e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 999813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
jej uwielbiam ciepłe bułeczki
mniam mniam  :P

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
dobrze,że nie mam TM, bo bym sie roztyła za bardzo... ;)

Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
Powiem tyle na temat tych bułeczek - o ile takie ze sklepu potrafiłem zjeść 3 lub 4 to tutaj już po 2 byłem najedzony - wcale nie trzeba dużo jeść :)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
hmm ja bede jedynie grahamki robić...

...już kolekcjonuję surówki i sałatki na thermomix

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
No ja robie i pszenne i grahamki, tyle że moje bułeczki robię z maki z pełnego przemiału w prawie cąłości, zrobiłabym w 100%, bez dodawania jasnej mąki, ale boję się, że mogą byc za twarde, aczkolwiek kusi mnie co by wypróbować ;D

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Lila to musisz się hurtowo zaopatrzyć w żyto, pszenicę i kminek :) Też będę musiała się wybrać do sklepu ze zdrową żywnością bo chyba tylko tam można ziarno dostać  ::) Co prawda jeden hodowca gołębi obiecał mi 1 kg pszenicy ale teraz się nie odzywa.

Tomek dzisiaj zrobił surówkę z marchwi z chrzanem. Była pyszna :obiad:

Asiu chleb z mąki razowej nie wyrasta tak ładnie jak z pszennej, także i bułeczki mogą być mniej wyrośnięte.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Wiem Matulko...jak mi pani ustrojstwo przywiezie to pojade po toto do sklepu ze zdrową żywnoscią...
Albo kupię mąkę z pełnego przemiału - też mieli. Zobaczę co mi taniej wyjdzie

Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
Liliann to znaczy że od jutra już szalejesz :)

A ja wam powiem że uwielbiam masełko czosnkowe w wykonaniu TM :) Codziennie jakaś kanapeczka musi być z tym masełkiem :)

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Martusia, w sobotę robiłam bułki razowe z połowy porcji i na 250g całości mąki dałam chyba tylko 90g pszennej białej i ładnie rosło i dlatego kusi mnie co by zrobić z całości z pp.

Lila, obawiam się, ze jednak mąka pp drożej Cię wyjdzie niż ziarno, kg to koszt ok. 5zł

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Topyciu ja czosnkowego to moze nie, ale np masełko ziołowe...to za mną chodzi...
I serek fromage o smaku ogórkowo koperkowym...albo ziołowym właśnie...
Jeszcze jdno pytanie - jaka śmietanę kupujecie do wyrobu masła????

Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
Liliann -zasadniczo z każdej (prawie) zrobisz masło tylko aby była mocno procentowa :) hi hi
I nie rób jak w przepisie jest z 0,75l tylko zrób z 0,5 litra - lepiej się ubija, na czas też nie patrz tylko na konsystencję tego co się w TM wyrabia.
A co do rodzaju to zajrzyj na 5 stronę wątku o TM - tam jest zdjęcie tej śmietany którą my używamy :)

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Do wyrobu masła potrzebna jest kremówka. Nam pan prezenter zachwalał 36% z Rolmlecza i rzeczywiście masełko wychodzi z niej przednie. Tomek robi właśnie z pół litra i ubija ok. 1 minuty. Jak już zaczyna trząść TM to znaczy, że masełko gotowe. Trzeba tylko zlać maślankę i jest ok :)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
u nas kobitka robiła z 36% takiej z woreczka...ale takiej za chiny ludowe w sklepie nie widziałam.
Ale wspisałam na listę pytań do pani jak przyjdzie we wtorek.

I jeszcze chce wyprobować patent, że dodanie niewielkiej ilości oleju do wyrobu masła poprawia jego rozsmarowywalność. To by był taki masmix domowej roboty, ale bez izomeów trans. 
« Ostatnia zmiana: 22 września 2008, 09:43 wysłana przez liliann »

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Olej spokojnie możesz dać.

Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
A ja właśnie zrobiłem murzynka w TM i właśnie się piecze w pikarniku - ciekawe co mi z tego wyjdzie :)

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Tomek z Ciebie to prawdziwa "kuchareczka"
 ;D  :brewki:

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
bez izomeów trans. 
Oooo jak tu się swojsko zrobiło ;D :P

Co do murzynka to mnie zaskoczyłeś, daj znac jaki wyszedł ;D

Ja natomiast zrobiłam dziś bułki dla siebie z mąki pp, ciasto wyrosło jednak nie tak bardzo jak z białej mąki, w każdym razie można robić, ale chyba pomieszam jeszcze z inna ciemną mąką. Aaaa i zrobiłam kolejny dżemik, tym razem same owoce+ fruktoza, wyszedł fajnie :)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Mam pytanie jaki jest tytuł tej książki co sie ją z termomixem dostaje????

