Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2713037 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #330 dnia: 21 Listopada 2006, 15:49 »
Siedze i mysle nad tymi działami :)
Moje pomysły:
 :arrow: ZUPOLANDIA - czyli zupy ciepłe,chłodniki itp.
 :arrow: MIĘSKO - czyli tzw.drugie dania :) ryby,drób, dziczyzna itp.
 :arrow: JARZYNKOWO - dania jarskie
 :arrow: SAŁATKOLANDIA - sałatki i surówki dla każdego.
 :arrow: CUKIERNIA lub ŁASUCHOLANDIA - desery, ciasta i ciasteczka
 :arrow: DRINK BAR -  napoje alkoholowe i bezalkoholowe
 :arrow: SPIŻARNIA - przetwory naszych babc, mam i nie tylko
 :arrow: ŚWIĄTECZNA KUCHNIA - przepisy świateczne
 :arrow: Z WAGĄ ZA PAN BRAT - dania zawierajace mało kalorii, diety
 :arrow: DIPY SOSY I SOSIKI - jak sama nazwa wskazuje :)
 :arrow: MAGIKOWNIA lub KUCHBIA OD KUCHNI - cos dla poczatkujacych,jak zrobic by miesko było soczyste,co dodac by pierogi sie nie rozklejały itp. :)

Troszke tego duzo sie nazbierało ale bedzie nam prościej szukać.
Ja tez mam juz część podzieloną.Nie ma z tym tak wiele roboty .A obecnie pracuje nad daniami świątecznymi - musze jeszcze pare przepisac z mojej "magicznej ksiegi" na kompa to powklejam :)

Moze ma ktos inne pomysly jakie dzialy moga powstac.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #331 dnia: 22 Listopada 2006, 09:55 »
Antalis, działy pyszne :D Tylko troche ich się nazbierało...a co na to wszystko góra :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #332 dnia: 30 Listopada 2006, 15:47 »
Własnie pisałam ze troszke tego duzo.Pewnie z czasem forumkowe gotowanie sie rozrośnie - bede starała sie przyłozyc do tego łapke :D
 :arrow: ZUPOLANDIA - czyli zupy ciepłe,chłodniki itp.
 :arrow: MIĘSKO - czyli tzw.drugie dania  ryby,drób, dziczyzna itp.moze tu jeszcze sosy
 :arrow: SAŁATKOLANDIA - sałatki i surówki dla każdego.
 :arrow: CUKIERNIA lub ŁASUCHOLANDIA - desery, ciasta i ciasteczka
 :arrow: JARZYNKOWO i SAŁATKOLANDIE mozna by połączyć - dania jarskie,sałatki i surówki
Moze tyle ??
Cytat: "martini"
Mysle, ze wystarczyloby na razie podzielic dania "obiadowe", salatki i slodkosci...

Moze masz racje tylko potem gdzie "wsadzic" to co nie miesci sie w tych kategoriach :?:  Robiac dzial  np. "INNE" po pewnym czasie damy nowa robote "gorze".Jak sie forum rozrosnie trzeba bedzie te "inne" tez dzielic .Takze to by tylko była "pomoc dorazna".
Napisane: Listopad 22, 2006, 10:11:21
Dziewczyny została podjęta juz jakas decyzja co do podzielenia Forumkowego gotowania  :?:  Chcialam dodac pare przepisów ale nie chcialabym robic dodatkowej pracy .Jesli dzial bedzie podzielony - poczekam z wklejeniem przepisów .

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #333 dnia: 3 Grudnia 2006, 21:35 »
Antalis,  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:

fajny pomysł z tym podziałem!!jestem za!
Cytat: "martini"
Anusia, pomysl z podzialem jest moj!  

  :blagam:  wybacz  :oops:   :biala_flaga:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #334 dnia: 4 Grudnia 2006, 15:30 »
Z tego co widze poki co nie ma chyba szans na podzial tematu.Chyba zaczne znow wklejac swoje przepisy.

