e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1054014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beta80 Kobieta

dziewczyny ja od dwóch lat praktycznie dzień w dzień gotuję. mam swoje ulubione przepisy ale często też wybieram coś z nowych kolekcji żeby spróbować czegoś nowego. niezmiennie jestem w tm zakochana

beta80
Podaj swoje ulubione prosze.
Ja mam termomixa od 6 miesiecy i bardzo sie polubilismy  :D

Offline beta80 Kobieta

pomidorowa spod Szrenica, spaghetti neapoletana, pizza, bułki, chleb, wszelakie zupy..nie pamiętam przepisu ale często robię z bakłażanem, cukinia i serem feta. pierogi, bigos, placki ziemniaczane itp...u mnie nawet jak przepis z mięsem to je pomijam...jestem wegetarianką :-)

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
pomidorowa spod szrenicy jest mega, ja dzisiaj robie dla tescia fasolke po bretońsku a na deser jagodzianki a wczoraj mini pączki z jabłkami i pierogi z jagodami.
bez thermomixa nawet by mi sie nie chcialo polowy robic ;D
[/url]
[/url]

Offline loona Kobieta

Z którego przepisu robisz fasolkę po bretońsku?

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
Z którego przepisu robisz fasolkę po bretońsku?
z cookido
 
Fasolka po bretońsku

Składniki
60 g cebuli, przekrojonej na pół
20 g oleju
130 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
160 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe, suszone
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
500 - 600 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej
680 - 700 g wody
80 - 90 g koncentratu pomidorowego
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
1 płaska łyżka majeranku, suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
sól, do smaku
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać boczek i kiełbasę, dusić kolejne 3 min/120°C//obr. 1.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat bulionu mięsnego, fasolę i wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 60 min/100°C//obr. . Jeżeli fasola nie będzie dostatecznie miękka, gotować kolejne 10-15 min/100°C//obr. .
Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, składniki przemieszać dokładnie kopystką, gotować 5 min/100°C//obr. .
Fasolkę po bretońsku podawać na gorąco, z bułką lub chlebem.
[/url]
[/url]

Offline _patka_ Kobieta

U mnie tm jest w ciągłym użytku. Dzisiaj zrobiłam szarlotkę w nim. :)

andzelika robilas juz ta fasolke?
Bo mi z tego przepisu z cookido straszna papka wyszla  :(

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
andzelika robilas juz ta fasolke?
Bo mi z tego przepisu z cookido straszna papka wyszla  :(
tak kilka razu.Wczoraj zrobilam ponownie, tesciu zachwycony.
Ja robię zawsze z większej porcji.Do tm daje odmierzona ilosc fasoli, a w osobnym garnku gotuje reszte fasolki do miekkosci.
Nastepnie po ugotowaniu sie fasolki w tm przerzucam ją do garnka i jeszcze chwilke gotuje.Zawsze wychodzi super.
Dzien wczesniej mocze fasole przez całą noc
Nie wiem czemu papka, tam trzeba włączyć obroty wsteczne w pewnym momencie może wcisnely Ci sie normalne i dlatego sie wszystko zmiksowalo ??? ???
[/url]
[/url]

Wlasnie robilam wszystko jak w przepisie, sprobuje jeszcze raz moze drugim razem wyjdzie

Offline beta80 Kobieta

u mnie ta fasolką też zawsze kremowa i pyszna wychodzi...moze to od rodzaju fasoli zależy. ja zawsze duzego Jasia kupuje

Co tam dziewczyny, jak Wasze Termomixy?
U mnie dzis barszcz czerwony z przepisowni,
Nalesniki z serem i ciasto Bananowe z czekolada z cookido

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
ja robilam kurczaka z ryzem z warzywami z nowych kolejcji.Bardzo smaczny.
Dzisiaj klopsy w sosie pomidorowym i ciasto drożdżowe.
[/url]
[/url]

Offline Justys851 Kobieta

A ja przymierzam się w końcu do zakupu.
Orientujecie się może czy przed świętami będą jakieś raty 0% ?

Offline loona Kobieta

Miesiąc temu były.

A nie chcecie kupić podróbki ? Moi rodzice mają do sprzedania. Nowy.

