e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1691460 razy)

0 użytkowników i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline Agnieszka32

Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 10:33
Dziwczyny, a macie może jakieś fajne żarełko,które można przygotować na święta? :D

Offline AnetaM Kobieta

Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 14:05
No właśnie święta... ja bym chętnie się dowiedziała jak się robi różne rzeczy w galarecie, kiedyś jedliśmy szparagi zawijane w szynce, tam było troszkę papryki i coś zielonego, zalane galaretką tylko ja nie wiem jak przygotowac tą galaretkę żeby była dobra  :roll:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 14:10
Ja podaję żurek w chlebkach i zawsze robię różnego rodzaju faszerowane jaja, robię też takie zapiekane w skorupkach
Tradycją jest pieczyste - dzień wsześniej gotuję zalewę, przecedzam przez lnianą szmatkę i za pomocą zwykłej strzykawki i igły szprycuję mięsko (taką cała karkóweczkę) a w dniu świąt ląduje toto w piecyku i się piecze-a potem na stół...

Offline Agnieszka32

Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 14:18
Maja....ale musisz napisać instrukcję obsługi; od początku do końca, ile czego z czym :mrgreen:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 14:19
Instrukcję czego :?: zalewy :?:

Offline Agnieszka32

Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 14:22
Wszystkiego...tych farszy do jajek i tych zapiekanych i tej zalewy i żurku i jeszcze co tam wymyślisz :wink:  :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
10 kwietnia 2006, 17:13
:obiad: JAJA W GALARECIE :obiad:
Składniki:   
6 jaj
pół torebki żelatyny
1 litra białego wytrawnego wina
400 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz    

Sposób przyrządzania:   
     Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyna wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.    
Uwagi:   
     Aby galareta łatwo odeszła od formy, formę należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.

 :obiad: Pulpety rybne w galarecie  :obiad:            
     
Składniki:
50 dag zmielonych filetów z rybnych
porcja włoszczyzny
1 jajko i 1 białko
sucha bułka
woda lub mleko do namoczenia bułki
trochę zielonego groszku lub kukurydzy
ogórek konserwowy
majonez
natka pietruszki
1 łyżka żelatyny
sól,pieprz,troche maggi

Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć i lekko wycisnąć,dodać do mięsa,wbić żółtkoi sztywną pianę z 2 jajek.Wymieszać z masą,doprawić do smaku solą i pieprzem.Uformować małe pulpeciki,odłożyć na chwilę do lodówki.Z warzyw,soli,pieprzu,maqggi,odrobiny cukru i około 1,5 litra wody ugotować pikantny wywar.Nie wyjmując warzyw włożyć pulpety i ugotować je na małym ogniu do miękkości,co potrwa ok 20 min .Wyjąć pulpety, przecedzić przez sito wywar, żelatynę namoczyć,dodać do wywaru ,doprowadzić do wrzenia,odstawić.Na głębokim półmisku ułożyć ozdobnie pulpety z warzywami ,zalać je wywarem i wstawić do lodówki aby zastyglo. Uwaga:do galarety dodać posiekaną czerwoną paprykę,jajka ugotowane na twardo,kukurydzę lub groszek,jeśli ktoś chce poeksperymentować nawet kawałki pomarańczy. Galaretkę przybrać majonezem i zieloną pietruszką.

 :obiad: Jaja nadziewane pasztetem  :obiad:   

Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka pasztetu z drobiu (10 dag)
- 1 łyżka startego sera morskiego
- 2/3 łyżki margaryny
- 1 cebula (3 dag)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Do przybrania:
- gałązki natki pietruszki
- 10 obranych migdałów

Sposób przyrządzania:

Jajka obrać, opłukać zimną wodą i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozetrzeć. Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko zrumienić na margarynie. Następnie ostudzić, dodać do pasztetu, wymieszać z serem, żółtkami i natką pietruszki. Przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Gałązki natki pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka przybrać natką pietruszki oraz migdałami.

Offline Agnieszka32

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 07:55
Antalis, jeszcze, jeszcze!!! :mrgreen:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 08:37
Cytat: "Agnieszka32"
Antalis, jeszcze, jeszcze

i ja się podpisuje obiema łapkami :D Wreszcie moja nowa kuchnia istnieje realnie, jest umeblowana, wyszykowana, wyposazona... A ja zaczynam pichcenie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 08:47
:arrow: Jaja faszerowane szynką i rzodkiewką
- 5 jaj
- pół pęczka rzodkiewki
- kilka plasterków szynki (jak dla mnie najlepsza konserwowa)
- sół, pieprz, majonez

Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrajamy w pół. Delikatnie wydłubujemy żółtka i umieszczamy je w miseczce. Rzodkiewjkę kroimy na drobniuśką kosteczkę, to samo robimy  z szynką. Pokrojoną rzodkiewke i szynkę łączymy z żółtkiem, dodajkemy majonez, sół pieprz i przekładamy wszystko do jaja.