Dziewczyny   :blagam:    :blagam:  o jakies przepisy na sałatke z kurczaka wędzonego.Mnie poki co przychodzi tylko jeden prosty przepis

:Kucharz: SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA :Kucharz:
Składniki:
 :arrow: 2 udka lub piersi wędzonego kurczaka
 :arrow: 1 puszka ananasa w kawałkach
 :arrow: 1 duże jabłko
 :arrow: 6 ugotowanych jajek na twardo
 :arrow: 1 puszka kukurydzy lub puszka czerwonej fosoli
 :arrow: majonez
 :arrow: sól
 :arrow: pieprz
Opis wykonania:
Kurczaka, jabłko, jajka pokroić w kostkę.Kukurydzę lub fasolkę odcedzić od zalewy. Wszystkorazem wymieszać, zaprawić majonezem iprzyprawami. Sałatkę pozostawić na 30 minut wlodówce, schłodzoną podawać na stół.

Czasem modyfikuje przepis i dodaje ryz lub/i brzoskwinie.Moze macie cos innego ??
Napisane: Grudzień 04, 2006, 14:16:57
:obiad: TORT NALEŚNIKOWY Z ZÓŁTYM SEREM  :obiad:


Składniki:
 :arrow: 1 kostka bulionu Knorr z oliwą z oliwek i ziołami
 :arrow: 20 dag mąki
 :arrow: 2 jajka
 :arrow: margaryna -  choc o wiele lepsza jest RAMA CULINESSE
 :arrow: 3/4 szkl. mleka
 :arrow: 70 dag świeżych grzybów
 :arrow: 3 cebule
 :arrow: 10 dag startego zółtego sera
 :arrow: kostka bulionowa grzybowa
 :arrow: sól
 :arrow: pieprz
 :arrow: ew.mini kostka "smazona cebulka"

Przygotowanie:
Kostke bulionu z oliwą z oliwek i ziołami rozpuścić w szklance wrzatku, ostudzić, dodac jajko, mleko i mąkę. Zmiksować. Usmazyc nalesniki. o zeszklonej cebuli dodac pokrojone grzyby, wlać pół szklanki wywaru z kostki grzybowej i dusic ok 30 minut, pod koniec dodac mini kosteczke "smazona cebula".Doprawic sola i pieprzem. Farsz wymieszac z serem.W natłuszczonej tortownicy układac na przemian naleśniki i nadzienie. Zapiec 30 min. w 180 stopniach.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #335 dnia: 4 Grudnia 2006, 16:52 »
dzięki Antalis.CZekałam aż coś wkleisz...już notuję
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #336 dnia: 5 Grudnia 2006, 09:20 »
Cytat: "Antalis"
Dziewczyny   o jakies przepisy na sałatke z kurczaka wędzonego


Ja robię taką

1 wędzone udko
1 torebka ugotowanego ryżu
1 mała puszka kukurydzy
papryka konserwowa iloś wg uznania
ogórki konserwowe wg uznania
pieczarki konserwowe wg uznania
majonez, sól i pieprz

Przygotowania opisywac nie będę :mrgreen:


Offline szajo

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1621
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.IV.07
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #337 dnia: 6 Grudnia 2006, 08:39 »
zalozylam watek ze swiatecznym forumkowym gotowaniem  :mrgreen:
wiec jak chcecie wklejajcie tam przepisy na potrawy ktore zagoszcza na Waszym wigilijnum stole :Szczerbaty:


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #338 dnia: 30 Grudnia 2006, 14:20 »
Orzechowiec Mai ( przepis mojej przyjaciółki)

co prawda nie jest to kalsyczny orzechowiec, ale smakuje wysmienicie i znika z talerza w mgnieniu oka :D

Biszkopty:
 :arrow: 4 jaja
 :arrow: 2/3 kostki margaryny
 :arrow: 1 szklanka cukru

wszystko łądnie mieszamy dodając do tego:
 :arrow: 2 szklanki mąki
 :arrow: 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Całość dzielimy na pół i wypiekamy dwa biszkopty. Pieka sie ok  20-25 minut aż do uzyskania ładnego złotego koloru ( nie przesuszyć zbyt mocno)

Następnie:
 :arrow: gotujemy mleko skondensowane SŁODZONE przez 2,5 godziny (puszka musi być cały czas przykryta wodą bo inaczej nie zrobi sie karmel )

Kolejna rzecz:
 :arrow: ubijamy 36% kremówkę (0,5l) z 2 łyżkami cukru pudru i SmietanFixem w ilości 2 torebek)