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Dobre gotowanie

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
acha...to mam skan....

 :)

Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
A teraz małe co nie co

Tuż po wyjęciu z pieca i formy




I cały mój murzynek







« Ostatnia zmiana: 22 września 2008, 22:23 wysłana przez merkunek »

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
no nie powiem...

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Tomek..dam Cie mężowi za przykład...

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Rewelka, smaka mi narobiłeś :P

Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
Przepis na murzyniątko :)

Ciasto:
Składniki:
  • 2 (2,5 MT jak ktoś woli słodsze) cukru
  • 300g mąki
  • 2,5 MT mleka
  • 1,5 MT oleju
  • 1 jajo :)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu lub paczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki stołowe kakao

Czynności:
1. Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30s. obr. poz. 10
2. Dodać pozostałe składniki i razem zmiksować - czas 3 min. obr. poz. 5-6
3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułka tartą foremki
4. Piec 40 min (nie zaszkodzi 50min  w przypadku pieców gazowych) w nagrzanym piekarniku do temp 180-200 stopni

Polewa:
Składniki:
  • 130g cukru
  • 20g kakao
  • 0,5 MT wody
  • 20g masła

Czynności:
1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i gotować czas 5min temp 100 stopni obr. poz. 4
2. Po częściowym ostygnięciu polewy wylać ją - oczywiście na ciasto i przyozdobić murzynka
3. Wyjeść pozostałą część polewy z garnka :)

Offline merkunek Kobieta

  • Chuck Norris
Dzięki za przepis :)

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Tak mi się wczoraj chłop po kuchni kręcił z zamiarem zrobienia czegoś w TM i wymyślił murzynka. Nawet smaczny mu wyszedł. Najlepsza jest polewa. Dobrze, że trochę jej spłynęło na talerz to sobie poliżę, bo z garnka się nie załapałam  :P

Asiu a z tą mąką z pp to tak jak mówiłam. Mi też chlebki słabiej rosną.
A wczoraj upiekłam chleb pszenny z ciepłą maślanka i wyszedł super. Taki wilgotny jest.

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Tomek brawo!!!!! murzynek rewelacyjny :D :D :D
Muszę koniecznie pokazac mężowi ;D

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Mam cudo od wtorku;
Zaczynam od prostych przepisów - jakos sie w kuchni przemęczać nie lubie.
Zaczęłam od pełnej improwizacji, czyli zrobiłam mężowi sok ze śliwek (sztuk 3) - przepis własny - wyszedł.
Oprócz tego popełniłam już:
- masło - nadal szukam najlepszej śmietany, póki co ta użyta była taka sobie;
- marchewka duszona na maśle - to taki ukłon w stronę diety matki karmiącej;
- sos do ryby po grecku;
- kilka surówek z surowych warzyw;

Moje spostrzeżenia:
czasem trzeba zredukować czas rozdrabniania warzyw, bo np marchewka wylazła mi za drobna pomimo, że i tak cięłam krócej jak w przepisie;
nie należy sie bać wprowadzać zmian w przepisach pod siebie;

Wiem dlaczego Rybka pisała o syfie w kuchni. Po prostu tu sie robi szybko. Ledwo obrałam warzywa i nie zdążyłam posprzątać blatu, a toto pocięło mi je w 4 sekundy i już był czas na doprawianie, a tu po obieraniu jeszcze nie posprzatane. W efkecie wszystko ląduje na blacie i robi sie burdel....ale to przez tą prędkość....w tym się po prostu szybko robi.

Podsumowanie - maszyna jest odkrywcza i inspiruje do kombinawania - mnie na pewno;

Mam tylko jeden żal - brak dopingu ze strony męża. Ja się pytam co mu zrobić, a on odpowiada - co chcesz...Zupełnie bez enuzjazmu; Ale ja go jeszcze zaskoczę;




Offline topyciu Mężczyzna

  • uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
Liliann super że Ci się podoba - u nas to ja z miłą chęcią bym sobie pogotował w TM, a Martę postawił z boku. Co do modyfikacji to masz rację, nie należy trzymać się sztywno przepisów tylko robić pod siebie.