e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1691226 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.


Offline sylwiq Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
28 marca 2019, 19:06
Ja tez bym zamrozila.
Wyjac w sobote i upiec na roznie  ;)
Masz w piekarniku?
Jak tak to daj znsc napisze jak ja robie ;)
Jak nie masz rozna to zrob go na butelce.
W sobote go ponaciraj
Sol, pieprz, papryka slodka, pspryka ostra, czosnek granulowany
I z zewnatrz i w srodku tym ponacieraj.
Kup piwo w butelce np pszeniczne. Zdejmij pod wodą  wszystkie naklejki. Otworz kapsel.
Posadz na nim piwo.
Ostroznie wsadz na blaszce ta butelke z kurczakiem do piekarnika.
Piecz ok 50min na kg
Wyciąganie  jesyt dosc trudne bo goraca butelka plus piwo w niej.
To piwo paruje i kurczak  jest  mega soczysty

Offline Vivka Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
29 marca 2019, 08:26
Kurę zamroziłam.

Rożna nie mam a trochę się boję na tej butelce piec jak na mój pierwszy raz :P

Ale myślałam właśnie o jakimś przepisie z Kwestii Smaku.

Dzięki dziewczyny

Odp: Forumkowe gotowanie
29 marca 2019, 15:13
Ten przepis z piwem widziałam już kilka razy, ale sama nigdy go nie robiłam, głównie dlatego, że mój piekarnik jest za mały. poza tym bałabym się, że butelka mi pęknie w czasie pieczenia. Ale domyślam się, że taki kurczak musi być pyszny i jeszcze taka przypieczona skórka... :D
Poza tym można go jeszcze nafaszerować - na słodko kaszą i owocami, albo grzybami i jakimś innym mięsem. W sumie pewnie zależy co akurat masz pod ręką. no i potem już tylko kwestia pieczenia i podlewania, żeby się mięso nie wysuszyło 

Offline hany81 Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
4 kwietnia 2019, 12:42
Na butelce kuraka już wiele razy robiłam (tzn. mąż ;)). Stawiamy blaszkę na dnie piekarnika, wlewamy piwko. Na butelkę z piwem częściowo odlanym wkładamy kurczaka wcześniej przyprawionego (w przyprawach stoi dzień i noc) i pieczemy. Na końcówce na blaszkę sypiemy pokrojoną w piórka cebulę. Wychodzi bardzo smaczny. Butelka nigdy nie pękła a kurczak sie mieści ale tylko kiedy blaszka z butelka stoi na dnie.

Offline Vivka Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
12 kwietnia 2019, 15:46
Mam z wiejskiej kury: nogi, serce, żołądek i wątróbkę

co mogę z tym zrobić? można na tym ugotować zupę? w sensie zrobić z tego wywar/ bulion na zupę?

Offline elemelka Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
12 kwietnia 2019, 21:34
Możesz sobie dorzucić normalnie jak będziesz gotować rosół. Może nie wszystko na raz, chociaż... Jak pamiętam to moja mama gotowala czasem rosół z podrobami tzn. Na raz z sercem czy wątróbką.

Offline vonka

Odp: Forumkowe gotowanie
14 kwietnia 2019, 10:04
Dla mnie tylko rosół,
może nie wszystko naraz ale część jak najbardziej

Offline AndzelaS

  • nowicjusz
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 20.05.2020
  • Skąd:: Opole
  • Ślub w: opolskie
Odp: Forumkowe gotowanie
23 maja 2019, 22:41
a ja lubię makarony w każdej postaci. Biorę np świderki arrighi do tego jakieś mięso plus sos i mam szybki obiad.

Offline anulla_p Kobieta

Odp: Forumkowe gotowanie
26 maja 2019, 11:30
Gdzieś kiedyś znalazłam przepis, potem go zgubiłam, na szczęście coś tam jednak zostało w głowie więc go zapisuję. Polecam serdecznie, sama dzisiaj będę robić.

Zapiekane Gnocchi
gnocchi 2 pczki (u mnie jedna paczka 500g)
passata nie mniej niż 800ml
mozzarella 2-3 kulki
salami 200g
boczek w kostkę 200g
czarne oliwki cały słoik
czerwona cebula w piórka (opcjonalnie)
ser żółty starty na górę

Salami i boczek przesmażyć
Mozzarellę pokroić
Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać bardzo dokładnie.
Zapiekać 45-50 min i gotowe
Smacznego!



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
26 maja 2019, 12:39

ja polecam , u nas sprawdza sie na imprezach

 KURCZAK SCHOWANY W NALEŚNIKACH

Składniki
Ciasto naleśnikowe:
3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
Ok. 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
400 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
150 g pieczarek
1 cebula
50 g serka topionego ze szczypiorkiem
Sól, Pieprz
Sos czosnkowy
1 szklanka startego żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:l p pa

1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Offline andzelika Kobieta

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • Total likes: 0
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
25 lipca 2019, 21:30
Dostałam zabnicę.Kompletnie nie wiem jak taką rybę przyrządzić.Macie sprawdzone przepisy?