Teraz na jeden biszkopt wylewamy ubita śmietanę. Kładziemy drugi biszkopt, wylewamy karmel i obficie sypeimy orzechami (lakowe, włoskie, migdały...co tam macie)...całość wstawiamy do lodówki


Smacznego :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #339 dnia: 30 Grudnia 2006, 20:52 »
mniam, mniam
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #340 dnia: 22 Stycznia 2007, 18:27 »
SAłATKA ARABSKA
SKŁADNIKI:
·   1 puszka zielonego groszku
·   2 szklanki ryżu
·   1 szklanka rodzynek
·   1 szklanka migdałów
·   30 dag pieczonego kurczaka
·   2 pomarańcze
·   2 łyżki siekanego koperku
·   1 łyżka soku  z cytryny
·   3 łyżki oleju
·   sól, pieprz
PRZYRZĄDZENIE:
1 Ryż opłukać, ugotować w dużej ilości osolonej wody. Przecedzić na durszlaku, wystudzić
2  Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na spore kawałki. Mięso kurczaka pokroić w kosteczkę o boku ok. 1 cm. Rodzynki zalać gorącą wodą odstawić na 3 min. odcedzić. Groszek odsączyć z zalewy
3  Pomarańcze umyć obrać ze skórki podzielić na cząstki, zdjąć błonkę. Każdą cząstkę pokroić na cienkie plasterki. Sok który wypłynie w czasie krojenia zlać do miseczki, dodać olej, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Ubić na jednolity sos.
4  Ryż, pomarańcze, migdały, rodzynki, groszek, kukurydza i koperek włożyć do salaterki, wymieszać. Zalać sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz.
RADA:
Warzywa konserwowe z puszki po otwarciu trzeba zjeść od razu, albo przełożyć do szklanego słoika i wstawić do lodówki.

WłOSKIE SPAGHETTI
Składniki: -
40 dag makaronu (spaghetti albo nitki)
- 1 kg świeżych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów w zalewie
- 3 ząbki czosnku
- 2 ostre małe suszone papryczki
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Rozgrzać oliwę z dwoma ząbkami czosnku, jak zrumienią się wyjąć.
2. Wrzucić pomidory, posolić, dodać szczyptę cukru (łagodzi kwas zawarty w pomidorach) oraz pokruszoną paprykę.
3. Gotować sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje.
4. W międzyczasie wstawić wodę na makaron.
5. Na desce drobno posiekać zielona pietruszkę z resztą czosnku.
6. Ugotować makaron „al. dente” odcedzić, polać sosem i posypać zieloną pietruszką czosnkiem.
Podawać od razu. Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania sosu: 20 minut
Czas gotowania spaghetti: 8 minut

PIKANTNA SAłATKA Z CZERWONEJ FASOLI
SKADNIKI:
·   1 saata rzymska
·   1 puszka czerwonej fasoli (w zalewie)
·   1 puszka kukurydzy
·   2  średnie cebule
·   3/4 szklanki pikantnego keczupu
·   1 duży strąk czerwonej papryki
·   5 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
·   kilka kropli tabasco
 PRZYRZĄDZANIE:
1 Sałatę rzymską oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić (usunąć gniazda nasienne), strąk opłukać i pokroić  w drobną kostkę. Fasolę oraz kukurydzę opłukać pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osączyć na sitku.
2 Następnie przygotować pikantny sos keczupowy. Cebulę obrać, pokroić na cząstki  lub krązki. Plasterki wędzonego boczku wysmażyć na chrupko na suchej patelni, po czym zdjąć  z patelni i na wysmażonym tłuszczu zeszklić cząstki cebuli. Wlać keczup, zamieszać, krótko zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić sos na pikantnie kilkoma kroplami tabasco.
3  Sałatę przełożyć do miski, wymieszać z pokrojoną papryką, osączoną fasolą i kukurydzą, polać przygotowanym sosem. Miskę przykryć talerzem i odstawić na 15 min.
4  Wszystki składniki sałatki wymieszać, przełożyć na pómisek, na wierzchu ułożyć wysmażone plasterki boczku.