Koleznka kupiła ten z Lidla, a zna oryginał bo pożyczała czasem od koleżanki i mówi, ze te podstawowe rzeczy czyli ciastko drożdżowe, ciasto na pierogi, generalnie wszystko co mączne i wyrabiane to identyko jak trmx. Miała ochotę kupić oryginał, ale teraz stwierdza, że nie ma sensu wydawać tyle kasy.

Offline Justys851 Kobieta

To że były to wiem ale to mi nic nie daje  ;)
Ja chcę oryginalny  8)

Offline sylwiq Kobieta

Napisze mi ktoras z was  przepis na rwany chlebek z maslem czosnkowym..?
Czy to robicie  lubicie?

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
Napisze mi ktoras z was  przepis na rwany chlebek z maslem czosnkowym..?
Czy to robicie  lubicie?
o ten chodzi https://www.przepisownia.pl/chleby-bulki-przepisy/chlebek-ziolowy/vv5qftdk-fb625-564872-cfcd2-sfb5tkwf
ja robie czasem na imprezy,
[/url]
[/url]

Offline Daruda Kobieta

On jest fajny na grilla do mięcha i sałatek.

Offline katarzynar Kobieta

A ja dziś zrobiłam ciasto ucierane z owocami i paluchy z szynką i serem. Pychaaaaaa :D

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
oj tak paluchy są pyszne, ale ciasto ucierane wychodzi zawsze mi zakalcowe
[/url]
[/url]

Offline sylwiq Kobieta

Ucierane lubiny. Najczęściej je pieke z pomoca tm.

A te psluchy.. podacie przepis?
Za chlebek dziekuje

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
Ucierane lubiny. Najczęściej je pieke z pomoca tm.

A te psluchy.. podacie przepis?
Za chlebek dziekuje
Składniki
200 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
150 g szynki gotowanej, pokrojonej na kawałki
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
30 g mleka
1 ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić 30 s/.
Dodać rozdrobniony ser i szynkę, wyrobić 30 s/.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, pokroić w paski o szerokości 1 cm i długości 8-10 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei można włożyć je na ok. 15 min do lodówki). Paski skręcić w świderki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano ok. 15 min (200°C).
Podawać po ostudzeniu.
[/url]
[/url]

Offline sylwiq Kobieta

Jestes kochana.
Dziękuję  :-*
Akurat zbieram pomysly na przekąski uridzinowe ;)))

Offline loona Kobieta

Te paluchy? To który to dokładnie przepis na przepisowni ?

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 1
  • data ślubu: 19.09.09
jako przekaski polecam jeszcze slimaki na przerwe, ja daje jeszcze szynke pokrojoną drobno

Składniki
Ciasto
60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
180 g mleka
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
10 g cukru
230 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki soli
Nadzienie
170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
10 g oleju rzepakowego
350 g pieczarek, przekrojonych na pół
10 g masła
½ płaskiej łyżeczki soli
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków
Sposób przygotowania
Ciasto
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 1.
Dodać mleko, drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i sól, wyrobić 2 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Nadzienie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać pieczarki, rozdrobnić 2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki 10 min/120°C//obr. 1.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (ok. 25 x 45 cm). Na cieście rozsmarować duszone pieczarki z cebulą i posypać rozdrobnionym wcześniej serem, pozostawiając wzdłuż dłuższego boku 2-3 cm margines. Za pomocą pędzelka posmarować pozostawiony margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków (grubość ok. 3 cm).
Ślimaczki układać poziomo w 5-7 cm odstępach na przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 min.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 7-10 min (250°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Ślimaki na przerwę podawać na ciepło lub po ostudzeniu na drugie śniadanie lub jako przekąskę.

paluchy te https://www.przepisownia.pl/slone-wypieki-przepisy/paluszki-szynkowo-serowe/2lgdaevh-fb625-918046-cfcd2-3zw9di7n
[/url]
[/url]

Offline loona Kobieta


Offline Justys851 Kobieta

No i są raty 0%  :D
Na niedzielę mam umówiona prezentację  ;D

Offline Daruda Kobieta

Super. Ciekawa jestem jak ci się spodoba.

Offline buraczek Kobieta

może wkrótce będę posiadaczką thermomixa, mąż umówił mi prezentację na przyszły tydzień :)
Justynka jakie wrażenia po prezentacji??? kupujesz?