e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1646699 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
26 września 2006, 12:19
Anusia-szczecin, gwarantuje że jest przepyszna
niektózy reagują zdziwieniem na takie składniki ale wierzcie mi że uzależnia

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
26 września 2006, 15:11
jagodka24, hmm.. ja, szczerze powiedziawszy, tez pomyślałam, że dziwne składniki, ale skoro zachwalasz...może w eeekend zrobię :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
26 września 2006, 18:31
demka, jak lubisz kluchy to naprawde pyszota

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
6 października 2006, 13:00
no dziewczyny ukłony!!!!!!!! przejrzalam wszystkie posty - robi wrażenie, pewnie skorzystam w praktyce nie raz i oczywiście podeślę coś własnego!!!!!!
A teraz błagam ( bo nie znalazlam) o przepis na SZARLKOTKE (tylko zeby nie była sucha)!!!!

Offline jagodka24 Kobieta

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
6 października 2006, 15:04
moja mamcia robi pyszną szrlotke tutti-frutti jest nieziemska jak znajde przepis to wkleje

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
6 października 2006, 15:05
dawaj dawaj bo zabieram sie za pieczenie

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Forumkowe gotowanie
6 października 2006, 15:11
Szarlotkę można zrobić na 2 sposoby, ale w każdym bazą jest ciasto kruche. Już wcześniej podałam przepis, ale dla przypomnienia:
 :arrow: 3 szklanki mąki tortowej
 :arrow: 4 żółtka
 :arrow: 5 łyżek cukru
 :arrow: kostka Kasi (lub innej margaryny)
 :arrow: szczypta soli
 :arrow: cukier wanilinowy
 :arrow: łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystko szybko zagnieść i wstawić na chwilę do lodówki.
 I można wykorzystać surowe jabłka (ok.1 kg) starte na tarce od buraczków, dodać cukier wanilinowy, cynamon i rodzynki. Wyłożyć blache ciastem, zostawić trochę na górę. Na ciasto wyłożyć jabłka. A na jabłkach ułożyć albo rozwałkowane ciasto, albo zrobić takie cienkie wałeczki i ułożyć krateczkę. Druga wersja jest z jabłkami przesmażonymi (można zrobić samemu lub kupić w słoiku gotowe -Prespona szarlotka). A resztę zrobić tak jak w pierwszej wersji.

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
6 października 2006, 19:14
znalazłam fajny (i juz wypróbnowałam) przepis na szarlotkę - wbrew pozorom patzrac na składniki pychota!!!!!!!!

szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła albo margaryny

Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części. (Można na dwie)
Jabłka (najlepiej jakieś całkowicie rozgotowujące się, ja używam renet albo antonówek) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).

Właśnie sie zajadamy  :obiad:  mniam mniam :jupi:

Offline groszek

  • maniak
Forumkowe gotowanie
7 października 2006, 13:46
Dziś mam w domu imprezkę- ze znajomymi z roku, którzy zadali sobie trud pojawienia się na naszym ślubie i w wypadku jednej koleżanki, złożenia nam życzeń przed (bo pracowała w ten dzien). Zaprosiłam ich "na weselną" teraz, bo w końcu spotkaliśmy się z nowym rokiem akademickim.
Będzie kilka osób, a ja przygotuję żarełko z kilku przepisów podanych przez was, m.in. kawałki kurczaka w cieście smażone w głębokim oleju z dipami, sałatka hawajska, pizza we wersji mini (takie małe placuszki wielkości pół dłoni) z przepisu na duża pizzę, jeszcze jakaś sałatka.

A teraz prośba.. jakieś smaczne i nieskomplikowane drinki na bazie wódeczki, bo to prawie same dziewczyny będą... Tylko nie z supereksluzywnych składników, bo nie mam za dużo pieniędzy.
Jak zrobić drinka miętowego?? Rozpuścić tik-taki?  :roll:

Offline redzia Kobieta

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
Forumkowe gotowanie
7 października 2006, 15:37
Blood Mary
 

Składniki: 1 porcja 50 ml czystej wódki, 100 ml soku pomidorowego, szczypta soli i pieprzu, kilka kropli sosu tabasco, kilka kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wlać alkohol, dodać sok pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dodać 2-4 kropel sosu tabasco. Wszystko dokładnie wymieszać.