ZAPIEKANKA Z MAKARONU I MIĘSA MIELONEGO

SKŁADNIKI:
·   25 dag makaronu
·   40 dag mieszanego mięsa mielonego
·   8 średnich pomidorów
·   1 i      1/2  szklanki mleka
·   6 dag żółtego sera typu gouda
·   1 cebula
·   2 łyżki oleju
·   1 łyżka masła
·   1 łyżka mąki ziemniaczanej
·   1 łyżka mąki do panierowania
·   tarta gałka muszkatołowa
·   słodka papryka
·   sól, pieprz
·   1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
PRZYRZĄDZANIE:
1 Makaron ugotować w osolonej wodzie, osączyć na sitku
2 Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mielone mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa i przez chwilę smażyć razem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym zdjąć skórkę.
3 SOS: Żółty ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mleko zagotować, po czym wrzucić ser i gotować na małym ogniu, mieszając tak długo, aż ser się rozpuści. Jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z odrobiną wody a następnie zagęścić sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4 Dno  formy żarood[ornej wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę makaronu, następnie przykryć go warstwą mielonego mięsa i ułożyc pomidory. Resztę makaronu rozłożyć pomiędzy pomidorami.
5 Tak przygotowaną zapiekankę polać sosem, posypać łyżką mąki a następnie utartego, mocno zamrożonego masła. Zapiekać ok30 min. w temp. 225'C. Podawać od razu po przyrządzeniu.

łOSOś ZAPIEKANY W PORACH

Składniki:
1-2 pory (dość długie)
1 cytryna
1/2 pęczka koperku
2 duże płaty łososia (tak ok. 0,5 kg każdy)
ok 1 łyżki musztardy Dijon
Przygotowanie:
Pory "obieramy" wkładamy do wrzątku i gotujemy przez kilka minut, następnie wyjmujemy. Na folii aluminiowej układamy jeden por obok drugiego, smarujemy musztardą, kładziemy jeden płat łososia,solimy i pieprzymy, na nim układamy pokrojną cytrynę (większe plasterki) a na górze koperek, zakrywamy drugim plasterem i zawijamy pory. Zawijamy całość w folie, "paczuszkę" układamy w naczyniu albo blaszce i pieczemy 45 stopniach ok. 45 minut

Smacznego:))

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #341 dnia: 23 Stycznia 2007, 09:44 »
Zgłodniałąm...a tutaj ranek dopiero...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #342 dnia: 24 Stycznia 2007, 00:52 »
Juz wieczor i ja tez głodna ...a własciwie to juz noc  :drapanie:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Oleńka81

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 685
  • Płeć: Kobieta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #343 dnia: 25 Stycznia 2007, 17:47 »
Ja mam super przepis.. moze niektorym sie wyda dziwny, ale same sprobujcie, nie poprzestaniecie na jedym razie...

- mięso mielone (wg uznania) (1/2 - 1 kg)
- kasza manna (2-6 łyżek)
- cebula pokrojona w kostkę
- jajko (1-2 szt.)
- sól i pieprz (ew. inne przyprawy wg. uznania)
- przecier pomidorowy
- mąka do obtoczenia pulpetów
- marchew (1-2) starta na tarce o dużych oczkach
Wody tyle, żeby zakryła pulpety.

       Przygotowanie:

Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną i jajkiem. Przyprawić do smaku.
Formować kulki, obtoczyć w mące. Podsmażyć lekko na oleju.
W garnku zagotować wodę, dodać marchew, pulpety wrzucać partiami,
gotować 15 - 25 min.
Po zagotowaniu ostatnich dodać przecier i ew. przyprawić sos do smaku. Gotowe. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego.

Powiem Wam od kiedy zrobiłam je, moj Marcin nie daje mi spokoju, mógły je jesć codziennie....  Nawet mojej Olence smakuja...
Są bardzo smaczne i dzieki mannie bardzo miekkie.. Sa jak zwykle "klopsiki", tylko ze z kasza manna..
Sa pyszne.. Sprobujcie..