Najładniej wychodzi jeżeli farsz będziemy nakładać specjalną szprycą :D


 :arrow: jajka w skorupkach

- 9 jaj
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 4 małe pieczarki
- 5-6 łyżek kremówki
- 4 łyżki startego, żółtego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- tymianek, oregano, sól i pieprz

Dymkę ze szczypiorkiem, pieczarki oczyścić i posiekać. Osiem ugotowanych na twardo jaj przekroić w pół (ze skorupkami). Ze skorupek ostrożnie wyjąć zółtka i białaka i drobno posiekać. połączyć z dymką i pieczarkami. Dodać surowe jajo, kremówkę, bułkę tartą, ser. Doprawić do smaku. Farsz włóżyć do skorupek. Piec w temp. 200 C przez 15 minut
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 08:49
:arrow: Przepis z netu: jaja faszerowane Kingi

10 jajek
1 duży por
5 ogórków kiszonych lub konserwowych(małe)
20 dag szynki gotowanej
5 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
do przyozdobienia ketchup i plastry ogórka

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na połowy. Żółtka wyjąć z białek, utrzeć z majonezem. Dodać bardzo drobno pokrojony por (przelany wrzątkiem i wystudzony), ogórki i szynkę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą faszerować połówki białek, przyozdobić kleksem ketchupu i plasterkiem ogórka. Jajka układamy na półmisku i można zacząć wcinać.


 :arrow: Jaja faszerowane tuńczykiem

4 jaja ugotowane na twardo,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
4 łyżki majonezu,
łyżka chrzanu,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżka ugotowanego i dokładnie zmiksowanego szpinaku,
rzodkiewki lub pomidory,
sól.

Jaja ubrać, przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i starannie utrzeć je z łyżką majonezu, rozdrobnionym tuńczykiem i chrzanem, osolić do smaku. Połówki białek wypełnić masą, tak by uzyskały kształt całych jaj. Z reszty majonezu oraz szpinaku przyrządzić sos, wymieszać go z natką i rozsmarować na dnie półmiska. Faszerowane jaja przybrać małymi rzodkiewkami lub ćwiartkami pomidorów i ułożyć na półmisku z sosem.
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 09:40
fantastycznie dziewczyny i chłopaki, jestem pod ogromnym wrażeniem. Ten temat jest lepszy niż niejedna książka kuchaarska. Zrobiłam schaba z gruszkami i wszyscy byli pod wrażeniem; nawet przyszła teściowa !! Niedługo wypróbuję następne przepisy.
Ogromne buziaki dla WAS
Napisane: Kwiecień 11, 2006, 08:39:17
A może znacie jakiś łatwy przepis na mazurek i świąteczną babę ?

Offline Agnieszka32

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 10:10
Dziewczyny, dawajcie jakieś mięcha, zalewy itp....bo musze upiec mięsa i nie wiem jak :mrgreen:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 10:52
Ja swoją zalewę robię dzień wcześniej, prosta jak drut; do małego rondelka wsypuję paprykę słodką, ostrą, 5-8 ziarenek pieprzu całego, 2-3 ziarenka ziela, liść, jakiś delikat czy co tam jest, rozkruszam suszone peperoncino, czosnek 2-3 ząbki i zalewam to wodą (jakieś 1/5-2szkl.)i zagotowuję; zalewa musi być baaardzosłona. Potem studzę, przecedzam przez lnianą szmatkę, nabieram w strzykawkę i ... to jest dopiero zabawa, kłuję mięsko  :twisted: , szprycuję aż spuchnie - odstawiam na noc, a następnego dnia piekę taką sztukę (zwykle kupuje całą karkówkę) obłożóną paseczkami słoninki lub boczku - niby powinno się piec tyle ile cudo waży tzn.jeśli mięsko waży 2kg to 2 godziny ale ja piekę krócej (w 200-220 stopniach) bo nie lubię trocinek-lepiej jak jeszcze samo dojdzie :P
A co do jajek w skorupkach to najlepiej używać noża o bardzo drobnych ząbkach i bardzo delikatnie ciąć, żeby się za bardzo nie pokruszyły