Finlandia Night
 
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki Finlandia, 20 ml soku cytrynowego, sok z czarnej porzeczki, kilka kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę i sok cytrynowy, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Wrzucić 2 kostki lodu i dopełnić sokiem z czarnej porzeczki.  



Poranek
 
Składniki: 1 porcja 60 ml czystej wódki, 30 ml soku z malin, 1 łyżeczka mleka skondensowanego lub śmietany, kilka kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : 3-4 kostki lodu wrzucić do shakera, energicznie wstrząsnąć przez kilak sekund, aby składniki dobrze się połączyły. Napój rozlać do szerokich kieliszków.




Screwdriver
 
Składniki: 1 porcja 30 ml wódki, 50 ml soku ze świeżych pomarańczy, plasterek pomarańczy kilka, kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : Wódkę i sok wymieszać w shakerze gwałtownie potrząsając. Wlać do wysokiej szklanki z kostkami lodu. Udekorować plasterkiem pomarańczy




Szarlotka
 
Składniki: 1 porcja 50 ml żubrówki, 100 ml sok jabłkowy, kilka kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : Do niskich szklanek wrzucić kilka kostek lodu. Wlać żubrówkę, dodać sok jabłkowy i wymieszać.




Wódka Fizz
 
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cukru, gazowana woda mineralna, kilka kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : Wódkę wlać do shakera wraz z sokiem z cytryny i cukrem, dodać kilka kostek lodu i mocno wstrząsnąć Przelać przez sitko do wysokiej, koktajlowj szklanki, dopełnić schłodzoną wodą mineralną.



Żubrówka z Coca-Colą
 
Składniki: 1 porcja 50 ml żubrówki, 100 ml coca coli, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.
 
Sposób przyrządzania : Do niskich szklanek wrzucić kilka kostek lodu. Wlać żubrówkę, dodać coca colę i zamieszać. Dodając plasterek cytryny lekko wycisnąć trochę soku. Szklanki można przybrać skórką z cytryny.

Offline Kasia* Kobieta

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
7 października 2006, 16:46
Cytat: "groszek"
Jak zrobić drinka miętowego??


pyszny jest Grasshoper (pasikonik)

do tego potrzebny jest
likier mietowy(40ml) i likier kawowy(40ml)- takie do koktaili ("ćwiratki" mozna bez problemu kupic w Selgrosie).
Oba likiery zmiksować albo jak ktoś ma to w shakerze.
Drink jest pyszny i fajnie wygląda
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline groszek

  • maniak
Forumkowe gotowanie
9 października 2006, 11:47
Dziękuję !! Imprezka się odbyła, ale o dziwo dziewczyny wolały czystą  :D  Ale przepisy na drinki już skopiowałam i wykorzystam na inna okazję.

a.katarzyna

  • Gość
Forumkowe gotowanie
10 października 2006, 15:47
ciekawa jestem jaką  kawę najbardziej lubiecie???
moj przysmak to: kawa rozpuszczalna pół na pół z mlekiem(obowiązkowo gotowanym), szczypta cynamonu i startej gorzkiej czekolady + jedna łyżeczka cukru  :kawa:
Napisane: Październik 10, 2006, 14:43:24
b. dobry przepis na naleweczkę mniami....!!!!!
szklanka cukru
1 piwo porter (najlepiej żywiec)
szklanka spirytusu (ja daję niepełną bo wolę słabsze)
cukier waniliowy

piwo wlać do garnka wsypać oba cukry podgzrewać aż się rozpuści, potem ostudzić (ma być letnie) i powoli wlewać spirytus. Najlepiej smakuje lekko schłodzone z kostkami lodu.
Naprawdę polecam!!!!!

