e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1686570 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
16 października 2006, 12:12
Cytat: "Antalis"
nie zawsze tak ze jajko = twarde kluski.Jesli odpowiednio dobierzemy proporcje kluchy nie mają prawa byc twarde.


nie twarde tylko twardsze :wink:

Offline Aniutek83 Kobieta

  • maniak
Forumkowe gotowanie
16 października 2006, 12:36
ja zawsze daje jajko do klusek- jestem z tego regionu! moja tesciowa to juz całkiem typowy ślask i tez daje jajko! Musze skorzystać z antalis rady i dodac smietanki! a ja czsami robie tezoprócz tych z dziurka kuleczki!

Offline *Ewelina* Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Forumkowe gotowanie
16 października 2006, 12:56
Co do kluseczek z dziurka to będąc w ten weekend u Babci, Babcia Nam zrobila do domku byśmy zabrali kluseczki :) :) Wiec dzisiaj będą na obiadek.



Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
16 października 2006, 13:07
U nas dzisiaj bedą gołąbki-wczoraj robiłam, a że dzisiaj idę do fryzjera po pracy to nic innego nie upichcę :mrgreen: małż musi tylko sosik skonstruować

Offline *Ewelina* Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Forumkowe gotowanie
16 października 2006, 13:08
Gołąbki mialam w piątek :) a dzisiaj leczo z kluseczkami . mam nadzieje ze bedzie pasowało razem.



a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
17 października 2006, 19:16
SPECJALNOśCI DOMU a.katarzyny


ZUPKA NA MROźNE DNI

garść kiszonej kapusty,
ziemniaki,
włoszczyzna,
0,5 kg brukselki
20 dkg wędzonego boczku,
kminek, ziele angielskie, liść laurowy,sól, pieprz
przecier pomidorowy,
nać pietruszki

kapustę gotować z lisciem laurowym i zielem ang, ziemniaki i włoszczyznę ugotować (aldente) w osobnym garnku. Boczek podsmażyć na patelni dodać do kapusty. 2-3 łyżeczki przecieru wymieszać z wywarem, dodać włoszczyzne i ziemniaki, brukselkę pokroić na plasterki i dołączyć na końcu. Gotować do miękkości - przyprawić do smaku.

SKRZYDEłKA SłODKO - PIKANTNE

15 skrzydełek
3 szkl wody
3 łyżki miodu
3 łyżeczki vegety,
1 łyżeczka chili (można dać więcej w woli uznania)

skrzydełka pokroić na 3 części - końcówki skrzydełek zalać woda w garnku dodać vegetę i chili - gotować pod przykryciem 20 min. potem je wyciągnąć i wyrzucić. dodać 3 łużki miodu rozmieszać i włożeyć wszystkie części mięsa - gotować na średnim ogniu do odparowania płynu aż powstanie taki karmel. podawać z ryżem.

SAłATKA Z SERA

ser zółty,
wędlina drobiowa,
puszka kukurydzy,
czerwona papryka,
por (zielona część)
majonez
sól i pieprz

ser tarkujemy, wędlinę i papryke kroimy w kostkę, por w talarki

proporcje według uznania

SMACZNEGO

Ps. cdn

Offline redzia Kobieta

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
Forumkowe gotowanie
17 października 2006, 19:35
WATROBKA W CIESCIE


Wątróbka drobiowa
3-4 jajka
Mąka
Warzywko
Zioła prowansalskie lub oregano
Mleko




Opłukaj wątróbkę i zostaw na durszlaku żeby obciekła z wody. Jajka w całości utrzep, dodaj make, Warzywko, zioła prowansalskie lub oregano, mleka dodaj tyle, aby to ciasto było gęste. Maczaj wątróbkę i kładź na rozgrzany olej (ogień musi być nie za duży, bo bardzo strzela).




SAŁTKA DO KURCZAKA



1 puszka kukurydzy
1 por
Sol, pieprz, cukier
3 łyżki majonezu
Żółty ser



Do miseczki wsypujemy kukurydze (bez soku), dodajemy por (pokrojony w plastry) i starkowany na grubych oczkach ser. Przyprawiamy majonezem, sola, pieprzem, cukre

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
17 października 2006, 20:13
acha zapomniałam dodać, że te salatkę z zupek chińskich to ja robię troszkę inaczej a mianowicie suchy makaron wkruszam do sałatki i tak napęcznieje od wilgotności z warzyw.