a teraz przepisy na mięsiwa, takiego prosiaczka piecze moja babcia jak wszyscy przyjeżdżają na święta
PROSIĘ PIECZONE Z FARSZEM
Prosię natrzeć mocno i dokładnie solą. Zostawić na 2-3 godziny.
Po nadzianiu i zaszyciu ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, brzuchem w dół. Przednie nóżki wyciągnąć pod pyszczek przeciągając w kolankach ostrym patyczkiem, aby nie odstawały. Podobnie spiąć tylne nogi. Tak przygotowaną tuszkę wstawić do gorącego piekarnika i piec 2,5-3 godziny. W czasie pieczenia polewać często masłem a także smarować piórkiem maczanym w piwie. Znajdujący się w piwie cukier powoduje, że prosię pięknie się rumieni, a polewanie masłem nadaje skórce kruchość. Aby się przekonać czy prosię jest już upieczone, należy wbić patyczek w miejsce, gdzie mięso jest najgrubsze. Jeśli po wyciągnięciu patyczka wypływa biała woda, prosię jest jeszcze surowe, jeśli czysty tłuszcz - danie gotowe. Jeśli nie upieczone jeszcze prosię zbyt mocno się rumieni należy je przykryć folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem.
Upieczone prosię ułożyć w całości na podłużnym półmisku, polać stopionym masłem, obłożyć zieloną rzeżuchą. Krojąc na porcje odciąć najpierw tylne i przednie nogi wraz z szynkami, następnie krajać w równe plastry przecinając całą tuszkę.
Dla mnie najlepszy był zawsze farsz. Z wielkiej rozmaitości wybrałam kilka różnych farszów: z kaszy, pasztetowy, z wątróbki, z pieczarkami.
U nas najbardziej preferowany jest ten z kaszy
FARSZ Z KASZY
1 szklanka kaszy gryczanej, 10 dkg słoniny, wątróbka, nerki, płucka z prosięcia, 2 cebule, 2 jajka, łyżeczka majeranku, 1/4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżka masła
Kaszę przebrać, opłukać, ugotować na sypko. Lekko podduszone podroby i słoninę przepuścić przez maszynkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać do mięsa, wbić jajka, wymieszać. Dodać kaszę, przyprawy i rosół, wymieszać dokładnie i nadziać prosię.
FARSZ PASZTETOWY
Wątróbka, płucka, nerki prosięcia, 1/2 kg cielęciny, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 2 cebule, 2 bułki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 10 dkg słoniny
Obrane, umyte i drobno posiekane jarzyny udusić na maśle razem z cielęciną i podrobami z prosięcia (wątróbkę wyjąć po 20 minutach). Słoninę ugotować i pokroić po ostygnięciu w drobną kostkę. Uduszone jarzyny, podroby i mięso oraz wątróbkę, bułkę (namoczoną w mleku i odciśniętą) przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, sól, pieprz, natkę i słoninę, dolać sos spod duszonej cielęciny, wszystko dokładnie wymieszać i nadziać prosię.
FARSZ Z WĄTRÓBKI
Wątróbka z prosięcia, 40 dkg wątróbki cielęcej, 1/2 szklanki tartej bułki, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki rodzynków, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 jajka, sól, pieprz
Wątróbkę udusić na maśle, przepuścić przez maszynkę. Dodać tartą bułkę, jajka, opłukane rodzynki, sól, pieprz i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziać prosię.
FARSZ Z PIECZARKAMI
:40 dkg cielęciny, 10 dkg słoniny, wątróbka, płucka, nerki i serce z prosięcia, 20 dkg pieczarek, duża cebula, bułka, 3 jajka, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Drobno posiekane pieczarki i cebulę udusić na maśle. Surowe lub lekko podduszone mięso i podroby z prosięcia, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać natkę, jajka, przyprawy, pieczarki z cebulą, dokładnie wymieszać i nadziać prosię.
FARSZ STAROPOLSKI
1/2 l kaszki krakowskiej (jest to kaszka z odpowiednio zmielonej gryki) zacieramy jednym surowym jajkiem. Kaszę zalać 3/4 l osolonej wrzącej wody, zagotować, gdy zacznie gęstnieć dodać 6 dag smalcu lub masła oraz łyżeczkę kopru. Kaszę wypiekamy 35 minut w piekarniku, następnie wsypujemy do miski i chłodzimy. Podroby z prosięcia zemleć, dodać 2 jaja oraz 10 dag ugotowanej i pokrojonej drobno słoniny. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.

A teraz coś łatwiejszego, bo wiadomo nikt nie dorówna babci  :obiad:

ROLADA CZOSNKOWO - ZIOŁOWA
1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber), łyżeczka soli, 6-7 ząbków czosnku, pieprz, po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwi, 1/2 łyżki smalcu
Utarty z solą czosnek zmieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzeć mieszaniną ziół, mocno zwinąć, owiązać grubą bawełnianą nicią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukać wodą i podlać nią boczek. Dusić ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.
Upieczony boczek wyłożyć na talerz, podlać sosem spod duszenia, zostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, pokrajany w cienki plastry, z chrzanem lub zielonym sosem.
PIECZEŃ PO FARMERSKU
 1 1/2 kg szynki, 15 dkg słoniny, 1/2 kg marchewki, 1/2 selera, 6 małych cebulek, 12 małych ziemniaków2 szklanki rosołu (bulionu), majeranek, liść laurowy, sól, pieprz
Marchew i seler oczyścić i pokroić w grube plastry, ziemniaki poobierać, pokroić na ćwiartki. Mięso natrzeć solą,  pieprzem i majerankiem, mocno wygnieść ręką, naszpikować cienkimi paskami słoniny.  Uformować pieczeń, obwiązać bawełnianą nitką, mocno zrumienić na wytopionej słonince. Przełożyć do rondla, dodać całe cebulki, ziemniaki, marchew i seler oraz listek laurowy. Zalać rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, odwinąć nitkę, pokroić w plastry. Obłożyć jarzynami, polać sosem

i jeszcze serniczek-jest bardzo prosty ale na prawdę pyszny i wilgotny

SERNIK
1kg sera
1 kostka masła
9 jaj
9 łyżeczek mąki ziemniaczanej
40dkg cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Rodzynki, migdały, olejek migdałowy
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser (przekręcony przez maszynkę 2x) następnie mąkę ziemniaczaną, proszek, na końcu pianę z białek. Piec 45 minut.

a jak komus zawsze wychodzi zakalec to można spróbować (nie wiem czy już nie podawałam)

SERNIK GOTOWANY
1l mleka
4 kwaśne śmietany
4 jajka
Wszystko wlać do garnka i na malutkim ogniu zagotować, od zagotowania 5 minut od czasu do czasu mieszając.
1 masło
4 łyżki cukru pudru - utrzeć na masę, dodać przestudzony i przecedzony ser, utrzeć.
5-6 paczek ciastek rozłożyć na połowę, ułożyć na blaszce, nałożyć masę, na masę pozostałe ciastka, nakropić. Posmarować lukrem lub polewą.
Do nakropienia: 1 kieliszek lub 2 wódki dopełnić przegotowaną wodą do ¾ szklanki.

