„Czy talerz na stole stoi czy leży?” zabawne zdawać by się mogło pytanie pochodzące ze znanego wiersza Jana Brzechwy. Nie w tym jednak problem czy on rzeczywiście stoi czy leży, ale gdzie leży? Gdzie leżą sztućce? Jak stoją kieliszki? Czyli mówiąc krótko jak należy przygotować zastawę stołową?

 W tym materiale spróbujemy trochę to Państwu przybliżyć. Zacznijmy może jednak od obrusa.

 Obrus kolorystycznie powinien pasować do kolorystyki wnętrza, krzeseł, zasłon itp. Generalnie uważa się, ze najbardziej uroczystym jest kolor biały, jednak obecnie często odchodzi się od tej reguły, nakrywając stół obrusem w innym niż biały kolorze. Nie należy jednak używać tkanin wielokolorowych i z przesadną ilością zdobień. Obrus powinien być gładki. Praktycznym rozwiązaniem może być położenie pod obrusem miękkiej flaneli, dzięki której nie będzie słychać odkładania kieliszków czy sztućców, należy jednak zrobić to tak aby flanela rozłożona była równo i nie wystawała spod obrusa.

 Także serwetki powinny być dopasowane kolorystycznie do samego obrusa, jak i do wnętrza lokalu. Wskazane aby były kwadratowe, o wymiarach 60 x 60 cm. Składamy je w trójkąty, zwijamy w stożek, albo też spinamy specjalną obrączką do serwetek. Zwinięte w stożek stawiamy po prawej stronie talerza, za sztućcami; te w obrączkach kładziemy na talerzu do zakąsek. Siadając do stołu należy serwetkę umieścić na kolanach.

 Pamiętać należy, że zastawa jak również sztućce powinny być jednakowe, najlepiej użyć zastawy białej. Do zastawy dekorowanej trudniej będzie dobrać inne elementy dekoracyjne stołu. Najpierw stawiamy talerz do dania głównego, na nim talerz do zakąsek. Talerz do zupy podajemy po zjedzeniu przystawki.

 Sztućce powinno się układać po obu stronach nakrycia w takiej kolejności w jakiej będą używane, poczynając od zewnątrz. Po prawej stronie talerza znajdą się nóż do przystawek, łyżka do zupy i nóż do dania głównego. Po lewej zaś widelec do zakąsek i widelec do dania głównego. Noże powinny być zwrócone ostrzem w kierunku talerza. Nad nakryciem kładziemy łyżeczkę oraz pod nią widelczyk do deserowy, łyżeczkę skierowaną w lewo, widelczyk zaś w prawo. Należy pamiętać aby sztućce były starannie wypolerowane. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że przy nakryciu nie powinno być więcej niż 3 sztućce, ewentualną resztę podajemy przy okazji serwowania kolejnych dań.

 Odległość pomiędzy gośćmi powinna wynosić ok. 60 cm, tak aby korzystanie z zastawionego stołu odbywało się w komfortowych warunkach.

 Kieliszki stawiamy po prawej stornie talerza nad sztućcami, szklaneczki na chłodne napoje zaś po stronie lewej.