Offline Kasia* Kobieta

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
10 października 2006, 16:53
hmm ale zrobilaś mi smaka na taką kawusie.
jutro rano koniecznie sobie taką zrobię
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline gulinek

  • bywalec
Forumkowe gotowanie
12 października 2006, 21:21
ja przesyłam taki przepis:

Rizotto z kurczaka

Składniki:
ryż - 30 dag
piersi z kurczaka - 30 dag
pieczarki - 20 dag
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 4 dag
żółty ser - 4 dag
żółtko - 1 szt.
śmietana - 1/8 l
sól, pieprz  
 
Przygotowanie:
 Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 09:21
Piersi w pachnącej pierzynce :obiad:
    1 kg piersi z kurczaka (może być indyk lub cielęcina)
    250 ml gęstego jogurtu naturalnego
    150 g sera feta
    pół pęczka tymianku
    3 ząbki czosnku
    sok z jednej cytryny

Mięso pokroić na dosyć grubą kostkę (ok. 2-3 cm), wrzucić do naczynia do zapiekania, wlać ok. pół szklanki oleju/oliwy, wymieszać starannie i odstawić na 1 godzinę.
Po godzinie dodać jogurt, ser feta, starty czosnek, posiekany drobno tymianek, sok z cytryny i pieprz (idealny byłby cytrynowy), ponownie wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po 2 godzinach dodać nieco soli (ostrożnie, feta jest słona!), wymieszać po raz ostatni i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
Podawać posypane oliwkami, z sałatką grecką i chlebem pita oraz białym winem.

i kilka wariacji jabłkowych  :kawa:

Jabłecznik z orzechami
    6 jabłek średniej wielkości,
    1 i 1/4 szklanki cukru kryształu,
    łyżka miodu,
    3 jaja,
    2 szklanki mąki,
    pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
    3 łyżki oleju,
    łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody,
    aromat waniliowy lub rumowy

Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i miodem, odstawić na 2 godz. Następnie dodać żółtka, aromat, olej, zmielone orzechy, mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec delikatnie wymieszać ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do tortownicy (średniej wielkości) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i upiec w temperaturze około 180°C.

Niebo
Ciasto:
30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
75 dag jabłek, 25 dag cukru kryształu, 2 łyżeczki soku cytrynowego (wsypać do gorącej masy  suchą galaretkę)
Masa II:
25 dag orzechów, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru
Polewa:
7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki gęstej śmietany

Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki.                                                                                                                            Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - wsypać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.   Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.                                                                                                Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Konfitury z rajskich jabłuszek
1 kg czerwonych, prawie dojrzałych rajskich jabłuszek umyć, osuszyć, w kilku miejscach głęboko nakłuć drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min.), uważając, aby nie popękały. Odcedzić jabłuszka (wodę zostawić), i dokładnie osączyć.
Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć je, odwrócić dnem do góry i przykryć lub pasteryzować 5-10 min.

Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek
1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka - po 1/2 kg - obrać, pokroić na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.

Ciasto z budyniem i jabłkami
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 mały proszek do pieczenia
    2 jajka
    1 margaryna
    2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
    1litr mleka
    1kg  jabłek

Mąkę, proszek, margarynę posiekać. Jajka ubić z cukrem i dodać do mąki, proszku i margaryny. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część położyć na wysmarowaną blachę i ułożyć na niej pokrojone w plastry jabłka - zalać gorącym budyniem. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.  

Placek z jabłkami
6 jaj
2 szklanki cukru - zmiksować
Dolać ½ szklanki oleju
4 ½ szklanki mąki + kakao (2 łyżki wymieszane z 2 łyżeczkami sody do ostatniej szklanki)
Zmiksować, wymieszać.
2kg jabłek pokroić, rodzynki, orzechy, 1 olejek rumowy - kładziemy na blachę. Piec około 1 godziny w 160-180'.

Jabłka w cieście
    1 szkl mąki,
    1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
    3 jajka,
    4 nieduże jabłka,
    szczypta soli,
    2 łyżki cukru pudru-ilość uzależnić od słodkości jabłek :wink:  (plus cukier puder do posypania),
    olej do smażenia

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zsiadłe mleko, a później sól i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę-wymieszać z masą żółtkową i zostawić na chwilę. W tym czasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na niezbyt grube krążki.
Na patelni rozgrząć olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie.    
Do ciasta wkładać krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczać ciastem i kłaść na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na rumiano po obu stronach.
Po zdjęciu z patelni, położyć na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię placuszków osypać cukrem pudrem. Można do cukru dodać nieco cynamonu.

Offline Aniutek83 Kobieta

  • maniak
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 09:28
kotleciki zapiekane z makaronem i sosem pomidorowym i żółtym serem!