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #344 dnia: 26 Stycznia 2007, 12:25 »
martini, słyszałam gdzieś o tej sałatce, ale jakoś nie mogłam się przekonać, ale skoro piszesz, że pycha...może na sobote zrobię...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #345 dnia: 26 Stycznia 2007, 15:32 »
spaghetti - łatwe, proste i przy tym pyszne  :obiad:

składniki:
2 puszki pomidorow bez skórki, najlepiej pokrojone,
2 ząbki czosnku
czerwona świeża papryka
puszka kukurydzy,
bazylia (ogolnie zioła - zależy jak kto lubi) suszona lub świeża,
łyzeczka cukru pudru,
sól,
pieprz,
mały przcier pomidorowy,
łyzka oliwy,
makaron spaghetti.

do garnka wlać oliwę, czosnek rozgnieść na desce i wrzucieć do oliwy, troszkę zrumienić (można potem go wyjąć by uniknąć niezbyt przyjemnego niespodziewanego rozgryzienia) wrzucić pomidory, papryke pokrojoną w kostkę. Dusić ok 20 min na małym ogniu. Następnie dodać przcier i kukurydzę (w zależności od upodobania) oraz przyprawić do smaku. podawać z makaronem ugotowanym al`dente.
PYCHOTA

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #346 dnia: 28 Stycznia 2007, 18:38 »
mniam, mniam
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #347 dnia: 7 Lutego 2007, 15:08 »
coś na zinme dni:
Rozgrzewające napoje i kandyzowane pomarańcze:

1. Składniki i przygotowanie napoju
1 marchew
3 pomarańcze
2 cm świeżego imbiru (zetrzeć na małej tarce)
1 łyżka cukru
Zmieszać w termomixie (jak na koktajle)

2. Kandyzowane pomarańcze
Pomarańcze pokroić w plasterki, ułożyć na blasze na pergaminie, posypać cukrem. W temperaturze od 80 do 100 stopni trzeba je piec przez 2 godziny.

3. Składniki i przygotowanie napoju
2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w szklance mleka. Dodać do tego od 5 do 6 ziaren kardamonu. 1 tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, dodajemy do smaku gałkę muszkatołową. Najpierw do szklanki wlewamy 2/3 ciemnej czekolady, potem 1/3 białej

4. Napój z soku jabłkowego
1 litr soku jabłkowego, 10 goździków. To wszystko trzeba zagrzać i podawać z laską cynamonu i calvados (wódka jabłkowa). Ilość Calvados według uznania.
Napisane: Styczeń 29, 2007, 10:32:31
Sałatka ziemniaczana z łososiem
(6 porcji)
Składniki:
6 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach (400 g)
200 g łososia wędzonego
200 g sałaty lodowej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Majonez połączyć z musztardą i jogurtem, doprawić pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, łososia i sałatę w paski. Łososia skropić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki z sosem majonezowym. Pozostawić na 1 godzinę.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 60 minut
Wartość energetyczna: (całość 1422 kcal; 1 porcja ok. 237 kcal)
Napisane: Styczeń 29, 2007, 10:37:52
coś dla bardziej wprawionych kucharzy :obiad:
Polędwica po szlachecku
Składniki:
1kg polędwicy wołowej
1 łyżka sklarowanego masła
10 dag boczku wędzonego
10 dag śliwki suszonej
0,5 l śmietany
1 cytryna
Sól
30 dag ogórków korniszonów
musztarda
olej
szklanka czerwonego wina
liść laurowy
ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, wina czerwonego, kilku kropli cytryny. Odstawiamy ją do lodówki na 10 godzin. Następnie polędwicę solimy, faszerujemy śliwkami i owijamy boczkiem Rumienimy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Wkładamy do rondla, zalewamy śmietaną, dorzucamy pokrojone w paski ogórki i dusimy 25 minut. Gotową polędwicę układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i warzywami.

Sandacz po polsku
Składniki:
1 kg filetu z sandacza
włoszczyzna (seler, marchew, pietruszka)
cytryna
cebula
3 jaja gotowane
sól

Sposób przygotowania:
Oczyszczonego sandacza solimy i zostawiamy na kilka godzin. Gotujemy „smak” z włoszczyzny, cebuli i paru plasterków cytryny. Sandacza wkładamy do letniego „smaku”, stawiamy na duży ogień, a gdy zawrze, odsuwamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 minut. Potem wyjmujemy rybę i przekładamy na talerz. Posypujemy na wierzchu grubo posiekanym jajkiem i polewamy sklarowanym masłem. Sandacza podajemy z ziemniakami z wody i gotowanymi szparagami.

