e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1801338 razy)

0 użytkowników i 31 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 13:04
O Gosia, fajne slowa ale wg mnie ma sie to nijak do gotowania  ;D

No sajgonki.. w oryginale jest chocby sos rybny, ja pomijam i sa zawsze petarda  ;D

Petarda dla Ciebie :P
Ale jednak są pewne potrawy, które spolszczone mi nie smakują, a np. polskie podkecone również nie są tym samym.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 13:05
To tak jakby nie dodać drożdży do pizzy ;) Nie wyjdzie jak prawdziwa. Azjaci mają pewnie podobnie z trawą cytrynową. Wg mnie w kuchni azjatyckiej wszystkie składniki to podstawa.

Może Twoje sajgonki byłyby większą petarda z sosem rybnym?  ;)

Jasne, w kuchni można eksperymentować, ale większość potraw musi być z przepisu.

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 13:08
Mnie np. drażnią liście kafiru w potrawach azjatyckich, ale kiedyś zrobiłam Massaman Curry bez nich....i to nie było już to samo.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline tete Kobieta

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 13:17
Haha.to całkiem mój mąż,który lubi tajska zupa curry,bez curry,trawy cytrynowej,kolendry  i mleka kokosowego ;D ;D :P :P
Mnie się wydaje ,że pewne smaki po prostu trzeba lubić. I nie we wszystkich przepisach,ale w większości ten biedny  ,kafir ,czy różne pasty curry stanowią taka wisienke na torcie..bez nich -owszem potrawa będzie smaczna Ale koło oryginału nie staje nawet ;)
Widzę,że dziś orientalnie ;) polecam bardzo zupę z dyni z kurczakiem z KS.Petarda z makaronem ryżowym.
« Ostatnia zmiana: 3 października 2017, 13:21 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 13:57
Jak juz jesteśmy na KS to polecam tą zupkę - pycha ale ja robiłam bez kurczaka, za to dodałam ziemniaki :P (wiem, do kaszy, ale Tymus lubi i chcialam zeby byla gestsza). No i tradycyjnie nie dodałam śmietanki ;) bo nigdy nie dodaje, chyba ze kokosowa.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-kukurydziana-z-kasza-jaglana-i-kurczakiem
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline tete Kobieta

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 14:00
Potwierdzam słowa Ani.Pyszna (ja z kaszą akurat robilam)W ogóle,szczególnie jesienią i zimą lubię sycące,rozgrzewające zupy.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 14:21
W ogole pierwszy raz jadłam zupę kukurydzianą :P

Bardzo lubie zupy z KS.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 14:41
Wiesz co Ania, dzięki! ;)
Ugotowałam rano rosół, więc część... już się gotuje z kaszą i kukurydzą :) Będzie ta zupa! Oby Wiktorowi posmakowała...
Dodam śmietankę kokosową.

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 14:49
Kwestia jest tez taka ze ... ja nie wien jak smakuje taka zupa tajska w oryginale. Podejrzewam ze nawet w restauracji jest spolszczona wersja  ;) i rozni sie smakiem do tej z tajlandii
Wiem o co wam chodzi..
Ze np pierogi MUSZA miec make- bo inaczej nie sa pierogami bez ciasta.
Ale tu popatrzcie  powinna byc wg tradtcji i oryginalu maka pszenna ale powstają juz rozne typu gryczane, ryzowe itp.