- miesko tak jak na mielone, formujemy mniejsze kotleciki lub kuleczki lub jak ktoś woli moga to być pulpeciki! smażymy na patelni! lub po prostu wkładamy do naczynia zaroodpornego
- gotujemy makaron najleoiej swiderki lub kolanka
- robimy sosik pomidorowy( najlepszy jest taki włoski z kartonika lub fix konorra)
- scieramy troszke z.óltego serka
to wszystko układamy do naczynbia żaroodpornego na przemianmakaron i pulpeciki polewamy sosem posypujemy żółtym serem i zapiekamy w 200C przez 30- 40 minut
PYCHOTKA!
-

Offline jumi_1979 Kobieta

  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 11:42
Ostatnio miałam gości z innego regionu kraju i oni byli zachwyceni absolutną oczywistością ze Śląska, której jednak nie znali :mrgreen:
Kluski śląskie:
 :arrow: ugotowane kartofle
 :arrow: mąka ziemniaczana
Jeszcze gorące kartofelki (muszą być gorące, bo z zimnych wychodzą grudki :evil: ) przeciskamy przez praskę (najlepiej do dużej miski), wyrównujemy. Dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy na pozostałe. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę do poziomu kartofli. Wyrabiamy do jednolitej konsystencji (ostrożnie, bo gorące). Formujemy albo w kulki albo w krążki. Gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu aż wypłyną. Są tradycyjnym dodatkiem do rolad, ale czasem serwuję je jako osobne danie polane podsmażoną cebulką. Wg mnie są pyszne :D

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 11:45
Cytat: "jumi_1979"
Formujemy albo w kulki albo w krążki


i jeszcze trzeba małym palcem zrobić taka dziurkę, potem jak się kluseczki polewa sosem to w tym zagłębieniu sosik sie zatrzymuje-pyyycha, uwielbim kluchy :mrgreen:

Offline jumi_1979 Kobieta

  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 12:43
O rany - o dziurkach zapomniałam :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:
A przecież dziurki są najważniejsze :D

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:32
Cytat: "jumi_1979"
przecież dziurki są najważniejsze

 :oops:  :oops: oj ty zbereznico  :mrgreen:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:50
A jajka nie dodajesz do klusek ?? Ja dodaje jeszcze troszke slodkiej smietanki - sa bardziej aksamitne.
Tarte kluski robi sie podobnie tylko ze do ugotowanych ziemniakow dodac 2-3 starte surowe ziemniaki ,make i jajo no i troszke soli. Smakuja troszke inaczej niz zwykle i maja taki szarawy kolorek .

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:52
Do typowych kluch śląskich nie daje się jajka, jajko powoduje że są twardsze :wink:

a tarte kluseczki też robię i ja je nawet nazywam szare kluski :D ze wzgledu na kolorek

Offline *Ewelina* Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:53
Pewnie ze dziurki są najwaznijsze w kluszeczkach ;)



Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:54
mniama...ja znalazłm w necie przepis na Rolo Gyros :D jutro lub pojutrze przepraktykuję, jak zda egzamin...zamieszcze przepis na Forum :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:55
Jeśli to ten sam, który ja mam to możesz śmiało już zamieszczać - jest pyszny

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 14:55
Mi zawsze mieciutkie i pulchne wychodza i nie rozpadają sie. Tak jak pisalam dodaje tez smietanki slodkiej zeby byly lepsze.

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 16:13
Cytat: "Maja"
Jeśli to ten sam, który ja mam to możesz śmiało już zamieszczać - jest pyszny

nie wiem czy ten sam...wole najpierw przetestować niz później lańsko dostać  :mrgreen:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jumi_1979 Kobieta

  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 16:40
Cytat: "Maja"
Do typowych kluch śląskich nie daje się jajka, jajko powoduje że są twardsze Wink


Dokładnie tak :mrgreen:  Gratuluję znajomości tematu, Maju :D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
13 października 2006, 16:46
Cytuj
Dokładnie tak  Gratuluję znajomości tematu, Maju

Nie chce sie sprzeczac ale to nie zawsze tak ze jajko = twarde kluski.Jesli odpowiednio dobierzemy proporcje kluchy nie mają prawa byc twarde.