Offline Agnieszka32

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 11:35
Maju, dzięki:-)))))))))))

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 13:05
A teraz zgodnie z tradycją Wielkanocy czas na babki moje babki
BABKA
1 kostka margaryny
½ szklanki cukru
5 całych jaj
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
w/w składniki wymieszać
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu
1 mały proszek do pieczenia
Ucierać żółtka z cukrem i margaryną, dosypywać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek, wlać oliwę i na samym końcu dodać ocet. Razem wymieszać, piec 45 min.
BABKA MAKOWA
4 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 szklanki mąki
2 płaskie łyż. proszku do pieczenia
Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać mąkę wymieszą z proszkiem i pianę z białek.
Masa makowa:
30 dkg maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
Olejek migdałowy
Mak skręcić, sparzyć, wymieszać z podanymi składnikami. Piec około 1 godziny w 180’C.
BABKA KIŚLOWA
6 jaj
1 ½ szklanki cukru
1 masło
1 łyżeczka proszku
1 szklanka mąki
Do 2 szklanki wsypujemy kisiel, dopełniamy mąką ziemniaczaną
Masło z cukrem utrzeć, dodać do 1 jajku i wymieszaną mąkę z kisielem i proszkiem(na przemian) ciągle ucierając. Piec około 45 minut.
BABKA PIASKOWA
30dkg mąki
25dkg masła
25dkg cukru
6 jaj
1 laska wanilii
Skórka z cytryny
½ łyżki amoniaku
kilka łyżek mleka
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka bułki tartej
Do utartego masła na śmietanę, dodawać po 1 jajku i odrobinę cukru, następnie dodawać stopniowo mąkę i kilka łyżek mleka oraz zapachy i amoniak rozprowadzony kilkoma łyżeczkami wody, wymieszać razem. Gotowe ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
BABKA UCIERANA
40dkg mąki pszennej
25dkg cukru
25dkg masła
20dkg mleka
5 jaj
1 mały proszek
Wanilia, skórka z cytryny, szczypta soli.
Masło utrzeć do spienienia, dodawać kolejno cukier i inne dodatki stale mieszając, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu mleko. Ciasto piec 45-50 min. W 190’C. Najlepiej z ½
Napisane: Kwiecień 11, 2006, 11:48:33
I kilka przekąsek

Szynkowe naleśniki z sałatką korniszonową
12 dużych plastrów gotowanej szynki, 6 jaj, 1 por, 6 malutkich korniszonów, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na połowy.
Białą część pora dokładnie umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki, korniszony - w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i z pokrojonymi warzywami. Doprawić solą i pieprzem.
Na plaster szynki położyć połówkę jajka, łyżkę sałatki założyć brzegi na górze i spiąć wykałaczką. Układać na liściach sałaty.-można to też zalać galaretką żeby talerzyk zanieść "w gości w całości" :luzak:
Pieczarki faszerowane
Kilka dużych pieczarek (12-16 sztuk) + kilka małych na farsz, 1 nieduża cebula, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku, ok. 25 dkg pieczeni cielęcej (mogą być pieczone piersi z kurczaka lub indyka), 1 łyżka masła, 1 jajko, sól, pieprz
Wybrać dość duże pieczarki o głębokich czapeczkach, odkrajać ogonki. Ogonki wraz z drobnymi pieczarkami i cebulą drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Pieczeń bardzo drobno pokroić lub zmielić. Połączyć podsmażone pieczarki z mielonym mięsem, koperkiem, tartą bułką i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Pieczarki obgotować krótko w osolonej wodzie, następnie nadziać przygotowanym farszem. Posypać tartą bułką, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać masłem i zapiec na złoty kolor.
Podawać gorące.
 :kawa:

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 18:29
:obiad: Pyszny Wielkanocny Mazurek Kajmakowy  :obiad:

Składniki   
   
kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko

masa kajmakowa:
- 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,
- 10 łyżek cukru,
- 6 dag masła,
- esencja waniliowa
poza tym:
- marmolada
- do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady

Przygotowanie:

1. ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut.
2. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote.
3. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą ale cieniutko.
4. kajmak: Mleko lub śmietanę gotować stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.
5. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować ponieważ bardzo szybko zastyga.

  :obiad: Miękki mazurek z karmelem  :obiad:

Ciasto:
400 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g Kasi albo masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

Na górę:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
pół słoiczka dżemu śliwkowego
100 g orzechów włoskich
dowolne polewy i bakalie do dekorac

Najpierw należy przygotować karmel:puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5 do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby niecoprzestygła, bo otwarta od razu obleje nas gorąca masą.Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto:mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i nie zaczęło kleić.Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200 stopniach.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu (nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu.
Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi.