Ja zapytalam o trawe cytrynowa czy mysi byc bo ja jadlam raz w zyciu tajska, kilka łyżek i po prawdzie nie wiem czy kazda tajska zupa ma trawe cytrynowa. Ta raczej miala bo byl taki posmak. Choc dla mnie limonkowo korzenny byl.
Nie wiem nawet jak smakuje taka trawa cytrynowa  :D

Aaa a propo jedzenia.
Na szczecinskim wątku dotyczącym restauracji napisalam w niedziele recenzje odnosnie jednej z indyjskich restauracji.
Moj problem byl taki ze zamowilismy dania z narysowana jedna paoryczka chilli (max 3 sa) . A te dania byly nie do zjedzenia byly tak ostre.
Wnerwilam sie bo zostawilismy 150zl i dania w polowie nie zjedzone (zwrocilismy uwagw kelnerce i po mojej prosbie przyniosla smuetanke di zniwelowania ostrosci ktora nic nie dala)
No i pytanie do was. Ktore jedza indyjskie dania..
One sa bardzo intensywne i aromatyczne ale vzy faktycznie sa az tak pikantne ze przy poziomie lekkim lzy z oczu kapia?

Kelnerka jak zwrocilam uwage powiedziaka tylko -
"Oj z jedna papryczka to niw powinny byc az takie ostre..
A ja no ale to jest nie do zjedzenia..
A ona
-"ohh w takim razie beede wiedziala"
 ::)
« Ostatnia zmiana: 3 października 2017, 14:53 wysłana przez sylwiq »


Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 14:52
Sylwia kup i spróbuj. Jedna przyprawa ma znaczenie (tak mi się wydaje, laikowi) ;D
Mój mąż nakupował trawy i liści kaffiru i zamroził - można bez problemu. Więc w razie w zawsze jest.

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 15:09
Liście kaffiru to juz w ogole poziom hard  ;D

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 15:13
Ok doksztalcilam sie  ;D
Wlasnie tak ta zupa tajska smakowala jak opisany jest kafir z trawa cytrynows i limonka  :D

Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 15:13
Haha, takie liście laurowe jak do rosołu :)

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 15:18
Serio tak to wyglada?
Jeden taki plywal ale bylam pewna ze to lisc laurowy   ;D

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 15:34
Serio, serio :P

Długo nie mogłam w Tajlandii rozkminić co to jest :P
Trza było google uzyć ;)

A tam to wrzucają dosłownie wszedzie.
Nawet są kadzidła o zapachu kaffiru ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 15:46
Dokladnie, to taki lisc laurowy. A jak wiadomo sa polskie dania, w ktorych poprostu musi on byc.

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 16:04
No to jesteśmy w domu.
Dzieki dziewczyny  :D
Wniosek mam taki ze musze jeszcze ze 2 eazy zamowic gdzies taka zupe nim sie za nia zabiore  ;D

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 20:37
Ja nie lubię trawy cytrynowej, ale dania azjatyckie bardzo. Nie przeszkodza mi, że koło oryginały nie stały. Może jakby stały to by mi nie smakowały :P

Aaa a propo jedzenia.
Na szczecinskim wątku dotyczącym restauracji napisalam w niedziele recenzje odnosnie jednej z indyjskich restauracji.
Moj problem byl taki ze zamowilismy dania z narysowana jedna paoryczka chilli (max 3 sa) . A te dania byly nie do zjedzenia byly tak ostre.
Wnerwilam sie bo zostawilismy 150zl i dania w polowie nie zjedzone (zwrocilismy uwagw kelnerce i po mojej prosbie przyniosla smuetanke di zniwelowania ostrosci ktora nic nie dala)
No i pytanie do was. Ktore jedza indyjskie dania..
One sa bardzo intensywne i aromatyczne ale vzy faktycznie sa az tak pikantne ze przy poziomie lekkim lzy z oczu kapia?

Kelnerka jak zwrocilam uwage powiedziaka tylko -
"Oj z jedna papryczka to niw powinny byc az takie ostre..
A ja no ale to jest nie do zjedzenia..
A ona
-"ohh w takim razie beede wiedziala"
 ::)

Sylwia następnym razem nie męczcie się tylko reklamujcie, domagajcie się innych dań...

One wszystkie są bardzo aromatyczne, ale to nie tak, że wszystkie są pikantne. Są zupełnie łagodne też. Kucharzowi się "sypnęło".