Offline BETI Kobieta

  • maniak
Forumkowe gotowanie
18 października 2006, 08:45
A ja mam cosik takiego.Bardzo proste.Polecam dla tych,którzy lubią sos czosnek
SALATKA ZIEMNIACZANA W SOSIE MUSZTARODOW-CZOSNKOWYM
Potrzebne składniki to:
1. Ziemniaki
2.Musztarda sarepska
3.czosnek 3-4 ząbki
4.majonez
5.koperek

ziemniaki gotujemy w mundurkach,starając sie zeby sie nie rozgotowały(nie moga byc bardzo miekkie.Następnie obierami i kroimy w plasterki.Uładamy w półmisku jedną warstwe i polewamy ja sosem.Następnie posypujemy koperkiem.No i znowu nakładamy warstwe ziemniaków,sos i koperek itd.smacznego

SOS
3 łyzki majonezy mieszamy z 1 łyzką musztardy,dodajemy pokrojony cieniutko czosnek

Offline Lea Kobieta

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
19 października 2006, 12:28
Mniam sałatka ziemniaczana, ale ja jeszcze dodaję do nie ogórki kiszone

Rewelacja na każdą imprezkę!!!! :mrgreen:  :mrgreen:

To może ja coś dodam od siebie (dla mnie pyyyycha..i uważajcie na mężów...wielu od tej sałatki się uzależnia- wiem z autopsjii :mrgreen:  :mrgreen: )

SAŁATKA,,KOKARDKA"
Składniki:
Pół paczki makaronu kokardki
2piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
kolorowa papryka swieża(ja zawzze mieszam trzy kolory-ale to wg uznania)
ogórek świeży (niekoniecznie)
por

Na sos:
3-4 ząbki czosnku
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, kurczaka kroimy w kostkę (solimy i opruszmy pieprzem) i podsmażamy, paprykę i ogórka kroimy w dosyć dużą kostkę,por w talarki.

Do ostudzonego makaronu dodajemy warzywa i podmażonego kurczaka i składniki sosu (ja dodaję dużo czosnku bo uwielbiam :D:D:D), doprawiamy do smaku i gotowe :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Jak dla mnie mniam...mniam.....

P.S. Makaron nie może być zbyt miękki, bo pod wpływem majonezu i tak mięknie..

Życzę smacznego

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
20 października 2006, 11:01
Placek "Wiewiórka"

składniki:
* 4 jajka,
* 1 szklanka cukru,
* 2 szklanki mąki,
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
* pół szklanki oleju,
* ok. kilograma jabłek,
* ok. szklanki orzechów,
* masł/margasyna i bułka tarta do formy,

Jabłka należy obrać i  pokroić w kostkę (ja zazwyczja kroję w większą). Orzechy sparzyć i pokroić. Czasem dodaję też sparzone rodzynki.

Jajka "utrztrzeć" z cukrem za pomocą miksera ręcznego. (jeśli jabłka są dosyć kwaśne w tedy dodaję troszke więcej cukru. Następnie dodaję wymieszaną mąkę z sodą i proszkiem i miksuję  ciasto na gładką masę. Następnie przychodzi kolej na olej, który wlewam cieniutkim strumieniem.
Do ciasta o gładkiej masie i kąsystencji dodaję pokrojone wcześniej jabłka i orzechy. Wszystko razem mieszam i przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Całość pieczę w nagrzanym piekarniku ok. 40-60 minut. (wierz ciasta musi być lekko brązowawy).
wystudzone ciasto można cukrem pudrem.

Offline *Ewelina* Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Forumkowe gotowanie
20 października 2006, 14:06
Spaggetii

Składniki:
mięso mielone;
przecier pomidorowy;
ogorki kiszone;
papryka surowa ( zielona + czerwona);
sos boloński winiary;
mieszanka w słoiczku (kukurycza+marchew+groszek);
cebula

Jak zrobic:
Najlepiej wszystko w garnku duzym.
Mięso mielone smazyc na małej ilosci oleju dodac 3 cebule (pokrojone w kostke), posmazyc, dodac przecier pomidorowy, przesmazyc wszystko, dodac wody, papryke i ogorek kiszony gotowac az będzie miekkie, dodac mieszanke w słoiczku i gotowac jakies 10 minut wszystko razem. Na koniec dodac sos boloński i doprawic do smaku :)



a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
22 października 2006, 16:35
pieczone jabłuszka

6 średnich jabłek
miód
cynamon

z jebłek odciąć te część z ogonkiem (1/3 z jabłka) wydrążyć gniazda nasienne, napełnić do połowy miodem i posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 150 st. i piec ok 50 min.

polecam  :Uu:

Offline *Ewelina* Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Forumkowe gotowanie
22 października 2006, 16:42
Cytat: "a.katarzyna"
pieczone jabłuszka


mniaaamii musi byc :)



a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
22 października 2006, 17:08
Cytat: "ewelinkaaa7"


mniaaamii musi byc :)


w rzeczy samej :obiad:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
24 października 2006, 10:59
Czas na ciepłe deserki ...

