e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1888286 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline .caril.

Odp: Forumkowe gotowanie
20 września 2017, 13:52
Mleko kokosowe Real Thai

Odp: Forumkowe gotowanie
20 września 2017, 14:00
Mleko kokosowe Real Thai

Najlepsze. Najbardziej przypomina mi te z Tajlandii.
Zawsze mam w domu zapas.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
20 września 2017, 14:42
Widzę dwa różne w puszkach: milk 85% i cream 95%. Które lepsze do np. curry?

Odp: Forumkowe gotowanie
20 września 2017, 16:19
85% spokojnie do curry starczy. Jest i tak dość gęste.
To 95% to to tzw. smietanka kokosowa.

Ale mi smaka na curry zrobiłaś.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Daruda Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
20 września 2017, 22:38
A jakie curry robicie????spróbowałabym czegoś nowego;-) już mi dziś kumpela na lunchu smaka narobiła;-)

Odp: Forumkowe gotowanie
21 września 2017, 12:18
Ja robie wszelkiej maści i koloru. Głównie z Kwestismaku i FilozofiSmaku czerpie pomysły.

W kolejce czeka Massaman Curry
http://missberry.pl/massaman-curry-kurczakiem/
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Caipirania

Odp: Forumkowe gotowanie
21 września 2017, 13:40
Daruda, zawsze robie troche inne - wlasnie bylam w sklepie i kupilam skladniki na curry - takie, jakie akurat wpadly pod reke: kalafior, cukinie, marchewki, ziemniaki (w czerwonej skorce), imbir, papryke, kilka grzybkow, sloik cieciorki, peczek kolendry, dwa pomidory i mleko kokosowe. W domu mam czosnek i pol swiezego ananasa, jest tez kurczak - moze tez dodam. Gdybm gotowala wylacznie dla siebie, uzylabym gotowej pasty curry ale ze jest ona dosc ostra, pewnie ogranicze sie do zwyczajnych przypraw typu sol, pieprz, curry, papryka, odrobina chili i kuminu. Na sam koniec zdarza mi sie dac swiezy szpinak, ale akurat nie bylo, wiec dzisiaj bez.

Odp: Forumkowe gotowanie
21 września 2017, 14:35
Gdybm gotowala wylacznie dla siebie, uzylabym gotowej pasty curry ale ze jest ona dosc ostra,

Ja mam 3 pasty curry: czerwoną, zieloną i żółtą.
Zielona jest najostrzejsza.
Jak curry jedzą dzieci daje zwykle żółtą :) Nikt się nie krzywi, ale moje dzieci przez męża są wychowane na ostrym zarciu.
Tymon to już w ogole. Stary szaleje czasami, że mi włosy się jeżą, jak się dowiaduje co podawał dziecku.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
21 września 2017, 14:54
Mój też kocha ostre smaki. Mielonego nie zje, ale curry, które musi popijać wodą, to od razu wciąga. Lubi chodzić na "domu pikantności" do Pana z Bangladeszu :) Ostatnio nawet mango lasi dostaje gratis.

Odp: Forumkowe gotowanie
25 września 2017, 18:01
Pyszna pasta kanapkowa z dyni

https://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/11/pasta-z-dyni-i-fety-na-kanapki.html

Ja troszke wiecej "przyostrzyłam" ale pychotka.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Kasia* Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
27 września 2017, 22:57
Dziewczyny. Robie w sobote zeberka. Kucharz zrobil mi pyszna marynatę. Kazal kupic zeberka wsadzić do piekarnika na 1-1,5 h
piec 120 stp.
Potem polec ta marynata( a raczej sosem bo taka ma konsystencje)i dalej piec ok10 min
A wy jak robicie?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
27 września 2017, 23:04
Ja jak juz robie to dusze w sosie własnym.
Są tak mięciutkie i same odchodzą od kości.
Sos własny na bazie cebuli

Offline Kasia* Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
27 września 2017, 23:04
No dobra ale jak?
Kupuje te zeberka i co dalej?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
27 września 2017, 23:24
Jutro ci Kasiu napisze moj przepis bo dzis juz mi sie nr chce ;)

Offline ~Ania~ Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
28 września 2017, 06:24
Sylwia napisz, napisz. Kasia mi narobiła ochoty na żeberka :) Nie pamietam kiedy jadłam.