Bardzo często jemy indyjskie jedzenie i też raz dostaliśmy danie tak ostre, że nie dało się jeść (a ja lubię pikantne), ale tam były 3 papryczki właśnie. Jak nie 4 ;)


Offline agu-s Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 22:26
Sylwia, ja też tam jadłam Tikka Masala i na pewno nie było takie ostre. Ewidentne kucharz musiał się wanąć, moze dwa razy dodał, albo trzy :p

Offline Caipirania

Odp: Forumkowe gotowanie
4 października 2017, 08:38
Ja tez mysle ze sie kucharzowi sypnelo. Ostatnio mialam cos z jedna papryczka, co bylo ostrzejsze niz danie meza z dwoma czy trzema... ostatecznie sie zamienilismy.
Ale jesli na co dzien jecie bardzo lagodnie to mozliwe, ze nawet jedna to dla Was za duzo.

Co do lisci kafiru, to mozna kupic je mrozone i trzymac w zamrazarce.
Z trawa juz gorzej. Nie zawsze dostane wiec zdarza mi sie gotowac bez. Jak sa wszystkie inne skladniki, to jest git.

Odp: Forumkowe gotowanie
4 października 2017, 21:11
U nas jutro na obiad Massaman Curry z tego przepisu http://missberry.pl/massaman-curry-kurczakiem/.
Powiem tak, smakuje trochę inaczej niż oryginał, ale zapach jest dokładnie ten sam.
Jest pyszne.

Nie wiem czy wiecie ale Massaman Curry znajduje się na 1 miejscu listy najlepszych potraw na świecie.

http://edition.cnn.com/travel/article/world-best-food-dishes/index.html

Pierogi na 15 :)
« Ostatnia zmiana: 4 października 2017, 21:16 wysłana przez anusiaaa »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
4 października 2017, 21:28
To nie jest geste prawda?
Te moje indyjskie jedzonka to takie przecierowe.
Musze sie rizejrzec za tymi lisciami kafiru.
Kupie to w eko sklepach?

Odp: Forumkowe gotowanie
4 października 2017, 22:48
Tradycyjnie Massaman jest zupą, natomiast z powyzszego linka jest dość gęste.
W Tajlandii jadłam i zupowatę i gęste ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 00:02
W Tajlandii jadłam i zupowatę i gęste ;)
to może być jak bigos tzn, każdy ma swój najlepszy przepis :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~ Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 07:18
Ale mi narobiłaś Anusiaaa ochoty na takie curry... Oczywiście tych najważniejszych składników nie mam :P Może w przyszłym tygodniu zrobię.

Offline ciriness

Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 07:21
A macie może jakis dobry przepis na Butter Chicken? Wypróbowaliśmy dwa i kiszka...

Ostatnio małż popełnił coś takiego z przepisu ze słoiczka (!) czerwonej pasty curry, wołowina, ta pasta właśnie, mleko kokosowe, świeże borowiki, papryka i bomba, z ryżem genialne!

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 09:02
Ja mam dwa przepisy Gosia.
Lacze je w jeden i bardzo dobre wychodzi
Jadlam w kokobrzegu butter chicken a w szczecinie tikka masala. I to moje to wlasnie cos pomiedzy i jak dla mnie smaczniejsze haha
Wkleje ci na fb moje linki i modyfikacje.

Zjadlabym coś takiego Gosik.
Masz jeszcze w domu ten sloiczek co by mi fote przesłać?
Co można by bylo dodac zamiast borowikow?

Offline ciriness

Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 09:31
W przepisie sa pieczarki.

Sylwuś wyślij mi :*

Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 10:12
Ale mi narobiłyście smaka...i nawet mam w domu wszystko do mojego ulubionego tikka masala a póki co moje menu to głównie jogurty  :-\



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Odp: Forumkowe gotowanie
5 października 2017, 10:13
A jaki macie przepis na tikki masala podajcie pls.

Ten bedzie ok https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/kurczak_tikka_masala/przepis.html

Nawet mam garam masale w domu.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"