszać na taki sos balsam, doprawić.
Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polac sosem i oprószyć czosnkiem-wymieszać

Offline met Kobieta

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: [size=
Forumkowe gotowanie
5 kwietnia 2007, 16:45
O. Dzięki Maju.
Fajne pomysły nawet na wielkanocny stół :-)

Offline JoasiaOl Kobieta

  • zapaleniec
Forumkowe gotowanie
6 kwietnia 2007, 13:05
rewelacyny pomysł na jajka faszerowane,  :skacza: muszę je zrobić!!!

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
13 kwietnia 2007, 13:34
Rulon - satysfakcja gwarantowana ;)

1 kg chudego, cienkiego boczku bez kości i skóry
10 dag suszonych śliwek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kaszy manny
6 ząbków czosnku
5 liści laurowych
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju
2 łyżki wódki
łyżka soli

Umyj i osusz boczek.
Ostrym nożem zetnij nadmiar mięsa (przyda się do bigosu lub farszu do pasztecików) - powinien powstać płaski, łatwy do zrolowania płat surowego boczku.
Rozetrzyj 3 ząbki czosnku z małą łyżeczką soli i pieprzu.
Dodaj wódkę i majeranek.
Marynatą natrzyj boczek, zroluj ściśle, zawiń w folię aluminiową i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia natnij ostrym nożem "tłustą" stronę boczku (czyli tę, z której zdjęto skórkę) w niezbyt głęboką kratkę.
Ułóż kratką do spodu na drewnianej deseczce.
W miseczce wymieszaj pokrojone w paseczki śliwki, rodzynki, kaszę, 3 zmiażdżone ząbki czosnku i cząber.
Wlej 3 - 4 łyżki gorącej wody, wsyp trochę soli i pieprzu.
Wymieszaj.
Tak przygotowany farsz rozsmaruj na boczku.
Zwiń - niezbyt ściśle - roladę, zepnij bok wykałaczkami i przeplatając grubą nitkę przez wykałaczki zesznuruj rulon.
Posmaruj wąską brytfannę olejem, włóż rulon, przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku.
Po 20 minutach wlej na dno pół filiżanki gorącej wody.
Piecz dalej (około 40 minut) i od czasu do czasu polewaj boczek sosem z dna brytfanny.
Gdy jest miękki, zdejmij folię i podpiecz na złoto.
Wystudzony w brytfannie, zawiń w pergamin i włóż do lodówki.
Podaj na zimno z sosem chrzanowym lub borówkowym.

pyyyychaaaaa :skacza:

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
13 kwietnia 2007, 13:49
Cytat: "Maja"
1 kg chudego, cienkiego boczku bez kości i skóry
cos dla męża  :obiad: ja niestety boczku nie tknę  :dno: ale wypróbuję na pewno tan przepis  :taktak:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
13 kwietnia 2007, 14:10
Cytat: "a.katarzyna"
ja niestety boczku nie tknę


nie mów hop :brewki:

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2007, 11:57
dziewczyny poratujcie przepisem - kupiłam ciasto francuskie ale nie mam żadnego pomysłu co z niego wyczarować  :mdleje:  :mdleje:  :mdleje:
myslałam o czymś w rodzaju zapiekanych kieszonek (inne opcje też wchodzą w grę) - ale nie wiem jakie nadzienie, może macie coś w swoich notkach kulinarnych
 :tupot:  :tupot:  :tupot:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2007, 12:30
Szpinakowe kieszonki z fetą
Składniki:
porcja na około 5 osób:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 400-500 g
- 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego - ok. 500 g
- 1 kostka fety
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku (daję wiecej, ale uwielbiam czosnek)
- ewentualnie 1 białko

Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić i odlać część wody - tak żeby nie pływał, ale też żeby nie był wiórowaty.
Fetę rozkruszyć, dodać oregano oraz 1 łyżkę oliwy - odstawić.
Pozostała oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Tylko lekko zeszklić aby czosek nie ściemniał, bo będzie gorzki.
Do cebuli dołożyć szpinak oraz fetę, dusić 3-5 minut często mieszając. Na koniec wbić 2 jajka. Ciasto francuskie rozmrozic i rozwałkować na grubość ok 2 mm - można trochę grubiej. Z rozwałkowanego placka wycinać kwadraty o boku 10-12 cm. Napełnić ostudzonym farszem szpinkowym i mocno zakleić boki. Gotowe kieszonki posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym do około 300 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Koperty z serem pleśniowym
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (250g),
- 200 g sera pleśniowego typu roquefort,
- 50 g orzechów włoskich,
- 5 łyżek śmietany 22%,
- 1 jajko.

Jak przyrządzić?
1) Ser kruszymy na drobne kawałki do miseczki. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy dość jednolitą masę. Dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Mieszamy całość.
2) Ciasto rozkładamy na blacie. Kroimy je na kwadraty o boku 10 cm. Roztrzepujemy jajko w miseczce. Brzegi kwadratów smarujemy jajkiem. Nakładamy nadzienie, przykrywamy drugim kwadratem i dolepiamy starannie brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem.
3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na ok. 15 min.

Offline evamarija Kobieta

  • użytkownik
Forumkowe gotowanie
20 kwietnia 2007, 12:53
O jaki przyjemny watek. Nie mam teraz, na tydzien przed slubem, czasu, zeby przeczytac albo jeszcze wyprobowac ktoras z potraw ale na pewno tu wroce i doloze sie do koszyczka. Lubie gotowac, a jeszcze bardziej jesc  :obiad:

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
20 kwietnia 2007, 12:56
Antalis dziekuję za podsunięcie pomysłu, jednak jakoś szpinak do mnie nie przemawia, a ser pleśniowy jada tylko mąż, znalazłam przepis na pierożki z warzywami i serem - dziś serwuję, jak sie udadzą, zapodam przepisik ;)