  :obiad: Mazurek czekoladowy  :obiad:

Ciasto:
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru
1 jajko
2 żółtka

Masa:
4 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag gorzkiej czekolady
20 dag migdałów
suche wafle (2 okręgi)

Sposób wykonania:   
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, wyrobić.
Jajka przeznaczone na masę ubić z cukrem, dodać startą na tarce o grubych oczkach czekoladę, pokruszone wafle i pokrojone migdały. Masę wyłożyć na ciasto. Piec około 20 minut.
Udekorować lukrem (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru i dodać 1 łyżkę kakao). Z rodzynek i migdałów utworzyć kwiatki.

  :obiad: Mazurek serowy  :obiad:

Składniki
      
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka kwaśnej śmietany

Masa serowa:
75 dag sera
6 jajek
20 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kaszy manny

Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy. Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienienione), wystudzić, nie zdejmując blachy. Przygotować masę serową, rozłożyć na podpieczonym cieście, wygładzić powierzchnię, lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.
Pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1 cm i ułożyć na serze kratę. Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.



Z innej beczki :

  :obiad: Pieczone pierożki  :obiad:

Składniki:

Ciasto:
- 2 jajka,
- 600 g mąki,
- 250 g masła,
- szczypta soli,
- 4 łyżki zimnej wody,
- białko do smarowania ciasta,
- szczypta soli.

Farsz:

- 300 g mięsa mielonego,
- duża cebula,
- 400g sosu Uncle Ben’s® tajskiego chili,
- 1 jajko,
- 2 łyżki tartej bulki,
- sól, pieprz, cukier,
- olej do smażenia.


Jak przyrządzić

1) Zacznij od przygotowania ciasta: do przesianej mąki z dodatkiem soli zestrugaj masło. Rozetrzyj je palcami zanurzonymi w mące. Uformuj w stożek z dołkiem pośrodku. Wlej do środka rozkłócone jajka. Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj wałek o średnicy ok. 7 cm. Odłóż je na pół godziny do lodówki.
2) Drobno posiekaną cebulę przesmaż na złoto na oleju. Na tę samą patelnię dołóż mielone mięso i przesmaż razem tak, by było dokładnie obsmażone. Dodaj sos tajski chili Uncle Ben’s®. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 10 min. Odstaw, by ostygło.
3) Do ostudzonego farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i cukrem wg własnego uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
4) Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Z wałka odkrawaj plasterki szerokości ok. 1 cm. Spłaszcz je lekko dłonią. Układaj farsz zostawiając dość szeroki brzeg i dokładnie zalepiaj. Wierzch pierogów posmaruj białkiem z jajka (można odrobinę białka odłożyć podczas robienia ciasta).
5) Przygotowane pierożki układaj na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piecz w gorącym piekarniku (230 st. C) przez 15 min.
Napisane: Kwiecień 11, 2006, 16:51:06
I znów parę przepisów z netu:

 :obiad: Pieczeń na niedzielę i nie tylko :obiad:

Składniki
50 dag mięsa mielonego (wieprzowe,wołowe, cielęcina)
1 polędwica wieprzowa
cebula
czerstwa bułka
przyprawy
sól
pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
jarzynka

Wyrobić mięso mielone jak na kotlety, z dodatkiem natki pietruszki.
Polędwicę natrzeć jarzynką i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju (około 10 minut).
Z masy mięsnej uformować prostokąt na folii aluminiowej, w środku umieścić polędwicę.Zwinąć.Owiniętą pieczeń włożyć do blaszki (najlepiej podłużnej).Piec około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozwinąć folię, żeby pieczeń przyrumieniła się z wierzchu.
Podawać na buraczkami lub surówką.Równie dobra jest na zimno na kanapki.

  :obiad: Pieczeń wieprzowa w cebulowo-serowej panierce  :obiad:

Składniki   
1 - 1,20 kg wieprzowiny (schab, szynka, łopatka)

Panierka:
250 g cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki keczupu
250 g utartego żółtego sera np. Gouda
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
zioła suszone lub świeże (np. tymianek, majeranek, oregano, bazylia)
sól, pieprz

Mięso natrzeć solą i pieprzem. Wstawić na godzinkę do lodówki.
Następnie obsmażyć  z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Podlać wodą.
Piec w piekarniku przez ok. 1,5 h w 200 stopnich pod przykryciem podlewając od czsu do czasu sosem spod pieczeni.


Przygotowanie panierki:
Cebulę obrać, pokroić w paseczki i udusić na maśle. Nie powinna zbrązowieć.


Następnie cebulę zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Dodać żółtko, keczup, śmietanę i wymieszać dokładnie.

Dodać do masy zioła i starty ( na tarce o małych oczkach)  żółty ser.

Pieczeń wyjąć z piekarnika (po tych 1,5 godzinach) i  na wierzchu rosmarować panierkę.

Wstawić do piekarnika już bez przykrycia i piec do zrumienienia się panierki.

Napisane: Kwiecień 11, 2006, 17:20:17
:obiad: Gołąbki z pieczarkami :obiad:

Składniki:   
1 kg białej kapusty
10 - 15 dag pieczarek
3 cebule
50 dag mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki ryżu
4 jajka
3 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (mały słoiczek)
papryka w proszku
pieprz
sól
Vegeta

Sposób wykonania:   

Kapustę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć do dużego naczynia. Następnie dodać mięso mielone, kaszę mannę, surowy ryż, jajka, pokrojony w kostkę czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy formować "kule". Piec na rozgrzanym oleju, aż gołąbki nabiorą złotego koloru.

Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć zrumienione gołąbki, i dusić około 50 minut na małym ogniu.

Następnie gołąbki wyjąć z rondla, i gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 3 łyżkami mąki krupczatki rozmieszanej z niewielką ilością wody.

Zagotować i doprawić do smaku. Gołąbki podawać z ziemniakami polane pomidorowym sosem. Z podanych składników wychodzi około 25 gołąbków.


  :obiad: Bigos bez kapusty :obiad:    
   
Składniki:   
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków kiszonych
1/2 kg marchwi
25 dag papryki czerwonej
25 dag boczku
25 dag kiełbasy
20 dag przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:   

Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć.
Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej patelni.
Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut.
Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.


Forumkowe gotowanie
11 kwietnia 2006, 19:44
Kurcze ale super przepisy aż mi ślinka cieknie. :lol:

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Forumkowe gotowanie
12 kwietnia 2006, 13:18
coś na kolacjyjkę we dwoje
Steki z indyka z parmezanem na sałatce z rukoli
2 filety
40 dag rucoli
10 dag pomidorków koktajlowych
8 dag parmezanu
4 kromki tostowego
5 dag masła; 70 ml oleju; sól; pieprz
5 łyżek bulionu; 6 łyżek octu winnego
Łyżeczka musztardy; ząbek czosnku; sok z cytryny
filety umyć, osuszyć, pokroić na 12 plastrów grub. ok1 ,5 cm, opruszyc solą i pieprzem. Czosnek rozgniesć, wymieszać z sokiem z cytryny. Polać mięso i odstawić na 30 min do lodówki. Rukolę umyć, osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Zetrzeć parmezan. Pieczywo pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle. Usmażyc steki z indyka na 3 łyżkach oleju. Na sos wymieszać resztę oleju z octem, musztardą, bulionem, solą i pieprzem. Ułożyc na talerzach rukolę, pomidory, skropic sosem, na tym ułożyć steki, posypać grzankami i serem.

Calzone - czyli kruchy pieróg z warzywnym farszem
2 szkl mąki pszennej
kostka niecała masła
2 żółtka
2,5 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta cukru, 1-1,5 łyżeczki soli
1 jajo
Farsz: 1 czerwona lub żółta papryka, 3 pomidory, 20 dag startego żółtego sera, 1 cukinia, 2 cebule, sól i pieprz, kilka listków świeżej bazylii, szczypta chili, oregano, coś do kuchni włoskiej, łyżka oliwy z oliwek, pestki słonecznika
W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto-zagnięść mąkę z posiekanym masłem, 2 żółtkami, śmietaną , szczypta cukru i solą; wyrabić gładkie ciasto, które następnie wkładam na 30 min do lodówki (jak mam czas a jak nie to nie wkładam). Paprykę, pomidory, cukinię i cebulkę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Dodać sól, pieprz, chilli lub pieprz cayenne, oregano, przyprawy włoskie, a także posiekane świeże listki bazylii. Na końcu wymieszać wszystko z połową startego sera. Ciasto wałkować na płaty o grubości około 5 mm, wycinać krążki posługując się głębokim talerzem (talerz kładziemy na cieście dnem do góry i przy pomocy noża wycinamy krążek). Na każdym krążku układać porcję farszu, składać na pół, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, skleić. Następnie Calzone należy posmarować jajkiem, posypać pestkami słonecznika, a także resztką żółtego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200C do momentu, aż będą rumiane. Danie można również przyrządzić w wersji mięsnej.  :obiad:

Moje pieczone pierożki
Ciasto
5 ziemniaków
2 jajka
1/2-3/4 szkl. mąki
1 łyżka masła i ½ szklanki śmietany do polania
½ szkl bułki tartej
Sól
Nadzienie
25 dkg gotowanego lub pieczonego mięsa
½ łyżki masła
cebula
pieprz, sól
Ugotowane gorące ziemniaki utłuc i dokładnie ucierać, aż stworzy się ciągliwa, jednolita masa. Wbić do niej jajka, wsypać mąkę, osolić i dokładnie wyrobić.
Mięso przepuścić razem z surową cebulą przez maszynkę, dodać pieprz, sól, masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę układać na rozwałkowane porcje ciasta, brzegi dokładnie zlepić.
Powierzchnię pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą.
Ułożyć na natłuszczonej blasze i upec w gorącym piekarniku. Powinny sie ładnie zrumienić.
Upieczone pierożki polać topionym masłem oraz śmietaną. Podawać na gorąco!
Jak zrobiłam po raz pierwzy to nikt nie wierzył, że one są z ziemniaków  :luzak:

A to ciasto zawsze się udaje i jest smaczne, polecam

CIASTO Z BUDYNIEM I Z JABŁKAMI
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 mały proszek do pieczenia
2 jajka
1 margaryna
2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
1litr mleka
1kg  jabłek                                                                                  
Mąkę, proszek, margarynę posiekać. Jajka ubić z cukrem i dodać do mąki, proszku i margaryny. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część położyć na wysmarowaną blachę i ułożyć na niej pokrojone w plastry jabłka - zalać gorącym budyniem. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.  