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
28 września 2017, 08:04
Nacieram  male kawałki miesa sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i duza ilością majeranku, czasem dodaje tez ostra papryka ale nie jest to konieczne.
Te żeberka musza postać z 2 h.
Podsmażam na oleju te zeberka tylko oprószone mąką delikatnie (najlepiej w wysokiej brytfannie) jak sa juz rumiane dodaje cebulę pokrojoną w piórka -disc sporo.  Do tego ziele angielskie i liść laurowy.  Jak się ladnie zrumieni podlewamy niewielka ilością wody (tyle ile sosu chce uzyskac)
Przyprawiamy to sola pieprzem i odrobina maggi bo lubię ten szit  ;D
I dusi się to z 1.5h az mieso odchodzi od kości.
Dzięki temu ze zebra maja kość i puszczają plus ta maka  to się robi gesty sosik

Uważam że sa idealne;)

Offline Kasia* Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
29 września 2017, 08:27
No moje beda z piekarnika. Ponoc mam podlać woda i trzymac dlugo w piekarniku na niższej temperaturze
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 16:29
Ktora z was gotuje zupe tajska???

Online Asiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 19:52
Stawiam na anusie:)

Offline Kasia* Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 21:47
Ja robilam. Curry-imbirowa na trawie cytrynowej
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 21:52
No wlasnie..
Ta trawa cytrynowa i sos rybny w kazdym przepisie...
Myslicie ze konieczne?

Offline Edzia Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 21:56
Mysle, ze tak. A co nie mozesz dostac czy Ci nie smakuje? Sos rybny tylko zle brzmi, w daniu sie tego nie czuje ;)

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 22:42
To przelkne tylko szkoda mi kupowac bo bardzo malo uzywam i laduje zazwyczaj prawie cala butla w smieciach.

Ta trawa cytrynowa mnie nie przekpnuje.
Myslalam zeby pominac i didac tylko limonke i skorke z niej..

Offline Kasia* Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 22:48
Ja tego sosu rybnego nie dawalam. Trawę tak, a jak nie mialam to w przyprawach( ale to nie to samo).
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Edzia Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
2 października 2017, 23:00
Ja mam taka mala butelke tego sosu, a on ma dlugi termin wiec tak sobie stoi w lodowce.

Offline _patka_ Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 11:41
Ja daję bo bez tego to już nie ta sama zupa ;) swoją drogą może zrobię dzisiaj tajska zupę. Dobry przepis jest na kwestii smaku. Jak ja uwielbiam tę stronę! Tyle fajnych przepisów tam znajduje!

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 12:05
Stawiam na anusie:)

hahahaha

A właśnie, że nie robiłam bo uważam, że to świętokractwo robic ja bez wszystkich przypraw :P

Trzy dni temu kupiłam sos rybny, liście kafiru i bede robic zupe Pho z Jadlonomi ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 12:33
Kiedyś usłyszałam, że z przepisem jest jak z działaniem matematycznym - źle dodasz lub odejmiesz to nie wyjdzie  ;)
Więc jak robię jakieś specyficzne dania, to trzymam się kurczowo przepisu.

Ania, robiłaś już te Pho?

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 12:37
Nie, jeszcze nie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
3 października 2017, 12:51
O Gosia, fajne slowa ale wg mnie ma sie to nijak do gotowania  ;D

No sajgonki.. w oryginale jest chocby sos rybny, ja pomijam i sa zawsze petarda  ;D