JABŁKA CYNAMONKI

    5 dużych jabłek
    brązowy cukier
    1.5 łyżki masła
    sok z limonki
    cynamon
    kardamon
    goździki

Obrać jabłka (wyciąć gniazda nasienne) i pokroić na cząstki lub w plasterki. Oprószyć "przyprawami", skropić sokiem z cytryny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć kawałeczkami masła i posypać brązowym cukrem. Piec w temp. 175°C, aż jabłka będą miękkie. Podawać gorące od razu po przygotowaniu.

JABŁKAW KARMELU

    4 twarde jabłka obrane i pokrojone w kostkę 2.5 cm (mniej więcej)
    olej
    1 szkl. cukru
    ciasto:
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    jajko
    woda
    sól

Jabłka zanurzać w dość rzadkim cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć, aż będą złociste i chrupiące. Osączyć na papierowej serwetce. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i rozpuścić cukier. Gdy powstanie jasny karmel, dodać jabłka. Szybko zamieszać. Przełożyć na posmarowany oliwą talerz. Podawać od razu, z miseczką wody z lodem, w której zanurza się jabłka, aby karmel stwardniał. Albo, zeby się nie babrać polać karmelem jabłka ułożone na talerzykach - taką nitką  we wzorek - to dla niecierPków takich jak ja .

BRZOSKWINIE Z PIECA

    4 brzoskwinie
    obrane migdały, ew.płatki-bedzie szybciej
    ciasteczka korzenne
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki słodkiego białego wina
    łyżka masła

Brzoskwinie sparzyć, obrać, przekroić i usunąć pestki. Migdały uprażyć w piekarniku (powinny trochę ściemnieć). Posiekać migdały, pokruszyć ciasteczka. Żółtka utrzeć z cukrem. Połówki brzoskwiń ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wymieszać migdały z ciasteczkami i utartymi żółtkami, napełnić miejsca po pestce. Owoce skropić winem, resztę wina wlać na dno naczynia. Piec 30-40 minut w temp. 180°C, aż skorupka nadzienia będzie złocista

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Forumkowe gotowanie
31 października 2006, 10:17
przepisy wspaniałe.A Maja to Mistrzyni Gotowania.Zwazywszy,że wszystkie przepisy sama wypróbowała. Antalis też niczego nie brakuje :D

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
31 października 2006, 10:19
:oops: miło mi bardzo, ale wiesz każdy ma trochę inne upodobania i mnie akurat te przepisy pasują, jeśli ktoś już próbował i też jest zadowolony to jestem mega happy :mrgreen:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
31 października 2006, 10:22
Cytat: "Mariolka"
Antalis też niczego nie brakuje

 :oops: Miło mi. ostatnio troche aniedbałam ten wątek i przerzuciłam sie na bebikowo ale obiecuje sie poprawic. Ogarne mieszkanko i przepisze pare przepisów z mojej :ksiegi kucharskiej" czyt. zeszytu z przepisami z netu, gazet i usłyszanych od mamy :)Ostatnio troszke eksperymentowałam :) Dodam tylko ze mąz wciaz zyje wiec nie ma źle ;)

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Forumkowe gotowanie
31 października 2006, 10:24
oczywiście czekam niecierpliwie na Wasze przepisy.Wszystko skrzętnie notuję, tzn.wklejam do worda, do mojej komputerowej książki kucharskiej.Dzieki dziewczyny :D

Offline redzia Kobieta

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
Forumkowe gotowanie
31 października 2006, 12:32
A ja mam tez przepis na to ciasto (Wiewiora), ktory wkleila Gosiaczek80, i powiem Wam, ze jest
........................PYCHA..........................PALCE LIZAC......................MNIAM

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
7 listopada 2006, 12:17
No to ja zgłaszam sie z wielka prosba.. W sobotę chcę zrobić obiad dla Rodziców... postanowiłam zrobic schab z gruszkami wg przepisu Sylvi, do tego ryż...ale jaka surówkę :?: macie pomysł na jakis pyszniutki i zaskakujący deser :?:

Chciałabym żeby rodzice zjedli cos, czego wczesniej u mnie nie jedli, stąd pomysł na schab :D mam nadzieję, że będa oblizywac paluszki :D

dziewczyny liczę na Wasza pomoc :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
7 listopada 2006, 12:28
Na deser to ja polecam tiramisu by monia - robiłam ostatnio - myślałam, że masę z serków zjem sama zanim zrobię ciasto - po prostu pyyycha.

Surówka do schabu zrobionego tak delikatnie tez powinna być lekka, obstawiałabym jednak nad czymś z kolorkiem żeby nie było mdło na talerzu, pomyślę ale zawsze możesz podac sałatę z sosem vinegret-pasuje i do tego dania. Nad czymś wymyślniejszym podumam, hmm  :drapanie:

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
7 listopada 2006, 16:00
Cytat: "Maja"
Nad czymś wymyślniejszym podumam,

do soboty troszeczkę czasu...tak więc czekam  z niecierpliwościa..