Dodam tylko, że wszystkie zamieszczane przeze mnie przepisy są wypróbowane  :wink:

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 12:50
Antalis te przepisy ze zdjęciami :D kapitalny pomysł... pobudza wyobraźnię :D I już zgłodniałam...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Agutka Kobieta

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 12:54
Na swieta przygotowalam karkowke w marynacie wedlug przepisu Mai-pysznosci. Maju poprosze o wiecej tego typu przepisow jesli posiadasz :D
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 20:24
:obiad: Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej :obiad:

Składniki:
900 g piersi z kurczaka
Marynata
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki soku z grejpfruta
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru
l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
1 Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciąć piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić.
Odkroić boczne części grzbietu (można ugotować na nich rosół).
2 Połączyć wszystkie składniki marynaty.
Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynatą.
Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso.
3 Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiając średni poziom.
Umieścić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla.
Piec 10 minut z każdej strony, polewając często marynatą.
4 Przenieść kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony.
Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiący.
Przełożyć na podgrzany półmisek.
5 Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka.
Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.



  :obiad: Skrzydełka w marynacie słodko-ostrej :obiad:

Składniki:
0,5 kg skrzydełek,
2 łyżki miodu,
6-7 łyżek oleju,
1 torebka Marynaty pikantnej KAMIS.

Przygotowanie:
Zawartość torebki wymieszać z olejem, posmarować skrzydełka i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz.
Skrzydełka ułożyć na tackach do grillowania i piec na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 40 min. Następnie posmarować miodem i piec jeszcze ok. 10 minut.

  :obiad: Kurczak w marynacie :obiad:

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
OCZEKIWANIE: 12 godzin
GRILLOWANIE: 20 minut
PORCJA: 320 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
4 filety z piersi kurczaka
1/2 kg skrzydełek
marynata miodowo-ananasowa
8 plasterków ananasa z puszki
4 pomidory
2 łyżki miodu
olej

Marynatę miodowo-ananasową przygotować według przepisu obok. Filety z piersi kurczaka i skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do miseczki. Zalać marynatą, wstawić na noc do lodówki.
Plasterki ananasa ułożyć na aluminiowej tacce do grillowania, posmarować miodem. Na drugiej tacce ułożyć pomidory, posmarować olejem. Ananasy i pomidory grillować ok. 7 minut.
Skrzydełka i filety kurczaka osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, grillować około 20 minut często obracając.



  :obiad: Schab w marynacie :obiad:

Składniki:
po 70 dag schabu środkowego
karkówki i chudego boczku
1 cebula
1 główka czosnku
po 5 dag kminku i majeranku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, zmiażdż i rozetrzyj z solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w grube plastry. Poszczególne mięsa opłucz, osącz i posól. Schab środkowy grubo obtocz w czosnku i majeranku, a schab karkowy w kminku. Boczek obłóż plastrami cebuli. Mięsa odstaw do lodówki na 2-3 dni, a następnie piecz w osobnych brytfannach 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, podlewając kilkoma łyżkami wody. Ostudzone mięsa wstaw do lodówki na kilka godzin, aż do zastygnięcia. Potem pokrój na cienkie plastry i podawaj na półmisku, z dodatkiem chrzanu, ćwikły.

  :obiad: Genialne polędwiczki :obiad:

Składniki:
1 kg wieprzowiny,
3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego),
2 łyżki octu winnego białego,
2 łyżki octu winnego czerwonego,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
 2 szczypty imbiru,
1 pomarańcza,
3 jabłka,
50 g cukru pudru,
woda,
sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?
Pokrój mięso w poprzek na długie, nie za cienkie plasterki. Do miseczki nalej 3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego w temperaturze pokojowej), 2 łyżeczki octu winnego białego, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Ale pamiętaj: użyj sosu sojowego ciemnego. Jest on słony i najlepiej nadaje się do marynaty. Obierz łyżeczką imbir, a potem na tarce zetrzyj imbir i dodaj go do marynaty. Weź 1 pomarańczę. Żeby miała więcej soku, poroluj ją po blacie kuchennym. Pokrój ją na małe kawałki - najpierw na pół, potem na 8 kawałków, i dodaj do marynaty. Niech pomarańcza zostanie w skórce! Mięso obtocz w soli i pieprzu, a następnie obtocz w marynacie, aby marynata objęła całe jego kawałki, i przykryj folią. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na cały dzień lub noc. Potem weź dużą foremkę, włóż do niej mięso w marynacie, dolej 2 łyżki wody i wstaw do pieca z termoobiegiem na 15-20 minut w temperaturze 180 st. Jabłka: Pokrój 3 jabłka na pół i wyjmij worek nasienny, potem pokrój jabłka na jeszcze mniejsze kawałki, najlepiej na 8 ćwiartek. Wstaw garnek na wolny ogień. Nalej 2 łyżki wody, 50 g cukru pudru i dosyp jabłka, obtaczając je. Do tego teraz dolej 2 łyżki octu winnego czerwonego i 2 szczypty imbiru w proszku, wymieszaj. Jak będzie się gotować, przykryj garnek i sprawdzaj, czy jabłka są już miękkie. Możesz to robić za pomocą noża. A gotując, zmniejszaj ogień, musi bulgotać! Na końcu dodaj sól i pieprz do smaku.