Zraz zawijany
Składniki:
1kg wołowiny (zrazówka, polędwica)
łyżka sklarowanego masła
mąka
szklanka rosołu
sól, pieprz
1 jajo
szklanka chleba suchego (startego) ciemnego
10 dag grzybów suszonych (najlepsze są borowiki) namoczonych w wodzie

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz z wysuszonego chleba suszonego i suszonych grzybów. Ubijamy jajo, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso kroimy w cienkie plastry, mocno je rozbijamy. Na każdy zraz kładziemy farsz i zwijamy go. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, układamy zrazy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, podlewając rosołem, aż będą dobre. Podajemy z sosem grzybowym, zasmażanymi buraczkami i kaszą gryczaną.

Smacznego!
Napisane: Styczeń 29, 2007, 10:40:09
widzę, że tu sporo wytrawnych kuchareczek więc jak napiszę bardzo uproszczony przepis to mam nadzieję, że mnie nie  :biczowanie:

pieczemy biszkopt - po upieczeniu przecinamy na dwa placki,
na dolną warstwę wykładamy masę karpatkową,
na masę kladziemy biszkopciki (okrągłe)
na biszkopciki wylewamy tężejącą galaretkę
przykrywamy drugim plackiem
ciasto polewamy polewą czekoladową

pyszne ciasto na smutne dni  :brewki:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #348 dnia: 7 Lutego 2007, 16:34 »
a.katarzyna, ostatnio same pyszności nam serwujesz...nic tylko palce lizać...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #349 dnia: 7 Lutego 2007, 17:47 »
Cytat: "demka"
ostatnio same pyszności nam serwujesz

tak mnie jakoś naszło :brewki:

a.katarzyna
  • Gość
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #350 dnia: 9 Lutego 2007, 15:43 »
ło qrde
Cytat: "martini"
CIASTECZKA CYNAMONOWE
wszystko wszystkim, ale jak ja nie cierpię robić ciasta bez użycia miksera - jakaś taka wygodnicka jestem, a ręcznie można takie cuda wykonać......ach... :brewki:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #351 dnia: 9 Lutego 2007, 16:05 »
To ja cos w zwiazku z nadchodzacym tłustym czwartkiem :)

PĄCZKI
Składniki:
- 30 dkg mąki tortowej,
- 20 dkg mąki krupczatki,
- 0,5 paczki drożdży,
- 2 żółtka,
- 1 jajo,
- 4-5 łyżek cukru,
- ok. 300 ml mleka,
- 5 dkg masła,
- 1-2 łyżki octu lub spirytusu,
- szczypta soli,
- gęsty dżem lub marmolada,
- cukier puder,
- olej.

Jak przyrządzić?
1. rozrobić drożdże (drożdże+1łyżeczka cukru+trochę ciepłego mleka+1-2 łyżeczki mąki).
2. mąkę wsypać do miski, na wierzch rozczyn, poczekać aż wyrośnie.
3. roztopić masło, lekko zagrzać mleko.
4. gdy drożdże wyrosną - dodać wszystkie składniki oprócz masła, zarobić drewnianą łyżką, ma być dosyć gęste. Najlepiej wyrabiać robotem 10 min (wtedy musi mieć taką gęstość, żeby mikser mógł pracować na najmniejszych obrotach).W czasie pracy miksera dodać masło.
5. odstawić do wyrośnięcia - powinno "wychodzić" z pojemnika do miksowania.
6. kłaść łyżką na stolnicę0(ok. 20 szt.).
7. delikatnie nadziewać dżemem lub marmoladą i dokładnie zlepiać.
8. gdy wyrosną - smażyć na małym ogniu na oleju.
9. smarować lukrem zrobionym z cukru pudru z odrobiną mleka można dodać startą skórkę pomarańczową.

Uwagi:
Masło podnosi smak.
Nie obtaczać dużą ilością mąki - bo będzie się paliła w oleju.
Zlepiać dokładnie i kłaść stroną zlepioną do dołu nie przyciskać i nie zgniatać formowanych pączków.
Smażyć/kłaść do dołu najpierw górną stonę pączka, jednocześnie przykrywając naczynie z olejem szczelną przykrywką, przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywać.