Cytat: "Maja"
tiramisu by monia -

hmm... mniam mniam :D Faktycznie może sie skuszę, chcoiaż galaretki zachwalane przez gosię u mnie w wątku tez mi smakowicie wyglądają... A może zrobię dwa desery :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
8 listopada 2006, 09:10
To ja mam taką suróweczkę jesienną, powinna pasować

Potrzebne będą
    papryka czerwona - 1 sztuka
    natka pietruszki (posiekana), 1 łyżka
    Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, 1 szklanka
    marchewka, 1 sztuka
    seler mały, 1 sztuka
    jabłko, 1 sztuka

Marchew, seler, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Paprykę pokroić w paski. Sos przygotować zgodnie z opisem na torebce :wink: . Wszystkie składniki wymieszać z sosem a przed samym podaniem posypać natką pietruszki.

A na tiramisu to ja bym się upierała, poza tym, że jest pychowate to możesz je przygotować w inny troszeczkę sposób. Zamiast podłużnych biszkoptów weź okrągłe i każdemu z osobna np. w pucharkach do lodów, zrób porcję deseru - tiramisu jest takie dostojne i idealnie pasuje do kawy :kawa: po obiadku :obiad:



Aha, jak ktoś nie przepada za selerem to można świeży zastąpić tym ze słoiczka, jest łagodniejszy ale surówka ma wtedy nieco inny smak.

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
8 listopada 2006, 12:09
Cytat: "Maja"
A na tiramisu to ja bym się upierała

kurcze ale tam sa suerowe jajka :( Ja w ciąży chyba nie za bardzo mogę... Teściowa jajek surowych niet... HELP :!:


Cytat: "Maja"
To ja mam taką suróweczkę jesienną, powinna pasować

zrobię z całą pewnością :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
8 listopada 2006, 12:22
Cytat: "demka"
tam sa suerowe jajka  Ja w ciąży chyba nie za bardzo mogę... Teściowa jajek surowych niet...


Ty na pewno nie - myślałam o gościach a skoro tesciowa tez nie to Tiramisu odpada, szkoda bo na prawdę godne polecenia.
W takim razie może coś na ciepło np. brzoskwinie z pieca albo szarlotka na ciepło - taka podana z bitą śmietaną posypana cynamonem, co?

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
8 listopada 2006, 12:48
Maja, ale ty kusisz :D Pysznie normalnie...szrlotka...mniama... obsliniłam klawiature i panele... Szukam juz pysznego szarlotkowego przepisu :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
8 listopada 2006, 12:55
    4 szklanki maki,
    kostka masła,
    4 zółtka,
    łyżka cukru,
    łyżeczka proszku do piecznia,
    śmietana kwaśna,
    gotowy przecier jabłkowy-taki w słoiku,
    rodzynki,
    troszkę skórki pomaranczowej,
    cynamon do smaku,
    lody smietankowe,
    śmietana 30-procentowa,
    polewa najlepiej wisniowa lub czekoladowa,
    cukier puder.

Z podanych skladników zagnieść ciasto kruche, wstawić do lodówki, albo nawet nie-ja tam nigdy czasu nie mam.
Podgrzac przecier jabłowy, dodać trochę cukru pudru, cynamon, rodzynki i skorke pomaranczowa.
Ciasto podzielić na dwa, połową wylepić dno blaszki, nakłuć widelcem, rozłożyc na tym masę jabłkową i zetrzeć drugą partię ciasta.
Piec w goracym piekarniku (ok. 180 stopni) ok. 45 minut
Smietane 30-procentowa ubic z cukrem pudrem.
Szarlotkę podawać na gorąco udekorowaną bitą śmietaną i np. gałką lodów.
Polewamy całosc polewa czekoladową lub wiśniową.

Offline KAHA Kobieta

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.1999
Forumkowe gotowanie
8 listopada 2006, 13:09
To ja zapodam przepis na szybki sernik na zimno:

4 x jogurt naturalny (opakowanie 400 g)
żelatyna
cukier puder
zapach śmietankowy lub arakowy
opakowanie galaretki

- jogurt wlac do dużej miski
- stopniowo dosypywać cukier puder (ilość wg uznania)
- dolać zapach (rodzaj wg uznania)
- wszystko ładnie wymieszć
- 3 łyżeczki żelatyny zalać lekko ciepłą przegotowaną wodą, jak spęcznieje dolac troszkę goracej wody, żeby wszystko ładnie sie rozpuściło
- żelatynę wlac do przygotowanej masy jogurtowej
- jak się lekko zsiadzie zalać wszystko galaretką
Jest pyszne, szybko i niezbyt kaloryczne.
Do masy jogurtowej mozna dodac owoce.
SMACZNEGO !!!