Offline Agutka Kobieta

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 20:29
A dziekuje pieknie Antalis  :D  Jak masz cos jeszcze to ja chetnie poczytam i skorzystam :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 20:35
:obiad: Karkówka w marynacie :obiad:

Składniki   
1 kg karkówki bez kości
olej do smarowania

Marynata:
2 szklanki piwa
2 listki laurowe
1 łyżeczka kminku
po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

Karkówkę umyć, pociąć na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbić je tłuczkiem do mięsa.
Każdy płat oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia i zalać marynatą.
Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie obrócić mięso, aby dokładnie przeszło marynatą.
Przed grilowaniem każdy plaster smarować olejem i piec bezpośrednio na gorącym ruszcie do mocnego zrumienienia.

Rady:
Kupując, najlepiej wybierać karkówkę o niezbyt dużym przekroju, poprzecinaną tłustymi żyłkami. Taki schab karkowy będzie smaczniejszy, tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, a mięso powinno być po przyrządzeniu miękkie.

  :obiad: Kurczak lub ryby z grilla w marynacie jamajskiej

Składniki:
- piersi z kury lub ryba: dorsz, makrela,
- 2 cebule,
- 2 papryczki chilli,
- tymianek,
- 1 łyżka chilli ostra,
- 1 łyżka pieprz ziarnisty,
- gałka muszkatołowa starta,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 2 oleju słonecznikowego,
- wszystko miksujemy najlepiej w malakserze,
- 6 ząbków czosnku (do natarcia),
- 1 limonka.

Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na pół. Do miski wlewamy gorącej wody i wyciskamy sok z limonki, wkładamy do tego piersi na ok. 5 minut. Służy to do tego,aby pierś była twardsza na zewnątrz,natomiast w środku zachowała soczystość. Kroimy czosnek drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim kurczaka bardzo dobrze. Następnie nacieramy piersi marynatą.
v Jeżeli chodzi o rybę to najlepiej dorsz lub makrela filety ze skórą. Filety solimy, pieprzymy, nacieramy równiez czosnkiem, ale mniej niż piersi z kury. Nacieramy marynatą.

A teraz kilka marynat :

  :obiad: Marynata z rozmarynem, czosnkiem i cytryną :obiad:

Składniki:
• 2 duże garście świeżego rozmarynu (pognieść),
• 6 ząbków czosnku posiekać,
• 10 łyżek oliwy z oliwek,
• 2 cytryny, wycisnąć sok i podusić skórkę,
• sól, świeżo mielony pieprz

Wszystko razem wymieszać i wetrzeć w mięso, zostawić je w marynacie do czasu pieczenia.
Ilość - 1 szklanka, przygotowanie 15 min.

  :obiad: Marynata do mięsa wołowego :obiad:

Skład marynaty:
1szklanka przegotowanej ostudzonej wody,
2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
10 ziaren pieprzu,
3 liście laurowe,
10 ziaren ziela angielskiego.

Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.

  :obiad: Marynata z pomidorów i sera :obiad:

Składniki:

50 dag pomidorów /bardzo małych/,
30 dag sera mazzarella lub twardego sera feta,
2 szklanki oliwy,
4 łyżki octu winnego,
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej albo ziół prowansalskich,
1 łyżka soli,
pieprz

Pomidory umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę o boku 1 cm. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać. Wlać do słoika ocet i olej, wsypać sól oraz pieprz i dobrze wymieszać. Następnie włożyć ser i przełożyć go pomidorkami oraz bazylię. Marynatę odstawić na 24 godziny.

  :obiad: Marynata do schabu :obiad:

Składniki:
0.5 szkl. oleju,
1.5 łyżki czerwonego octu winnego,
1.5 łyżki sosu sojowego,
1.5 łyżka soku pomarańczowego,
1 płaska łyżeczka soli,
szczypta imbiru,
0.5 płaskiej łyżeczki pieprzu,
0.5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
nieduża pokrojona cebula albo zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:

Składniki marynaty dokładnie rozmieszać w misce. Schab pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i rozklepać je specjalnym tłuczkiem. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 h w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu osączyć z zalewy i piec na niezbyt mocno rozgrzanym grilu, przewracając co jakiś czas.

Offline Agutka Kobieta

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 20:41
Alez mniamniusne  :D  cos czuje,ze w weekendzik przyrzadze takie miesko  :D
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 20:42
:) Jeszcze jakieś życzenia  :?:  :lol:

Offline Agutka Kobieta

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 21:07
Lepiej zebym tego pytania nie zadala mojemu glodomorowi bo taka liste zrobi, ze nic biedaczko innego nie bedziesz mogla pisac :twisted:  :twisted: Ale jak tylko bede miec jakies zachcianki kulinarne to wiem do kogo se zglosze :D  :D  :D
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Antalis

Forumkowe gotowanie
18 kwietnia 2006, 21:09
Polecam się na przyszłość :D Cała przyjemność po mojej stronie :D

Offline demka Kobieta

Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2006, 10:39
Znaqcie jakieś pyszne surówki do obiadów :?: Ja ostatnio trochę eksperymentuje z surówkami i wychodzą całkiem dobre, ale jestem ciekawa Waszych przepisów :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Sylvi Kobieta

Forumkowe gotowanie
19 kwietnia 2006, 14:14
Ja znam, napiszę tumoroł :)