PĄCZKI SEROWE

60 dkg mąki,
40 dkg tłustego sera twarogowego,
12 dkg masła,
15 dkg cukru,
2 dkg drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
4 jajka,
3 łyżki mleka,
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg),
sól,
3/4 szklanki konfitur lub dżemu;
pól kg oleju lub smalcu do smażenia;
1 szklanka cukru pudru do posypania

LUKIER POMADKOWY (CYTRYNOWY)

Składniki:
50 dkg cukru
3/4 szklanki wody
cytryna

Cukier zalać wodą, najlepiej wieczorem, niech stoi całą noc. Na drugi dzień gotować w rondlu, przykrytym szczelną pokrywką - na wolnym ogniu, aż zacznie perełkować. Próbować na łyżce lub nożu, a gdy się nie rozlewa, wtedy naczynie wstawić w zimną wodę i ucierać . Kiedy bieleje, dodać soku z cytryny i trzeć do zupełnej białości. Polewać tort nim zastygnie.

Można też ugotowany do odpowiedniej gęstości syrop wstawić do naczynia z wodą, skropić cytryną i trzeć aż wystygnie. Dla zabarwienia lub smaku można dodać soku różanego, pomarańczowego, a w braku tych soku z buraka.
Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zemleć. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować z niego kulki, do środka kłaść po łyżeczce konfitur. Pączki odłożyć do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem.

FAWORKI vel CHRUST

Składniki
1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, pół szklanki mąki tortowej, pół szklanki mąki poznańskiej, 6-7 żółtek, 25 dag gęstej śmietany, esencja waniliowa lub rumowa, płaska łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli, litr oleju do smażenia, cukier puder

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe. 100 g > 395 kcal.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #352 dnia: 9 Lutego 2007, 16:07 »
mniama... :skacza:  :skacza:  :skacza:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #353 dnia: 9 Lutego 2007, 16:38 »
O to ja majac czasem ten sam problem z wagą wklejam to:
Warto wiedzieć ile waży:
- 1 szklanka śmietany -> 23-25 dag
- 1 szklanka mąki pcszennej -> 12-16 dag
- 1 szkalnka mąki ziemniaczanej -> 20 dag
- 1 szklanka cukru kryształu -> 16-18 dag
- 1 szklanka cukru pudru -> 12-16 dag
- 1 szklanka ryżu -> 16-20 dag
- 1 szklanka kaszy manny -> 15 dag
- 1 szklanka kaszy perłowej -> 15-18 dag
- 1 szklanka grochu łuskanego -> 23 dag
- 1 płaska łyżka mąki -> 2 dag
- 1 kopiasta łyżka mąki -> 4 dag
- 1 płaska łyżka masła -> 1,5-2,5 dag
- 1 kopiasta łyżka masła -> 5 dag
- 1 łyżeczka soli -> 1 dag
- 1 średni ziemniak -> 10 dag
- 1 średni ogórek -> 10 dag
- 1 średnia marchewka -> 7,5 dag
- 1 średnia cebula -> 7,5 dag

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #354 dnia: 9 Lutego 2007, 19:04 »
Kobietki jutro robie mala imprezke w domu i szukam natchnienia na jeszcze jedna salatke..

robie spaghetti, mozarelle z pomidorami i bazylia, salatke z kurczakiem (ryz, ananas, majonez), koreczki, danie zapiekane z pieczarkami i chodzi za mna jeszcze jakas salatka ale:
bez majonezu, kurczaka, ryzu, makaronu.. (tak zeby sie nie powtarzac..)

pliss.. ! :) macie jakies pomysly?

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #355 dnia: 9 Lutego 2007, 19:29 »
Ja uwielbiam sałatkę, która układa się warstwami.
Na spód miski puszka kukurydzy, na kukurydzę, starte 3 jajka ugotowane na twardo, to zalewamy odrobiną sosu (majonez wymieszany z sokiem z ananasa+szczypta soli i pieprzu-zeby nie wyszedł bardzo rzadki) na sos kładziemy żółty ser pokrojony w drobną kostkę, na ser ananas z puszki pokrojony w kostkę, to znowu zalewamy odrobiną sosu, na sos wędlinka pokrojona w kostkę (jakakolwiek), znowu sos.
Na wierzch jedno starte jajko.
Mówię wam - sałatka palce lizać!
A jak się szybko robi :-)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #356 dnia: 10 Lutego 2007, 18:59 »
Met bardzo ciekawa ta sałatka - juz wyladowala w moim zbiorze przepisów :)

Offline JoasiaOl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 443
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #357 dnia: 16 Lutego 2007, 14:27 »
[glow=blue]pyszne skrzydełka[/glow]

1 kg skrzydełek - oczywiście obcinamy końcówki
warzywa na rosół
zalewa - 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), 2 lyżki musztardy, 2 łyżki oliwy/oleju, 2 łżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemnego), przyprawa chili (ilość wg uznania)
s
krzydełka obgotowujemy w rosołku - ok 20 min., następnie wkładamy je do zalewy na ok 2 godz, od czasu do czasu mieszamy,
pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35 min
podajemy z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej

 
Napisane: Luty 16, 2007, 12:54:54
Szybka sałatka makaronowa

ugotowany makaron, najlepiej świderki lub w kształcie ryżu
starkowany ser żółty
puszka groszku
jajka ugotowane i pokrojone w kostkę
ogórek kiszony pokrojony w kostkę
papryka konserwowa pokrojona w kostkę
por - piórka
przyprawy
majonez

wszystko mieszamy razem!!!

 
Napisane: Luty 16, 2007, 13:01:05
powyższą sałatkę można dowolnie modyfikować, zawsze jest pyszna, jeżeli ktoś lubi sałatki makaronowe
zamias zwykłego makaronu można dodać makaron z zupki chińskiej i kukurydzę z zalewą - wtedy makaron nasiąknie

życzę smacznego
 
Napisane: Luty 16, 2007, 13:05:09
[glow=green]KEBAB[/glow]

Składniki:
2 pomidory średnie,
1 ogórek większy - świeży,
1 papryka średnia,
1 większa cebula,
1 kapusta pekińska,
1 podwójna pierś kurczaka,
1 opakowanie przyprawy do gyrosa,
1/3 szklanki oleju,
majonez, keczup, musztarda, śmietana, bazylia i oregano
no i oczywiści chlebek pita

Pomidory, ogórek i paprykę kroimy w średnią kostkę mniej więcej 1 cm na 1 cm. Cebulę szatkujemy (kroję główkę na ćwiartki i potem szatkuję na cienkie paseczki). Kapustę pekińską szatkujemy (nie musi być mocno posiekana). Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dosyć dużej miski, żeby nie było potem problemu z wymieszaniem. Następnie przystępujemy do przygotowania mięsa. 1 średnią, podwójną pierś kurczaka kroimy w kostkę mniej więcej 1 cm na 1 cm. Do średniej miseczki (oczywiście nie do tej, w której są nasze pokrojone warzywa) wlewamy 1/3 szklanki oleju, dodajemy całe opakowanie przyprawy do gyrosa i mieszamy olej z przyprawą. Następnie do miseczki dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i wszystko mieszamy. Następnie wrzucamy zaawartość miseczki na patelnię i smażymy około 25 minut (tak żeby mięso nie było surowe). Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy je do dużej miski, w której są pomidory, ogórek, papryka i kapusta pekińska, i mieszamy. Następnie przygotowujemy sosy: pierwszy sos to majonezowy (1 duża łyżka majonezu, duża łyżka keczupu, łyżeczka musztardy). Sos wlewamy do sałatki. Drugi sos jest czosnkowy (niecały kubeczek małej gęstej śmietany, łyżka bazylii, łyżka oregano, łyżeczka majonezu, czosnek według uznania - ja dodaję 3 ząbki). Ten sos również wlewamy do sałatki i wszystko mieszamy. Wkładamy do chlebka pita, podgrzanego w mikrofalówce lub piekarniku. Gotowe. Życzę smacznego.

 

Offline Olaa
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9501
  • Płeć: Kobieta
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #358 dnia: 17 Lutego 2007, 02:10 »
Proste ciasto czekoladowe

Składniki:

    * 175 g miękkiego masła
    * 1 1/2 szklanki cukru pudru
    * 3 łyżeczki esencji waniliowej
    * 3 roztrzepane jajka
    * 1 1/2 szklanki mąki
    * 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 3 łyżki kakao
    * 1 1/4 szklanki mleka

      Sposób przygotowania:

    * 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
    * Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
    * 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
    * Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
    * 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
    * Piec 60 minut (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach.
    * Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

Ja do tego dodałam jeszcze orzeszki arachidowe i polewę na ciasto, pychotka




There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #359 dnia: 17 Lutego 2007, 19:42 »
MMmmmm.
Wygląda apetycznie.
Chyba wypróbuję :>